Автор Тема: Медиите отразяват събития и факти за Рила  (Прочетена 2420 пъти)

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Седемте рилски езера

Снимките са от Седемте рилски езера, до езерото Бъбрека, 22.09.2009г. по обяд.
Весели туристи разпалват огън за скара, а ATV-та използват поляната за паневритмия като добре очертана писта, клековете също не са пощадени.

http://dnevnik.bg/novini_ot_vas/2009/09/23/788423_sedemte_rilski_ezera/

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Медиите отразяват събития и факти за Рила
« Отговор #1 -: юни 03, 2010, 03:38:26 am »
Природозащитници с нови сигнали до прокуратурата
Рилските езера стават блата заради бизнес интереси и безхаберие

1 Октомври 2009

Седемте Рилски езера се заблатяват все повече заради присъствието на неограничен брой туристи в защитената територия на циркуса на езерата, която е обявена за зона с ограничено човешко присъствие, но въпреки това ежедневно там се качват с лифта на “Рила спорт“ множество посетители. За това алармираха в четвъртък от групата “Граждани за Рила”.

Инвеститорът няма дори сключен договор за концесия и не плаща нищо на държавата, въпреки че използва съоръжения, разположени на територия изключителна държавна собственост в границите на парка, допълват еколозите. Според тях е абсолютно недопустимо инвеститор като “Рила Спорт“, който претендира да изгради шестия по големина ски-курорт в Европа, да застроява и да се разпорежда с обект от национално значение, какъвто е Национален парк “Рила“, без да е минал разписаните по закон конкурсни процедури и получаване на концесионни права.
“Такива процедури се провеждат дори за преотдаването на обикновена будка за вестници на градския площад“, аргументират се от “Граждани за Рила“.
Новият лифт на “Рила спорт“ ежедневно качва нерегламентиран брой туристи до циркуса на Седемте Рилски езера, като в същото време дирекцията на парка признава, че липсва оценка за броя посетители, които крехката екосистема в циркуса би могла да издържи.

В същото време нито инвеститорът, нито Дирекцията на парка са осигурили необходимия мониторинг и контрол в защитената територия, за да бъде намалено вредното човешко влияние, посочват от организацията.

Туристите, които не са запознати с правилата и забраните в парка, на свой ред извършват редица нарушения, като палят огън, хвърлят монети и фасове в най-чистите езера в Европа, унищожават рядка растителност и причиняват неограничено шумово и биологично замърсяване, допълват еколозите. Те сигнализират също, че се изхвърлят дори твърди битови отпадъци край езерата, които по-отговорните посетители на парка периодично почистват.

http://mediapool.bg/show/?storyid=156953