Автор Тема: 2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.  (Прочетена 2675 пъти)

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.
« -: март 29, 2010, 11:55:33 pm »
Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.

Учителя разглежда някои характерни черти за черната, жълтата и бялата раси. След това говори за идването на Шестата раса:
Цитат
Сега иде нова вълна в света – вълната на шестата раса, за която всеки трябва да бъде готов. Тя носи благоприятни условия за развитието на човечеството; обаче такива вълни идват рядко в света. С идването си шестата раса ще повдигне всички растения и животни на едно стъпало по-високо от сегашното. Всеки трябва да използва условията, в които днес се намира

Обърнете внимание, шестата раса идва за да повдигне цялото човечество, не само Бялата раса. Въобще, въпреки своята очевидна диференциация, животът си остава единен по същество.

Цитат
Едно нещо трябва да знаете: повдигането на българския народ зависи изключително от вас. Ако вие работите, и той ще се повдига; ако вие не работите, други ще свършат вашата работа, но затова вие колективно ще бъдете отговорни пред невидимия свят за неизпълнение на вашата длъжност. Изпълните ли задачата си, както трябва, невидимият свят ще ви съдейства във всяко добро начинание. Не я ли изпълните вие, други ще дойдат.

Отговорността ни е ясна. Питам се, дошло ли е вече време други да дойдат? Или все още не сме показали това, на което сме способни? И не че трябва да бързаме, напротив, но все пак: кога възнамеряваме да го покажем; по-точно да започнем да го показваме? Интересни въпроси за размишление...

Цитат
И тъй, всички онези, които се приготовляват за работници в шестата раса, те трябва да знаят, че едно от качествата на хората от тази раса е братолюбието. Следователно, който иска да развие това качество, той трябва да създаде в себе си благоприятни условия за неговото придобиване, а разумни същества от невидимия свят ще му помагат да го придобие. За да постигне това качество, човек трябва да се справи с мъчнотиите в своя живот. Това не е трудна работа, но трябва да се знаят методи и начини за правилното разрешение на задачите.


« Последна редакция: април 01, 2010, 11:46:40 pm от vasil »

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Re:2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.
« Отговор #1 -: март 30, 2010, 04:23:02 am »
Цитат
Учениците, които влизат в окултната школа, изискват от хората повече, отколкото те сами могат да дадат. Често вие виждате погрешките на другите, а своите не виждате. Не е лесно човек да постъпва идеално, чисто в своите мисли и желания. Ако е въпрос за погрешки, светът е пълен с такива.

...


Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.
« Отговор #2 -: април 18, 2010, 09:05:51 am »
Цитат
Какво е вашето предназначение в света?
Вие сте дошли на земята да възприемете новото и да го приложите.
Бог иска да трансформира лошото в добро. Това ще се постигне чрез Любовта.

 От наше гледище злото никога не е взимало надмощие над доброто.
 Доброто е по-силно от злото.
Любовта е по-мощна от омразата.

Днес всички хора, и млади, и стари, има да разрешават свои специфични въпроси. Всеки може да разреши въпросите си при условие да запази вътрешната си връзка с Бога. Това се изисква особено от учениците.

Вие ще имате вътрешна борба – това е в реда на нещата.
 Едно е важно при този случай: пазете връзката си с Бога!

Цитат
Наистина, всеки човек има кръст, но този кръст е от неговото минало. Той днес не страда за Бога, но страда за себе си.

Всеки неминуемо се разпраща за кармата си. Колкото по-съзнателно, толкова по-добре.
Правенето на  безкористно добро е вид изчистване на "тинята", която ни пречи да развием дарбите си и способностите, които са изначално заложени в нас.


Цитат
Когато Христос дойде на земята, Той носеше една свещена идея – да служи на Бога в Дух и Истина.
Той носеше тази идея в себе си и я приложи.

По същия начин и вие трябва да приложите поне част от идеите си. Вие можете да ги приложите, имате условия за това.

