Автор Тема: Мисли за планетите и тяхното действие  (Прочетена 2151 пъти)

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща

"Ученикът трябва да изучава астрология, да познава влиянията на планетите върху себе си
 и съзнателно да им се противопоставя или подчинява,
според лошото или добро въздействие...."

от: http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b15/planetite.html

Бихте ли дали примери как човек може да се противопостави
на негативните влияния и "трудни" транзити на планетите?

Общо казано,  човек трябва да е съзнателен, да трансформира състоянията,
 но все пак това е много общо .
Имате ли конкретни лични примери и изживявания?

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:Мисли за планетите и тяхното действие
« Отговор #1 -: май 19, 2010, 05:08:56 am »
Цитат

"Ученикът трябва да изучава астрология, да познава влиянията на планетите върху себе си
 и съзнателно да им се противопоставя или подчинява,
според лошото или добро въздействие...."


1.Бихте ли дали примери как човек може да се противопостави
на негативните влияния и "трудни" транзити на планетите?

2.Имате ли конкретни лични примери и изживявания?Този цитат ми напомня една друга дискусия в друга тема "За необходимостта от окултни знания" от тук -
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=112.msg1238#msg1238

В отговор #36, аз споделих мнение за науките като астрологията, нумерологията, хиромантията, френологията, гадателствотото... В темата те бяха наречени "псевдо науки", а аз по скоро изказах мнение, че ги свързвам с някакви "подготвителни нива" свързани с човешкото усъвършенстване от една страна, а от друга ги разгледах като "спасителни островчета" за напреднали Души, които се намират в труден момент от своята земна еволюция.

В горният мотив аз откривам някакво потвърждение на това, което сме писали в цитираната тема.
Какво значи "съзнателно да се противопоставя" човек на някаква прогноза? Противопоставяне ?!?
Нима, ако една прогноза е аналог на Божията воля трябва да и се противопоставяме? Не трябва ли да изпълняваме и да се съобразяваме с подобни прогнози, а не да и се противопоставяме на тях, ако те са със "статут" с Висше? Къде е границата? Доколко ...?  
От тук следват много изводи, касаещи подобни науки, но няма да го правя сега, защото съм го правил и във тези и във други форуми... Мисълта ми е друга...

Значи човек трябва да се "противопоставя или подчинява" СЪЗНАТЕЛНО, "според лошото или добро въздействие" на дадените влияния. Тоест, ясно се подчертава свободната Воля на човека и ВАЖНАТА И ролята в човешкото развитие. Отделно всичко трябва да е осъзнато, а не хаотично и инцидентно действие, както се получава на практика - човек отива да му предскажат нещо, за да му стане по-лек живота, да има оправдание за нещата, които му се случват и съответно да не носи безотговорност. Не ходи ли човек за това на астролог, ясновидец, гадател...?
Друг тънък момент в цитата е  "лошо и добро" ? Как се определят тези параметри и категории, за да можем да направим правилен избор? Кое е "за добри" и кое е "за лошо", за да можем да впрегнем всичките си сили и воля, и да осъществим избора, който сме направили?  
Това са ключови моменти, които са много ПО-ВАЖНИ от самото предсказване, транзити, влияния... Ключови моменти, които са изяснени в Беседите, чрез напътствия, съвети, методи, упражнения,... които Учителя е давал в цикъл от две Школи по 22 години. Доста дълъг период!
От друга гледна точка, тук вече е "вододела" и от тук могат да се разграничат добрите и кадърни астролози, ясновидци, гадатели,...от тези, които са "псевдо-..." или меркантилни аматьори, но това е друга тема.

Конкретно по зададените въпроси:
1. Не бих могъл да дам примери за противопоставяне на трудни транзити на планети, защото много бегло се интересувам от астрология. Все пак, ако се дадат конкретни трудни житейски примери (кореспондиращи с някакви транзити), навярно бих имал идея за "противопоставяне"...    
2.Сигурно имам в живота си много подобни примери, но аз не разглеждам живота си през някаква астрологична прогноза и за това не мога да дам конкретни примери. Иначе безспорно винаги се "противопоставям" на негативно влияние на планетите...:)  Всъщност май използвам една лесна методика на трансформация (накратко "разширено съзнание"), а не толкова противопоставяне. Ако прибавим и Идеите и Разумността, които ни е дал Учителя в неограничено количество, спокойно може да се каже, че неразрешени проблеми - НЯМА!
Хората обикновено страдат от глупостта си и от неразумните си постъпки.  :)

Поздрави.    
 
