Автор Тема: 2010-05-07 Двете посоки, МОК, 4.05.1928  (Прочетена 2094 пъти)

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
2010-05-07 Двете посоки, МОК, 4.05.1928
« -: май 07, 2010, 03:11:16 am »
Двете посоки, МОК, 4.05.1928

Задача за тема:
Цитат
Следващия път пишете върху някоя свободна тема, по вътрешен избор. Като пишете темата, не се мъчете да измисляте това-онова, но постъпвайте като естественика, който изучава минералите, растенията и животните. Като пътува по планинските места, той се вглежда в камъните и ги изучава. Щом намери някой хубав, скъпоценен камък, той го взима, разглежда свойствата му и се произнася за него. Той вече може да говори за него като за познат минерал. По същия начин и вие правете; не пишете върху даден въпрос, докато в съзнанието ви не се роди някаква красива мисъл. ...

« Последна редакция: май 07, 2010, 03:13:51 am от vasil »

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-05-07 Двете посоки, МОК, 4.05.1928
« Отговор #1 -: май 07, 2010, 03:57:27 am »
Събитията в Гърция като проява на принципа на Истината. Ще си вземем ли поука?

Напоследък новините от Гърция стават все по-тревожни и песимистични. Оказва се, че братята гърци вече били свикнали на 13 и 14-та заплата + ред допълнителни плащания. Също така - че са "завлекли" Европейския съюз, като са си позволили неразрешен за същия този съюз бюджетен дефицит. И като са крили това положение години наред.

И ето - сега идва ред принципа на Истината да намери своята реабилитация. Гърците ще трябва да затегнат малко по-силно коланите си. Да се разделят с 13 и 14-тите заплати и другите извънредни социални придобивки. Но най-важното: трябва да признаят пред самите себе си, че досега са живели в лъжа.

Лъгали са се, че стандарта им на живот и доходи е по-висок. Лъгали са се толкова дълго и толкова добре, че накрая изглежда всички са си вярвали. Лъжата обаче не може да се поддържа вечно. Протестиращите тълпи отказват да разберат това, отказват да го признаят. Но реалността ги притиска и ще ги притиска все по-силно. Тя ще ги притиска дотогава, догато принципа на Истината не бъде реабилитиран напълно и докрай.

Какво общо имаме ние с това, освен възможността някои гръцки банки и фрирми в България да фалират и да причинят известни щети? Казват (Учителя също), че глупавият се учи от грешките си, а умният - и от чуждите грешки.

И така: изводът от разиграващата се пред нас гръцка драма и трагедия в момента е следния: когато даден принцип бъде нарушен, то нарушението може да ни бъде изгодно за известно време. Но то не може да се поддържа вечно и рано или късно ще бъде компенсирано. А за компенсацията ще платим ние - причинителите на съответното нарушение. Така, че да се придържаме към универсалните принципи - Любов,Мъдрост, Истина - е най прекият път към собственото ни добруване.

Изводът е, че придържането към Истината винаги е най-добрата стратегия - дори за известно време да ни изглежда неприятно. Ако случайно сме си въобразявали друго, то реалността ще ни притиска - дотогава, докато го разберем. А дасе учим от грешките на съседите винаги е по-добро за нас,отколкото да се учим само от собствените си грешки...

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Re:2010-05-07 Двете посоки, МОК, 4.05.1928
« Отговор #2 -: май 11, 2010, 05:32:02 am »
Цитат
Който е дошъл на земята, той е войник, доброволно или насила, ще участва във войната. Веднъж си влязъл във войната, ще я свършиш и ще излезеш победител, но няма да унищожиш неприятеля си, а ще му дадеш права като на себе си. Ще му вземеш оръжието и ще внесеш новото, както в своя живот, така и в неговия. Ако мислиш, че като победиш неприятеля си, трябва да го унищожиш, ти си на крив път, не си разрешил задачата си правилно. Ще победиш неприятеля си и ще го повдигнеш.

Много хубава мисъл, но съм забелязала, че на някои хора това не им допада. „Воюването” не им е по вкуса. Говоря предимно за дискусии в друг форум. Въпросът е: трябва ли всичко да си върви по само себе си в духовното развитие на човека или все пак трябва да има някакво усилие и от наша страна. В една друга тема Учителя говори за трите състояния: Сатва, Раджас и Тамас. Раджас ми е ясно какво е. Но понякога не бъркаме ли мързела и инертността на Тамаса с хармоничното и наистина безпроблемно състояние на Сатвата?

Цитат
Това значи да вземеш правата посока на живота. На физическия свят войната е неизбежна. Човек трябва да воюва със злото в себе си, което се проявява във вид на слабости, недъзи, отрицателни чувства и мисли. Ще се борите с тях, да ги победите, без да ги унищожите. Ще воювате с отрицателните сили в себе си, докато ги превърнете в положителни. От низходяща посока ще ги насочите към възходяща. Това е задачата на сегашния ви живот.

С тези думи мисля, че се изяснява казаното в предишния цитат. Противника са нашите недъзи, но не трябва да ги унищожаваме, а да ги превърнем в положителни качества. Да ги „повдигнем”. Доста трудна работа.

Например седемте смъртни гряха и техните антоними - седемте добродетели:

похотливост - целомъдрие
чревоугодничество – лишение
скъперничество – щедрост
леност – трудолюбие
гняв - търпение
завистничество – добродушие
горделивост – смиреност


Как става това превръщане според вас? Възможно ли е?

И каква е разликата между унищожение на недъга или просто лошото качество и неговото трансформиране в положително такова? Защо Учителя не препоръчва унищожението?

