Автор Тема: Паневритмичен "пояс" на Земята  (Прочетена 2818 пъти)

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Паневритмичен "пояс" на Земята
« -: април 28, 2010, 07:51:15 am »
Здравейте!
Преди около година имах подобна идея "Паневритмичен "пояс" на Земята", за която писах в Портала ( http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=6586&st=0 ). Виждам, че сега там нещата се раздвижват и мисля, че ще е хубаво и тук в тези форуми да се споделят мисли и коментари в тази насока.
Всъщност трудно е да се каже, че идеята е моя. По-скоро идеята е може би отговор на въпроси, върху които дискутирахме тогава с приятели относно ролята на Паневритмията, за Нейният смисъл и големите възможности, които Тя предоставя в общочовешки план.   
Това не са общи фрази, необосновани думи или голи хвалебствия,... но няма да се обосновавам или уточнявам на този етап.  Ще кажа само, че Съдбата ми отреди доста години да гледам Паневритмията от вън (стотици пъти!), без да играя... Имам доста медитации, опит и размисли при наблюдение на различни играещи групи, от гледна точка на състав, численост и музикално оформление. Така че, ако споделям мисли, трябва да уточня, че те ще бъдат от тази гледна точка. (другата като играещ, също я имам, но ще я избягвам!)

Като начало ще копирам цялото ми мнение, а с времето при желание и разположение ще коментираме и конкретни неща.

"Накратко идеята се състои в това - във всеки часови пояс от Земята да се се намерят хора, които да желаят да играят Паневритмия в предварително определено точно време.
Начинанието не е лесно, но нищо лошо да се сложи началото все пак ... :)
Още повече,че и идеята ще произлезе от едно място като настоящите форуми, където доста хора се стремят да водят съзнателен живот.

Организацията е сложна, но затова пък като начало може би трябва да се наберат желаещи...В този ред на мисли, нека всеки който знае, че негови познати играят някъде по света Паневритмия, да се свърже с тях и да каже за идеята или да остави координати тук.

Не съм влизал в подробности, но ако има съвети относно часовите зони и идея кое е най-подходящото време за игра ...Всичко ще бъде добре дошло!

Първоначално може да се играе веднъж седмично (почивните дни), като тенденцията да остане за ежедневно изпълнение. Все пак Слънцето не грее само през почивните дни, нали? :)

В крайна сметка аз си го представям като един лъч, който обикаля Земното кълбо, като се получава едно ЗАСТЪПВАНЕ на отделните Паневритмии на различните групи. Горе долу трябва да има минимум 24 групи, които да играят в 24-те часови пояса в уречено време. Продължителността на Паневритмията е някъде около час.
Разбира се, че като за начало някъде, където няма група може да бъде принципа "И сам войнът е войн", тоест Паневритмията може да се играе и от сам човек или двама, например... Бройката да няма значение, а да се спазва идеята и "покритието" на зоните.

Пожелавам Светлина, Успех и Късмет на всички желаещи да се включат в реализирането на тази идея ! "


Накрая - иска ми се да благодаря на всички братя и сестри, които приветстват идеята и мислят за нейното развитие в Портала. Надявам се, че ще има развитие и тук. Прегърнете идеята като своя, защото тя гарантирано е идея на Всемирното Бялото Братство и за в бъдеще ще служи като една стабилна основа, върху която ще се развиват взаимоотношенията и хармонията между разумните човешки същества от ВСИЧКИ точки на Земното кълбо, без оглед на местоживеене, раса или етническа принадлежност... Това го казвам отговорно, а и лесно може да се докаже подобна теза. Замислете се и ще се убедите сами!

Поздрави.    

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re: Паневритмичен "пояс" на Земята
« Отговор #1 -: април 29, 2010, 06:13:02 am »
Здравейте!
Днешната мисъл за деня е много по темата и за това ще се опитам да споделя мисли...

