Автор Тема: ПАРАПСИХОЛОГИЯ  (Прочетена 8887 пъти)

Неактивен Valentin Petrov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
  • Ел. поща
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #15 -: март 17, 2010, 02:15:36 pm »
Има ли публичност, сензация, печелене на пари от ясновидството, лечителство и др. -
мисля че има голям проблем за човека и за духовното му развитие.


Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #16 -: април 16, 2010, 01:42:33 am »
Здравей, Никола.

В сайта www.bratstvoto.net няма реклами. Има обяви предлагащи неща полезни за братския живот и личното духовно усъвършенстване. Явно се бъркаш с един друг братски сайт.

При моето обучение по екстрасензорика не правя разлика между светски и духовни хора и то не е ориентирано предимно към братските среди. Както при компютърната грамотност и музикалното образование също не се прави разлика между светското и духовното. Учиш, завършваш, а после е твоя воля дали ще проектираш на компютъра си ядрено оръжие или ще свириш на цигулката си чалга. Днешното образование е прагматично, а не идеологизирано. Консерватизмът е губене на време. Затова Учителя набляга на новото – Ново Учение, Нова Култура, Нов Човек. Чети литература по психология, библеистика, академична философия, физика, история – тези науки ще ти помогнат да отсееш зърното от плявата в окултизма и езотеризма и да имаш по-широко и съвременно разбиране за Новото Учение на Всемирното Бяло Братство.

« Последна редакция: април 16, 2010, 01:44:28 am от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #17 -: април 16, 2010, 01:48:56 am »
Има ли публичност, сензация, печелене на пари от ясновидството, лечителство и др. -
мисля че има голям проблем за човека и за духовното му развитие.
Има проблем единствено за слабите духом и комплексираните, защото не издържат на изкушенията на славата и парите. Но това е техен проблем.


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #18 -: април 16, 2010, 05:01:02 am »
Здравей, Никола.

... Чети литература по психология, библеистика, академична философия, физика, история – тези науки ще ти помогнат да отсееш зърното от плявата в окултизма и езотеризма и да имаш по-широко и съвременно разбиране за Новото Учение на Всемирното Бяло Братство.

Здравей Светослав!

Благодаря ти за препоръките и съветите, които ми даваш, а може би най-първо трябва да ти благодаря за по мекият ти и умерен тон, който се откроява от предишните ти постове.

Много хора биха те упрекнали за това, че даваш непоискани съвети или че поучаваш,...но искам да ти кажа, че относно мен ВИНАГИ (без притеснение!) можеш да го правиш. Много е мило някой да проявява загриженост,...стига тя да не е лицемерна, а в случая аз не смятам, че твоята е такава,...и навярно наистина искаш да ми помогнеш.

ОК! За да бъде по пълноценна помощта ти, аз ще се опитам да разясня по-подробно "симптомите" ми, а ти евентуално да предложиш нещо допълнително като съвети, насоки, помощ... А защо не и "диагноза" да ми поставиш (шегичка!). Няма да ти се разсърдя, каквото и да кажеш!  :)
Значи проблема е в това, че аз НЕ ЧЕТА! От доста време е така. Имам огромна библиотека събирана близо 15 години, с литературата, която препоръчваш, но нищо не поглеждам.
За да съм искрен докрай обаче ще уточня, че чета само тогава, когато има някакъв спор около нещо написано и четенето ми се свежда до това да извадя цитати, за да защитя тезата си.

Знаеш ли кога четох за последно? - На зимната среша на Портала. Имах половин час повече свободно време и подраних в заведението, където на етажерки имаше различни езотерични книги. Реших да "прочета" нещо и взех една около 500 страници книга описваща пътя на един източен Учител и работата му в Америка в началото на века. От порядъка на 10-тина  минути, аз вече нямах нужда да чета тази книга, след като напосоки бях разлистил десетина страници и бях разгледал снимковия материал.
Не знам дали ти се е случвало подобно нещо, но след подобен "прочит", колкото и да се напъваш да четеш, все известни неща научаваш и няма нищо интересно или такова, което да те впечатли. Скука!
Сега ме караш да се замисля как преди прочетох  Фройд и Юнг, например. Е това ми отне малко повече време (няколко дни, може би!), но определено нещата ми се изясниха ("осветлиха"!). Проблем имах малко с кармичната връзка между тях, съчетана с Седмият принцип, но това е друга тема. Важното е, че сега не само нямам необходимост да ги чета, но и рядко някой може да ме изненада с нещо или да ме впечатли с нещо от "дебелите книги", писани от тях. В тази връзка мога да ти кажа, че интересни съпоставки могат да се намерят и в паралели с Кант и други философи и психолози преди и след тях. Закономерности и следствия могат да се открият и във развитието на съвременни психолози и клонове от психологията, но да не разводнявам нещата... Човек с часове, (дни наред!) може да се наслаждава на разумността на Невидимият свят, който прокарва Идеите си и работи усърдно и последователно за човешкото духовно съзряване. Все пак това, за което говоря не е точно четене,... и да се върнем на въпроса...  

