Автор Тема: 2010-04-30 Здравословни условия, OOK, 28.04.1926  (Прочетена 1823 пъти)

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Здравословни условия, OOK, 28.04.1926

Задача за тема:
Цитат
Следващия път пишете върху някоя свободна тема, по вътрешен избор. Като пишете темата, не се мъчете да измисляте това-онова, но постъпвайте като естественика, който изучава минералите, растенията и животните. Като пътува по планинските места, той се вглежда в камъните и ги изучава. Щом намери някой хубав, скъпоценен камък, той го взима, разглежда свойствата му и се произнася за него. Той вече може да говори за него като за познат минерал. По същия начин и вие правете; не пишете върху даден въпрос, докато в съзнанието ви не се роди някаква красива мисъл. Много хора обичат да си служат с чужди мисли по известни въпроси. Такива мисли има напластени в ума на човека от неговото минало, които някога са били ценни, но днес не струват нищо. Има стари мисли, чувства и желания, много от които не струват нищо. От тях, именно, се зараждат всички наслоявания, всички болезнени състояния в организма на човека.


Цитат
Ученичеството не се състои само в посещаване лекциите на учителите и развиване на теми. Ако е така, тогава това става и в църквите.


Цитат
Ученикът трябва да се учи от всичко, което среща в живота си. Това значи будно съзнание. Имате ли будно съзнание, вие ще дойдете до положението, когато ще ви поверят големи задачи и длъжности. Само по този начин ще добиете свободата, която днес очаквате и казвате: „Ние трябва да бъдем свободни!“ Не е лесно човек да бъде свободен.


Цитат
Време е вече да се простите с миналото. Не го забравяйте напълно, защото от него сте научили много неща, но оставете го настрана и внесете в живота си нещо ново. Представете си, че ви донесат пълен чувал със сушени плодове: ябълки, круши, череши, вишни, сливи и др. В това време излизат пресните, нови плодове, току-що узрели. От кои плодове предпочитате да ядете: от сушените, или от току-що узрелите? Разбира се, че ще предпочетете пресните плодове пред сушените.


Упражнение:
Цитат
Упражнение: Ръцете напред, с дланите навътре. Ръцете пак напред, но с дланите навън. Ръцете настрана, нагоре и пак напред. Когато изнасяте ръцете напред, първо дланите ще бъдат навътре, а после навън.

Когато поставяте ръцете си напред, с дланите навън, това движение влияе върху лицето ви, става обмяна между енергиите на ръцете и тези на лицето и главата. Дланта на ръката е отрицателна, а горната част – положителна. Когато поставите ръцете на гърдите си, с дланите на тях, става обмяна между енергиите на ръцете и тези на гърдите. По този начин се уравновесяват силите в организма.


Цитат
Изпейте упражнението: „Махар Бену Аба“!


« Последна редакция: май 02, 2010, 11:56:20 pm от vasil »

Неактивен Раличка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 8
  • Профил
Re:2010-04-30 Здравословни условия, OOK, 28.04.1926
« Отговор #1 -: май 07, 2010, 12:28:30 am »
"Как ще отговорите на въпроса защо човек се ражда, расте, развива, остарява и умира?

Вие ще кажете, че след като човек мине през фазите на растене, развитие и остаряване, най-после той трябва да умре, защото е грешил в своя живот. Този отговор не е правилното разрешение на въпроса. Ако вашият отговор е верен, тогава защо умират малките деца? Ние виждаме, че еднакво умират и младите, и старите хора.

Питам тогава: Защо се ражда човек? Човек се ражда, за да изучава великия закон на самопожертването. Някога човек е бил щастлив, горд, с високо мнение за себе си, голям философ, и затова Бог го е изпратил на земята да учи закона на самопожертването, да се смири, да стане толкова малък, че да се събере в една микроскопична клетка.

Смири ли се човек веднъж, оттам насетне той ще почне да учи и да прилага великите уроци на живота."