Мисъл за деня: (29.04.2010, четвъртък)
"Един важен закон гласи: когато се молиш за някого, молитвата ти добива магическа мощ само тогава, когато се придружава с Любов към него. Законът е: ако изпратите тази мисъл, както трябва, работата, която ще извършите, може да е равна на работата, която сте извършили през целия си живот. Сега за пет минути нека се концентрираме и да изпратим една добра мисъл към целия свят"

В мотива се споменава за познат Закон, свързан с изпращане на концентрирана ДОБРА мисъл към целият свят (всички хора по Земното кълбо). Интересен и ключов момент обаче е, че това, ако се направи "както трябва", то работата, която ще извърши човека през този момент е равностойна на работата, която човек може да свърши през ЦЕЛИЯТ си живот. Дали нещата не са засилени малко? - нормално е човек да си зададе подобен въпрос.
Според мен подобна съпоставка не е силна или преувеличена, а по-скоро тя се дължи на това, че е много трудно човек да обхваща в мислите си глобално нещата (да се мисли за всички хора по света!). Обикновено човек ограничава мислите си във своите си задачи и проблеми или тези на своите близки и познати.
Погледнете само какъв призив (задача!) отправя Учителя в цитата - да се направи САМО 5 минути излъчване на добри мисли към хората по Земята. Нищожно време - ПЕТ МИНУТИ! За да се убедите в тази нищожност, направете сравнение с безцелното висене и чатена в нета, което правим всички ние и други подобни безумия, с които човек похабява сигурно стократно повече време,... ежедневно!

Как се връзва тази мисъл с идеята за "Паневритмичен пояс на Земята"? - Същността на идеята, да се играе Паневритмия  "щафетно" от хора от различни точки на Земята, улеснява изключително много този Закон, за който споменава Учителя.
Улеснението е изключително от ПРАКТИЧНА гледна точка!
Как? - Нека например имаме ориентировъчно време след изгрев, след което време да се играе Паневритмия от групите. Това е само ПРАВИЛО! От него следва, че може да има изключения, които да се съобразяват с ангажираността на хората... Паневритмията не е военен марш след сутришна проверка при изгрев, където да се отбива някаква рутина или задължение. Напротив! - нещата е необходимо да стават с убеждение, желание, необходимост, хармония, разумност...Няма спор за това (надявам се!).

Практически как изглеждат нещата? - човек се събужда един час по-рано, за да ходи на Паневритмия... Представяте ли си тръпката, която се поражда от това, че някъде съседна група вече е посрещнала Слънцето и е започнала играта... Съзнателно и естествено ти излъчваш позитивни и добри мисли, към тези хора и се радваш, че след 40-50 минути, ще приемеш "щафетата" и ще удължиш времето на едно ментално и енергийно общуване с Невидимият свят, каквото е Паневритмията.
Представете си сега, че се придвижвате към мястото, където ще се посреща организирано Изгрева и ще се играе... Та нима човек няма да се свърже поне още няколко пъти мисловно със хората, които играят вече някъде там в пространството, ...с онези хора, които са в динамична медитация и отправят молитвите си към Бог в настоящият момент, докато ние ходим? Аз примерно бих непрекъсното си мислил за тях и бих им изпращал положителни мисли, хармония и благословение, докато си вървя...За какво друго да си мисля?!? Значи, ако това се прави и от други като мен, ще се получи нещо като преливаща се ментална подкрепа и позитивизъм, отправени към вече играещи хора,...та нима това няма да даде някакво отражение на последните?
От друга страна  вървейки, аз неминуемо бих се свързал и мисловно с тези, които още спят или току що се събуждат, и са определили днешният ден, за да играят Паневритмия. Отново съвсем естествено и закономерно аз бих им изпратил добри мисли за благоразположение, будност и бодрост. Неминуемо ще им пожелая сили и енергия, за да могат да продължат след час-два молитвеният лъч, ...и да могат в хармония и братско единство да изиграят целият танц.