И тъй, след като ме предизвика да се размисля тази сутрин относно моето "четене" си зададох въпроса:
Всъщност, защо аз не чета "конвенционално"? - Замислих се и ретроспекциите ми (не само на горните два примера!), ме доведоха до мисълта за "светлинно четене" (сега си измислих този нов "термин" :) ), с което моята душа и ум си събира нужната информация. Ще се опитам да поясня...
Най-общо казано, ... като четеш, се стремиш да се свържеш с изначалната информация от Първоизточника или с други думи намираш окултният смисъл, целите и задачите, които са зададени на даденият автор, от Невидимият свят. След това свързваш всичко това с кармичните закони, връзки и предпоставки, които подпомагат целият този План, и точното вписване на даденият автор в него. По този начин се прави и една "проверка за истинност", но това не ми се обяснява, че е сложно за писане и ще стане много дълго мнението. Това е в най-общи линии.

В крайна сметка стои въпроса, човек защо чете? - Отговора е ясен - да трупа знания, с които да улеснява живота си и да се развива, нали? За жалост обаче, на практика това не става. Не става, защото човека с натрупването на много знания, се задръства. Задръстени и блокирани със знания има страшно много хора (погледни братските форуми тук и в Портала!), но това не трябва да се таксува като обида! Това е по-скоро проблем, върху който трябва да се работи.  Ключа за този проблем е даден от Учителя - знанията трябва да се прилагат, за да стават ПОЗНАНИЯ. Само така човек може да получи някакво развитие! Защо САМО така? - Защото само с прилагането (действието - Вселенски принцип!), човек може да трупа качества и добродетели за следващи си животи и ...така се получава развитие. Качества и добродетели със натрупани знания, НЕ МОЖЕШ да придобиеш! Забелязваш ли тънката КОСВЕНА връзка, как помагат знанията? В този ред на мисли, дори и да имаш колосални знания, а нищо не си приложил (опитал), май си си похабил земния живот. Погледни Беседите и ще видиш колко често повтаря това Учителя, ... за "прилагането", а почти никъде не се срещат съвети за трупане на знания.

Накрая ще кажа, че аз така разбирам "четенето" и това съм го взел изцяло като методика от Учителя. Разбира се, че в поста си само бегло скицирах тази методика, която може да се развие много обстойно и да пести много време, което е много ценно в Ликвидационния век. Всъщност, аз така разбирам и  "да имаш по-широко и съвременно разбиране за Новото Учение на Всемирното Бяло Братство.", за което говориш, но мога и да бъркам ?!?
Ако имаш желание можеш да продължиш и да развиеш съветите си и препоръките си към мен в тази насока, но ще те помоля да се съобразиш с това, което написах по-горе, за да може да си ми наистина от полза. Това сериозна го казвам, без ирония! В крайна сметка, ако не се науча аз на нещо ново, то някой друг четящ може да извлече полза от нашата дискусия...

Благодаря ти още веднъж!

Поздрави.

п.п. Надявам се, че ще прочетеш по задълбочено това което написах, ако решиш да ми отговориш.
Съжалявам за дългият пост, но съм го съкратил по възможност максимално.

    

  

 
« Последна редакция: април 16, 2010, 05:06:18 am от Никола Дамянов »

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #19 -: април 17, 2010, 02:32:49 am »
Цитат
Много хора биха те упрекнали за това, че даваш непоискани съвети или че поучаваш,...

Здравей,

От упреците на "езотериците" най-малко се безпокоя, тъй като това са среди робуващи на религиозни суеверия и без познания по библеистика, история на християнството, психология, астрономия и др. науки.

Форумите са място за обмяна на мнения и е нормално, който участва в тях да получава отвреме-навреме непоискани съвети. Поучаването ми е професия – нали съм богослов, пък си имам и квалификация за учител. ;-) Аз поучавам в областите в които имам дългогодишни интереси и проверени знания – религия, окултизъм, парапсихология, психология, психотерапия, история... Никога няма да ме чуеш да поучавам в области, като: математика, химия или инженерни науки – там съм некомпетентен и си мълча.
« Последна редакция: февруари 27, 2011, 03:16:25 am от Светослав Иванов - Момчилвойводов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #20 -: февруари 27, 2011, 03:22:35 am »
Парапсихологията изучава психобиоенергоинформационното взаимодействие между човека (предимно) и околния свят, проявяващо се в парапсихични феномени, като: телепатия, телеестезия ("ясновидство"), телекинеза, левитация и др. Научната и приложната парапсихология се нарича в Източна Европа и психотроника.

Парапсихологията официално бе призната за наука първо в Швеция през 2003 г. Администрацията на най-стария университет на Скандинавския полуостров - Lund University, назначи първия професор по парапсихология и хипнология.

В България през 1966 г. беше създаден Научно-изследователски институт по сугестология и парапсихология с ръководител д-р Георги Лозанов, психиатър, закрит в края на 70-те години. От 80-те г. до днес най-известен изследовател и популяризатор на парапсихологията - психотрониката е инж. Кубрат Томов. В момента у нас няма държавен институт или частен такъв, който да прави парапсихологически изследвания или да класифицира и сертифицира хората с парапсихични способности.

В Русия проф. д-р Александър Панасюк, психолог, е един от най-сериозните изследователи на парапсихичните спсобности и явления, когото аз уважавам. Неговата Голяма енциклопедия по парапсихология е най-добрата в света за момента.

« Последна редакция: февруари 27, 2011, 03:38:34 am от Светослав Иванов - Момчилвойводов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
Re: ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #21 -: юли 28, 2011, 02:25:25 am »
Я виж ти, тук било интересно!
Този институт по сугестология не беше ли създаден по повод и по причина на Ванга?
А Кубрат Томов е начетен човек. Което си е вярно- вярно си е. И на вид го докарва с бялата коса и брада.