Автор Тема: Дата: 12.05.2010, Сряда ..."За Съзнанието"  (Прочетена 1560 пъти)

Неактивен Никола Дамянов

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 112
    • Профил
Мисъл за деня:
"Щом говорим за Светлината, разбираме пробуждане на човешкото съзнание. Щом говорим за топлина, разбираме вече функциониране на съзнанието – то има условия да функционира. Ако съзнанието има светлина, пък няма топлина, то съзнанието е пробудено, но не може да функционира. Щом говорим за топлина, разбираме, че туй съзнание функционира. Без топлина то не може да функционира. При светлината има пробуда, напрежението е отвън."

Една хубава мисъл за деня, която за сетен път показва, че Словото е "непресъхващ извор"...
Извор, от който бликат постоянно чисти идеи, които подпомагат осмислянето на света около нас и дават отговори на въпросите, касаещи нашето себепознание.

Светлината и Топлината - връзки, зависимости, закономерности... Колко ясно е подчертан баланса, без който едно съзнание може да бъде блокирано. А нима това не се наблюдава често около нас?
Принципно умът се свързва с Светлината, а сърцето - с Топлината. Респективно може да се направи връзка между разумността и чувствата... Надявам се познати за всеки един от нас неща.
От друга страна мисълта на деня пряко кореспондира и с библейската мъдрост - "ако Любов нямаш - нищо нямаш!" (цитирам по памет!)
В мотива тази мъдрост се преповтаря на едно друго ниво като се разяснява, защо става така на практика...
Това дали може да ни го разясни един богослов или християнски проповедник, например? Съмняван се! Значи, дори и да имаме знания и Светлина, които пробуждат нашето съзнание, това изобщо не е достатъчно, последното да функционира!
Когато човек приложи тези знания по законите на Любовта, се получава тази Топлина - необходимата съставка (притурката!), която отпушва вече правилното функциониране на Съзнанието.

Изобщо Словото се прелива в една непрекъсната хармония, взаимосвързаност и изчистени понятия в Беседите,...което води до една "обемност", многопистовост и изчерпателност... Всъщност нали и за това казваме - "Слово", а не говорим за окултна литература, езотерична литература, или духовни съчинения, които обикновено се пишат от "посветени", скалъпили своите знания от изчетени книги, теории или тези.
Е,...в това разбира се няма нищо лошо! "Смляната храна" обаче, бързо засища, но определено не е много полезна. С нея човек лесно може да "преяде", а на това Учителя му казва "подпушване" - болест, от която страдат много интелигентни хора, водещи съзнателен живот.

Накратко - от мотива следва, че за да функционира правилно съзнанието, на него му е необходимо не само пробуждаща Светлина, но и Топлина. Добре!
Възниква въпроса - а може ли само с Топлина (Любов) да функционира правилно Съзнанието, без да получава необходимото количество Светлина? Отговора е ясен, но не случайно задавам въпроса. Върху това също е говорено много в Беседите и е обяснявано на дълго и широко... На други места вече темата се разлиства за пробуденото и развито вече съзнание, като крайната цел е придобиване на едно "свръх съзнание", при което Душата получава зрялост, необходима за сливане със своя Първоизточник.

Полезни изводи, които можем да си направим...  - в зависимост от това какъв уклон има човек (към приемане на повече Светлина или към това да има повече Топлина), всеки трябва да си направи един себеанализ и да работи за постигане на БАЛАНС.
Често на практика се забелязва изпадане в крайности, в които хората "боксуват"...
Например, аз искрено се радвам на хора преливащи от Любов и Топлина, които вдъхновено цитират Апостол Павел или Учителя и на практика се стремят да прилагат нещата,... но същевременно много ми е тъжно, когато същите тези хора често постъпват по много неразумен начин, ... тоест подценяват нужното количество Светлина, което трябва да имат за своето развитие и действия. Подобно нещо, често се среща при жените, но не е задължително...
Обратното също се наблюдава често... Има хора, които са придобили изключително много знания и получават много Светлина, и разбиране за нещата,  но резултатите (получаване на Божието Благословение и сериозни крачки в Пътя си), определено се минимизират,...поради намалена Топлина.

Много ценна мисъл е тази,... и ако човек се задълбочи и обективно се самоанализира, може да си помогне изключително много в своето развитие.

Поздрави.  
« Последна редакция: май 12, 2010, 09:28:28 am от Никола Дамянов »