Автор Тема: 8 март 2010  (Прочетена 1600 пъти)

Неактивен Eли Статкова

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 18
  • Профил
  • Ел. поща
8 март 2010
« -: март 08, 2010, 03:27:44 am »
Мисълта за днес: "Жената се е появила в света, за да направи един мост: да внесе благоразумието в човека, да го научи как да бъде търпелив" - тази мисъл ме изпълва с топлина и благодарност.
Какво означава благоразумие - благ разум, мекота в мислите и прилагането им. А когато има мекота и благост, то е любов, и търпението е тяхната проява. С мекота и благост променяш себе си, променяш и света около теб, защото благият разум работи като водата - меко и нежно с търпение заглажда острите ръбове и проправя път.
Чудех се защо Учителят определя числото 5 като число на Майката. До онзи ден твърдях, че това не ми говори нищо. Днес обаче разбрах - майката така възпитава децата си - не им се налага, не ги насилва, не гони очаквания. Благоразумието е  пътят на смирение на егото, пътят на растежа на духа и една от връзките ни с Вселената.
Честит празник на всички и нека благия разум ни направлява в уроците!

Неактивен bobi57

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 12
  • Профил
Re:8 март 2010
« Отговор #1 -: март 09, 2010, 08:52:49 am »
Аз не съм съвсем убедена, че майките днес възпитават децата си без да гонят очаквания, без да ги насилват... Даже си мисля, че все по.често е точно обратното – твърде много са тези, които проектират своите неосъществени мечти и желания върху децата си. Професията ми е такава, че виждам ВРЕДИТЕ които нанасят такива майки – не само върху неукрепналата психика на децата си, но и върху тяхното цялостно бъдеще. И най-трагичното е, че правят това, водени от любов, а не осъзнават, че всъщност очакват децата им да реализират това, което някога не са успели самите те и че това НЕ е пътят на тяхното дете... И още си мисля, че на съвременните хора (не само българи) – и мъже, и жени им липсва точно това – благо-разумие. На мене самата често не достига. И си мисля, че един от уроците ми е именно това – да се науча на търпение и благост...
Светлина и любов на всички Вас...
« Последна редакция: март 09, 2010, 08:54:49 am от bobi57 »

Неактивен Eли Статкова

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 18
  • Профил
  • Ел. поща
Re:8 март 2010
« Отговор #2 -: март 10, 2010, 07:42:58 am »
Здравей, Боби!
Когато писах за майчиното възпитание, имах предвид отношението на майка, а не на мащеха :),  имах предвид онова отношение на доверие, справедливост, състрадание, милосърдие, любов, дълбоко разбиране и прошка, което е невидимата майчина връзка, или връзката с женското начало, примерно.
Това, за което ти пишеш, и което и аз съм го виждала, а и съм го преживяла, е илюзия за любов (мащехата:))) - то е властова невроза, его, своенравие, мании и както искаш - така го наречи, но не е любов. В същината си то е насилие. Не желае човекът да погледне погрешката, че е в него, но я вижда в детето си, в другите хора, и вместо да променя себе си - насилва другите - така влиза в мечия капан и се чуди защо всичко го избягват и колко прав и самотен, и наранен е.
Ако вече си разбрал, че погрешката винаги е у теб, а защото си е твоя и не зависи от другите, ти можеш да я поправиш, т.е. твоят живот си е в твоите ръце, тогава променяш себе си и променяш света.
В "Господнята молитва" се молим Бог да ни прости нашите дългове така, както ние ги прощаваме на нашите длъжници.
До снощи не се бях замисляла, че зад лицата на всички мои длъжници, на които прощавам, се крият проявленията във времето само на една личност. И това съм си аз.
А да виждаш собствените си погрешки и да си справедлив и към себе си и към другите... без благост и нежност не бихме го понесли. Човеци сме, за това благостта и търпението са ни необходими - да не отсчем собствените си глави, вместо само да срешим косите си:)
Светъл и красив ден ти желая!