Автор Тема: Дата: 06.08.2010, Петък , ..."За ликвидацията на кармата"  (Прочетена 2331 пъти)

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Мисъл за деня:
"Ако чакате кармата да разреши вашите задачи, нищо няма да постигнете. Другият път, по който можете да ги разрешите, е Любовта. Ако човек избере този път, за него се отнася стихът: „Бог да обърше всяка сълза от очите ви.“ Това наричаме ликвидация на старата карма. Всички хора са оплетени в нея. Ликвидирайте с нея!"

Изключително важна и ключова Идея има в тази мъсъл за деня!
Препоръчвам я на всеки да я прочете (Беседата!) и вникне в Идеите задълбочено. 
Преди време в Портала се опитах да предизвикам подобна дискусия с тема "Карма, прераждане,...Изход ?!?" тук - http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=7388&st=0

Какъв е проблема? - От една страна имаме закона на Кармата, уреждащ Вселенската справедливост, който на Земята е подпомогнат от закона на Прераждането. (защо участва и прераждането е ясно, но е друга тема!)
Накратко как стоят нещата - причините пораждат следствия (това е кармата), но тъй като земният живот е краен, някой от следствията се "прехвърлят" като дългове в следващи прераждания, за да може да се уреди в крайна сметка Вселенската Божия справедливост.
Това на всеки е ясно (или не е?!?), но няма значение, защото сега това не е предмет на дискусия или размисли.

Какво разискваме? - Значи през земният си живот човек изкупува стара карма (търпи следствията на минали причини!), НО същевременно създава и НОВИ причини, които ще пораждат бъдещи следствия, тоест - трупа се и нова карма, която "отлежава" за уреждане, наред със неизкупената стара карма.
Ето тук е и проблема! - Има възможност човек да попадне в една омагьосана цикличност, от която просто няма изход. :)

Въпросът е - какво трябва да се направи за да се излезе от този порочен кръг (карма-прераждане-карма-прераждане-карма-прераждане...) ? Как може той да се "разкъса" и Душата да получи нужното съвършенство, необходимо и да се слее със своя Първоизточник ?
В този ред на мисли колко категорично и хубаво го е казал Учителя - "Ако чакате кармата да разреши вашите задачи, нищо няма да постигнете."  и "Всички хора са оплетени в нея." (старата карма!)

От тук може да се направи доста важен извод... Да започнем с него - Значи кармата не влияе пряко върху човешкото израстване, а е един второстепенен "атрибут"... Тя е един "помощник", заедно с прераждането!
Какъв е механизма - в цикличността от карма и прераждане, човек "потъва" във материята и трупа много негативи, които пораждат мъки, неволи и страдания. Ето защо и Учителя толкова често говори и разяснява за Страданието, което разглежда като основен метод за повдигане на човешката Душа. (а ние все бягаме от него!) :)
В крайна сметка в зависимост от поносимостта към количеството натрупано Страдание (при всекиго тази граница е индивидуална!), човек рано или късно решава да "разкъса" омагьосаният кръг... (на други места Учителя казва и точно за "нишаните" кога идва този момент, тоест как се разпознава "границата" - друга тема!)
Значи, как става подобно "разкъсване" (освобождаване)? - Със започването на ликвидиране на старата карма, всъщност започва и излизането от цикличността, за която споменах.  Учителя си го казва - "ЛИКВИДИРАЙТЕ С НЕЯ!"
В унисон с постулатите на Учението, Той казва, че подобна ликвидация трябва да става с Любов. Това е малко общо казано, но трябва да имаме предвид, че един Учител може да казва толкова, колкото може да "носят" учениците му...  :)

Конкретни въпроси и теми за размисъл:

1.Вие имате ли опитност в ликвидиране на стара карма?
2.Какви методи конкретно ползвате?
3.Какви резултати и следствия сте наблюдавали след подобна ликвидация.

Поздрави.   
 

 

 

Неактивен donka todorova

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Дата: 06.08.2010, Петък , ..."За ликвидацията на кармата"
« Отговор #1 -: ноември 02, 2010, 02:52:48 am »
Здравейте мили приятели, отоностно ликвидиране на кармата, аз имам известен опит и това е мое мнение. Преди имах много негативи спрямо много хора към които изпитвах омраза и непоносимост. Как приключих с това сега ще ви разскажа:
Започнах мислено да им прощавам един по един с любов като си ги визуализирах по време на медитация и така със времето като се освобождавах от негативите които бях натрупала и прошката към всеки един с любов, аз постигнах хармония в собствените си мисли и сложих ред и на живото си. Човек трюбва да повярва в това което прави иначе ще се върти в омагьосън кръг.Това е има и други опитности които съм преживяла, но сега не му е времето. Обичайте се и си прощавайте, защото от прошката с любов няма по-хубаво нещо.

Неактивен yani75

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
Re:Дата: 06.08.2010, Петък , ..."За ликвидацията на кармата"
« Отговор #2 -: ноември 03, 2010, 08:59:00 am »
Аз незная дали е карма и на кой да простя,но не виждам тунел,камо ли светлина в него.нямам свясна работа,нямам жилище.Благодарна съм че не съм гладна и на топло,че имам здраве,но нямам мир в душата си.Знам какво точно искам,начин да го постигна никакъв няма.Кръгът е цял водовъртеж,и на кого да простя?Къде греша?
Мислете като Учителя приятели и нека света е по добър;

Неактивен Eли Статкова

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 18
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Дата: 06.08.2010, Петък , ..."За ликвидацията на кармата"
« Отговор #3 -: декември 14, 2010, 05:28:56 am »
Според мен, Кармата не решава задачите ни, защото Кармата е учебникът с уроците, със задачите за решаване - допускане на погрешка : опознаване на следствието от тази погрешка : намиране на погрешката в себе си : прошка и поправка . В този смисъл Кармата пряко влияе на човешкото израстване, тъй като израстването става чрез правилното решаване на задачите - една по една и стъпка по стъпка. Споделеното от Донка е абсолютно верно, методът е описан от Учителя в доста лекции и беседи. Той самият Го казва ясно и недвусмислено - Любовта ликвидира Кармата. А Прошката е неизменна част от Любовта, както благостта, дълготърпението, кротостта... Плодовете на Духа.
Не ме притеснява натрупването на нова Карма, тъй като като влезеш в Пътя на Любовта, по-бързо и по-лесно установяваш къде си допуснал грешка и започваш с изправянегто й.