« Последна редакция: май 19, 2010, 05:30:45 am от Никола Дамянов »

Неактивен Ирина - Horus

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
  • "Център Хорус - Horus"
  • Ел. поща
Re:Мисли за планетите и тяхното действие
« Отговор #2 -: май 19, 2010, 06:10:30 am »
Към написаното от Никола, бих допълнила само личното си мнение от наблюдения и изследвания в областта на езотериката, а в частност и от астро-науките.

Получаването на информация от бъдещето (прогностика, проскопия, ясновидство и т.н.) или от миналото - става като факторът време почти се изплъзва от контрола на съзнанието. В редки случаи е възможно по косвен път да се стигне до извод за възможното време на проявление на минало или бъдещо събитие. И в двата случая се мобилизират психически и физически сили, които могат да коригират събитието.
Опростено процесът на "ясно виждане" в бъдещето, чрез сънища, астрология или проскопия, протича по следната схема:
При съзнателно търсене на информация, човек изпраща своята енергия към интересуващия го обект, слива се с него, включва го към своя енергиен обем и по създадения по такъв начин канал, получава интересуващата го информация. При несъзнателно търсене на информация, но при улавянето й, механизмът е същия..
Осъзнаването и използването й може да направи живота по-интересен и вълнуващ. Но.. само толкова. Защото, следва развитието на способностите за осъзнаване на информацията да се подчинява на контрол! За целта е необходимо пределно внимание към собствената физика, психика, задълбочено осмисляне и максимално осъзнаване на собствените действия.
Пренастройването на съзнанието, насочването му към външната среда или навътре, с цел да бъде получена информация, може да бъде постигнато и да стане навик в резултат на повече или по-малко упражнения.

Нека все пак да изясним един въпрос. Защо хората изобщо търсят ясновидци, гадатели, астролози..?
При всяка една форма на нерешителност, колебание, страх и надежда, хората са склонни да търсят помощта на някой “феномен”. Тогава те търсят “надарения свише” за съвет, защото вярват, че той притежава необикновени качества и може да им помогне. И в такъв момент са склонни да повярват в почти всяко хубаво нещо, което им се ”предскаже” или да се хванат за всяко негативно ”предсказание” - че то е виновно за сполетелите ги проблеми.
А някой запитал ли се е ”как човек може да се противопостави на негативните влияния и "трудни" транзити на планетите”.. като просто не се интересува от тях и нехае? Дали пък те не влияят на този, който се самосугестира, че трябва да му влияят?

Примери мога да дам доста със себе си. Аз от астрология не се интересувам. Приложила съм съвета на Учителя да познавам окултните науки толкова добре, че .. да не се оставям да ми промиват мозъка с псевдо-теории. Самият Учител ги е изучавал, съпоставял, изследвал и експериментирал с тях – но, Той винаги е бил далече от суеверието и подчинението пред каквото и да е и на много места е казвал, че това е отлично забавление, което макар и често да служи като канал за получаване на обективна интуитивна ифнормация – в повечето случаи е непрофесионално и следва да се приема като такова.. Та, Той дори ни е оставил и метод за гадаене с боб, тълкувание на магическите талисмани-пентакли от Големия Соломонов ключ и още ред други практически занимателни езотерични забавления, към които обаче задължително да се подхожда с нужния разумен скептицизъм и реализъм.
Имам приятели, професионални астролози, които са ми правили и ми правят астро-карти. С любопитство ги чета и е вярно, че често ми посочват доста неща, на които бих могла да обърна внимание. Имам правени и много звездни предсказания, на базата на заложените ми в хороскопа качества. Нищо от тези неща, обаче, не съм реализирала.. въпреки влиянията на планетите. Затова, съм убедена, че едно е да имаш някаква даденост, съвсем друго е да решиш да я използваш. Въпрос на избор, а не на внушение от страна на планетите или някой техен тълкувател.
Имам и доста приятели, които постоянно следят магнитните бури, срънчевите изригвания, баричните амплитуди и т.н. И като по поръчка настройват биологичното си равновесие, спрямо тях. Има ли магн. бури – те са зле, има ли ниско налягане – хоп! обадила им се главата или кръвното, .. и други, в този ред.
Затова съм убедена, че често може да се окаже много по-полезно за лесновнушаемите хора просто да нехаят за тези неща, да спрат да четат хороскопи и прогнози – а да се концентрират върху себе си и настоящите си проблеми, да се мобилизират в тяхното адекватно решаване и да определят заниманията си и контактите си с хората не според ”съвета на звездите”, а според собствената си разумна преценка и сърдечен трепет.