Преди години, когато четях беседи от Учителя, имах чувството, че постоянно ми се кара и ми държи сметка за прочетеното и приложеното.
Сега, след време на работа в света, думите Му звучат като благословия.
Омиротворението, изпълващо душата ми, е онази проникновеност, която ми носи усещането за единение с Божествената промисъл.

Пътят за вървене не е малък, но веднъж тръгнали, но веднъж усетили "сладостта" на изживяното, знам, че няма да се спрем.

"В изпълнение Волята на Бога е силата на човешката Душа"

Неактивен galinahristova

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 12
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-04-30 Здравословни условия, OOK, 28.04.1926
« Отговор #2 -: май 07, 2010, 11:56:51 pm »
                    Здравейте!
       Ето цитатите,които извадих от беседата:
    "Казвам: Съществата от невидимия свят постоянно ви наблюдават. Те имат хиляди и милиони очи, с които следят всички ваши действия."
       "Много от съвременните учени искат да подчинят природата под себе си, да впрегнат силите и да заповядват. Човек може да заповядва на природата само при три условия: най-първо, сам той трябва абсолютно да се подчини на закона на Любовта; след това той трябва абсолютно да се подчини на закона на Мъдростта и най-после, той трябва абсолютно да се подчини на закона на Истината.        В природата съществува пълен ред и порядък. Тя не търпи безредие, вследствие на което всеки, който се опитва да наруши с нещо реда, строго се наказва."
      "Ако хората живеят чист и свят живот, Господ няма да знае техните грехове. Ученикът трябва да дойде до положението да не греши, а не да се крие от хората и от Бога. Ученичеството не се състои само в посещаване лекциите на учителите и развиване на теми.
     "Който иска да развива ума си, при известни условия той може да носи къси коси. Има периоди в живота на човека, когато той трябва да носи къса коса; има периоди в живота му, когато той трябва да носи дълга коса.        Дългите коси говорят за здравословно състояние на организма. Колкото кръвта на човека е по-чиста, а организмът – по-здрав, толкова и мисълта се развива по-правилно. При болезнено състояние на организма мисълта не се развива правилно. Когато някой човек става нетърпелив, в кръвта му се явяват чужди вещества."
     "Най-първо, трябва да се създаде психофизиологическа наука за здравословното състояние на човека, за да се знаят причините на всички негови прояви.            За пример, здравословно състояние е желанието на човека да учи. Болезнено състояние у човека е мисълта му, че всичко знае. Необходимо е човек да учи! При това естествено е, когато научи нещо ново, да се радва."
    "И тъй, ще знаете, че Бог е Бог на мира, на вечната светлина, на вечната радост и веселие.         Както виждате, щом ви задоволят в това, което ви липсва, и скръбта ви изчезва.          Казвам: Ако ти намираш, че този човек, като те обижда, не постъпва правилно, и ти не постъпвай като него. Извлечете поука от неговата постъпка и не правете като него." 
     "Ученикът трябва да се учи от всичко, което среща в живота си. Това значи будно съзнание.
Имате ли будно съзнание, вие ще дойдете до положението, когато ще ви поверят големи задачи и длъжности. Само по този начин ще добиете свободата, която днес очаквате и казвате: „Ние трябва да бъдем свободни!“        Не е благороден човек онзи, който обича да се подиграва".   
         
     "„Не се смей на погрешките на хората, защото те ще дойдат и до твоята глава“. Видиш ли някаква грешка някъде, кажи: „Бог да ме пази от подобно нещо!“"

