Автор Тема: 16.03.2010, Вторник  (Прочетена 1358 пъти)

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
16.03.2010, Вторник
« -: март 16, 2010, 10:07:57 am »
Мисъл за деня: "Целият външен свят е едно предметно учение. Човек не е дошъл на Земята само да яде и да пие. Той е дошъл да се учи как да прилага Божественото учение и как да работи."

Интересна мисъл, която породи едни асоциации в мен,...и ще се опитам да ги споделя.
Ясно е, че смисъла на живота не е в яденето и пиенето, както често се наблюдава на практика, а в ученето. На много места и в други езотерични школи се разглежда Земята като училище. ОК!

Впечатление в цитата ми направиха съчетанието от думите - "предметно училище". Това май дава малко повече яснота за естеството на "обучението" в училището Земя.
Нека да си направим една пряка асоциация с едно училище пълно с предмети. Посредством предоставените фиксирани пет сетива + чувства и разум, на учениците им се дава възможността за самоподгтовка, ...тоест чрез изучаването на заобикалящите ни предмети да опознаем своята същност. Просто казано - имаме благоприятни условия (база!), и от тук нататък трябва всеки да използва възможностите си и капацитета си за обучение.
Да, но на кой му се ходи на училище? А на кой му се учи? - Мързела е изкривеният Вселенски закон за запазване на енергията, който с голяма сила се прилага (неправомерно!) тук на Земята. Е,...разбира се, че Бог е промислил за всичко и е "заставил", хората да се стремят към учене. Как? - с простичкият начин като е свързал предметите, които се ползват за обучение с личните нужди и потребности на хората. Добра зависимост, нали? Учителя изобщо не губи нерви, сили и енергии да обучава...:)  Демек,... ако ти се яде, щеш не щеш - ще ходиш да изучиш някой предмет и да се нахраниш, а ако не стане той ще опитваш с друг предмет, и ...така нататък. :)  
Образно казано - кръгът е затворен,...тоест имаме предметно училище, ученици със "свободна воля" да правят каквито си искат глупости с предметите, но... да са зависими от предметите, така че да има ВИНАГИ стремеж към учене. Супер простичко, елементарно и практично, нали? На всичко отгоре е взето в предвид, че учениците ще хитруват (човещинка си е!). В тази насока Всевишният е предвидил и голям брой поправки на изпитите (прераждания!), та да може всички да се изучат, и... "необразовани" да не останат. :)

На практика какво става? - ученика идва в земното училище и ще не ще - трябва да се учи. (малеее глада е голям мотор за развитие. Погледнете новороденото, още очите не си е отворило, а суче все едно не е яло нищичко девет месеца! ) Нещата обаче после стават забавни, защото глада и потребностите лесно се задоволява, но окото трудно се насища. Следствие на това алчнотията, страха и презапасяването с учебни предмети става "мисия номер ЕДНО" за учениците-земляни, и... вместо всеки един предмет да се изучава, се гледа ТОЙ да се подчини в услуга на ученика и да се сейфира. От тук май идват и всичките проблеми, и... тук май е генезиса на всички противоречия.
  
Какъв е ихода? - Изхода е ясен - "всеки да си тури мЕрката и да започне да се учи", но...това е трудно за разбиране. Всъщност, какво пък толкова му е трудно на подобно "разбиране"?!? Необходимо е всеки да осъзнае, че трябва да взема толкова, колкото са му потребностите и да не прахосва "маната небесна", защото тя на другият "ден" не е годна за ползване. Отделно всички знаят, че голи си идват на този свят и голи си отиват, макар че някой "посветени" фараони са се опитвали да замъкнат предметите за обучение на другият свят, но опитите са били безуспешни, защото въпреки усилията им, предметите са си пак тук на Земята и то хилядолетия след това.  

Добре! Има хора, които не разбират подобни разсъждения, "училища" и подобни дъра-бъра ...Това не е голям проблем, обаче. Подобни човеци ще трупат предметите от предметното училище, вместо да ги ползват по предназначението им. Разбираемо е, че складирането пък ще доведе до разваляне и загниване, което ще разложи и самият ученик - налице е вече подготовка за следващия живот.
Простичко изглеждат нещата от една страна, ...а от друга - много тъжно и жалко, защото в момента се намираме в най-загниващият стадий от еволюцията си. Потребителско общество! Никога на глава от населението не е имало толкова много натрупани  предмети, за които не сме разбрали окултният им смисъл (защо са ни дадени!). Изобщо, с една дума - "загниващо общество" сме, и това, навярно скоро ще се поправи... Тоест ще се даде нов шанс на загниващите ученици да се "рестартират" (защо не и на друга планета?), а на останалите Ученици - да продължат напред и нагоре. Поне така си мисля...и съм много оптимистично настроен в тази насока!  :)

Поздрави.    
« Последна редакция: март 16, 2010, 10:19:28 am от Никола Дамянов »

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Re:16.03.2010, Вторник
« Отговор #1 -: март 16, 2010, 11:44:18 am »
Никога на глава от населението не е имало толкова много натрупани  предмети, за които не сме разбрали окултният им смисъл (защо са ни дадени!). Изобщо, с една дума - "загниващо общество" сме, и това, навярно скоро ще се поправи... Тоест ще се даде нов шанс на загниващите ученици да се "рестартират" (защо не и на друга планета?), а на останалите Ученици - да продължат напред и нагоре. Поне така си мисля...и съм много оптимистично настроен в тази насока!  :)

Всъщност, човекът е в постоянна връзка с Природата- с Ангелските йерархии, с животинския, растителния и минералния свят, с духове от най-различни категории, за които най-често си няма представа. Стадият на еволюция на човешкото общество е функция на собствената му динамика - вече процесът не зависи само от външните условия (от влиянията на Съществата), а в много голяма степент от съзнанието и от усилията на самия човек.

Духовността напоследък е популярна и дори модна. Кой преди 50г. знаеше какво значи "прераждане"и "карма" например? А "астрално тяло"? "Излъчване"? Всичко това позволява на човек за започне да мисли за смисъла на собственото си съществуване и да търси пътищата за собственото си развитие. Винаги е имало хора, носещи се по течението, за които всичко това са просто думи. Винаги е имало и ексцентрици, за които всичко е шанс да се изявят и отличат. Винаги е имало посветени, които са служили. Но ми се струва, че лека полека човек осъзнава собствената си отговорност и започва да се домогва до скритият смисъл на нещата. А който не го направи по лесния начин, ще го направи по трудния... не е наша работа обаче да даваме оценки.

Има и друго. Колкото по-напреднал си в духовно отношение, толкова отговорността, която носиш, е по-голяма.  Окултната наука е категорична: живите същества са произлезли от един източник и са взаимосвързани. Развитието им протича специфично и диференцирано, но свързано и в крайна сметка синхронизирано. Законът за великата жертва е универсален - висшето винаги помага на низшето.

@Никола:
Ако под "скоро ще се поправи" имаш предвид датата 2012, бих те нарекъл оптимист :) Аз по-скоро очаквампроцес в продължение на 1-2 столетия поне.
« Последна редакция: март 16, 2010, 12:07:25 pm от vasil »