Автор Тема: 2010-03-12 Мозъчни наслоявания, ООК, 24.3.1926г.  (Прочетена 2066 пъти)

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Мозъчни наслоявания, ООК, 24.3.1926г.
Цитат
Верен, истинен, чист и благ всякога бъди!
Размишление
(Четоха се резюмета от темите: „Произход на сините, на черните очи“ и „Най-старото дърво в света“.)
(Чете се темата: „Мястото на сините и на черните очи“.)
...

Сега ще ви дам друга тема, малко философска: „Произход на расите и на цветовете в тях“. Значи ще пишете върху въпроса кога, как и при какви условия са се появили расите. По този въпрос има писано много. Ще прочетете нещо от това, което хората са писали, а после ще кажете и своето мнение.


Цитат
Упражнение: Всички прави! Ръце вдигнати нагоре, хубаво обтегнати, с допрени краища на пръстите. В това положение на ръцете бавно клякане и изправяне. Това упражнение се прави няколко пъти, през което време чрез волята силно ще владеете мускулите си. Ако не можете да владеете мускулите си, как ще владеете по-тънките сили? Правете това упражнение без пресилване на мускулите си.

« Последна редакция: март 13, 2010, 02:13:18 am от vasil »

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-12 Мозъчни наслоявания, ООК, 24.3.1926г.
« Отговор #1 -: март 14, 2010, 11:58:46 am »
Малко материали по темата "Произход на расите и цветовете в тях"

Това е обширна и деликатна тема. Съвременната наука не е установила категорично становище по този въпрос (как и кога са произлезли расите).
Цитат

Определят се три овновни съвременни раси:

1. Негро-австралоидна раса. Ареалът на възникването й е Африка.
2. Европеоидна раса. Ареал на възникване — Близкият изток и Европа.
3. Монголоидна раса. Възникнала е в Азия.
Върху концепцията за единния произход на човешките раси се основава хипотезата за широк моноцентризъм, според която расите са възникнали при масовото разселване на неоантропа по цялата Земя, т. е. преди не повече от 40 хил. г.

Най-важните физиологични белези са ритъмът на растеж, основната обмяна на веществата и потната секреция. При негроавстралоидната и монголоидната раса например растежът е най-интензивен до седмата година на живота. Затова при хората от тези раси пубертетът настъпва по-рано. При европеоидната раса растежът е най-интензивен във възрастта между 7 и 14 години. Основната обмяна при европеоидната раса е по-интензивна в сравнение с монголоидната раса. Най-голям брой потни жлези на единица площ се съдържа в кожата на хората от негро-австралоидната раса, а най-малък — при хората от монголоидната раса.

Фактори за расообразуването:
1. Приспособителното значение на расовите белези. Човешките раси са възникнали под действието на естествения отбор. При негро-австралоидната раса например черният цвят на кожата, ситно къдравата коса, широките ноздри и големият брой потни жлези са свързани с терморегулацията при горещия климат в ареала на възникването й. Сравнително големият нос при европеоидната раса е свързан със затоплянето на студения въздух в северните географски ширини. Той изпълнява функцията на въздухозатопляща камера на вдишвания въздух. След създаването на изкуствена среда на живот действието на природните фактори върху човека отслабнало и приспособителното значение на расовите белези намаляло, но те останали да съществуват.
2. Расовата изолация. Поради различните си ареали на възникване в продължение на хиляди години отделните раси са живели изолирани една от друга. Между тях не се осъществявал генетичен обмен и това е довело до засилване на различията в проявата на някои белези.
3. Половият отбор. Расовите белези са предимно външни. Ето защо те нямат отношение към жизнеността на индивида, но привличат вниманието на другия пол и по такъв начин оказват влияние върху възможността той да остави по-многобройно потомство. Така са възникнали племенните особености, а впоследствие — и расовите различия.