      "Вие ще кажете, че след като човек мине през фазите на растене, развитие и остаряване, най-после той трябва да умре, защото е грешил в своя живот.          Човек се ражда, за да изучава великия закон на самопожертването.        Бог го е изпратил на земята да учи закона на самопожертването, да се смири, да стане толкова малък, че да се събере в една микроскопична клетка. Смири ли се човек веднъж, оттам насетне той ще почне да учи и да прилага великите уроци на живота."
    "Днес много неща са излишни за човека. Той трябва да се откаже от излишните, от ненужните работи.         Според мене истински философ, писател или поет е този, който сам представлява написана книга.        Това, което човек пише, трябва да бъде написано вътре в него, че като отиде на онзи свят, ангелите да дойдат при него, да отворят написаната книга и да четат от нея.          Че не сте написани книги, не е грях, но идеалът ви трябва да се свежда към това, всеки да бъде написана книга.          Така трябва да разбирате нещата – и млади, и стари. В това се състои великата философия на живота."
     "Време е вече да се простите с миналото. Не го забравяйте напълно, защото от него сте научили много неща, но оставете го настрана и внесете в живота си нещо ново.         Разнообразие е нужно на хората! За пример, разнообразие има в следните постъпки на хората.         Резултатът на това еднообразие ще бъде отблъсване, отдалечаване. За всички хора в света има определено място и определена работа, която всеки трябва да извърши. Намерят ли хората своите места и своята работа, те винаги ще живеят в пълно разнообразие. Да работите за себе си, т.е. да задоволите себе си, това е едно от здравословните състояния за човека. Да се стремите да задоволите хората, това е болезнено състояние."
.    " Човешките работи не са свещени. Свещени неща са само тези, които излизат от Бога и в които няма нито измяна, нито промяна. Свещени неща са тези, които Бог сега създава. Старите неща, които някога са били свети, а днес са вече износени, развалени, не могат да бъдат свети."
     "Един ден ние ще извадим всичко онова, което Христос, както и апостол Павел, са писали.Как ще им се дадат? – Във време на сън. Някоя вечер ще им дадат да прочетат тези Послания и на сутринта, като се събудят, те ще си спомнят цели пасажи от прочетеното през нощта и ще го възпроизведат. Който е готов за тази работа, той ще може да чете и самите Послания."

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Re:2010-04-30 Здравословни условия, OOK, 28.04.1926
« Отговор #3 -: май 11, 2010, 04:42:12 am »
Цитат
Следващия път пишете върху някоя свободна тема, по вътрешен избор. Като пишете темата, не се мъчете да измисляте това-онова,... не пишете върху даден въпрос, докато в съзнанието ви не се роди някаква красива мисъл.

Мисля, че съветът да не се пише по даден въпрос, докато в съзнанието ни не се е родила някоя красива мисъл, се отнася до писането на теми, които Учителя е давал на участниците в общия окултен курс. В момента ние пишем разсъжденията си или по-точно казано, споделяме това което сме прочели и разбрали от беседата. Нормално е да се появи както красива мисъл, така и мисъл водеща до някакво противоречие, неразбиране. Аз и друг път съм писала за това - до каква степен трябва да се коментират беседите и до каква да се задават въпроси. Моята практика в случая обикновено е да се опитам да помисля сама, да задам въпросът към невидимия свят,  но ако нищо не се получи - споделям и тук. :)

Цитат
Ученичеството не се състои само в посещаване лекциите на учителите и развиване на теми. Ако е така, тогава това става и в църквите.
...
Ученикът трябва да се учи от всичко, което среща в живота си. Това значи будно съзнание.
Не знам какво е имал предвид в тези си думи Учителя?  В църквите в момента няма лекции и теми...? Има служби. :)

Само с лекции и теми наистина не става - трябва и практика. Но може ли практика без теория? Защото много пъти съм чувала - не чети, а действай. Може би истината е някъде по средата? Малко теория и веднага приложение. Като потвърждение на това май са и думите:
Цитат
За пример, здравословно състояние е желанието на човека да учи. Болезнено състояние у човека е мисълта му, че всичко знае. Необходимо е човек да учи! При това естествено е, когато научи нещо ново, да се радва.

Много е смешно, когато някой човек твърди, че всичко знае. Всичко знае според мен само Бог. :) Но под учене мисля, че се разбира и теория, и практика...?

Това ми хрумна по тази беседа. Има още много интересни мисли - подбрани от писалите преди мен. :)