Автор Тема: 2010-03-19 По пътя на природата, МОК, 25.03.1928  (Прочетена 1506 пъти)

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
По пътя на природата, МОК, 25.03.1928
Цитат
Размишление

Тема за следния път: „Отношението на сложно тройно правило към живота“.


Френологичен аспект на човешкото развитие
Цитат
Задача на човека е да работи върху себе си, да развива правилно своите мозъчни центрове. Особено трябва да се работи върху центъра на веселието, за да понася човек лесно мъчнотиите в живота. По естество човек е весел, но трябва да прилага веселието си при мъчнотиите, а не дето не трябва.


Астрологичен аспект на развитието
Цитат
Като се изучава, човек по естествен път се запознава с влиянието на планетите върху себе си. Той забелязва, че влиянието на Марс се проявява при всички случаи, когато става състезание за права. Той се проявява в твърдите и упорити хора. Влиянието на Меркурий се проявява силно, когато човек се стреми към придобивки, материални или духовни. Добре е да изучавате влиянието на планетите в различните възрасти на човека, от 1 до 7 години, от 7 до 14, от 14 до 21, от 21 до 28 и т.н.


self-test
Цитат
При изучаване на човека, добре е да правите мислено опити. Представете си, например, че ви се пада голямо наследство, от няколко милиона лева, и започнете да мечтаете как да ги използвате. В този процес, именно, в разпределяне на парите, ще познаете какви желания и стремежи имат надмощие във вас. Ако започнете да мечтаете за книги, за списания, за пътуване в чужбина, за учене на езици, вие имате умствени стремежи; ако започнете да раздавате парите на бедни, страдащи хора, да помагате за издържката на бедни и способни учени, сърцето е силно развито у вас. Вие туряте своите лични интереси на заден план. Ако пък започнете да мислите за строеж на къщи, за купуване на имоти, вие живеете повече на физическия свят, с желание да се осигурите на земята. Освен това, можете да си представите, че заемате високо обществено положение и от висотата на своя пост да се наблюдавате как постъпвате с хората. Човек трябва да се изпитва при всички положения, да знае какво носи в себе си, какви центрове трябва да развива.


Освобождаване от песимизма
Цитат
Славяните са повече песимисти, отколкото оптимисти. Те са възприели тази черта от гръцката култура. Песимизъмът и недоволството на българите също носи началото си от византийците, с които българите са били дълго време в контакт. Младото поколение трябва да работи, за да се освободи от старото и чуждо византийско влияние.


Постоянство
Цитат
Ако направите един опит и не успеете, ще направите още два опита. За да има успех в работата си, човек прави поне три опита. Ако още при първия опит има успех, няма защо да прави други опити. Изобщо, разумният прави по 3 опита, обикновеният човек – 10 опита, а глупавият – 99.
« Последна редакция: април 08, 2010, 03:36:46 am от vasil »

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-19 По пътя на природата, МОК, 25.03.1928
« Отговор #1 -: април 17, 2010, 05:54:51 am »
Цитат
Сегашните хора гледат повече мрачно на живота. Малко хора са жизнерадостни.
За да бъде жизнерадостен, човек трябва да е развил три основни центрове.
 
Единият център се намира зад ушите – издадената кост. Колкото по-издадена е тази кост, толкова по-голяма жизненост има човек, толкова по-издържлив е той. Има голям запас от енергия, поради което не пада духом.

Второто условие, да бъде човек жизнерадостен, е силно въображение. Когато горната част на челото е широка, човек има силно въображение. Съзнанието действа в предната част на мозъка.

Третото условие, за да бъде човек жизнерадостен, е духовният елемент в него.   

Значи малко ни остава  - повечето хора са изпълнили първите 2 условия.
Остава само човек  да добави и духовния елемент, за което допринасят многото издадени книги, филми, дискове с музика, вкл. и наличието на форуми като този.

Благодаря ви!

Цитат
Помнете: Работите на природата се различават от човешките работи.

Когато човек работи едновременно с природата, инициативата излиза от природата, а човек е изпълнител на нейната инициатива. Тогава природата върви напред, а човек – след нея. Има случаи, когато инициативата взима човек, а природата му помага. В този случай човек върви напред, а природата след него. Дали човек ще работи по първия или по втория начин, не е важно; важно е само, да бъде в съгласие с природата.

Който е в съгласие с природата и работи по нейните методи, всякога дохожда до ценни резултати.
При това, природата прилага за всеки човек различни методи.


Един такъв неочакван метод  е и изригналият вулкан в Исландия.

Там хората от векове  живеят с уважение  към природата и се подчиняват  на нейните особености.
Според мен те са много смели и имат силна вяра в Бога, иначе не биха останали да живеят на остров с толкова силна и честа вулканична активност.

Те са успели да впрегнат топлината на гейзерите и на земните недра за отопление и производство на ел. енергия. Постройли са диги, за да пазят фермите си от неочаквано топене на глетчерите.
Но са там, не се предават, не се отказват.
Имат Смелост и Вяра.


Мислено узпражнение:
Цитат
.....можете да си представите, че заемате високо обществено положение и от висотата на своя пост да се наблюдавате как постъпвате с хората.....а

Как бихте постъпили, ако бяхте в Исландия отговорен ръководител и трябва да определите  кои да копае траншеи и диги? Бихте  ли отишли и вие с тях в близост до вулкана?

Сега, в този момент в Исландия има хора, които прокопават канали по околовръстния път по крайбрежието на острова, за да се  канализират водите на топящите се ледове, и така да се предотвратят буйни потоци, които биха срутили мостовете по този път.