Като равносметка до тук, някой може ли да сумира, колко пъти от по пет минути аз бих излъчвал позитивни и добри мисли към различни хора, още от самото си ставане и в първите няколко часа от моя ден? Май сметката е много повече от 5 минути, нали?
А нима нещата няма да продължат и през остатъка от деня? - Примерно... Поне няколко пъти като погледна часовника си ще си помисля нещо от рода - "Ей, стана 17часа ... Навярно вече са се подредили приятелите от Калифорния или от Канада в кръга... Дали са започнали вече?  Дано Господ да е с тях и да са здрави, бодри и хармонични..." и ... не знам още колко много позитивни мисли бих им изпратил.
Друго...! Да си представим, че си лягаме. Аз по принцип винаги си правя кратка ретроспекция на деня,...някаква молитвичка... Ако знам обаче, че утре сутрин ще ставам за Паневритмия, няма ли да си помисля за това "как я карат" групата от Япония, Корея или Нова Зеландия, например... Просто ще е невъзможно да си затворя очите, без да им пратя и на тях позитивна мисъл и пожелания за благословение. Това пак повтарям ще става ЕСТЕСТВЕНО и НЕПРИНУДЕНО,...защото нас ще ни свързва в единство космическя ритъм - Паневритмията, която играем заедно. А нима тогава молитвата и пожеланията (естествени и непринудени!) не са най-силни?

Какво можем да кажем като равносметка и обобщение от всичко написано от тук? - излъчвайки ежедневно и спонтанно добри мисли към хора, които дори не познавам лично, и с които ни свързва само Паневритмията, по закона на баланса, ние също ще получаваме обратно много положителни мисли, благословение, хармония... По този начин ползата за хората играещи Паневритмия, ще се умножи многократно като следствие, от една вече преливаща се и застъпваща се вълна от Паневритмии, опасваща Земята. Така благословението, разположението, удовлетворението и енергиите за всеки участник по отделно ще се мултиплицират изключително много.
Друго - представете си пък как ще се чувства един новодошъл, присъединил се да поиграе от любопитство или да изцели нещо човек? Та нима няма да стават чудеса тогава, ако толкова много Любов и позитивизъм се въртят и обменят в Земната орбита и съответно се позиционират и концентрират в движещият се за момента Паневритмичен кръг? Помислете и в тази насока...  

Защо пиша всичко това? - пиша го в отговор на вчерашният си (предходен) пост, където споделих как е възникнала идеята за подобна тема и споменах, че сме коментирали тематики за "ролята на Паневритмията, за Нейният смисъл и големите възможности, които Тя предоставя в общочовешки план".
Ако някой вникне добре в написаното до тук, ще види много ясно в какво може да се изрази "общочовешкият план" на Паневритмията и да усети още по-осезаемо нейните големи възможности в изпълнението на Божият план тук на Земята. Такова нещо може да го сътвори само един ВЕЛИК Учител!  

Накрая - трябва да се каже, че идеята е много ТРУДНА за реализация, но това не означава, че е невъзможна или утопична. За критикуващите,...може би ще споделя мисли някой друг път.
Като последователност и реализация на идеята (което не е задължително!), я виждам така - всички Паневритмии, които се играят в момента са като едни малки светлинки (проблясъци) и те могат да започнат да се обединяват насочено в посока от изток към запад... Изгрева дава направление и е отправна точка за време. Естествено "обединението" ще започне от България, защото тук най-много групички и хора се включват,... поне за сега! Образно, свързването между отделните играещи групи в различни точки от страната, ще представлява нещо като едни малки "насочени лъчи". Да! Това е възможно дори и в малка България, защото Слънцето изгрява за различните райони в толеранс от около 20 минути. Следователно няма проблем и може да се направи ментална "връзка" и да се синхронизират участниците. С времето този насочен лъч ще се удължава и в него ще се включват все повече групи и участници, от други светещи точки по Земното кълбо. Ако си го представим с "3D идеалистично виждане" :) , безспорно на места ще се получи насищане на удължаващият се и уголемяващ се "Паневритмичният лъч", който неминуемо ще прерасне във "ВЪЛНА" (това е и крайната цел!). Всъщност за преливащата се "вълна", част от Паневритмичният пояс на Земята, няма да е проблем да "прескочи", дори часови пояси, където няма групи или няма подходящи условия за играене на Паневритмия.
Отделно казахме, че ще има и групи, които поради ангажименти ще играят не точно на изгрев, поради обективни причини. Тези "изключения" също ще са за добро, защото могат да "покриват" също време, когато в друг часови пояс не се играе... Следователно "Паневритмичният пояс на Земята" не е една идеалистична утопия, от гледна точка на едно енергийно и ментално преливане - приемане и предаване на позитивизъм. А нима това не е най-важното и основно нещо както за развитието на хората, така и за Невидимият свят?

