Omraam Mikhaël Aivanhov
1900-ban született a mai Macedónia területén, bolgár származású. 1917-ben Várnában találkozik a Tanítóval, Petar Danovval. Tanítványává válik, s elkezdi látogatni az előadásait.
1937-től Franciaországban él. Fő feladata a Tanítás népszerűsítése. 1938. január 29-én tartja első előadását a párizsi Sorbonne Salle de Luxembourg termében.
1939-ben egy csoport francia értelmiségi látogat el a Tanítóhoz Bulgáriába. A következőképpen nyilatkoznak:
"Néhány évvel ezelőtt valaki önök közül Franciaországba jött, hogy elhozzon nekünk egy olyan üzenetet, amilyet, úgy hiszem, az egész világon és minden időkben kevés embernek volt szerencséje hallani.
Ezért azzal szeretném kezdeni, hogy kifejezem hálánkat és legmélyebb nagyrabecsülésünket ennek a testvérnek mindazért a szépért, amit elhozott közénk.
Miután láttuk Rilát, miután ellátogattunk az Napfelkelte Szalonba, tudjuk, hogy minden szava nagyon is igaz volt."

"Tanító, szeretnénk önnek kifejezni legmélyebb hálánkat mindazért az áldásért, amellyel elárasztott minket. Teljes szívünkből köszönjük, hogy elküldte hozzánk Franciaországba egyik tanítványát, Mihail Ivanovot." (az idézetek A tanító című könyvből valók - Izgrev Kiadó, 1946, 58-59. o.)


1937 és 1959 között számos előadást tart.
1959. február 11-én Indiába utazik, ahol számos Tanítóval találkozik.
1959. június 17-én találkozik először Babadzsival - ugyanazzal, akiről Jógánanda beszél az Egy jógi önéletrajza című könyvében.
Neem Karoli Babától az Omraam nevet kapja.

Indiából való visszatérése után ismét előadásokat tart, elsősorban Sévres-ben és Bonfinben.

1967-ben megkezdi utazásainak sorát, melyek célja a Tanítás népszerűsítése. Számos országba ellátogat, állami vezetőkkel is találkozik.
1981-ben a bolgár kormány meghívására Bulgáriába érkezik, hogy részt vegyen a bolgár állam megalapításának ezerháromszázadik évfordulóján.
1986. december 25-én földi útja végére ér.

A Tanító tanítványaival,balról a negyedik Mihail Ivanov

Előadások
Mikhaël Aivanhov Omraam előadásainak gyűjtemények a Prosveta kiadó gondozásában jelent meg 32 kötetben, több nyelven.