(източник)

Цитат
Цветът на кожата, косата и очите се придава от пигмента меланин.Той се образува и натрупва във вид на гранули с кафеникав до черен цвят в клетки, наречени меланоцити. Тези клетки произхождат от нервната система, мигрират по време на ембрионалното развитие и се разполагат по цялата повърхност на тялото. Различния цвят на кожата при представители на различните раси се обуславя от нееднаквото съдържание на меланин в кожата.
Меланин се съдържа и на други места в организма. Този пигмент присъства в космите на тялото и косата, лигавиците, мозъчните обвивки, негровидното ядро в мозъка, меките мозъчни обвивки, ириса на окото.
Ирисовата диагностика е ценен диагностичен метод, който търси връзка между пигментациите в ириса но окото и заболяванията на човека.
Образуването на меланин се контролира от хипофизата, която отделя меланотропен (меланоцитостимулиращ) хормон при стимулация с ултравиолетови лъчи. Резултатът от тази стимулация е натрупване на меланин в кожата.

(източник)

Цитат
Меланин (на гръцки: μέλας, черен) е общо понятие за група пигментни вещества, придаващи "тъмен", "кафяв", "черен" цвят на някои прости форми на живот, растения, животни и при хората. Той е сроден или изграден от полиацетилен(polyacetylene), полианин (polyaniline) и полипирол (polypyrrole). В повечето случаи меланинът е съединение на повече от една молекула индолкинон (indolequinone) и дихидроиндолова карбоксилова киселина (dihydroxyindole carboxylic acid).
При хората меланинът е една от причините за естествената пигментация на кожата, косата, ириса на окото, костния мозък, зона ретикуларис на надбъбречната жлеза, ивицата вазкуларис във вътрешното ухо и др. В кожата на човека меланинът се съхранява и произвежда от специални клетки, наречени меланоцити. Макар, че всички хора имат приблизително еднакъв брой такива клетки, меланоцитите на хората с по-тъмна кожа просто могат да произвеждат по-голямо количество пигмент в сравнение с по-светлокожите хора.

(източник)
(Меланинът – гориво на бъдещето )

Окултната наука сочи, че зад видимите явления на Земята винаги стоят невидими причини от Духовния и Божествен свят. Методи Константинов в своята "Световна астросоциология" говори за различното астрологично влияние, свързано с различните  ареали. Духовната наука говори за "Дух на мястото" (както и за "Дух на времето"). Слънцето се смята не само за горещо светещо тяло, а за средище на възвишени, светли същества от Ангелската йерархия. Именно на тези същества се дължи напредъкът на човешката цивилизация и човешкият вид като цяло.

Изглежда биологично черният цвят на кожата предпазва от проникване на ултравиолетова светлина, изолира от влиянието на (духовните същества на) Слънцето, "Заземява". И наистина, колко земно и топло ни звучи музикалното творчество на африканските народи!
Напротив, белият цвят на кожата те прави отворен към ултравиолетовата светлина, респективно към Слънчевите влияния в духовен аспект. В същото време, то оставаш незащитен от тези влияния и се налага да издържаш техните високи вибрации. Бялата раса се явява културен двигател поради по-високото (духовно) влияние на Слънцето върху нея, но също така бива поразена и от най-различни нервни заболявания - поради по-ниската си защитеност, в случаите, когато организма не е подготвен да понесе високите Слънчеви вибрации...  
Изглежда, че жълтата раса се разполага някъде по средата на тази скала. Не случайно духовните учения при нея търсят баланса и равновесието като висше благо. Буда въвежда понятието за "средния път".

Връзката с расовия и народностен дух преди идването на Христос е била първостепенен фактор в човешкото развитие. След идването и жертвата на Христа идеята за братство и за една целокупна човешка раса бавно си пробива път. Доказателство за това е днешното отношение към расизма.
В наши дни, някои схващания насочват към високата степен на индивидуализиране  и увеличаващата се роля на културното самоопределение в индивидуален план. Вероятно в бъдеще близостта между хората няма да зависи от биологични и географски фактори, а най-вече от идейните сходства между тях. Технологиите преодоляват разстоянията много лесно. Доброволното обедениение на хора със сходен начин на мислене ще бъде в състояние да надхвърли биологичните, географски и политически бариери. Колко характерно звучи това за епохата на Водолея...
« Последна редакция: март 14, 2010, 12:51:31 pm от vasil »

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-12 Мозъчни наслоявания, ООК, 24.3.1926г.
« Отговор #2 -: април 17, 2010, 06:25:14 am »
Цитат
Особените прояви в човека се дължат на известни наслоявания в неговото съзнание, които чакат само благоприятни условия, за да се проявят.