Поздрави.

    

              

« Последна редакция: април 29, 2010, 06:35:09 am от Никола Дамянов »

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re: Паневритмичен "пояс" на Земята
« Отговор #2 -: юли 07, 2010, 08:41:51 am »
Здравейте!
Взето е решение в Портала, идеята за "Паневритмичен пояс на Земята" да стартира на 11.юли.2010 (неделя) 07ч.30 мин. местно време (за България). . ( инфо тук - http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=9689&pid=118965&st=0&#entry118965 )
Аз напълно подкрепям и адмирирам това решение.
Нека на този хубав ден, в който се е родил нашият Учител, преди Паневритмия, играейки Паневритмия и след Паневритмия  да изпълваме сърцата си с Любов и да я изпращаме към всички наши братя и сестри, които някъде по други точки на Земята ще играят свещеният танц или вече са го играли.
Нека на този светъл ден, да изпращаме положителни мисли и Светлина на всички онези, които не са до нас, но там някъде в пространството честват празника и са съпричастни към Идеите, които ни е завещал Учителя.

Накратко за развитие на идеята, която вече е изкристализирала почти напълно.
За да няма чудене и спекулации с това, че има зони, на които няма как да се играе Паневритмия (нямало суша?!?) ще повторя, че идеята е да се покрие земното кълба ЧАСОВО (24 часа), а не по територия. Първоначалният пример, който дадох за синхронна игра на 24 групи от различни часови пояси по едно и също време, беше просто една малка илюстрация на това, колко малка е нашата Земя и как може дори малка група от идейни и духовни хора да я обгърнат с позитивното си мислене и Любов.
В допълнителните си постове писах вече как идеята може да изглежда от практично гледна точка - съединяването на сега играещите се Паневритмии ("светещи точки") в лъчи, които постепенно ще прераснат във вълна, която с времето ще опаше Земята и ще се превърне в пояс. 
Уточних, че когато има много участници от различни часови пояси, които да играят сутрин (всички сами да уточняват удобното за тях време за игра!) ще се получи едно наслагване и преливане на положителни мисли и Любов в пространството, като последното ще се изпълни ВРЕМЕВО (24 часа!) с тези позитивни енергии. Единственото условие е, между различните играещи групи да има размяна на мисловна подкрепа и съпричастност. 

Като се има предвид сезонното играене на Паневритмия и разликата в сезоните в северното и южното полукълбо, в действителност изграденият "енергиен и ментални пояс", ще бъде с годишен цикъл.
Какво по-хубаво от това, да играеш Паневритмия и през зимата на енергийно и мисловно ниво, там някъде в другата част на Земята, където братя и сестри играят реално и физически ?  :)
Най-малкото следствие от това е, че човек ще ускори собственото си съзнателно духовно развитие. А нима това е малко в Ликвидационен век?

От какво се нуждае идеята за развитието си? (за практическата реализация) 

1. Сайт на който хората да оставят своите кординати - място, часове и дни, когато се играе Паневритмия,...тоест нещо като "администриране" на идеята.

2. Хора (от братските среди!), които искат и имат познание да помогнат в тази насока - изработване на сайта, поддръжка и администрирането му.

Относно изпълнението на тези две точки има подарен добър хостинг и домейн за сайта.
Има и средства да се поръча изработката на сайта и той да се направи от "външен" изпълнител-професионалист.
Във връзка с това обаче има предложение сайта да се направи не от дизайнери, а от хора съпричастни към идеята... На мен също ми се струва това за добър вариант, когато сайта се организира и "роди" с идеите, работата и Любовта, на хора последователи и ученици на Учителя. 
За сега има и няколко човека, които мислят за подробностите, но всяка помощ и идея за изглед, съдържание, организация на сайта е много ценна в момента.

