Η Βουλγαρία και τα Βαλκάνια - το λίκνο της χιλιετής πνευματικής ζωής

Από την αρχαιότητα τα Βαλκάνια ήταν το λίκνο της πνευματικής ζωής. Χιλιετίες προ Χριστού, όταν το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας έχει θαφτεί στο σκοτάδι της άγνοιας, σε αυτή την περιοχή του κόσμου άναψε ένα έντονο φως, το οποίο δείχνει στους ανθρώπους μια νέα πορεία για ανάπτυξη. Στην ιερή μήτρα των βουνών Ρίλα και Ροδόπη δημιουργείται ένα μυστικιστικό κέντρο – η σχολή του Ορφέα. Αυτός ο εκπρόσωπος των φωτεινών σοφών της ανθρωπότητας γεννήθηκε και αναθράφηκε στη Θράκη, μέσα στην μεγαλόπρεπη και παρθένα φύση. Είναι ένας μεγάλος σοφός, μυημένος στα μυστήρια της Αιγύπτου, κατέχων τη ανώτερη γνώση και τους μαγικούς νόμους της μουσικής. Ο Ορφέας δημιουργεί μυστικιστική παράδοση, μυστικιστική κίνηση, που γίνεται το κέντρο μιας νέας κουλτούρας, δίνει νέα ώθηση στην Λευκή φυλή.

Οι σημερινοί Έλληνες θεωρούν τη Θράκη (νότια Βουλγαρία) ως το μέρος του φωτός, την πατρίδα των Μουσών. Εκεί, ψηλά στις βουνοκορφές της Ρίλα και Ροδόπης, είναι το ιερό του Ορφέα, και εκεί διδάσκονται ιερές τέχνες, η ποίηση, η μουσική, και διακηρύσσονται οι μεγάλοι νόμοι της ζωής. Αργότερα τα Βαλκάνια, για δεύτερη φορά γίνονται εστία πολιτιστικής λαμπρότητα. Πριν από χίλια και περισσότερα χρόνια, στη Βουλγαρία γεννήθηκε το κίνημα με διεθνή σημασίας – οι Βογόμιλοι. Οι Βογόμιλοι είναι οι κάτοχοι της πραγματικής διδασκαλίας του Χριστού. Διακηρύσσουν την απλή, καθαρή και άγια ζωή, που βασίζεται στην αγάπη, την αδελφοσύνη και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ο Βογομιλισμός δεν έχει μόνο πνευματικό χαρακτήρα, αλλά προσπαθεί για βαθιές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη σκοτεινή περίοδο του Μεσαίωνα.

Στις αρχές του 20 ου αιώνα η Βουλγαρία και τα Βαλκάνια και πάλι γίνεται το λίκνο ενός κινήματος με καθολική σημασία. Είναι συνδεδεμένο με τη νέα διδασκαλία, την Διδασκαλία της Αγάπης, που ο Διδάσκαλος Πέτερ Ντένωφ φέρνει στον κόσμο. Αυτός έρχεται για να δείξει μια νέα πορεία πνευματικής ανάπτυξης στους ανθρώπους. Στις αρχές του αιώνα λήγει ο μακροχρόνιος κύκλος από μια σειρά πολιτισμικών πτώσεων, απομάκρυνσης της ανθρωπότητας από το Μεγάλο Έλλογο Κέντρο. Έχει φθάσει στο τελικό όριο και πρέπει να κάνει μια στροφή, για να αντιστραφεί η ρότα της ζωής και να πάμε σε μια νέα πορεία ανοδική, προς την Μεγάλη πηγή της αρμονίας, προς την Αγάπη. Σήμερα, εισέρχεται ως μια νέα δύναμη στην ανθρώπινη ψυχή. Μέχρι τώρα, η Αγάπη εκδηλωνόταν εν μέρει, τώρα γίνεται μια ηγετική δύναμη. Θα οργανώσει την εσωτερική και εξωτερική ζωή και θα δημιουργήσει μιας νέας κουλτούρα αδελφοσύνης και ενότητας.

Δύο χιλιετίες πριν ο Χριστος, είπε: «Εκείνες τις ημέρες το φεγγάρι θα σκοτεινιάσει, ο ήλιος δεν θα δώσει το φως του, και τα αστέρια θα πέσουν." Σήμερα η ανθρωπότητα περνά μέσα από τη φωτιά του πόνου, που αποτελούν την μύηση, την προετοιμασία για την κατανόηση της Αλήθειας. Σήμερα οι άνθρωποι είναι πεινασμένοι για Σοφία και Αγάπη. Δίπλα τους υπάρχει η κρυστάλλινη καθαρή εννοιολογική πηγή - οι Διδασκαλίες του Διδασκάλου Πέτερ Ντένωφ. Μπορούν να σκύψουν και να πιούν, ή ... να προσπεράσουν με ρίχνοντας λάσπη ή εφευρίσκοντας δικαιολογίες.

Ο Θεός τους έχει δώσει την ελεύθερη επιλογή, αλλά ... θα τους αποδοθούν και οι ευθύνες. Ειδικά οι Βούλγαροι διότι είναι υποχρεωμένος να μεταδώσουν αυτή την ιερή Διδασκαλία σε όποιον ψάχνει ειλικρινά την Αγάπη, τη Σοφία και την Αλήθεια, ανεξαρτήτως εθνικότητας.