 Съмнението, страхът, гневът, омразата и ред отрицателни чувства носят началото си още от времето, когато човек е бил в животинско състояние.

Тези думи според мен са актуални   и в контекста на природните катаклизми, на които сме свидетели последните няколко години, както и на спекулациите около 2012г.

Нисшите чувства и страсти избуяват в тези трудни времена, за да станат по-очевидни, даже очевадни.
Хората се поставят в много трудни ситуации,  в задънени улици дори, за да им се наложи да погледнат нагоре.

Бедственото положение след урагана в Ню Орлиънс преди   няколко години показа какво може да  изригне от хората при критични смъртоносни ситуации. И нямайки надежда никаква - някои са крали, други са се били, трети - са се молили горещо на Бога.

Преди хората са вярвали в духове, в  богове, в шамани и лечители. След това западната медицина налага своя научен диктат, хората обругават природата и Бога.

Сега се появяват все повече нови автоимунни болести,  лекарствата са неефективни. И хората нямат друг изход, освен да се молят на Бога и да започнат и алтернативни  лечения, търсейки убежище във Вярата, променяйки старите  закостенели модели на живот.

Цитат
  Сега, като знаете произхода на отрицателните прояви в човека, всички вие трябва да се самонаблюдавате, да анализирате своите настроения и състояния, да не бъдете слепи нито за погрешките, нито за добродетелите си.

Това значи: Нито да се подценявате, нито да се надценявате

Много е труден този баланс, тази обективност.
Забелязвам много хора с духовни  търсения, които са или много критични и твърде скромни, принизяват се и се самокритикуват твърде силно. Или други пък искат признание, че са по-по-най-напреднали и  само те разбират правилно нещата.

А всъщност всички сме "незавършени картини".
Един човек има едни силни черти и слабости. Друг има други силни черти и слабости.
Важното е да следваме заръките  на Учителя.И нека сърдцата са ни топли.

Цитат
При самообладанието човек се чувства вътрешно радостен, което дава подтик на всичко възвишено и благородно в него. Тогава соковете на всички отрицателни чувства, наследени в човека от миналото, се трансформират в добри, в положителни прояви.

Сега гледайте да не изпадате в друга крайност, да мислите, че човек със самообладание не може да изживее никакво отрицателно чувство или настроение.
Не е така. И светията даже изпада в лоши настроения.

Вие мислите, че при днешните условия човек може да се роди чист и свят.
Не, чист и свят човек е онзи, който е минал през закона на самовъзпитанието.
 
Този човек се е възпитал и в съзнанието си, и в самосъзнанието си, и в подсъзнанието си, и в свръхсъзнанието
си

Цитат
. Велико и красиво нещо е човек да има всякога будно съзнание, та каквито изпитания и да му дойдат, той да не се подхлъзне, да не се поддаде и чист да си остане!

Необятно поле за работа!
« Последна редакция: април 17, 2010, 07:28:04 am от Delfin123 »

Неактивен galinahristova

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 12
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-12 Мозъчни наслоявания, ООК, 24.3.1926г.
« Отговор #3 -: април 18, 2010, 02:26:24 pm »
     Тези цитати извадих от настоящата беседа.Засега ще е без коментар.Може пък да помогнат и на някого за размисъл и работа.:

     " Най-мъчното нещо за съвременните хора е да се освободят от своите стари, минали навици. В съзнанието на човека са наслоени наследствени навици, които от време на време се пробуждат.... Казвам: Особените прояви в човека се дължат на известни наслоявания в неговото съзнание, които чакат само благоприятни условия, за да се проявят..... Съмнението, страхът, гневът, омразата и ред отрицателни чувства носят началото си още от времето, когато човек е бил в животинско състояние."
       "Казвам: Сега, като знаете произхода на отрицателните прояви в човека, всички вие трябва да се самонаблюдавате, да анализирате своите настроения и състояния, да не бъдете слепи нито за погрешките, нито за добродетелите си. Това значи: Нито да се подценявате, нито да се надценявате."

