Автор Тема: 2010-04-02 Практически правила, МОК, 1.04.1928  (Прочетена 1438 пъти)

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Практически правила,МОК, 1.04.1928

Лекцията е изключително къса. За сметка на това е богата с упражнения от различно естество.

Цитат
За да се развива правилно, човек трябва да отделя всеки ден по пет минути, да мисли върху всички предмети, т.е. върху всички науки. Всяка наука събужда съответния мозъчен център и дава възможност на човешкия череп да се оформи добре, да стане правилен. Тази е причината, дето в училищата са застъпени всички предмети. Еднородната и еднообразна работа събужда еднородни центрове. Затова се препоръчва на човека да разнообразява работата си. Човек има около 50 центъра на главата, които трябва да се развиват. Има методи, чрез които човек може да отправя повече или по-малко кръв към едни или други центрове, за да ги храни според нуждата и изискванията им.


Цитат
Задачата на човека е да определи отношенията си към Любовта.


Цитат
Първото правило, което трябва да прилагате в отношенията си с хората, е да намирате във всеки човек по една добра черта, най-силна, която да го отличава от всички хора. Той сам трябва да познава тази черта в себе си. Мъчно е за човека да намери най-силната черта в себе си; мъчно е и другите да я намерят, но трябва да се наблюдавате и изучавате.


Цитат
Кога може човек да постигне желанията си? – Когато се приготви за онова знание, което е в ръцете на разумните същества. Обикновеното знание лесно се постига, но истинското знание – мъчно... Желая ви да се приготвите за това знание, че като дойдете до райската врата, мечът да падне от ръцете на ангелите и вие свободно да влезете вътре, да започнете да се учите.« Последна редакция: април 08, 2010, 03:35:33 am от vasil »

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Re:2010-04-02 Практически правила, OOK, 1.04.1928
« Отговор #1 -: април 08, 2010, 02:03:43 am »
Цитат
Работете върху себе си съзнателно, всеки ден да придобивате по нещо. Ако имате известно качество, по-силно развито от другите качества, приложете първо него, като го разпределите навсякъде.

Цитат
Търсете доброто в човека и не се страхувайте. Щом намерите добрата черта и заради нея го държите в съзнанието си, той ще бъде винаги добре разположен към вас и ще ви стане приятел. Свържете ли се с лошата черта на човека, вие го настройвате против себе си и го правите ваш неприятел. Казано е в Писанието: „Създавайте си приятели от неправдата“. Прилагайте този стих в живота си, да си създадете добри условия, да можете правилно да се развивате.
- това много ми хареса! :)

Цитат
Кога може човек да постигне желанията си? – Когато се приготви за онова знание, което е в ръцете на разумните същества. Обикновеното знание лесно се постига, но истинското знание – мъчно. То се пази с меч и се дава само на онзи, който е отворил ума, сърцето и волята си за него. Той е минал през процеса на чистенето. С други думи казано: Той е минал през огън и вода.

Казано е в Битието, че в райската градина имало много плодни дървета. Всяко дърво представяло известно знание. То било достъпно за първите човеци, но преди да сгрешат. След грехопадането то се пазело от ангели, с меч в ръка. Те и до днес още стоят пред райската врата с меч в ръка и пазят, да не влезе някой, който не е готов за него.

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-04-02 Практически правила, МОК, 1.04.1928
« Отговор #2 -: април 18, 2010, 09:36:32 am »
Цитат
Работете върху себе си, без да се пресилвате.
 Всяко пресилване на мехура ще го пукне.
Ако искате да развивате въображението си, никога не си представяйте отрицателни положения: че падате в някоя яма, или че ви гонят да ви убият, или че пропадате на изпит.

Носите ли отрицателни образи в себе си, някога те ще се реализират в умствения или във физическия свят.
С каквито форми и образи се свързва, това става.
Природата си служи със здрави и красиви форми, а не с пукнати и грозни.
[/color]


Цитат
Явява се въпросът: Защо хората не успяват в живота си?
 – Защото си служат повече с отрицателни и счупени форми и образи, отколкото с положителни и здрави.

По този начин те късат връзката между ума и сърцето, между ума и духа, между сърцето и душата си. Единствената връзка, която не могат да скъсат, е връзката между душата и духа, но тя е много високо, почти недостъпна за физическия свят.

За да не къса естествените си връзки, човек трябва да бъде доволен от всичко, което в дадения момент има. Дойде ли недоволството, той трябва да се справи с него, да го изучи и да извади някаква поука. Във всяка мъчнотия, във всяко изпитание се крие нещо добро, което един ден ще даде резултати. – „Не може ли без мъчнотии и страдания?“ – Не може. Ако можеше без страдания, пръв Христос щеше да мине без тях. Цялото небе щеше да Му дойде на помощ.
[/color][/b]

Понякога човек се пресилва, претоварва  - уж да свърши определена рабора, да успее в кратък срок нещо. Но ако се изтощи, дори да е успял в нещото, то после възстановяването  е дълго и трудно и в крайна сметка балансът може да е отрицателен.

Случвало ми се е да  ремонтирам в къщи до късна доба, или например да чета беседи от е-библиотеките и да си изморя много очите.  Самото четене и потапяне в магическяи свят на Словото ме увлича. искам още и още.  Записвам си беседите като файл, препрочитам маркирам. Но след това очите ми са толкова зле, че се укорявам.
Балансът е толкова нужен.

Както и доволството, приемането. Колко е красиво човек да може да види доброто в света и в постовете  във форумите. Аз се старая например, ако видя, че една тема или пост  не ми резонира положително - то го пропускам.
 

Неактивен Раличка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 8
  • Профил
Re:2010-04-02 Практически правила, МОК, 1.04.1928
« Отговор #3 -: април 21, 2010, 05:04:08 am »
" Каквото мисли човек, това става. С каквито форми и образи се свързва, това става. Природата си служи със здрави и красиви форми, а не с пукнати и грозни. Процесите в природата стават непреривно, последователно.

Явява се въпросът: Защо хората не успяват в живота си? – Защото си служат повече с отрицателни и счупени форми и образи, отколкото с положителни и здрави. По този начин те късат връзката между ума и сърцето, между ума и духа, между сърцето и душата си.

Единствената връзка, която не могат да скъсат, е връзката между душата и духа, но тя е много високо, почти недостъпна за физическия свят. За да не къса естествените си връзки, човек трябва да бъде доволен от всичко, което в дадения момент има.

Дойде ли недоволството, той трябва да се справи с него, да го изучи и да извади някаква поука. Във всяка мъчнотия, във всяко изпитание се крие нещо добро, което един ден ще даде резултати.

 – „Не може ли без мъчнотии и страдания?“ – Не може. Ако можеше без страдания, пръв Христос щеше да мине без тях. Цялото небе щеше да Му дойде на помощ.

Мъчно се носят страданията, но когато човек знае крайните резултати, когато знае, че зад всяка физическа мъчнотия се крие някакво благо, той става силен и издържа с радост и любов. Търговецът може да изгуби една малка сделка, но зад нея се крият големи блага и печалби."


Всичко, което Бог ни дава, е за Добро!
Ако помним това, ако имаме вяра в Доброто - каквито и мъчнотии да ни застигнат, ще се справим.

Приложиш ли и малкото, което си научил - ще ти се даде много.
« Последна редакция: април 21, 2010, 08:44:39 am от Раличка »