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-05-07 Двете посоки, МОК, 4.05.1928
« Отговор #3 -: май 11, 2010, 06:12:23 am »
И каква е разликата между (1) унищожение на недъга или просто лошото качество и (2) неговото трансформиране в положително такова? Защо Учителя не препоръчва унищожението?

Разликата между двете операции е в тяхната практическа реализуемост. Законите и принципите на световете, в които живеем, не допускат фактическото реализиране на (1), а само на (2). Това е и причината Учителя да не го препоръчва (1) - за да не си губим времето. Иначе ако беше възможно (1)... :)
« Последна редакция: май 11, 2010, 06:20:30 am от vasil »

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Re:2010-05-07 Двете посоки, МОК, 4.05.1928
« Отговор #4 -: май 12, 2010, 02:11:43 am »
Василе, благодаря за отговора. Малко трудно ми е да кажа, че съм те разбрала, но ще помисля малко повече за законите на света в който живеем и защо не може да се реализира унищожението на недъзите ни. Може да ми хрумне нещо.

Прочетох повторно беседата "Двете посоки". Не е много голяма, но за мен се оказа доста костелив орех...Така, че скоро май ще има доста въпроси тук? Засега ще се опитам сама да се оправя. :)

Ето нещо, което ми хареса:

Цитат
Докато завърши образованието си на земята, човек минава през много школи. Колкото по-съзнателно е работил, толкова повече знания и опитности има. Той може, като химик, да различава свойствата на първото състояние – на болестта, и на второто – на здравето, и да определя посоката на тяхното движение още докато са в зародиш. Правете и вие опити, да изучавате двете посоки на вашето движение. За следния път нека всеки от вас да намери в себе си две състояния на болестта и две – на здравето и да си ги отбележи...За да не изпадате в заблуждения, вие трябва да оставите идеите си, които са в зародишно състояние, при условия да се измътят. Едва тогава ще знаете в каква посока се движат те. Оттам ще определите техния вътрешен характер и техния произход.

Като не разбира вътрешния смисъл на нещата, човек изпада в противоречия и недоволство и сам не може да си помогне.


Това с измътването ми е малко мътно, но...ще помисля. :)

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-05-07 Двете посоки, МОК, 4.05.1928
« Отговор #5 -: май 12, 2010, 03:03:17 am »
Енергията е неунищожима.
Тя може да се трансформира, колкото това да е лесно или трудно, явно иил отвлечено като понятие.

Едно време хората са казвали: "Утрото е по-мъдро от вечерта". Дядо ми като се е ядосвал е отивал да цепи дърва, а баба ми да мие и пере. Ето това е вид трансформация на енергиите и емоционалните ситуации. И на сутринта са обсъждали проблема.

Ако човек насила си прикрива гнева, слага маска на щастие, или  дори не си признава, че е гневен, то може да се затормози и да спре правилното въртене на енергиите в трета чакра например.

А този блокаж ("заболя ме корема", "тежко ми е зад пъпа"," пристяга ме  на ниво на талията") може "изкриви" и дори спре енергиите на човека и да блокира волевите му действия. Идват или храносмилателни проблеми, или "вечното отлагане".

"Мътенето" на една идея е да я оставиш да отлежи, а после с времето в съзнанието ни идват нови знания и опитности и  изведнъж ни "светва или щраква" нещо и обхващаме ситуацията.

Много често се говори за дълбочина на изследване на една тема.
 Но от моите опитности става дума именно да ти просветне, да обхванеш темата многомерно!
 (  а не 2- или 3-мерно)

Това е и чудото на Словото ->
колкото повече време минава - толкова повече слоеве се виждат в едни наглед кратки и ясни думи!

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:2010-05-07 Двете посоки, МОК, 4.05.1928
« Отговор #6 -: май 12, 2010, 03:25:48 am »
1. защо не може да се реализира унищожението на недъзите ни. Може да ми хрумне нещо.

Цитат
За да не изпадате в заблуждения, вие трябва да оставите идеите си, които са в зародишно състояние, при условия да се измътят. 

 2. Това с измътването ми е малко мътно, но...ще помисля. :)

Според мен Васил точно го е казал...(за унищожението!) в горният пост.
Унищожение не може да има, защото това е краен вариант, след който по-скоро се прекъсва дадено развитие. Това е неразумно от гледна точка на Вселенските Закони за запазване на енергията... За това се говори и за еволюционни процеси в природата, а не за революционни.
При трансформацията се постига постепенно израстване, при което старото служи за основа (пръст, тор...) за развитие на новото...Принципно това може да се приложи за всичко. Старото се усъвършенства и надгражда, а ненужното отпада (отлюспва се!) по естествен начин... Насилие няма!
От друга гледна точка чрез трансформацията се получава и един непреривен Вселенски процес на развитие, който се обуславя от единство и  хармония. Ако има унищожение - това не е възможно, дори и поради простата причина, че има закон на кармата, който ще доведе до разединение, вражди, отмъстителност, ответен удар...- един безконечен цикъл. Друг е въпроса - Може ли да се унищожава нещо с Любов?

По вторият въпрос - "измътване" на идеите е необходимо, поради сложността на тяхната реализация в триизмерен свят на полюсите, какъвто е този на Земята. Идеите в другите светове лесно се реализират , но тук на Земята има свободна воля, свободен избор, време и ред други ограничения, които могат да изкривят ДОРИ на 180 градуса дадени Идеи.
"Измътването" може би е свързано с проявяване на търпение и разумност, когато искаме да реализираме нещо... Примерно - подбиране на подходящ момент и благоприятни условия за реализация на идея... Може ли да садим домати през зимата? :)
Отделно трябва да имаме и възможности, без които идеите ни пак не биха се реализирали, дори и при подходящи условия...

Поздрави.