       " Сегашните условия, при които живеете всички, говорят, че вие се нуждаете от самообладание, не външно, но вътрешно самообладание, при което човек с радост и спокойствие понася всички мъчнотии и несгоди на живота. Самообладание и въздържание не е едно и също нещо. При самообладанието човек се чувства вътрешно радостен, което дава подтик на всичко възвишено и благородно в него.    ... Сега гледайте да не изпадате в друга крайност, да мислите, че човек със самообладание не може да изживее никакво отрицателно чувство или настроение.....  Не, чист и свят човек е онзи, който е минал през закона на самовъзпитанието. Този човек се е възпитал и в съзнанието си, и в самосъзнанието си, и в подсъзнанието си, и в свръхсъзнанието си. Той е минал през всички области на съзнанието, подвизавал се е усърдно в духовния живот, докато е научил великите закони на битието. Такъв човек вече не се блазни от външните, от преходните прояви на живота. Той разграничава същественото от несъщественото

       "Съвременните хора са дошли до една фаза, където всички трябва да работят за освобождение от своите навици. Задачата на човека в това отношение не се състои в изменение на тези навици, но в пълното освобождение от тях."

       "И тъй, тези от вас, които са влезли в школата и работят съзнателно върху себе си, трябва отчасти, а не напълно, да се освободят от своите лоши навици. Ако искат напълно да се освободят, това значи да се откажат от сегашния си живот. Да се освободите отчасти от лошите си навици, това представлява велика наука в живота....... Велико и красиво нещо е човек да има всякога будно съзнание, та каквито изпитания и да му дойдат, той да не се подхлъзне, да не се поддаде и чист да си остане!....Ако човек се убеди, че е във връзка с Великото, със съзнанието на Бога, тогава в границите, в които той живее, много неща ще бъдат възможни за него."

      "Стремежът на съвременните хора е да развият в себе си голяма чувствителност, за да възприемат трептенията на висшия духовен свят. Обаче като спънка за постигане на този стремеж се явява техния краен материализъм. Онези от тях, които успяват да развият в себе си голяма чувствителност, се излагат на страдания, вследствие на материализма..... Ето защо на всички се препоръчва самообладание и будност на съзнанието, които да пазят двойника, да не излиза вън от тялото на човека. Не се ли пазите, отвън ще ви нанасят много рани, които ще ви създават големи страдания."

       "В какво се състои тогава пълнотата на живота, ако Любовта, Мъдростта и Истината са празни работи?   Човекът на Истината може да претърпява външни промени само, но дълбоко в душата си остава неизменен. Външните промени пък все повече обогатяват душата му с опитности и засилват духа му. Такъв човек е винаги млад по душа, чист по сърце и крепък по дух."

       "Който се мисли за стар, той не може да бъде ученик. Човек трябва да се освободи от заблуждението да се мисли стар.   Под думата „стар човек“ се разбира изтрит човек. Щом е изтрит, той не може да се нарече човек...... В този смисъл човек не може да бъде стар. Стар, древен човек е този, който е разширил съзнанието си и придобил много знания и опитности. Млад човек е този, съзнанието на когото е едва напъпило."

       "На земята човек напъпва, но не може да узрее. За да узрее, той трябва да мине отвъд гроба, в духовния свят   След това ангелите откъсват плода, опитват го, а семето хвърлят на земята, където има условия за неговото покълване, растене, напъпване и цъфтене. Това наричаме въплътяване на човешката душа на земята във форма на човек. Значи сладостта на плода се опитва горе, а семето на плода се посажда на земята. И тъй, човек ще обикаля този кръг, ще слиза и ще се качва, докато разбере законите така, както ангелите ги разбират.  Дойде ли до това положение, човек излиза вече от фазата на дърво, което в един свят цъфти, в друг зрее, но ще бъде свободна душа."