За да можете, като ученици, да имате успех в живота си, едно е важно за вас: или умно да говорите, или да мълчите.

Ако човек не може да каже (напише)  нещо добро, красиво, ползотворно, то по-добре е да мълчи.
Учителят многократно е казвал, че   енергията трябва да се изразходва разумно и да се пести.

Неактивен Раличка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 8
  • Профил
Re:2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.
« Отговор #3 -: април 19, 2010, 07:09:34 am »
"Изобщо окултните школи са строги, защото колкото по-нагоре се качва ученикът, толкова и силите, който действат там, са по-съвършени. И тогава ученикът може да направи и много големи добрини, и много големи злини, както на себе си, така и на другите. Има различни степени на ученичество. Има ученици, които работят с малки величини; има ученици, които работят с големи величини."

"Светът, в който днес живеем, не е организиран. Ние не сме още в Царството Божие, но живеем в чистилището, в ада. Понякога човек е толкова чувствителен, че само едно махане на ръката е в състояние да му причини вреда. Ако махането с ръка може да му причини вреда, колко повече необмислено употребените думи в езика ни могат да го засегнат. Ако бяхме запознати със законите на човешката чувствителност, ние щяхме да бъдем по-внимателни в отношенията си едни към други. В такъв случай, щом някой човек е чрезмерно чувствителен, той не трябва да се явява между хората; ако се явява между тях, или трябва да се огражда, или трябва да търпи. За да търпи човек, той трябва да има воля."

"Като ученици, вие трябва да научите закона на различаването, да правите разлика кои състояния са ваши и кои не. Същевременно може да ви посети една добра и една лоша мисъл. Това показва, че два принципа едновременно действат у вас. Вашата задача е да наблюдавате тези различни прояви, да ги анализирате и да ги ползвате разумно. Това, което наблюдава и примирява и двата принципа, то е човекът. Той трябва да бъде солидарен с доброто в себе си, защото само в него може да намери благоприятна почва за своето развитие. Дойде ли злото в човека, то всякога отнема нещо: понижава ума и сърцето, а отслабва волята и тялото. За да избегнете лошите състояния, вие трябва да се самонаблюдавате, без да се плашите.

Някой казва: „Аз не искам да бъда лош човек“. – От вас зависи. Вие всякога можете да бъдете добър. Обаче ако лошото дойде у вас, това не показва, че вие сте лош човек. Опасно е, ако вие се хванете със злото ръка за ръка и го направите господар в своя живот. Злото представлява душа, изостанала в своето развитие, която иска да ви снеме до своя уровен. Тази душа нека направи едно малко усилие, тя да дойде при вас, а не вие при нея. Вие можете да пуснете едно въженце, да покажете по кой път тя може да дойде при вас. По същия начин и хората се молят Бог да изпрати Духа си при тях. Духът по никой начин няма да дойде при вас. Той може да ви покаже пътя, по който вие да отидете при Него. Отидете ли при Него, Той ще ви научи на всичко, ще ви научи на Великата Божия Любов, Мъдрост и Истина. Изобщо, всяка душа може да отиде при Бога. Това не е изключение. При каквото положение и да се намирате, вие можете да вървите по пътя, който Бог ви е предначертал. Вървите ли в Божествения път, вие ще знаете как да свършите работата, която ви е дадена."


От нас се иска на пръв поглед много.
Но реално,  това са малки стъпки, които водят до достатъчно явни постижения.
Колкото и трудно да ни изглежда, само чрез вяра, можем да проявим търпение, за да изчакаме добрите условия за проява.

И когато тези условия са налице, а ние трябва да ги различим, да се научим да ги усещаме, тогава волята да се проявим, ще бъде възнаградена.
Наградата е - радостта и пънотата в нас.

Когато работим в съзвучие с Божествената промисъл, то винаги ще можем да живеем в Реалната Истина.

Умочувствания и Сърцемисления.
Когато затворим кръга на слизане и качване , ние растем и се развиваме.

