Автор Тема: Нашето отношение към темата "2012г." през призмата на Новото учение  (Прочетена 8827 пъти)

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Преди мислих, че можем да запазим  мълчание по темата 2012г.  и всеки да си говори и чете каквото си иска. Свобода!

Но си промених мнението заради едно дете на 12г!!!
Говорейки с майка му за нейни проблеми, детето изведнъж се хвърли и ме прегърна и каза:
"Ще умрем ли всички през 2012г.???"

Още помня как тупкаще сърцето му и как бяха силно уголемени зениците. То се страхуваше. И то много.

Имах възможност  да кажа, че винаги в човешката история е имало, урагани като в САЩ, земетресения като в Чили, цунами, вулканични изригвания - все пак вкл. и Витоша е угаснал вулкан.
И това  те са го учили в училище, и знаят, че Природата е по-силна, както и че след всяка буря идва красива дъга и слънцето гали земята.

И както умира една година -  идва с подаръци и празненства следващата.
Така свършва едно десетиелтие и идва друго, идва нов век, ново хилядолетие.
Но въпреки това много хора са песимисти и са черногледи, или  се страхуват от смъртта.

За щастие,  в разговора се разбра, че несбъдналите се апокалиптични предсказания за  слънчевото затъмнение през 1999г. имат много много положителна роля. Сега много хора приемат това като аргумент, че ще оцелеят и не трябва нито да се тръшкат да страдат и да се страхуват, нито да си мислят, че трябва да хапват  и пийват  като за последно.

Детето се успокои и си поговорихме за Природата и нейното величие.
А майката се замисли дали да слуша паническите размисли на колежките си.

А аз  за себе си приех, че когато и доколкото мога винаги ще давам оптимизъм на хората по темата, защото страхът е най-лошият съветник.


Ако имате желание - бихте ли ме посъветвали  за подходящии според вас беседи и  цитати, книги.
Питам ви чистосърдечно.Обмислям по кой ключови думи да  търся беседи, или  статии, за да има какво да дам на хората да четат и да обмислят, ако имат желание, разбира се.


Ето на какво попаднах "случайно":

"Изгревът на Бялото Братство", том 2, стр38-39:

"Това чистене и "свършекът на века" се извършват от един период от 45 години.
Този период е започнал от 1900г и ще завърши 1945г.

От 1945г. започва друг период, който също ще трае 45 години до 1990г.
Идват такива времена и такава власт, че който й се противопостави, ще си положи костите си  на земята.
Настава една голяма диктатура, която е допусната, за да се изчисти застоялата тиня...

След този период ще има кратка почивка до 1999г., която ще е най-благоприятна  в духовно отношение за Бялото Братство

А след това ще дойде нов период, с още по-страшна диктатура от тази, която има да дойде.
Tя също ще трае 45 години.

Т.е. Учителят говори за период поне до 2045г.
Каквото и да се случва, ще има  кой да го хроникира.

Цитат
Радвай се на всички състояния, през които минаваш. Опитвай ги, поучавай се от тях.
Те са в реда на нещата. Така постъпва разумният човек.

 Той разбира своите състояния и правилно ги тълкува.
Той знае, че всяко нещо си има свои причини.

За всичко си има причина. Само, че обикновено не я знаем, или знаем само част от истината.

Учителят е казвал, че войните са за грешните хора и така, страдайки на фронта, те изкупват кармата си, душите им се ужасяват от кръвопролитията, търсят Бога и  се повдигат. Скоро след това тези хора ще се преродят и ще поемат пътя на еволюцията. (Комнтарът бе за многото жертви от 2-рата световна война.)

Може би това е и смисъла на тези спекулации за 2012г. - да се замислят хората.
И именно хората, които имат духовни търсения, имат малко повече опит могат  и е желателно да дадат книга, информация, идея.
Не казвам съвет, защото всеки си е достатъчно честолюбов.


