Автор Тема: "Почитатели на паневритмията от всички възрасти ще покоряват Родопите", 2009г.  (Прочетена 1578 пъти)

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Почитатели на паневритмията от всички възрасти ще покоряват Родопите
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=345955

Обучението по програмата “Здраве чрез движение сред природата” изцяло покрива всички компоненти на психическа и физическа готовност, като добавя елемента формиране на социални умения, подчертават специалистите по програмата. Това, според тях, обяснява защо децата от Цар Калоян, обучавани по тази програма, са се справили бързо при наводнението от преди две години.

С това се очертава и новата посока в развитието на програмата за движение сред природата, а именно повишаване на психофизическата готовност на децата в нови за тях ситуации.

Оказа се, че Плевен е градът – първенец по обучени кадри и включени деца в програмата “Здраве чрез движение сред природата”. В момента разполагаме с 28 преподаватели, специализирали в Националната спортна академия.

Програмата е одобрена от МОН и се разпространява в учебните заведения като свободно избираема подготовка.
Работата по програмата дава възможност за участие в европроекти..."

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Паневритмията - уникален метод за самовъзпитание
 
Програмата "Здраве чрез движение сред природата" има най-много почитатели в Плевен

Програмата е изградена върху теоретичните концепции на Петър Дънов - Учителя, за образованието, свободното възпитание и развитието на личността на детето. Тя е завършена през 2003 г. от инж. Антоанета Янкова със съдействието на проф. Галина Стоянова и под научното ръководство на Националната спортна академия "В. Левски". Доразвита е за предучилищна възраст през 2005 г. от Людмила Гатева, директор на ОДЗ "Снежанка" в Плевен.

 Програмата "Здраве чрез движение сред природата" с обучение по Паневритмия е в съответствие със стратегията на Министерството на образованието и науката за развитие на средното образование в България 2006 - 2015 г. Тя обединява в образователен модел основните компоненти на Паневритмията - движение, музика, слово, група, здраве и природа. Взаимодействието на човека с природата спомага за правилното функциониране на целия организъм и активира заложения в него самооздравителен механизъм, поясняват авторите.

Програмата "Здраве чрез движение сред природата" е одобрена от Министерството на образованието и е разработена за 4-годишен обучителен период на деца от детската градина до гимназията.

http://www.bgsever.info/br-23_2007/stranici/str-11.htm