Автор Тема: Дата: 08.07.2010, Четвъртък - "за неизменността у човека"  (Прочетена 1443 пъти)

Неактивен Никола Дамянов

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 112
    • Профил
Мисъл за деня:
При някои противоречия ние се обезсърчаваме. Нещата отвън могат да се менят, но ние трябва да останем неизменни.От вас се изисква самообладание. Ако сте неразположени, за да запазите мира си, кажете си: „Аз живея в света на пълната хармония. Обиколен съм от разумни и възвишени Същества, които са готови да ми помогнат.“

Много интересна мисъл за деня. Много размисъл има в нея...

Как така "да останем неизменни", когато нещата от вън се менят?
Нали "всичко тече, всичко се променя" ?
Човек се учи и усъвършенства тук на Земята ("училището"!),... може ли това да става без да се изменяме?

Някой има ли отговори на тези въпроси?
Ще споделите ли мнение по мотива ? :)

Поздрави.
 


Неактивен aneta

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
    • Профил

Как така "да останем неизменни", когато нещата от вън се менят?
Нали "всичко тече, всичко се променя" ?
Човек се учи и усъвършенства тук на Земята ("училището"!),... може ли това да става без да се изменяме?

Някой има ли отговори на тези въпроси?
Ще споделите ли мнение по мотива ? :)

Поздрави.
 


Мисля, че Учителя има предвид да останем неизменни по отношение на емоциите си, психическото си състояние. Да запазим самообладание, душевен мир, спокойствие въпреки бурите и противоречията които ни заобикалят. Може би това се разбира в случая под "неизменни"? Запазването на самообладание, при това не външно, а вътрешно е едно от най-големите изисквания към ученика:
Цитат
От младите се изисква самообладание, не привидно, външно, но истинско самообладание. Има два вида самообладание: едното е външно, привидно самообладание, при което вътрешното равновесие в човека всякога се нарушава. Другото самообладание е вътрешно, дълбоко, при което равновесието в човека никога не се нарушава.

Двата пътя


За мен това е доста трудна работа, но се опитвам да преодолявам емоциите доколкото мога. Забелязала съм, че за това е необходима будност и трезва преценка на ситуацията. Иначе подхлъзне ли се човек по нанадолнището на противоречията - не е ясно кога и как ще се спре.

Предполагам, че думите на Хераклит -  "Всичко тече, всичко се променя" се отнасят до друго нещо. Мислите, формите и разбиранията търпят развитие естествено, което е отражение на развитието в света. Освен това ние сме дошли на Земята, във физическа форма за да променим нещо, за да научим нещо? В този смисъл - ние трябва да се изменяме. В беседата си Сигурният пазител Учителя казва:
Цитат
Не е важно какви сте били вчера. Това е за вчерашния ден. А какви трябва да бъдете днес? Има три момента: Сутрин, обед и вечер, това са трите момента. Човек се изменя. Никога човек не може да остане в едно и също положение. Има една вечна промяна в него. И това е хубаво, красивото. Ние вечно трябва да се изменяме, според Божествения план. Бог остава еднакъв. Радостното, красивото седи в това, че Бог остава неизменяем. Ние се изменяме. И ние, ако се изменяме по Волята Божия, това е радостно, но ако се измениш без да си в съгласие с Вечното Начало, ти ще бъдеш нещастен.Това ми хрумна по въпроса на Никола. Но някой може да има и друг поглед на нещата. :)

Поздрави!