Автор Тема: 2010-08-23, Добро и съвършенство, СБ, 29.08.1926г.  (Прочетена 1655 пъти)

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Добро и съвършенство, СБ, 29.08.1926г.

Цитат
Сега вие се връщате от събора. Как ще работите през тази година? Като влезете между хората, вие ще се заразите от техните идеи, и като срещнете най-малкото съпротивление, вие ще се обезсърчите и ще отстъпите. Като отстъпите, ще се скриете в позицията си, ще си повдигнете главата като лалугер и ще кажете: „Чакай, дано дойде благоприятно време, още не ми е дошло времето, не съм узрял“. Разсъждавате ли така, вие ще се спънете. Докато узреете, няма да има място за работа. Щом узрееш, настава друг закон. Узрелият плод подразбира съвършенство. Щом си узрял, ти влизаш вече в Божествения живот, а на земята ще работиш, докато си зелен. Щом узрееш, ще те дигнат от земята, няма какво да търсиш тук. Затова, докато си на земята, няма да искаш да узряваш. Който иска да живее по-дълго време на земята, ще бъде зелен, а който иска да узрее, ще замине. Кои хора са зелени? – Зеленият човек се отличава по това, че не желае много работи. Той желае най-същественото, само това, което е за днешния ден. Той е като децата, с малко се задоволява.

Та сега вие се връщате в света и ще влезете в стълкновение с два лагера на противоположни сили, затова всички трябва да знаете как да се справяте, да не оставяте вашия ум да се люлее като махалото на часовника. Нашата задача не е само да определяме времето, както махалото. ... За вас целта на живота ви е в съвършенството. За тази година вие младите ще имате задачата да бъдете съвършени. Какво подразбирам под думите да бъдете съвършени? – Поне да можете да балансирате скръбта и радостта, да се сменят равномерно....

Сега от вас, младите, се изисква да си определите един общ план на действия, как трябва да работите, тук в София, както и вън в провинцията. У всички ви трябва да се роди инициатива. Аз толкова пъти ви казах, че вие трябва да си пишете. Писмата ви трябва да бъдат идейни. Вие сте заети само със себе си. Аз гледам, вие днес мислите за работи, които трябва да оставите за след 10 години. Вземете да напишете едно писмо на някой ваш брат от провинцията, да го окуражите, та като окуражите него, ще окуражите и себе си.


Подбрах този цитат от беседата макар, че има още много интересни, но в момента знам, че много хора слизат от Рила, от събора. Какво носят със себе си? Как ще "посеят" това нещо, ще се осъществи ли балансът...?

Цитат
И така, като се върнете по домовете си, трябва да вложите в ума си идеята, че всичко, което желаете през тази година, ще можете да го постигнете. Ще си поставите за задача един постижим идеал.

Едновременно вие трябва да си зададете задачата, да работите, освен индивидуално, още и колективно. Голямо изкуство е да знае човек как да работи! Например, счупи ти се колата – изкуството е да си способен сам да си я поправиш, без нечия помощ. При това, ако работят 10 души на една кола и всички знаят как да се поправи, работата ще върви по-бързо. Ако сам поправяте колата си, това може да ви отнеме цял ден, но необходимо е да знаете и сами да си поправяте колата. Дойде ви известна трудност, трябва да бъдете в състояние сами да разрешите тази трудност. Всяка трудност е една задача. Не е нужно да разрешите цялата задача сами, но поне една малка част от нея.

Мисля, че е за предпочитане да се научим сами да си "оправяме колата". :) Но не винаги това е възможно и не за всеки...Тогава все пак има нужда от помощ, от специалист, от колективна работа.

И преди да разпусне събора, Учителят дава един съвет:

Цитат
...всеки от вас има добър план. Този ваш план приложете! Каквито благородни идеи имате, не отлагайте, приложете ги! Вие мислите за последствията от тях. Направете опити през тази година, приложете ги без да мислите за последствията. Даже и при най-големите несполуки, които имате, ще сполучите повече, отколкото ако не приложите идеите си. Приложете доброто, което имате във вас! ...