"От наше гледище злото никога не е взимало надмощие над доброто. Доброто е по-силно от злото. Любовта е по-мощна от омразата. Днес всички хора, и млади, и стари, има да разрешават свои специфични въпроси. Всеки може да разреши въпросите си при условие да запази вътрешната си връзка с Бога. Това се изисква особено от учениците."

Неактивен galinahristova

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 12
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.
« Отговор #4 -: май 02, 2010, 07:15:22 am »
        Здравейте,
        Извадих от беседата следните цитати:
     "Питам: Според вас какво значи да се отрече човек?    Когато става дума за самоотричане, ние трябва да разбираме вътрешната страна на въпроса.       Сега, вие не се спирайте върху външните спънки. Те са необходими за вашето растене. За да преодолявате спънките в живота, вие трябва да имате връзка с Бога. За да имате връзка с Бога, идеите ви трябва да бъдат възвишени, да повдигат духа ви. Когато мислите за Бога или за висшите същества, вие се свързвате с тях. Щом се свържете с Бога, вие ще имате Неговите мисли, Неговите чувства, които ще ви повдигат."

       "Какво се разбира под думите „да се затвориш в себе си“? Да се затвориш в себе си, значи да нямаш ненужни желания. Желай за днес само най-същественото!        Не се стреми да постигнеш всичко изведнъж. Във вечността се крият всички възможности за постигане идеалите на човешката душа."

      "Казвам: Всичко нехармонично, всичко лошо, което днес съществува в света, ще изчезне, и помен няма да остане от него. Всички злини и престъпления ще се забравят. От съвременната култура ще остане само хубавото, красивото."

      "Искам да придобия опитности, да се противопоставям на хората, да не ме мачкат.“ Казвам: Никой не може да те мачка, освен ти сам. Какво ще спечелиш, ако станеш лош? Да бъдеш добър при всички свои изпитания, в това е твоята сила като човек. Вие още не сте добри, не знаете какво значи да бъде човек добър. Пуснете доброто да тече през вас. То ще ви освободи от всички утайки и наслоявания на миналото, които днес ви измъчват                  Питам: Какво по-хубаво от това, да пуснете Божествената Любов да протече през вас, че да измие и отнесе всичката кал от вашето дъно?          И затова казваме: Ако имаме живот, нека той бъде изобилен, да тече във вид на голяма струя, че да изчисти нашето дъно от тинята, да остави в него само сребристия пясък и хубавите камъчета. Водата на нашия ограничен живот може да се изчисти само от изобилието на целокупния живот"

       "Често вие искате да накарате хората да вярват като вас. Вие в какво вярвате? Някога вярата ви е силна, но никога не издържате. Защо? – Защото търпение ви липсва.          Когато някой човек плаче, страда, причината на това е, че някоя заминала душа страда и изразява скръбта си именно чрез него.
"

       "Има случаи, когато някои хора са вървели много добре в духовно отношение, и току изведнъж, по особено стечение на обстоятелствата, те пропадат. Много ученици са пропаднали, но и много ученици са се повдигнали. Онези от тях, които са спазили Божиите закони, са се повдигнали, а които не са ги спазили, те са пропаднали. Като ученици, от всички се изисква да бъдете търпеливи.
"

       "Друго важно качество на хората от шестата раса е силният стремеж към работа. Те малко говорят, много вършат. По този начин те ще донесат много блага в света.
"

       "Искате ли да разрешите правилно мъчнотиите в живота си, занимавайте се с геометрията.
"

      "И затова пазете се от съмнението. Не давайте ухо на него, за да не ви измъчва. Телата, които Бог ви е дал, трябва да бъдат в изправност. Окултният ученик трябва да бъде здрав, мускулест, нормално развит. Той трябва да бъде работлив, издръжлив. Не е въпросът за чрезмерен труд, но ученикът работи с Любов, без измъчване, без напрежение на своята енергия. Той трябва да се отличава от светските хора със своето стройно, издръжливо тяло, с хармонични и възвишени чувства, както и с права и светла мисъл. Духовният човек трябва да се отличава във всичко, което върши: дали той ще се прояви в изкуствата, в поезията, в музиката, в готварството – във всичко трябва да се отличава, да внесе нещо ново."