      " Съзнанието на човека се локализира в предната част на мозъка, около очите. Физиолозите и анатомистите, които изучават човешкия мозък, забелязват в предната част на мозъка тънки, едва уловими с микроскоп бели нишки, като нерви, от особена материя, от особен род. Колкото по-тънки и по-многобройни са тези нишки, толкова и съзнанието на човека е по-силно развито...... Веднъж човек е дошъл на земята, той трябва да работи, да прави усилия върху себе си, за да набави нужния материал, необходим за съграждане на неговите удове. Когато Христос казва: „Събирайте богатства на земята“, Той подразбира усилията, които трябва да прави човешкият дух, човешката душа, човешкият ум и човешкото сърце. Този материал, който духът, душата, умът и сърцето на човека са събрали, се препраща в невидимия свят, където същества от висша йерархия го обработват......Колкото повече материал, годен за работа, изпраща човек в невидимия свят, толкова повече разумните същества ще строят в неговия мозък; колкото по-малко материал изпраща човек в невидимия свят, толкова по-малко и разумните същества ще строят...... От твоята работа на земята ще зависи колко и какъв материал ще изпратиш в невидимия свят. При съзнателната работа религиозното чувство на човека се развива и му служи като тил в живота. Тогава се хармонизират и всички останали чувства. Това хармонизиране влияе както за развиване на съзнанието, така и за обработване на ума, който става по-гъвкав, по-пластичен "    


        "Тъй щото една от задачите на ученика е да развие Божественото в себе си....  Кой може да приема добре хората? – Само Божественият човек. Божественото съзнание у човека е в състояние да ви разбере, да ви приеме в себе си и да ви помогне......Дойде ли Божественото у човека, той ще има вече правилни отношения с хората. Божественото съзнание придава мекота на сърцето и пластичност на ума. За да придобиете мекота на сърцето си, всеки трябва да обича поне един човек. При това никога не изнасяйте пред хората недъзите на този, когото обичате"

         "Казвам: Всички прояви на човека трябва да бъдат стройни, хармонични и строго определени. Те трябва да се диктуват от Божественото в него, което предизвиква дълбока вътрешна радост. Това, което обединява хората, е Божественото Начало в тях.Някой казва: „Аз мога да уча и вън от школата, както и вън от дома си“. Не, вън от школата ти нищо не можеш да научиш...... Веднъж ти си дошъл на земята между хората, Бог те учи чрез майка ти, чрез баща ти, чрез сестра ти, чрез брата ти, чрез обществото, чрез народа, чрез небето, чрез бурите и ветровете и т.н. И най-после, след като научиш уроците от всички тия учители, ти ще чуеш и Божия глас. Това е Божественото, което ще заговори в тебе. Чуеш ли Божествения глас, в тебе ще стане коренна промяна. Ти ще се новородиш......Аз бих желал Бог да проговори на всички, но както не е станало някакво коренно преобразувание с вас, не се лъжете, Бог не ви е проговорил."

        "Няма ли Божественото. в себе си, каквото и да говори този човек, всичко това е предположение  Ако човек няма светлина на съзнанието си, как може да разбира духовния свят? Сегашният ви живот е предисловие на велик, красив живот. Ще дойде ден, когато Божественото у човека ще се пробуди и той ще се новороди"

        "Радвайте се, когато говорят против вас. Всяка неправедна дума, казана срещу вас, е подтик за развиване на Божественото......Пробуждането на Божественото съзнание наричаме „възкресение “Дойде ли Божественото в тебе, чуеш ли гласа му, пак ще се радваш, но вече радостта ти ще бъде вечна, постоянна и всякакво обезсърчение ще изчезне.....Радвай се на всички състояния, през които минаваш. Опитвай ги, поучавай се от тях. Те са в реда на нещата. Така постъпва разумният човек. Той разбира своите състояния и правилно ги тълкува. Той знае, че всяко нещо си има свои причини."

        "Ако някой човек днес каже, че ви обича, а утре ви изменя, този човек никога не е обичал и не може да обича. Окултният ученик трябва да има устои, да издържа на думата си."

        "Колкото и да са фантастични за вас някои факти, те могат да се докажат, но доказването им подразбира излишно изразходване на енергия.....В Божествения свят съществува закон за икономия на енергиите.....Не е позволено на човека да си играе със свещените си мисли и чувства. Всяка свещена мисъл и всяко свещено чувство трябва да бъдат употребени точно на своето място...... Харчим ли Божествената енергия напразно, с това ние си създаваме карма, страдания. Дойде ли до времето, може да се дава, колкото искаме:.... Не е въпросът човек да се самоизлъгва. Той трябва да знае как да иждивява време, а да пести енергия. Да пестиш Божествената енергия, това не подразбира, че трябва да бъдеш скъперник и да се страхуваш, но да я изразходваш на място, с широта в душата си и със съзнание, че живееш при Бога и Нему служиш.....Когато съзнанието на човека не е будно, той не разбира нещата. Когато съзнанието му е будно, той всичко разбира..... Когато съзнанието на човека не е будно за духовни, за възвишени неща, това показва, че белите нервни влакна в предната част на мозъка му не са достатъчно развити. Ето защо всички трябва да работите за пробуждане на съзнанието си."
        "Ще кажете: „Какво трябва да правим, за да развиваме съзнанието си?“ Дръжте в ума си красиви и възвишени образи и старайте се да им подражавате.......Великият музикант, великият художник ще намерите в самата природа."
        "Човек сам за себе си трябва да бъде обект за изучаване."