С една дума - идеята е стартирана на 11.07.2010г. началото е поставено,...и по-точно началото за работа е поставено. Ясно е, че идеята не е лесна за осъществяване и ще трябва много време за изграждане на координация и синхрон между групите.  Всеки е добре дошъл "да даде едно рамо", ако има вътрешно усещане за това.

Мир, Светлина и Благословение на всички пожелавам.

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re: Паневритмичен "пояс" на Земята
« Отговор #3 -: юли 10, 2010, 03:12:18 am »
Във връзка с утрешното реално стартиране на идеята за "Паневритмичен пояс", днес се регистрира домейн и се взе хостинг за идеята.

1.Домейна е -   panevritmichen-poyas.info  (за една година!)

2.Хостинга е при www.icn.bg  (за една година!)  и е с много добри параметри като начало:

30 GB дисково пространство
Неограничен месечен трафик
15 хоствани домейна
3 Хоствани сайта
Email кутии - Неограничен брой
MySQL 5 - Неограничен брой
Поддомейни - Неограничен брой
FTP акаунти - Неограничен брой
PHP 5/4, Perl, SSL, Crontab
Над 60 скрипта/темплейта
Безплатен домейн

Предстои разработка на сайта. Всички желаещи да участват с идеи, съвети и предложения в тази насока са добре дошли.

Поздрави.

« Последна редакция: юли 10, 2010, 03:14:24 am от Никола Дамянов »

Неактивен admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 601
  • Профил
  • http://www.bratstvoto.net
  • Ел. поща
Re: Паневритмичен "пояс" на Земята
« Отговор #4 -: юли 12, 2010, 07:15:50 am »
  Идеята за Паневритмичен пояс /вълна/ е добра и полезна за духовното ни развитие.Но,според мен,сме доста далеч от нейното качествено осъществяване.Може би някой ще си помисли ,че нямам вяра.Напротив.Имам.И тя не е слаба. В противен случай нямаше да бъда админ на този форум.
Но желанията ни са едно ,а реалностите -съвсем друго.За да има някакъв пояс ,трябва да са налице условията ,т.е да има поне 40-50 групи по света ,които да играят редовно паневритмия.
Но ,за жалост,такива почти няма.В повечето случаи началото на Паневритмията извън България е много късно .До поляната,където се играе, се отива с колата/ след закуска/,играе се  и после- пак в колата.
  Нека не съдим за Братството в чужбина  по броя на хората  ,които идват от там на Рила.За част от тях това е почивка ,а за някои дори и начало на бизнес/научават Паневритмията и преподават срещу заплащане в своите страни/.
  Някои от групите са по 4-5 човека.А за мен да се играе Паневритмия от по-малко от 10 човека може само ,когато тя е с учебна цел.
  В България има все повече групи и курсове.Но по различни причини те не винаги са хармонични или с необходимия брой хора/особено през юли и август/.Голямо отражение върху играта оказват и ежедневните проблеми на играещите.Истината за въздействието на Паневритмията може да се разбере само след 15-20 минути след като тя е завършила.
  Нека да започнем да развиваме идеята за Паневритмичния пояс ,но без големи очаквания и с мисълта ,че сме единствени спасители на света.Ако играта на всеки от нас и на братските групи е по-хармонична и правилна,то светлите същества ще ни помогнат да започнем да изпращаме позитивни енергии по останалите части от света.И тогава може би повече хора ще се обърнат към Бога и ще станат по-добри.
 Няма нужда от мечти за хиляди играещи паневритмия.Защото много по-важни са човешките отношения и дела.
 

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Паневритмичен "пояс" на Земята
« Отговор #5 -: юли 15, 2010, 01:45:23 am »
  Идеята за Паневритмичен пояс /вълна/ е добра и полезна за духовното ни р
  Нека да започнем да развиваме идеята за Паневритмичния пояс ,но без големи очаквания и с мисълта ,че сме единствени спасители на света.

