Автор Тема: Мисъл за "мъртвия и живия,...и за доброто и злото"  (Прочетена 1885 пъти)

Неактивен Никола Дамянов

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 112
    • Профил
" Каква е разликата между мъртвия и живия? Мъртвият нито престъпление прави, нито добро прави, а живият и престъпление прави, и добро прави. Кое е по-хубаво от това? Вие искате да направите само добро, а да не правите престъпления. Тогава трябва да умрете. Който иска да прави само добро, а да не прави зло, той трябва да умре, нищо повече. Искаш ли да правиш добро и зло, тогава оживей! В живота се ражда желанието, мисълта на човека да прави добро, а да не прави зло. А в смъртта се явява желание в човека да оживее."

Из "Имаше някой человек", 13-та НБ, 26 декември 1937 г. ( от тук - http://triangle.bg/books/1937-09-26-10.1998/1937-12-26-10.html )


Интересен изказ и интересни изводи и заключения е направил Учителя!

Някой има ли желание да си направим мисловен "фитнес" с този цитат? :)
Какво мислите вие за подчертаното по-горе?
Дайте мнение как го разбирате цитата?

Поздрави.Неактивен aneta

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
    • Профил
Re:Мисъл за "мъртвия и живия,...и за доброто и злото"
« Отговор #1 -: август 23, 2010, 12:22:33 pm »
Преди цитатът даден от Никола, в същата беседа, Учителя казва:

Цитат
Сега, като говоря за процеса на дишането казвам, че мъртвите не дишат, но не вършат и никакви престъпления. В тях няма кражби, няма лъжи, няма ядене и пиене. Те минават за добри хора. По-добри хора от мъртвите няма. Най-добрият човек в света е мъртвият. Той никога няма да те излъже, нито открадне. Той не прави никакви взимания и давания. Мъртвият човек не прави никакви престъпления, но и никакво добро не прави. Живите хора, обаче, правят престъпления, но и добро правят. Онзи, който не прави никакво престъпление, той не прави и никакво добро.


Значи ако не прави нищо човек, то той няма опасност да сбърка, да направи грешка и от там – зло за някой. Както се казва, „който не работи, той и не греши“.  Естествено е такъв човек да мине за добър, защото си нямаме проблеми с него. Но добър ли е наистина? Данте е отредил за тези хора предверието на ада. Това са наистина „мъртъвци“.  Всъщност мъртвият не прави зло, но и добро не прави, само минава в нашите очи за добър защото не ни пречи поне...
Има доста такива хора, които без да са мъртви – нищо не правят. И обикновено често минават за добри. Но този  „мисловен“ фитнес повече е една житейска преценка. Мисля, че Учителя влага много по-дълбок смисъл в тези си думи.

В днешната беседа от школата „Добро и съвършенство“ също има нещо от този род:

„Може да направите много грешки, не се бойте, работете! Като работите, у вас ще се роди импулс, стремеж към работа. Затова за предпочитане е в света да правим грешки и да работим, отколкото да бъдем пасивни.“

Или това:

„Щом узрееш, настава друг закон. Узрелият плод подразбира съвършенство. Щом си узрял, ти влизаш вече в Божествения живот, а на земята ще работиш, докато си зелен. Щом узрееш, ще те дигнат от земята, няма какво да търсиш тук. Затова, докато си на земята, няма да искаш да узряваш. Който иска да живее по-дълго време на земята, ще бъде зелен, а който иска да узрее, ще замине.“

Може ли от това да се направи извод, че ако един човек спре да прави зло, то той става автоматически съвършен и следователно не е нужно повече да стои на земята?  Заминава си... Това е според мен друга интерпретация на думите: „Който иска да прави само добро, а да не прави зло, той трябва да умре, нищо повече. Искаш ли да правиш добро и зло, тогава оживей!"

Мисля, че върху тази мисъл може да се прави още доста „фитнес“, но от мен засега – толкова. :)