         "Между съвременните хора, както и между учениците, се забелязва една черта – да критикуват. Не е лошо нещо критиката, но когато критикувате, трябва да бъдете справедливи. Да критикуваш, значи да направиш операция, абцес на човека. В такъв случай от вас се изисква да направите колкото е възможно по-малък абцес, и то на място. Видите ли, че някой човек има някъде по тялото си цирей, боднете цирея с игла, за да изтече от него всичката нечиста материя. Такава операция е позволено всеки да прави. Обаче не се позволява да оперирате здраво място. Тези операции оставете за света".

         "Ние, съвременните хора, сме обекти за проучаване от разумните същества, вследствие на което не сме свободни."

         "И тъй, всеки трябва да създаде в себе си висок идеал, към който да се стреми.    Когато човек прави някакъв избор, всички разумни същества се оттеглят настрана и оттам го наблюдават. Тогава той е свободен да направи избора си за доброто или за злото....... Разумните същества работят върху него, поучават го, съветват го, докато той още не е пристъпил към избора. Пристъпи ли към избора, те го оставят свободен, сам да решава.   И за едното, и за другото той сам носи последствията си...... Лошите постъпки предизвикват наслоявания върху мозъка, вследствие на което става помрачаване на съзнанието, губене на паметта, намаляване на способностите. За да бъде изборът ви всякога правилен, вие трябва да работите върху съзнанието си, всеки ден да го разширявате по малко."

« Последна редакция: април 18, 2010, 02:41:15 pm от galinahristova »

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-12 Мозъчни наслоявания, ООК, 24.3.1926г.
« Отговор #4 -: април 19, 2010, 01:04:14 am »
Цитат
Радвайте се, когато говорят против вас. Всяка неправедна дума, казана срещу вас, е подтик за развиване на Божественото.

Пробуждането на Божественото съзнание наричаме „възкресение “Дойде ли Божественото в тебе, чуеш ли гласа му, пак ще се радваш, но вече радостта ти ще бъде вечна, постоянна и всякакво обезсърчение ще изчезне.

Радвай се на всички състояния, през които минаваш. Опитвай ги, поучавай се от тях. Те са в реда на нещата. Така постъпва разумният човек. Той разбира своите състояния и правилно ги тълкува. Той знае, че всяко нещо си има свои причини."


Цитат
Между съвременните хора, както и между учениците, се забелязва една черта – да критикуват.

Не е лошо нещо критиката, но когато критикувате, трябва да бъдете справедливи.
Да критикуваш, значи да направиш операция, абцес на човека.
В такъв случай от вас се изисква да направите колкото е възможно по-малък абцес, и то на място.

Видите ли, че някой човек има някъде по тялото си цирей, боднете цирея с игла, за да изтече от него всичката нечиста материя. Такава операция е позволено всеки да прави.

Обаче не се позволява да оперирате здраво място. Тези операции оставете за света
".

Това според мен е много ценен цитат, защото Учителят обяснява кога критиката е на място.
Някои хора избягват да коментират много негативни неща, защото  който критикува значи е извън Школата.

Но е добре да се прави трезво разграничение между критика и обратна връзка, обсъждане на  конкретен житейски факт и неговото охулване.

Спорд мен важно качество на ученика е  и да не се обижда и да поняся думи (истинни или не -  често това е относително), казани благо или злонамерено от други.

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:2010-03-12 Мозъчни наслоявания, ООК, 24.3.1926г.
« Отговор #5 -: април 19, 2010, 06:15:35 am »

Цитат
Между съвременните хора, както и между учениците, се забелязва една черта – да критикуват.