Най-напред употребете закона на внушението върху себе си. Внушавайте си и работете! Да кажем, че мнозина се намирате под влияние на мързела. Какво трябва да правите, за да се освободите от него? – Ще си служите със закона на внушението. Ще си кажете: „Утре ще стана в 4 часа!“ Но успите се и станете в 5 часа. На втория ден пак ще си кажете: „Утре ще стана в 4 часа!“ Обаче ставате в четири и половина часа. На третия ден пак ще кажете същото. Ще продължавате така, докато придобиете навик да ставате точно на времето, което искате. Можете да продължавате така 1, 2, 3 месеца, докато добиете навик....

И така, всички трябва да работите върху себе си със закона на внушението.
Имаш една скръб, кажи си: „Утре скръбта ми ще бъде по-малка“. На втория ден ще кажеш същото; на третия ден пак същото и т.н. Ще си внушаваш така, докато тази скръб се премахне. По този начин скръбта може да се намалява, но може да стане и обратното. Значи чрез закона на внушението може да се привлича радостта, т.е. скръбта може да се превърне в радост – несполуките в живота могат да се превърнат в сполуки. Когато научите закона на внушението и можете да го прилагате целокупно във вашия живот, вие ще имате успех във всичко.


Тук обаче не мога да разбера какво има предвид Учителя, казвайки : "но може да стане и обратното".?
« Последна редакция: август 23, 2010, 11:54:27 am от aneta »

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:2010-08-23, Добро и съвършенство, СБ, 29.08.1926г.
« Отговор #1 -: август 24, 2010, 08:32:45 am »

"И така, всички трябва да работите върху себе си със закона на внушението. Имаш една скръб, кажи си: „Утре скръбта ми ще бъде по-малка“. На втория ден ще кажеш същото; на третия ден пак същото и т.н. Ще си внушаваш така, докато тази скръб се премахне. По този начин скръбта може да се намалява, но може да стане и обратното. Значи чрез закона на внушението може да се привлича радостта, т.е. скръбта може да се превърне в радост – несполуките в живота могат да се превърнат в сполуки. Когато научите закона на внушението и можете да го прилагате целокупно във вашия живот, вие ще имате успех във всичко." Добро и съвършенство, СБ, 29.08.1926г.

Тук обаче не мога да разбера какво има предвид Учителя, казвайки : "но може да стане и обратното".?

Доста често използван закон (закона на внушението!) особено от някой съвременни автори, които градят върху него много от своите теории и практики. Навярно всеки един от нас е разлиствал нещо от книгите на Луис Хей или книгите за метода Силва, а има и много друга подобна литература...
С няколко думи - обединяващото е, че се залага на позитивно мислене + внушения, които пречупени през някакви утвърждения (нещо като пожелания или формули!), повтаряни планомерно и ритмично, довеждат до по лесна трансформация на трудни моменти от живота на човек.
От друга страна закона помага и когато "колелото на живота се завърти" и при човека дойдат добрите моменти (сполуките и успехите), които могат само да се мултиплицират вследствие на хармонията, изградена с помощта на положителното мислене.

Много е основателен въпроса тогава - Кога обаче може да се получи ОБРАТЕН ефект ?

Отговора на този въпрос е важен, защото поне аз съм наблюдавал десетки примери на последователи от изброените по-горе теории и практики, които са изпълнени с положителни мисли, казват чудесни себеутвърждавания, правят нужните внушения, но на практика живота им изобщо не става по-лек, а противоречията и страданията им дори нарастват.

Интересна дискусия може да се получи ...  :)

Поздрави.

Неактивен Вили Николова

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 8
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-08-23, Добро и съвършенство, СБ, 29.08.1926г.
« Отговор #2 -: септември 01, 2010, 02:14:48 pm »
 Здравейте,

разбирам как действа закона на внушението и съм убедена ,че всеки може да разкаже редица случки,при които е изпитал силата му.При мен се получи обратнен ефект преди години и всичките книги на Луис Хей,които бях купила,не можаха да ми помогнат,защото крайната ми цел беше глупава и необмислена прищявка или с най-прости думи,"на бодлива крава Господ рога не дава".
Това, което сега се питам е : кога и до колко можем да работим с внушението,има ли граници,какви принципи трябва да спазваме,когато го използваме и грешно ли е да изразходваме тази сила за щяло и нещяло,разни дребни облаги и маловажни неща?

