Автор Тема: Концерт на 2 юли 2011 г. - по случай 60-годишнината на Петър Ган  (Прочетена 745 пъти)

Неактивен aneta

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
    • Профил
Концерт на 2 юли 2011 г. в зала България - по случай 60-годишнината на Петър Ганев


2  ЮЛИ  2011 г.
   
Зала „България“
Събота
   Начало: 18 ч.
                                       

ДОБРАТА МОЛИТВА
 

КОНЦЕРТ
 

МУЗИКА ОТ БЕИНСА ДУНО
 

По случай 60-годишнината на Петър Ганев

Национален Филхармоничен Хор „Светослав Обретенов“

Диригент на хора: Люба Пешева
Орган: Стефан Далчев

Струнен оркестър

Аранжименти: Петър Ганев
Диригент: Петър Ганев

Солисти:

Петър Ганев – цигулка, Магдалена Далчева – чело
Надя Колева – сопран, Пламена Гиргинова – сопран,
Снежина Куманова – мецосопран, Пламен Бейков – бас

Програма

В програмата ще бъдат включени рядко изпълнявани произведения от Учителя: „НОВОТО БИТИЕ“ – Оратория за хор и оркестър, Добрата молитва – песен (муз. П. Ганев), Песен на Ангелите, Ангел вопияше (муз. К. Дъновски), Българска рапсодия, Химни на слънцето, Химн на великата душа и много др.               

„НОВОТО БИТИЕ“ (Създаването на Новия Адам) е едно от най-мащабните и дълбоко мистични произведения на Учителя Беинса Дуно. Създадено е от него в края на земния му живот. Представлява цикъл от седем солови песни, които отговарят на седемте Божествени дни от Сътворението и представят чрез музика и слово духовната мистерия на сътворяването на Новия Адам. Това е човекът на Новата епоха, създаден „по образ и подобие Божие“, който ще живее по законите на Божествения свят.

Мелодията на всяка песен започва и се развива около поредния тон от седемте тона на тоновата стълбица: до, ре, ми, фа, сол, ла, си, обемайки музикалното пространство в духовен аспект. Числото 7 е свещено и отразява Божествена реализация на различни нива. Оригиналната мелодия на Беинса Дуно е разработена многогласно за изпълнение от хор и оркестър от Петър Ганев. Хармонизацията и оркестрацията обогатяват тази творба, развиват нейния духовен потенциал и я представят във вид, подходящ за сценична изява. Музикалните образи вълнуват дълбоко със своята яркост, достъпност и духовна сила. Те припомнят на хората техния Божествен произход и чертаят пътя на бъдещото им развитие.

/източник/