Автор Тема: Една седмица в ашрам в Унгария  (Прочетена 955 пъти)

Неактивен admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 601
    • Профил
    • http://www.bratstvoto.net
    • Ел. поща
Една седмица в ашрам в Унгария
« -: юни 07, 2011, 10:22:58 am »
Заминаване: 13 юни (понеделник)
Връщане: 20 юни (понеделник)


Искате ли да усетите какво е да живееш в ашрам поне за една седмица?
...Сигурно ще попитате: “А какво е това ашрам?”
Думата идва от санскрит и означава “подслон, обител, място за духовен напредък”.
В Индия ашрамите са уединени места (подобно на манастирите), където човек може да отиде и да остане за известно време, за да изучава философията и практиката на йога, свещените писания като извор на мъдрост и да практикува чист и прост начин на живот. Под ръководството на гуру (духовен учител) и следвайки добър дневен режим човек може да научи много за древната жива традиция на йога и как да отвори ума и сърцето си за Вселената и Божественото.


Каним ви на едно именно такова преживяване в ашрама “Лудащо” (името означава “Лебедово езеро”) в Унгария, намиращ се на 90 км южно от Будапеща, на 700 км от София. Всяка година там се чества празника на Лятното Слънцестоене, откъдето идва и името на ашрама: “Слънчевата ферма”. Според унгарската и древната индийска митология лебедът е същество, което може да преминава в различни измерения. “Лебедите” са чисти и святи личности, имащи достъп до по-висши светове.


По време на тази седмица живот в ашрама в Лудащо ще изучаваме:
класическа йога (асани и пранаяма) с Ямуна
аюрведично готвене с Парамананда
паневритмия с Живко Стоилов


Всеки ден ще имаме среща-лекция с гуруто на ашрама Тиртха Махарадж, който ще ни разкаже за философията на йога и древните хиндуистки свещени писания и тяхната мъдрост, както и ще отговори на нашите въпроси. Интервю и снимки на Тиртха Махарадж можете да видите в последния 4-ти брой на списание “Йога за всички”.


А ето и дневната програма:
- посрещане на изгрева (по желание)
- сутрешно йога занимание
- закуска
- среща с Тиртха Махарадж – лекция или приятелски разговор с въпроси и отговори
- карма йога – ще поработим в градината на ашрама и ще научим нещо за био- и еко- земеделието в действие, защото карма йога е изкуството на безкористната работа, пречистваща ума и сърцето
- обяд
- свободно време след обяда
- урок по паневритмия
- урок по аюрведично готвене – каквото си сготвим, това ще ядем на вечеря! :)


Един от следобедите ще участваме в 4 часова тренинг-игра в гората до ашрама, наречена “Играта на живота”, в която ще открием нови неща за себе си.


Друг от следобедите ще прескочим до малкото китно унгарско градче Кечкемет, намиращо се на около 20 км от ашрама за среща с цивилизацията и сладоледов следобед!


На 18-ти юни, събота, заедно с гостите на ашрама от цялата страна ще отпразнуваме Лятното Слънцестоене с агни хотра – древна хиндуистка огнена церемония, водена от гуруто на ашрама и посветена на Бог, на доброто на Вселената и планетата Земя. Изпълнява се също и за доброто на участниците в нея, за пречистване на кармата и изпълнение на добрите ни желания.


На 20-ти юни, понеделник, след закуска тръгваме с коли обратно за родината.


За да заявите желанието си да участвате в семинара “Една седмица живот в ашрам”. моля свържете се с Ямуна:
Емайл: yamuna@abv.bg
GSM: 088 77 66 555


Такса за семинара: 280 лв. – включена храна, спане, семинарни занимания по йога, аюрведично готвене и паневритмия за едноседмичния ни престой в ашрама.
Спането в ашрама може да е по желание: в семпли дървени еко бунгала или на палатка в двора на ашрама. За любителите на по-силни усещания е възможно и спане под звездите със спален чувал.
- пътуването ще е с коли, като пътните с кола в двете посоки излизат около 100-125 лв. на човек (бензина, зелената карта и магистрални такси в Югославия се разпределят между пътуващите в една кола)
Условията в ашрама са семпли, според древната традиция. Няма електричество, водата се затопля от слънцето и баните са в индийски стил.
Храната, разбира се, е вегетарианска.


Среща на желаещите да участват в семинара – събота, 11-ти юни, ресторант “Слънце Луна” на ул. “Гладстон” 18Б (ъгъла с Княз Борис), 12:00 на обяд. Тогава ще се състои и заплащането на таксата за семинара, както и разпределението на участниците по коли.
И разбира се, вегетариански обяд!