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-08-23, Добро и съвършенство, СБ, 29.08.1926г.
« Отговор #3 -: септември 09, 2010, 08:02:33 am »
Сега от вас, младите, се изисква да си определите един общ план на действия, как трябва да работите, тук в София, както и вън в провинцията. У всички ви трябва да се роди инициатива. Аз толкова пъти ви казах, че вие трябва да си пишете. Писмата ви трябва да бъдат идейни. Вие сте заети само със себе си. Аз гледам, вие днес мислите за работи, които трябва да оставите за след 10 години. Вземете да напишете едно писмо на някой ваш брат от провинцията, да го окуражите, та като окуражите него, ще окуражите и себе си.[/size]

Цитат
Най-напред употребете закона на внушението върху себе си. Внушавайте си и работете! ...
И така, всички трябва да работите върху себе си със закона на внушението.

Цитат
Тук обаче не мога да разбера какво има предвид Учителя, казвайки : "но може да стане и обратното".?

Много хубава тема!
от една страна пак ни се напомня, че трябва реално да се подкрепяме, да си помагаме в трудните времена.
Този форум също е  вид  "писане на писма" и е един прекрасен духовен оазис.
С новите техологии можем да си виждаме и чуваме, да получаваме съобщения.
И носим отговорност с какви емоции и мисли пишем, защото и те се усещат от четящите.

От друга страна - трябва много внимателно да работим със закона на внушението и самовнушението.
Да си спомним как преди няколко десетилетия внушението и самовнушението "превзеха с щурм" западната психология и ню ейдж литература. Като се започне  от познатие ни в БГ Силва метод,  терапевтични методи, семинари за лично израстване, техники за катарзис, изразяване и целеполагане, десетки и стотици книги за визуализация, позитивно  мислене и представяне  на желаните мечти.

И след десетилетия прилагане на тези техники, всички стигнаха до извода, че хората са склонни да искат доста големи, дори егоистични цели, с които си отклоняват вниманието от по-важни  и стойностни неща.

Англичаните дават един пример, които  поради спецификата на думите аз бих трансформирала така:
Не може на загнояла рана да се поставя красивата, ароматизирана лепенка  на позитивното мислене и човек да си фантазира, че се е излекувал.
Трябва  да се махне корена на проблема, да изтече гнойта, да се излекува възпалението и чак тогава  истински се оздравява.

Иначе казано,  не може човек да е истински успешен, да  "стане голям шеф" по западен образец, а в същото време да има проблеми като неуважение към хората, добре подтиснати конфликти с майката и съответно заяждане с подчинените си служителки.

Без изскубване на плевелите (преодоляване на базовите проблеми)
не може да има израстване на красиво цвете (успех).


Давам конкретен пример:

 мой познат винаги се прави на усмихнат и доста саркастично "сръчква" тези, които не се усмихват - били тъжни песимисти, неразбиращи слабаци, нямали положително мислене, ай-ай, колко жалко за тях...

Всички се чувстваха силно смутени, когато той смело и гордо ги обвинява, че са намусени слабаци. Един ден аз му бях " на мушката". Очакваше се и от мен подобно поведение.

Но аз го питах какво прави той, за да се усмихнат хората истински, а не изкуствено.
Едно е да си любезен, да си вежлив; друго  е  да си слагаш маска "всичко ми е наред", когато  има конкретни проблеми, които му ги назовах и него го заболя, защото това бяха добре "заметени под килима" проблеми.
Не може  човек да изисква от всички да са усмихнати - не това е истинското мерило за позитивизъм. Внушение без конкретни разумни дела няма траен ефект.
Явно съм била красноречива, човекът се замисли.
После говорихме за стойностните неща в живота.

 П.П.: Сетих се за още конкретни примери, давани от един известен езотерик и лечител  - когато хората искат нещо, което Бог не е отредил за тях, то те може и да го получат. Но биха се лишили от други по-важни за душата и развитието им неща. Ето как желанието и внушението насочват енергията  в цели, които са губещи  и вредни в дългосрочен аспект.
« Последна редакция: септември 09, 2010, 08:28:36 am от Delfin123 »