Paneuritmia

28 gyakorlatok
(a tizenharmadik gyakorlat után minden párban helycsere következik)Napsugarak


Pentagram
(Minden Pentagram a központ körül mozog, az óramutató járásával ellentétesen)


- Nézze meg a Paneuritmiáról szóló filmet online

1. Mi a Paneuritmia?
A Paneuritmia szakrális tánc, mely mozdulatokból, zenéből és szövegből áll. Résztvevői körben mozognak párban, az erre a célra komponált zene ritmusára. Jelentését a Paneuritmia szó etimológiájában találhatjuk meg - általános kozmikus ritmus. Ez a tánc, mely az égitestek (bolygók, csillagok) mozgásán alapul, három részből áll:
- Paneuritmia, mely 28 gyakorlatból áll
- Napsugarak (12 sugár, melyeket 6-6 pár alkot + külső kör)
- Pentagram (minden pentagram 5-5 párból áll)
A Paneuritmia teljes időtartama körülbelül 1 óra. Résztvevőinek száma nincs korlátozva. A zenét változatos hangszereken adják elő. Előnyt élvez a hegedű, mint a dallamnak az emberi hanghoz legközelebb álló kifejezője.

2. Mikor és hol táncolják a Paneuritmiát?
A Paneuritmiát március 22-e és szeptember 22-e között táncolják korán reggel, a természetben. Ott a tiszta levegő és a fény szabadon hatol az emberi testbe, megújítva azt. A tavasz első napjaitól nyár végéig a természetben pozitív energiák hatnak. Ebben az időszakban a Paneuritmia eltáncolása megteremti a feltételeket, hogy az ember kapcsolatba lépjen ezekkel az energiákkal, s felhasználja erejüket.
A Paneuritmiát az év további részében is el lehet táncolni, de a hatása akkor kisebb.

3. Milyen hatással bír a Paneuritmia?

Hatás a fizikai állapotra
A ritmikus mozgás fokozza a test állóképességét, ruganyosságát és erejét. A tánc minden izomcsoportot megmozgat, és egyenletesen terheli a felső és alsó végtagokat. A szabadban, tiszta levegőn való egyenletes, mély lélegzés javítja a vérkeringést, és gyógyító hatással van az idegrendszerre. Javítja az izomtónust, a szervezet edzettségét és a véráramlást, ami megkönnyíti a szív munkáját.

Hatás a pszichikai és lelki állapotra
A mozdulatok koordinációjának elsajátítása javítja a koncentrálóképességet, és kitartó figyelmet biztosít. Az egyes gyakorlatok zenéjének és szövegének hatására gazdagodnak a képszerű és pozitív gondolkodásra, az érzelmi átélésre irányuló kognitív folyamatok. Az érzékelés és a képzelet teljesebbé válik. Tökéletesedik a gondolkodási folyamat. A csoportos tánc a személyiség számos fontos tulajdonságát erősíti - a közös ritmusba való bekapcsolódás, az együttműködés és a kölcsönös támogatás képességét. Fejlődik a törekvés a jóindulatra, az érintkezésre és a környezethez és az élethez való pozitív viszonyra. A közös harmónia érzése kedvező pszicho-fiziológiai hatással van a résztvevőkre.

Kapcsolat a természettel
A Paneuritmia eltáncolása a természetben fokozza a természettel való pozitív kapcsolat és a természeti jelenségek szépsége átélésének képességét. Ily módon a Paneuritmia segít a résztvevők ökológiai tudatosságának fejlesztésében.

4. Hol vásárolhatunk a Paneuritmiához kapcsolódó audió- és videóanyagokat?
Bialo Bratstvo Kiadó
E-mail: izdatelstvo@beinsadouno.org

5. A Paneuritmia a világban
A Paneuritmia a lelki és fizikai tökéletesedésnek a maga nemében egyedülálló rendszere. Már a Tanító idejében is a világ minden sarkából jöttek emberek, hogy elsajátítsák ezt a táncot. Alfred Lemonier, a Toulouse-i Egyetem professzora 1939-ben Szófiában így nyilatkozott: "Nyugtalan, gépesített nyugati országainkban, mesterséges és szomorú városainkban a zene és a Paneuritmia a lélek erősítésének és a lelkek egyesítésének legjobb eszköze."


A Paneuritmiával foglalkozó honlapok:
A Fehér Testvériség Társaság Paneuritmia Bizottsága - http://panevritmia.info/
Paneuritmia az Egyesült Államokban - http://www.paneurhythmy.us/


Audio    

Paneuritmia

Simeon Simeonov  

download

Paneuritmia

Rila, 2003.   download

Paneuritmia

Filip Stoicev   download

Paneuritmia

Yoana & Bojidar   download

Paneuritmia

Brasilien   download

Paneuritmia

P.Ganev & T.Petrova   download