Не е лошо нещо критиката, но когато критикувате, трябва да бъдете справедливи.
Да критикуваш, значи да направиш операция, абцес на човека.
В такъв случай от вас се изисква да направите колкото е възможно по-малък абцес, и то на място.

Видите ли, че някой човек има някъде по тялото си цирей, боднете цирея с игла, за да изтече от него всичката нечиста материя. Такава операция е позволено всеки да прави.

Обаче не се позволява да оперирате здраво място. Тези операции оставете за света
".

Това според мен е много ценен цитат, защото Учителят обяснява кога критиката е на място.

И аз споделям това мнение на Delfin123!
Това е много ценен цитат, който дава много Светлина за критиката, която много трудно се разбира от хора (ученици!) прилагащи Любовта.
Преди време в едни друг братски форум доста се бяха разгорещили страстите по тази тема... Ех, защо го нямах този цитат под ръка тогава... ?!? (шегичка!)  :) :)

Във връзка с подобни парливи дискусии бях направил преди време тема за "Правдата и Любовта" (не се получи никакво развитие!), ...но съм убеден, че човек ако може да си изясни тази връзка, то никакви спорове или противоречия не може да има и само така може да се получи нужната дълбочина на разсъждение.  

Интересен момент от цитата е аналога, използван от Учителя, че критиката е вид операция или по-скоро правене на пробойна на гнойно образование (абцес - "Локално събиране на гной някъде в тялото").  
Забелязвате ли, че "Такава операция е позволено всеки да прави.", НО при условие човека да е справедлив, което значи, че човека трябва да има  не малка доза подготовка (разумност и опит), за да не се засегне "здраво място"...
На други места Учителя в Беседите говори и за отговорностите, които се носят от тези,  които засягат "здравите места" и ТЕ (отговорностите!) никак не са леки. Във връзка с това,  в настоящият цитат има препоръка за "здравите" места да се грижи светът (съществено уточнение което на пръв поглед може да убегне!). От тук е показателно това - кой? , до колко? и как? ...да прави "операции" и то може би само НЕОТЛОЖНИ И ЛЕКИ намеси трябва да има.

Много съм мислил по тази тема, защото нещата са доста "тънки" - на кантар, както се казва.  Каквато и "игла" да вземеш да пробиваш цирей, все е неприятно за потърпевшият, а пък друг е въпроса, когато "заболелия" си мисли, че цирея му е кармичен и даже иска да се грижи старателно за него и да го съхрани.

Как се решава този проблем? Къде е мярата? Колко голяма да е "иглата"?  - Може би отговора е да "дупчиш" с най малката игла, ако изобщо си заслужава да се наемаш, да го правиш.
Значи можеш да направиш "дупка" по няколко начина -  като изкажеш опит; като анализираш даден човек (действия) и препоръчаш нещо;  като се аргументираш и подкрепиш с цитати,...но за мен това се все "дебели игли" и винаги боли... :)
В тази връзка май най-безболезнено е ДА ПИТАШ ? - Това е най-тънката "игла за циреи", която съм установил... Поне за сега! В тази насока бях правил преди време теми  "Имам въпрос..." (две серии :) ) и  "Ретроспекции", които си останаха безуспешни и неразбрани опити. Много хората си предпочитат да са си с циреите, защото по-скоро са си свикнали с тях. ОК! Няма проблем...
Иска ми се да преповторя идеята за всички, които се наемат да "оперират" - Просто го правете с насочващи въпроси! Не е лесно. Изисква много енергия и прецизност, но определено "пораженията" са по-малко, а и на "боцнатото"  Его (без това никога не минава!) бързо му преминава огорчението. Поне такива са ми впечатленията...

От друга страна обаче, НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ на никой да прави подобни операции. Може би само при крещяща необходимост, когато цирея е "узрял"...
Всъщност  на мен лично методите на Любовта ми харесват много повече и определено са за препоръчване. Много лесно се прилагат и не е нужно да се носи тежки "следоперативни" отговорности за тях.

Поздрави.

п.п. Раздела "Школата" - много се е засилил... :)  Забелязах още много интересни и ключови мотиви за коментар, но за сега ще се въздържа, защото нямам време, а ми се иска да коментирам и в други нови подраздели