Ако играта на всеки от нас и на братските групи е по-хармонична и правилна,то светлите същества ще ни помогнат да започнем да изпращаме позитивни енергии по останалите части от света.И тогава може би повече хора ще се обърнат към Бога и ще станат по-добри.
 Няма нужда от мечти за хиляди играещи паневритмия.Защото много по-важни са човешките отношения и дела.
 

Много точно казано!
Напълно подрепям!
Важно е какво правим, мисли  и прилагаме всеки ден и час,
всяка минута!

Неактивен admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 601
  • Профил
  • http://www.bratstvoto.net
  • Ел. поща
Re: Паневритмичен "пояс" на Земята
« Отговор #6 -: юли 17, 2010, 11:28:14 am »
  Нека се опитаме да проследим къде наистина се играе Паневритмия в чужбина.
  В почивните дни /основно в неделя/ се играе в  основните центрове  на Омраам Михаил Иванов във Франция /два/,Италия и Швейцария.Там хората са повече.Паневритмията се играе сравнително рано.Има и някои малки групи в Италия ,които понякога играят с учебна цел.
    В Испания има една по-сериозна ''българска група'' в Мадрид ,която се ръководи от наш познат.За жалост ,поради манталитета на испанците,Паневритмията май започва в 11 часа.
    Има и група от наши приятели испанци край Барселона ,които ,макар и малко ,понякога играеха/за момента-не знам/ в почивните дни.
    Има и група за изучаване на Паневритмията в Полша.Нямам информация колко често играят Паневритмия.
    Такива групи има и в Русия,Коста Рика...
    В Бразилия и Мексико групите са малко по-големи.Но нямам информация кога точно играят.
    В Канада има две-три места .В Монреал много често играят двама-трима.По-сериозни са в центъра Идеал ,но не всички.Там играят основно през почивните дни.
    В Англия групата става все по-голяма и по-българска.Разбрах ,че са се събрали 12 човека ,но това не се случва често.
   Най-сериозни са групите в САЩ ,но за част от танцуващите Паневритмията е повече средство за поддържане на здравето и по-малко-духовен танц.
   Нашите приятели от съседна Гърция се опитват да ''освещават'' Акропола.Дано групата им става все по-голяма.
   Има и някои братя и сестри в някои далечни страни като Австралия.Те играят по двама-трима.
  Всеки може  да си направи извода дали са налице материалните условия за паневритмичен ''пояс'' .

  
« Последна редакция: юли 17, 2010, 11:30:53 am от admin »

Неактивен Светла

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
Re: Паневритмичен "пояс" на Земята
« Отговор #7 -: юли 17, 2010, 01:38:57 pm »
"Ако една благородна мисъл дойде, ако едно мероприятие се дава вътре в живота ви като условие да го приложите и вие не го използвате, ще дойде гонението, непременно ще дойдат нещастията. Туй е като две и две четири. Например имате син, той иска да следва музика, но вие като баща ще кажете: "Музиката не е полезна, не е доходна; стани доктор, то е по-доходно." Ако ти му се наложиш, синът ти постоянно ще ти казва: "Аз исках едно време да стана музикант, но ти ме прати да уча за доктор." Той постоянно ще ти прави тия неприятности. Та онова, което се събужда във вас, разработвайте го. Всеки ще работи върху себе си. Сега, като казвам, че ще работим върху себе си, това е една приятна работа. Сега например туй упражнение можех да го отложа тази вечер, можех да кажа тъй: те не са още готови, трябва да ги събера някой път, да ги приготвя, че тогава. Но казвам: ще направя опита изведнъж, без всякакво приготовление; то е най-простото упражнение – да видим как ще го схванат. Може опитът да излезе съвсем несполучлив, всичко може да стане. Но в окултната наука човек трябва да бъде смел. Решиш нещо – не мисли за последствията. Ти го направи, та каквото излезе. Ти го направи, а от Невидимия свят, който взема участие във всичките наши работи, като видят доброто ни желание, те всички се притичват на помощ и половината от опита те ще го извършат. Не мислете, че вие извършвате всяко желание."

"Практическо приложение на музиката" ООК II