      "Истински духовният човек е готов на всякаква работа. Той не може да избира, да казва, че тази или онази работа е недостойна за него. Той няма да става нито хлебар, нито готвач, но трябва да разбира от всички изкуства и занаяти, да научи и другите хора кой е най-правилният начин за месене, за готвене. Той трябва да внесе новото в света".

     "Тъй щото, когато говоря и се произнасям за нещата, аз всякога имам предвид мъчнотиите, които изпък.ват пред тях. Всеки има мъчнотии в живота си, които той непременно трябва да преодолее.        В такъв случай, когато ще се произнасям за погрешките на хората, аз спазвам следния Божествен закон: на 100 погрешки аз отбелязвам само една, а 99 прощавам.       Когато се произнасям за добрините на хората, аз се ръководя от друг Божествен закон, обратен на първия: на 100 добрини аз отбелязвам в книгата 99 от тях, а само една пропускам. Пропуснатата добрина отива за сметка на неотбелязаните 99 погрешки, да ги уравновеси. Значи една добрина компенсира 99 погрешки."


« Последна редакция: май 02, 2010, 07:19:17 am от galinahristova »

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.
« Отговор #5 -: май 03, 2010, 09:36:58 am »
Здравейте!
Чета с интерес и се наслаждавам на всички цитати и най-вече на тези, върху които има размисли и споделяне на опит...
За жалост аз нямам време да изчитам Беседите.
Писах преди време, че за подобно нещо ми трябва огромно време, с което за сега не разполагам.
В този ред на мисли ще се опитвам да коментирам "готови" мотиви и надявам се, че няма някой да се разсърди... :)
Може би, така ще стане и по-интересно (ще има повече гледни точки!), а ако се получи някакво разминаване или противоречие, обещавам да прочета и цялата Беседа и да постигаме още по-голяма дълбочина на идеите, които ни дава Учителя.

Конкретно по Беседата...

Мотив от лекцията: "Какво се разбира под думите „да се затвориш в себе си“? Да се затвориш в себе си, значи да нямаш ненужни желания. Желай за днес само най-същественото!        Не се стреми да постигнеш всичко изведнъж. Във вечността се крият всички възможности за постигане идеалите на човешката душа."
В мотива интересен смисъл се влага в израза "да се затвориш в себе си“. В света това обикновено се разбира в негативен план, докато при ученика и в Школата, прави впечатление, че това не е така.
Значи подобен израз се използва, когато ученика трябва да "пресее" основни и важни неща,...свързани с неговите желания.
Става ясно, че безразборни и хаотични желания не трябва да има, навярно дори и самите те да са "добри".
Защо? - необходимостта идва може би от това, че интелигентността на съвременният човек е голяма и той много бързо може да схване "за какво иде реч?" и да натрупа купища желания и духовни стремежи, свързани с тях. В крайна сметка обаче нещата не могат да се "изпитат и приложат", на което Учителя е държал много,...а от там и натрупаните знания остават "голи", защото ТЕ не са изиграли своята роля... Тоест, знанията не са допринесли с нищо за придобиване на качества и добродетели - основната задача за всяка Душа, пребиваваща тук в "училището" наречено Земя.
Идеята е да се доминира на постепенното, "планово" развитие и усъвършенстване на Душата, чрез усвояване (прилагане!) на наученото, защото знания във века на информацията лесно се трупат, но трудно се прилагат...
В много други теми сме разисквали за подобно интелектуално "задръстване", в което изпада човек, и от което доста хора "боледуват",...ако може така да се каже.


Мотив от лекцията: "Често вие искате да накарате хората да вярват като вас. Вие в какво вярвате? Някога вярата ви е силна, но никога не издържате. Защо? – Защото търпение ви липсва."
Много хубав мотив, който подчертава взаимовръзките между добродетелите...
Не можеш да си силно вярваш, а да не си търпелив! От цитата следва, че при нетърпеливите хора по-скоро вярата им е "импулсна", от гледна точка на силата... А всички знаем, че тя трябва да е константна величина и на ниво "непоколебима" (по Учителя),...тогава и "планини могат да се повдигат" с подобна Вяра. :)
Накратко връзката която откривам е:  проблеми с търпението -> "импулсна" вяра -> евентуален разнобой в мислите, а от там и ... каквито си искаме проблеми, на които обикновено слагаме етикет "външни" или "карма".


Мотив от лекцията: "Искате ли да разрешите правилно мъчнотиите в живота си, занимавайте се с геометрията."
Иска ми се да коментирам този мотив, защото някой може да го вземе в буквалният смисъл... Под "геометрия" навярно се има предвид обобщено понятие като "природна математика", за която Учителя говори и обяснява на много места в Беседите си, буквално с триъгълник и пергел в ръка. Може би и това е вдъхновило Айнщайн на времето, да произнесе крилатата фраза, която е стигнала и до днес...
Всъщност математическите науки, дори и да се разглеждат в тяхното познато светско представяне също помагат много за духовното съзряване на човек. Как? - по косвен начин. Чрез тях хората, разширяват не малко своето съзнание, което никак не е маловажно, а когато след време започне да се води някакъв съзнателен живот, това помага изключително много.
От друга гледна точка, ако човек след време напредне във своя съзнателен живот, вижда, че светските му занимания (знания, образование, реализация ...) са фактически "подложки", които са му необходими ЛИЧНО на него, за да разбере и осмисли по-точно Божият план, когато му дойде времето за това. Истинските учени, неминуемо стигат до тези прозрения (не само Айнщайн е пример за това!), а останалите остават на ниво светска академичност, която аз често свързвам с "дървени/а философи/я", но и те си има място под Слънцето и не бива да се упрекват... Много е интересен начина, по който и те ще прозрат за Божият промисъл, но не ми се иска да коментирам сега това. Мисълта ми е друга...
Съвременната наука май изглежда като един голям "файл" (база данни!), които много лесно могат да се изучат и още по-лесно може да се прогнозира, в смисъл - "кай до къде ще я откара?"... Истински забавно е обаче, когато някой самозабравил се "голям" учен се изказва като "последна инстанция"! Между другото, това е и основното нещо за разпознаване дали един учен е кадърен и напреднал или е комерсиален, комплексиран или некомпетентен...Интересна друга тема за размисъл! :)


Мотив от лекцията: "Истински духовният човек е готов на всякаква работа. Той не може да избира, да казва, че тази или онази работа е недостойна за него. Той няма да става нито хлебар, нито готвач, но трябва да разбира от всички изкуства и занаяти, да научи и другите хора кой е най-правилният начин за месене, за готвене. Той трябва да внесе новото в света".    
Много хубав мотив!
Разкриват се чертите на "истински духовният човек",...който понякога, ако не сме прецизни в разпознаването си, можем да го сложим безпроблемно в графата "досаден всезнайко"!  :)
Много хубаво го е казал Учителя, като критерии, които е загатнал...
Накратко - за всезнайкото навярно има доста "недостойни работи", с които не би си занимавал...Добър "нишан"! :)
От друга страна духовният човек как може да разбира от всичко? Замисляли ли сте се ? - това може да стане само, ако се хване окултният смисъл на нещата - за изкуство, за занаяти,...за всичко.  Когато се постигне такава дълбочина и се разбере Божият план (Разумността, Целите, Идеите,...връзките между тях!), САМО тогава човек може да разбира от нещо си, без да може да го прави. Тогава може да се дават и съвети на професионалисти, от "непрофесионалисти" (духовни хора!)... Ако се следват подобни съвети, един бизнес, занаят, изкуство,...могат само да се развиват ускорено, напред и нагоре, защото се доближават най-много до изначалният замисъл на Невидимият свят.


Е толкова успях за днес, макар че има още много други интересни мотиви за размисъл и коментари.

Светлина, Любов и Вдъхновение, пожелавам на всички активно четящи Беседите и пишещи в раздела!    

     
« Последна редакция: май 03, 2010, 09:44:45 am от Никола Дамянов »

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Re:2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.
« Отговор #6 -: май 11, 2010, 04:02:49 am »
Мотив от лекцията: " Някой казва: „Аз съм завършил своята еволюция, тези работи не са за мене“
Истински духовният човек е готов на всякаква работа. Той не може да избира, да казва, че тази или онази работа е недостойна за него. „


Това ми е май ясно – приемам го напълно. Както се казва – мръсна работа няма.

Мотив от лекцията „Той няма да става нито хлебар, нито готвач, но трябва да разбира от всички изкуства и занаяти, да научи и другите хора кой е най-правилният начин за месене, за готвене. Той трябва да внесе новото в света. Защото казано е: „Духът на Истината ще ви научи на всичко“.”


Това вече не ми е ясно. Как може човек да бъде специалист по всичко?Нима може да не си хлебар и същевременно да учиш другите на правилно месене?

Донякъде думите – Духът на Истината ще ви научи на всичко, ме карат да се досещам за какво става дума. Но колко са тези хора, които са научени от Духът на Истината? И как се разпознават.

Никола е коментирал същия мотив с думите:


Цитат
От друга страна духовният човек как може да разбира от всичко? Замисляли ли сте се ? - това може да стане само, ако се хване окултният смисъл на нещата - за изкуство, за занаяти,...за всичко.  Когато се постигне такава дълбочина и се разбере Божият план (Разумността, Целите, Идеите,...връзките между тях!), САМО тогава човек може да разбира от нещо си, без да може да го прави. Тогава може да се дават и съвети на професионалисти, от "непрофесионалисти" (духовни хора!)... Ако се следват подобни съвети, един бизнес, занаят, изкуство,...могат само да се развиват ускорено, напред и нагоре, защото се доближават най-много до изначалният замисъл на Невидимият свят.

Тук имам няколко въпроса:

-   какво значи да се хване окултния смисъл на нещата? За всичко?
-   Какъв е процентът в момента на тези хора – които са успели да стигнат до Духът на Истината, да хванат окултния смисъл на нещата в тяхната цялост и единност в Битието? ( не знам дали това са едни и същи неща).
-   Как един човек, който не е с пробудено съзнание ще може да различи един истински пробуден човек, който може да дава съвети навсякъде от нароилите се напоследък „духовни специалисти по всичко”?


Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.
« Отговор #7 -: май 11, 2010, 05:41:19 am »

Тук имам няколко въпроса:

-   какво значи да се хване окултния смисъл на нещата? За всичко?
-   Какъв е процентът в момента на тези хора – които са успели да стигнат до Духът на Истината, да хванат окултния смисъл на нещата в тяхната цялост и единност в Битието? ( не знам дали това са едни и същи неща).
-   Как един човек, който не е с пробудено съзнание ще може да различи един истински пробуден човек, който може да дава съвети навсякъде от нароилите се напоследък „духовни специалисти по всичко”?Интересни въпроси,... и аз ще се опитам да дам някакви отговори.

1. "Какво значи да се хване окултния смисъл на нещата? За всичко?" -
Отговора го има в поста ми, но ще го повторя... Окултният смисъл на нещата се разбира, когато "се постигне дълбочина (за разглежданото нещо) и се разбере Божият план (Разумността, Целите, Идеите,...връзките между тях!)"
Обикновено Божествените идеи се скриват за "обикновеният" човек (стават окултни), защото се изкривяват под напора на материалната действителност и двуполюсната система, която е двигателя на Земното развитие. Когато прибавим към всичко това и свободният избор, на който има право всеки човек през земното си пребиваване, нещата се усложняват още повече,...тоест Божественият план се маскира още повече.
Как се излиза от подобна ситуация? - Периодично слизат Учители на Земята и дават напътствия на човечеството, които са в синхрон с Божествените идеи и улесняват развитието на човечеството в зависимост от етапа на развитие, в което то се намира. Това е така в глобален план, но нещата имат и персонално и конкретно измерение, ...защото душите работят и се усъвършенстват "екипно" във взаимопомощ. (друга тема!)

2."Какъв е процентът в момента на тези хора – които са успели да стигнат до Духът на Истината, да хванат окултния смисъл на нещата в тяхната цялост и единност в Битието?" -  Този процент не е голям, ако се има в предвид всеобхватността на въпроса, която се визира със обобщение за "цялост и единност в Битието"...Всъщност това са само единици във световен мащаб, които са велики Посветени и Учители, а критериите за тяхното разпознаване може да ги намерим, ако  разгледаме различните Мисии на тези Души, които Мисии обикновено се извършват в едно прераждане (един земен живот!) в еволюционната епоха. Защо? Как? - друга тема...
По важен е третият въпрос:

3."Как един човек, който не е с пробудено съзнание ще може да различи един истински пробуден човек, който може да дава съвети навсякъде от нароилите се напоследък „духовни специалисти по всичко”?"
Човек с непробудено съзнание НЕ МОЖЕ да различи един истински пробуден човек!
Пробуждането на съзнанието е необходимо условие, което трябва да стартира задължително, за да започне един етап на духовно развитие, което пък предполага водене на съзнателен живот, от своя страна..
С пробуждането на Душата, тя започва да "крачи" по Пътя на своето развитие, което можем да го свържем и с предходният въпрос,...тоест със все по-голямото си съзряване, за пробудената Душата се разкриват все повече енигмите на живота и Битието като цяло, което значи, че все повече човек ще разбира по-точно и всеобхватно Божият план, в който се участва вече активно, всеотдайно, целенасочено и съзнателно. Тук може да се вкара в "действие" и термина "разширено съзнание", върху което се работи постепенно и методологично...Много методи за това е дал Учителя и мисля, че това е от съществена важност за всеки човек.  
Как може все пак да се различават духовният човек от "духовни специалисти по всичко” ? - отговора е много точен и практичен и го е дал Учителя в цитата, а аз го повторих в горният си пост, само че използвах думата всезнайко. Пак ще се самоцитирам: :)
"...- за всезнайкото навярно има доста "недостойни работи", с които (той!) не би си занимавал...Добър "нишан"!", Подобно нещо навярно трудно може да се наблюдава при един духовно зрял човек, който може да ни разкрие окултният смисъл на нещата, да ни даде добри съвети,... но и да прояви нужната скромност, смирение и търпение,...а и  когато се наложи може да "запретне ръкави" и да свърши всякаква работа,... независимо колко е "неприятна" тя.

Накрая - нещо съвсем практично, за да станат още по-ясни нещата... Значи имаме човек професионалист, който приема съвети от духовен човек (непрофесионалист) в областта, която работи. При това положение профисионалиста ще получи Светлина за своята професия (мисия, роля, Божествен замисъл и окултен смисъл). На базата на това ще се получат разумни идеи за развитие и допълнителна реализация, ...което ще е много ценно нещо за бъдещето развитие на даденият безнес, работа, занимания.... Ценността идва от там, че всичко ще е хармонирано със всеобщият Божественият план и замисъл, реализиращ се на Земята. Според мен това е много важно и основно нещо за успех на ВСЯКА дейност.
 
Поздрави.
« Последна редакция: май 11, 2010, 05:46:18 am от Никола Дамянов »

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Re:2010-03-26 Кръг и елипса, OOK, 31.03.1926г.
« Отговор #8 -: май 12, 2010, 01:59:58 am »
Никола, благодаря за отговора. :) Мисля, че те разбрах. Все пак да уточня нещо - за мен "всезнайко" не е едно и също с „духовен специалист по всичко”? Духовният "специалист" или просто "специалиста по всичко" обикновено си предлага услугите срещу заплащане, а "всезнайкото" е все още на ниво говорене. :)