Автор Тема: Дата: 05.05.2010, Сряда  (Прочетена 1797 пъти)

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Дата: 05.05.2010, Сряда
« -: май 05, 2010, 03:52:01 am »
Мисъл за деня:
"В Духовния свят никога не критикуват. Защо ще търсите погрешките на хората? Това е тровене. Влез в дома на човека като приятел и търси богатството, което носи в себе си.
Сутрин, като станете, кажете: „Господи, научи ме да мисля за моите братя и сестри, както Ти мислиш за тях.“ Да мислите добре за хората – това значи да бъдете силни. Важно е да поддържате добро мнение за всекиго."


Много хубава мисъл за деня, която дава толкова много Светлина по такива съществени въпроси като критиката...
Ако се направи преглед на писаното в Портала и тук ще се види, колко много теми има с такава насоченост и колко много повдигнати въпроси има за критиката, за съденето, за осъждане, за оценяване...

Колко точно е казано в цитата - Критиката е ОТРОВА, с която човек се трови! Критиката носи в себе си негативно мислене, което неминуемо оказва пагубно въздействие върху критикуващия.

Иска ми се да подчертая обаче и нещо друго, което навярно може лесно да се подмине... Всичко това се отнася когато човек критикува ПОГРЕШКИТЕ!  Тук е и границата (вододела!), която според мен трудно се схваща и обикновено хората не я разбират,... поне това са моите наблюдения от това, което се пише в братските форуми и от многото изчетени теми.
Отрова и тровене има, когато се критикуват погрешки, а как стоят нещата, ако човек забележи, че негов брат или сестра допускат грешки или грях?
Тогава може ли да има критика? В каква степен? Как се критикува при такива ситуации? Кой може да критикува?
Какви са законите и правилата?
Отговорите пак са дадени в цитата, но символично, а в други Беседи има и доста подробности, обстойни анализи, методи и правила, които е необходимо да се ползват.

Ей, точно това му харесвам на Словото - ВСИЧКО има в Него и до сега не съм имал въпроси, на които да не намеря ясни и точни отговори. На други места (в окултна и езотерична литература!) се изясняват или частично, или двусмислено нещата, с което хората могат да изпаднат в излишна реторика и безумни спорове.

Някой, ако иска можем да развиваме тази тема и да влизаме в дълбочина като търсим други цитати, които да коментираме и разискваме, през нашият личен опит и наблюдения.

Поздрави. 
   

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Дата: 05.05.2010, Сряда
« Отговор #1 -: май 05, 2010, 04:18:27 am »
" В Духовния свят никога не критикуват. Защо ще търсите погрешките на хората? Това е тровене. Влез в дома на човека като приятел и търси богатството, което носи в себе си.

Сутрин, като станете, кажете: „Господи, научи ме да мисля за моите братя и сестри, както Ти мислиш за тях.“

Да мислите добре за хората – това значи да бъдете силни.
Важно е да поддържате добро мнение за всекиго."


Да, в Словото има всичко!
И е прекрасно, когато човек прочете и осмисли нещо навреме, преди да се достигне до големи грешки.

Лично аз смятам, че дори човек да си позволи да изкаже негативно мнение, ако се поправи е по-добре, отколкото ако  с мъка удържа напиращото порицание и после с ехидни и префинени ходове пак излива вряла вода върху крехките душевни цветя на хората.

Избягването на критика не трябва да ни затваря очите за истината и фактите от живота.
Все пак никой не е идеален.

Ако кажа, че не искам да ям някаква храна, то за едни това е право на лично мение, а за други - критика, че не е вкусно.
Но дори да откажа, аз пак държа хубавите качества на жената, която  го е сготвила.

И ако човек израства, той би приел спокойно всякакви мнения, оставяйки отговорността за последствията от  изказването им  на човека,  който ги изрича.
Като разбира се, всеки  има право на обратна връзка.

Който каквото и да прави и да говори - все в неговата "сметка" си се пише
...Неактивен Вили Николова

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 8
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Дата: 05.05.2010, Сряда
« Отговор #2 -: май 05, 2010, 04:59:07 pm »
Здравейте,
лично за мен, на този етап, критикта е абсолютно необходима и благодаря на всеки, който го прави добронамерено и с любов, независимо от тона и парливите думи.До сега нямам случай,при който някой да ми е навредил с критика и се радвам, когато има други с повече опит, които освен че ни държат будни , могат и да ни предпазят от излишни постъпки.Няма място за сърдене , когато някой отдели време и усилия за да ти помогне, да ти "даде" Светлина.За това ме учудва, че точно в братските среди срещам толкова "наранени" души.

Неактивен bobi57

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 12
  • Профил
Re:Дата: 05.05.2010, Сряда
« Отговор #3 -: май 05, 2010, 11:43:13 pm »
Цитат
За това ме учудва, че точно в братските среди срещам толкова "наранени" души.
Може би това е заради различното приемане на понятието "критика". Понякога може да приемем приятелски съвет или просто мнение като критика, без да се замислим дори, че този, който го изказва, го прави от любов към нас. За мене критиката е злонамерено отричане на постигнат успех или качества на човека. А когато ми показват къде трябва да изправя пътя си или направеното от мене...но без да ми налагат своето мнение и тълкуване, не може да е критика. И за това мога само да благодаря. Както благодаря на братя и сестри от форума, които ми показаха къде правя погрешка и така ме подтикнаха да премисля отново живота си и да потърся Светлина... Не мисля, че да покажеш погрешката, е критика. По-скоро това е израз на любов... поне аз така мисля

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Дата: 05.05.2010, Сряда
« Отговор #4 -: май 06, 2010, 07:31:42 am »
Според мен въпросът за критиката наистина е много, много деликатен.

И аз обичам да има директни и откровени хора.
Истинските ми приятели са тези, които биха изказали открито мнения, дори да е в разрез с мен и да ме заболи.
Е, дори да се поразсърдя, ще ми мине и ще благодаря, защото само тези, които истински ни обичат  
могат да са до болка откровени.
Иначе лицемерите биха си замълчали или дори излъгали.

Според мен под критика може да се  разбира и
 постоянното вглеждане в проблеми, грехове и погрешки.
А да се пропуска доброто, красивото, потенциала.
 И така човек наистина  се фокусира в негативното в живота, в критикарстване. Свързва се с лошото.

Принципът на критукуване трябва да се съгласува все пак с принципите на право на лично мнение, обратна връзка, както и  с това да сме будни, съзнателни, разумни.

Някъде в беседите имаше мисъл, че смирените  не са слаби, а именно много силни, разумни, безстрашни.

Така, че от една страна е добре да  виждаме, че
"пъпката расте и ще цъфти",  
 но от друга трябва да  имаме ясни възприятия за света около нас.

Вие бихте ли поверили ваш близък да бъде опириран от студент по хирургия, защото видите ли да не го критикуваме, че е млад и зелен.
Ами да, той е млад, неопитен  и се иска време,  дъжд (опит под надзора на опитни хирурзи), за да разцъфти таланта му и да започне да спасява живота на хората!

« Последна редакция: май 06, 2010, 08:42:28 am от Delfin123 »