Възхищавам се на тези хора!
Те имат истинска вяра и са готови да се жертват за ближните си - и го доказват!
Иска ми се да съм там!


Цитат
. Славянинът пилее времето си и за да учи, той търси удобства.

Славяните са повече песимисти, отколкото оптимисти. Те са възприели тази черта от гръцката култура.

Песимизъмът и недоволството на българите също носи началото си от византийците, с които българите са били дълго време в контакт.

Младото поколение трябва да работи, за да се освободи от старото и чуждо византийско влияние


Да, много работа ни предстои!
Стъпка по стъпка  пристъпваме по Пътя.

Неактивен Раличка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 8
  • Профил
Re:2010-03-19 По пътя на природата, МОК, 25.03.1928
« Отговор #2 -: април 19, 2010, 03:12:52 am »
"Вървете по естествения път на природата и не се страхувайте. Ако се отклоните от нейния път, вие ще си създадете изкуствени мъчнотии, с които не можете да се справите. Ще кажете, че сами не можете да свършите известна работа. „Може“ и „не може“ са относителни понятия. Това, което днес, при дадени условия не можеш да свършиш, при други условия ще можеш да свършиш."

"Ще се подчините на желанието на природата, която е предвидила вашето бъдеще. Тя иска да ви изпрати на работа там, дето ще бъдете най-полезен. Ако речете да изнасилите природата, тя ще ви даде, каквото искате, но в края на краищата виждате, че това, което сте желали, не дава никакви придобивки. Ще разберете, че сте сгрешили. Ако се остави на плана на природата, човек се радва на големи придобивки. С малко енергия той постига големи резултати. От Божествено гледище, човек трябва да запази силата и трезвостта на мисълта си, за да има какво да предаде на бъдещото поколение."

"...като напуща земята, човек трябва да остави добро наследство след себе си. Не остави ли такова наследство, природата отваря книгата си и пише: „Ето един човек, който не е изпълнил задълженията си, както трябва“. Тя пише името му и се подписва, като туря печата си. Дойде ли втори път на земята, този човек носи вече печата, който природата му е сложила – печата на лош, изопачен живот. – „Докажи това.“ – Всяко ново поколение носи печата на предидущото. Приближете се до него и четете. Ще се убедите сами, че няма нищо скрито–покрито в природата."

Мисля си, че ако човек се настрои да усети онова, което му е дадено да извърви, ще има много време за вътрешно себепознаване.

Ако човек се настрои да усеща пътя, който му е предначертан, то каквито и трудности да има по този път, то те биха били приети с вътрешната увереност, че това е вярно и правилно.

Тогава, по естествен път, човек би бил радостен. Душата му би била обвзета от истинното чувството за съпреживяване на собствената си същност...
А тя - е част от Божественото...

Познай себе си...
Като част от Единното.


Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-19 По пътя на природата, МОК, 25.03.1928
« Отговор #3 -: април 20, 2010, 06:34:29 am »
"Който е в съгласие с природата и работи по нейните методи, всякога дохожда до ценни резултати.
При това, природата прилага за всеки човек различни методи.
Следвате ли методи, които не са за вас, вие може да пострадате. В такъв случай няма да имате добри резултати.

Това е забелязано в западноевропейските окултни школи. При дишането, например, те си служат с методите на индуските йоги, но не получават добри резултати. Много естествено, те не са нагодени за техните условия.
Вървете по естествения път на природата и не се страхувайте. Ако се отклоните от нейния път, вие ще си създадете изкуствени мъчнотии, с които не можете да се справите."


Тук според мен има елементи на висш пилотаж, който е бил лесен за учениците на ИЗгрева. Имат ли проблем, те отиват и питат. Друг в въпросът колко  и как ще го изпълнят после. Но поне имат мъдър съветник.
А сега, ние хората от нашето съвремие имаме огромната отговорност да опитаме  и почувстваме кой метод как ни влияе. И дали е за нас.

Като че ли  много пъти, когато хората имат окултни преживявания, те събуждат в себе си древни спомени - тибетски, египетски, шамански... И имат силен вътрешен импулс да се впуснат по тези стари, добре познати опитности на душите им.
Сега например масово са модерни какви ли не шамански медитации (Кастанеда и не само), вещерски курсове, визуализации всякакви...
Колкото повече книги се превеждат, толкова по-силен става езотеричния хаос, който с красивите си изживявания, с "командване" на стихиите и т.н. съблазнява много хора.
 

"Идете в природата да се учите и се върнете обратно при своите, да видите как ще ви посрещнат. Ако прилагате наученото добре, ще ви посрещнат с почести и уважение; ако нищо не прилагате, не сте научили нищо от природата.

Ще се върнете отново в природата, да учите. Докато между теорията и практиката не настане пълна хармония, вие ще отивате в природата и пак ще се връщате. Щом тя ви даде диплом за свършен курс на учението, вие ще влезете и във външния свят, да помагате на цялото, като част от него."


Първата си асоциация бе, че тези думи значат, че човек ще се преражда на тази земя, докато стане единен с природата. Докато се научи да я уважава, познава и помага.
Никой не може да зибяга от този закон.
Както и че за да се излезе от кръговрата на самсара,  за да се преодолее илюзията, човек трябва да е  едно с всичко, а не някой си там отделен и много духовен и морализаторстващ.

Може именно затова Учителят и големите адепти имат естествен контрол над стихиите, защото те познават езика и същността им, причините за появата  им и съществата, които ги причиняват.
Т.е.  влиянието над стихиите не е нарочно научено нещо, а естествено следствие, породено от наличие на любов, уважение и единство.
« Последна редакция: април 20, 2010, 06:56:49 am от Delfin123 »