Форум посветен на Учителя Петър Дънов > Хранене

Житен режим 2012 г.

(1/4) > >>

admin:
Най-вероятно началната дата за ''големия'' ''класически'' Житен режим ще бъде 8.02.2012 г.,макар че ще са изминали едва около 7-8 часа от началото на Пълнолунието/То настъпва в края на 7.02.2012 г./.Но понеделникът/13.02.2011 г./ е много далеч и ако се започне тогава,през последните дни/21 и 22/ ще има влияние на Новолунието/21.02.2012 г./.
Решението за началото на режима ще бъде национално.
Поради честата липса на жито през януари и февруари ,по-добре е да си купите през октомври,ноември,декември и да го съхранявате на подходящо място.

admin:
Тази година вече ще има отделен сайт за Житния режим.Там можете да получите необходимата ви информация,която ще бъде изготвена на базата на духовния ни опит и наблюдения върху протичане на режима /споделени в нета/.
 Надяваме се сайтът да бъде готов до началото на 2012 г.Още днес можете да се регистрирате във форума му.
 Ако желаете ,можете да питате и в групата във фейсбук.
 И сайтът, и групата  имат име: Житният режим на Учителя Петър Дънов
 Това е линк към сайта: http://jitenrejim.bratstvoto.net/ ,а ето и към групата ; http://www.facebook.com/groups/139708342760018/

admin:
Eто едно мнение на специалист от духовните среди за вида на житото:
ЗА ЛИМЕЦА И ОБИКНОВЕНАТА ПШЕНИЦА

В своето еволюционно развитие човек минава през различни етапи. За всяка човешка раса е определено каква храна да употребява. От окултната литература е известно, че на черната раса е дадено да се хранят с просо, на червената с царевица, на жълтата с ориз, а на бялата с пшеница.
Условията за съществуване ни се дават даром. Насъщните елементи за проявяването на живота също са в изобилие и лесно достъпни. Отваряш очите си и приемаш светлината, разширяваш дробовете си и те се напълват сами с въздух, навеждаш се и пиеш вода от извора. Получаването на храна след грехопадението е станало малко по-трудно. Изисква определено усилие. Когато човек е бил в райската градина и се е хранел само с плодове, не се е налагало да се труди. Протягал е ръка и си е откъсвал от плодовете на дървото. Истинските неща са прости и лесно достъпни.
Сега някои се опитват да ни внушат, че истинското жито е дребно, с нисък добив и качество. Ето какво казва за това Учителя Петър Дънов: „Някога, когато хората са живели добре, в далечното минало, житото е ставало голямо, като дърво. То се е отличавало по състав от сегашното, било е по-едро, по-хранително и по-вкусно. Обаче, след грехопадението, житото е изгубило и от големината, и от вкуса, и от хранителността си. В последно време се забелязва подобрение на житото. Подобряването на житото е във връзка с подобряване на живота на хората”.
По времето на Учителя се е сеяло еднозърнест и двузърнест лимец (известни още, като капладжа) и пшеница спелта, но Житният режим се е правел с обикновена пшеница. Защо ли Учителят нищо не споменава за лимеца?
Лимецът не изисква богати почви и за да бъде екологически чист, трябва да се избегне торенето. В резултат на това добивът на зърно няма да е по-висок от 100-150 кг/дка. След отделянето на семенната люспа, добивът се намалява наполовина. Не споменавам, че отделянето на люспата е трудоемко. Цената на пазара е 17 лв./кг. Като се вземе всичко в предвид: ниския добив, трудното отделяне на плевите, високата цена, не намирам кое го прави по-божествена храна от обикновената пшеница. От обикновената пшеница могат да се получат добиви над 1000 кг/дка, при което овършаването е лесно, а цената е стотинки (0.30-0.40 лв./кг). Съвременните сортове са с по-едро зърно и високо качество. Едрото зърно съдържа повече ендосперм. В клетките на ендосперма се съдържат двата белтъка глиадин и глутенин, образуващи при отмиване глутен. По-едрите зърна съдържат по-голям процент ендосперм, което обяснява по-големия процент ДМГ (добив мокър глутен) в тях. От количеството на глутена зависи набухването на хляба. Опитайте се да направите хляб от лимец. Да, силата на пшеницата е когато се консумира необработена.
По-долу помествам и сравнителна таблица на двата вида пшеница. Нямам нищо против лимец и спелта и съм сигурен, че се получават много добри резултати. Опасението ми относно идеята за лимеца е, че обслужва ничии икономически интереси. Същото е и с екологичната продукция: ниски добиви и висока цена. Колко от нас могат сами да си произведат екологична продукция или да си я купят от пазара? С какво се хранят сега обикновените хора? Преди години всичката продукция беше екологична.
Разгледайте таблицата, направете опити с двата вида пшеници и си направете сами изводите. Ще завърша отново с цитат на Учителя Петър Дънов: „Каквото човек е пипнал с ръката си, напълно прилича на него. Житото на разумния човек е хранително, едро, доброкачествено”.

admin:
Химичен състав
на 100 г пшеница, %
Обикновена пшеница; Еднозърнест лимец

Белтъчини 12,1; 11.8
Мазнини 1,7; 2.88
Въглехидрати 69,1; 74.94
Целулоза 2,0 7.65
Калории, ккал 349.0; 375.0
Витамини, мг
В1 0,48; 0,37
В2 0,14; -
В5 -; 0.8
РР 5,10; 5.2
Е 3,20; -
Каротин 0,23; -
Минерални вещества, мг
Натрий 7,8; 11
Калий 502; 396
Калций 43,7;22
Магнезий 173,0; 132
Желязо 3.3; 2.6
Фосфор 406,0; 420
Цинк 0.34; -

admin:
Изтече срокът за мъдруването на Братския съвет относно началото на Житния режим.
Началото на големия Житен режим в тази група и в другите сайтове,свързани с нея, ще бъде 8 февруари 2012 г.Пълнолуние е ,но е сряда.Няма как да се дочака до понеделник,защото ще се навлезе през последните дни на режима в друга фаза на Луната /Новолуние/.Никой не е задължен да се съобрази с тази моя препоръка.Всеки е свободен да започне съобразно своите знания,предпочитания и нужди.Предупреждавам ,че решението на Братския съвет може и да не съвпадне с моето предложение за начало. Но...няма вече време за чакане..

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия