Автор Тема: Медиите отразяват паневритмията на Рила  (Прочетена 2298 пъти)

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Един много красив фоторазказ за Рила.
http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2009/08/03/765282_7-te_rilski_ezera/

Коментарите под него също са форма на обратна връзка за това кой колко знае за Учението.

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Медиите отразяват паневритмията на Рила
« Отговор #1 -: май 27, 2010, 03:24:25 am »
Агенция Ройтерс:
Бялото братство танцува паневритмия на Рилските езера - фотогалерия
http://e-vestnik.bg/6911

Няколко хиляди от Бялото братство играят Паневритмия на Седемте рилски езера
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=388059

Мистериите на Бялото Братство
http://e-vestnik.bg/2020

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Медиите отразяват паневритмията на Рила
« Отговор #2 -: юни 08, 2010, 01:22:23 am »
Паневритмията – свещеният ангелски танц
22 Март 2010

Паневритмията е начин за привличане, трансформация и препредаване.

Всяка година на 22 март в България започва изпълнението на един уникален и особен ритуал, който няма никъде аналог в света и който същевременно е от значение за цялата планета. С началото на пролетта на повече от 50 места в България и поне на още толкова места в цял свят се завъртват кръговете на Паневритмията – Свещения ангелски танц.

Именно определенията свещен и ангелски са най- съществените, когато се говори за Паневритмията, защото при разясненията на тази система от музика, песни и движения се употребяват много по-семпли и често неясни обяснения. Това важи особенно за хората, които чуват за първи път за нея.

Паневритмията е дадена поетапно от Учителя през 30-те и 40-те години на миналия век на три части и в нея са закодирани идеите и практиките за бъдещата епоха на ВОДОЛЕЙ. Така Паневритмията фиксира бъдещето и в определен смисъл го предопределя...Затова участието в нея, изпълнението на компонентите и, отношението към нея не може да бъде нито обикновено, нито делнично. Паневритмията не е поредният начин човек да укрепи здравето си, нито е способ да се намери някакво психическо равновесие, специфична връзка с природата или просто да се открие група за общуване.

Паневритмията е начин за привличане, трансформация и препредаване към Земята и съответно към физическия план на енергии и информация от много по-висши светове. Затова тя е преди всичко ангелски танц. Нейният оргинал е на друго място и сред други светове, много по-съвършенни и по-напреднали от нашия. В нея е заложен вътрешен стремеж към съвършенство.

За Пневритмията се казва, че тя е хармонично съчетание между музика, слово, движения и цвят, които в своето взаимодействие раждат постепенно един нов и по-прекрасен свят. И той се случава, защото посредством този метод се дава възможност Това, което е Горе да получи своето съотвествие и долу.
Идеите, които създават живота ни винаги имат своята родина в света на мисълта. Постепенно с концентрацията и многократното им осмисляне се раждат и съответните форми. Така целият ни свят е кристализация на нашите мисли или най-малко на тези, които сме успяли да привлечем. Многократно осмисляни, повтаряни и зареждани с нашата воля те са станали действителността.

И когато нещата не са добре, когато има противоречия, страдания и болка това не е нищо повече от вложена и многократно повтаряна мисъл; че така се живее и животът е борба. И това става съдба...В този смисъл в Паневритмията на ниво мисъл, музика, слово, движение и цвят се оформят, повтарят, осмислят и концентрират идеите на новия свят. А той е пътят към бъдещото ангелско призвание на човечеството, състоянието на истинското християнство; без вина, религиозни финансови институции, страх от някакъв ад, объркване кой си и накъде отиваш, болка и ужас от смъртта, която дори не същуствува.

Чрез Паневритмията се постига това, което йогите, а и много други подобни духовни практики постигат, но по-друг много по-труден, мъчителен и отживял начин. Няма по-съвременен, достъпен и лек начин да се постигне движение напред и сливане с Духа от танца на ангелите.

Затова Паневритмия трябва да се играе отговорно, с разбиране и със стремеж, към това, което носи тя. В нея е необходимо да се влага мисъл и отношение към всяко движение, да се почувства ритъма на единението и радостта, който изпълва всяка част. Така тя сама по себе си изключва всяко напрежение, недоволство, объркване и критика.

Дори и човек да носи тези качества в себе си постепенно има шанс да се освободи от тях и с изненада един ден да открие, че животът му плавно се е променил и той се е изправил пред един нов и неподозиран свят. Движението на кръгът на Паневртимията е в посока ОБРАТНА на часовниковата стрелка, което съответства на движението на Слънцето и на планетите, това е пътят на живота и безсмъртиего. Обратното, движението ПО часовника винаги е свързано със смъртта, материалното и земното. В тази посока се движат зодиакалните знаци, свързани със сезоните на Земята и наклона на земната ос, т.е с неща все променливи, непостоянни и земни.

Малко хора знаят, че Паневритмията е създадена и като вид противодействие на маршеруващите в правоъгълни блокове нацистки ЛЕГИОНИ. И ако те съвсем съзнателно са приемали чрез движенията, музиката, словото и цветовете си информацията за война, омраза и унищожение, в България са правили точно обратното. Това е било противопоставяне на друг фронт, невидим и мисловен.
Резките, набиващи в земята движения с пета са уравновесявани от меките, плавни стъпки на ангелския танц, на изпънатите властно ръце са се противопоставяли нежно свитите за поздрав ръце, на агресивната и страховита музика в Берлин в София са се изливали тоновете на любовта и на слънчевата радост. Кой победи е ясно. В този смисъл България, бидейки само външно на страната на Третия Райх, е допринесла основно за неговия крах. Не без значение е и връзката и с Русия, която е на принципа „Един сее, друг жъне”, защото на практика победното знаме над Райхстага бе руско.

А и Хитлер, който съвсем не е бил чужд на мистицизма и окултното знание под влияние на пейота, който е употребявал, е имал видение още през 1921г. със странното напътствие от невидими същества: ”Марширувай смело и без жал, за да победиш.” На тези сили е трябвало да бъде противодействано, защото милостта и любовта никога не отпадат.
Самата Паневритмия като форма изобразява стилизирания символ на Слънцето – кръгът с точка по средата /там е живата музика на Паневритмията/. Така най-вишите влияния, музикалните се вливат в центъра и след това се разпространяват към периферията. По нататък те се проникват като мисъл, слово и емоции в обикновения живот. Така той се променя според смисъла.

Колкото повече танцът на Паневритмията се практикува и то особено от по-млади хора, в училищата и от децата, толкова по-бързо към нас ще се вливат информационните полета на по-висшите, по-мирни и по-съвършенни полета. От нас, от нашата упоритост, съзнателност, нежност и съпричастност зависи как ангелските светове ще слизат към нас и ще откликват на нашите желания. Нищо хубаво и добро не може да се привлече, ако ти си в мисълта си далеч от него, ако дори не знаеш, че съществува, ако не го допускаш и не повярваш в него. Затова българският народ е казал „Помогни си сам, за да ти помогне и Бог”. Съществена е и мисълта, че когато ти направиш една стъпка към Бог, Той прави към тебе цели 100. Учителят даде точно на България, страната, която бе избрана да посее семената за новата епоха, най-добрите методи и средства, за да може да се реализират новите идеи и да се сложи край на лъжите и страданията, на омразата и болката.

Паневритмията показва пътя на човека към съвършенство. В нея се намира и песента с точната вибрация на словосъчетанието „АУМ, ОМ, ОМ, АУМЕН”, създала Вселената, там се пее и песента за радостта на Земята от хармонията на света, както и стиховете за Христовият глас, който тихо шепне в нас и за онзи съкровен момент, когато всеки ще бъде вечно млад и здрав, и нивга няма да умре. Да играе, изучава и разпространява Паневртимията е една от основните задачи на всеки българин, защото това е най-лесният, безболезнен и мек път за духовни постижения и усъвършенстване. Неизмерими са и ползите за цялото човечество.

Паневритмия се играе на всички континенти и във всички най-големи градове по света. Паневритмията е пътят, по който всяка година на Рила край езерото Бъбрека, където е един от входовете за Невидимия свят – Агарта, се спускат влиянията от ангелските светове. Затова е много важно да се знае как се играе и защо се играе.  Пътят напред е пътят на радостта, свободата и разумът, все качества които са вложени във всеки човек и само от него зависи да ги развие и изкара напред. Всичко друго е противопоставяне, мъка, контрол и подчинение. А те не са нужни никому.

http://frognews.bg/news_21445/Panevritmiiata_%E2%80%93_sveshteniiat_angelski_tants/

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Медиите отразяват паневритмията на Рила
« Отговор #3 -: юни 08, 2010, 01:24:53 am »
150 чужденци играят Паневритмия на Рилските езера
19 Август 2009Над 150 последователи на Учителя Петър Дънов са пристигнали от чужбина за да се включат днес в изпълнението на ритуални танц Паневритмия на Седемте рилски езера. Тази година най- силно е участието на гости от Русия, Полша и традиционното участие на хора от Франция ,Англия и други страни.
Това съобщи за Frognews.bg Андрей Грива, председател на Управителния съвет на Духовно общество "Бялото братство" в България.

Мир и разбирателство, добронамереност са посланията, които последователите на Учителя изпращат към света днес от Седемте рилски езера, заяви Грива. Той е категоричен, че 50 години насажданият в страната атеизъм, в условията на тоталитарен режим е отблъснал хората от духовното и трудно ще се преодолее материалистичното мислене от времето на комунизма. Но и тук действа принципът на махалото.

 Много хора имат духовни стремежи и потребности и търсят опора в учението на Петър Дънов, казва Грива. Той е категоричен, че Бялото братство е естествен духовен посланик и мост между духовното и културното пространство.
Преди година Петър Дънов се нареди втори в класацията за най-великите българи, а според Грива той е най-превежданият български автор. Frognews.bg

http://frognews.bg/news_14522/150_chujdentsi_igraiat_Panevritmiia_na_Rilskite_ezera/