Трудно ми е да говоря за причините довели до тези серии от експлозивни изригвания на вулкана в Исландия.
Те наляха вода във воденицата на песимистите и тези, които  гледат апокалиптично на 2012г.

А историческите данни за изригване на друг голям и мощен вулкан - Катла, винаги след този са документирани.
На пръв поглед е учудващо защо вулканът не "изпусна  достатъчно пара и газове" от страничната цепнатина (около 1 км.) за около 30 дни, след като се събуди.
  А се стигна до  серия от експлозивни изригвания от основния кратер.

Странно съвпадение на събитията:
Може би и ние хората сме били много експлозивни в емоциите си. Може би неуместно бяха обвинени руските служби за инцидента с полската делегация, и сега въздушния трафик е блокиран, за да не дойдат всички президенти и да отдадат почит. Кои наистина има полза от тази катастрофа - аз не  мога да предценя.


Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Здравейте!
Тъй като настоящето мнение излезе много дълго, за което съжалявам, го разделям на три части и всеки да си чете, това което иска...
По долу извън темата отговарям на Ирина и Вили Николова (първите две части), а  в последната - отговарям по темата на въпросите на Делфин123.
Моля, ако пак някой реши да коментира въпроси извън темата, нека си направи нова такава. Така ще е по-удобно да си разискваме и дискутираме там.

==============================


Лесно е да жертваш друг, но себе си..!? А би ли отговорил Лот с "да", ако имаше избор дали да мърсуват С НЕГО?
За мен това е Истинската жертва - да жертваш себе си, а не друг.

С това не съм съгласен, защото жертвата е един голям изпит и той е свързан с "най-милото", относно което човек решава дилема за "раздялата", най-общо казано.
За хора, които имат деца - те са най-скъпото нещо за тях. Те са "ахилесовата пета" и респективно с тях се свързват най-големите изкушения и изпитания. Там са и най-големите "атаки" от Черната ложа и съответно провали за семейните хора... Това често е и за "добро", защото не малко хора са станали духовни, на базата на неволите,които им са поднесени чрез техните деца. Дълга тема...
В този ред на мисли смятам, че ако на Лот му бяха предложили "да мърсуват" с него, а не с дъщеря му, това щеше да му е най-малкият проблем. Дори бих казал - голямо улеснение биха му направили по този начин.  
Иначе, що се отнася за лична "жертва", при която ти жертваш някой друг (непознат!), то това изобщо не е жертва По-скоро това е голяма заблуда! Да жертваш за идея или за свои вярвания и убеждения някой друг, не само не е нито правилно, нито препоръчително,... а е и голям ГРЯХ!

==========================================

...
аз до сега,колкото и да "свалям летвата" истински Лот не съм срещала, но съм убедена че има живи Учители между нас и вярвам че "от горе" не са ни оставили сами като виждат колко сме объркани.За нас остава да ги разпознаем и мисля,че не е чак толкова трудно.Мога да споделя и моите критерии : Като за начало e начина на общуване-открит и естествен,Словото му е необятно,но лесно и разбираемо.За разлика от многото "доброжелатели" един Учител никога няма да ни "задръсти " с купища теории и сложни изрази,напротив.Той използва нашия личен житейски опит и с реални примери ни помага да разберем и поправим грешките си. Учителя има Любов и Търпение, но винаги казва Истината и работи със закона на Правдата,което е най-неприятното за нас учениците и с лека ръка можем да отхвърлим Божия служител.Дори и след това Учителя не се сърди,не заплашва,не обижда,както много самозвани,той само напомня и предупреждава.Останалото е въпрос на личен избор,а оправданията са за наша сметка.
...

 

Мнението е извън темата, но ми се иска да кажа, че аз подкрепям в голяма степен тези критерии, макар че могат да се систематизират още и да се добавят навярно още много неща.
Ще се опитам да добавя само една идея още...
Истинският Учител се различава не толкова по количество знания от другите учители, а по това, че той има МИСИЯ!  Много хора могат да говорят красиво, да поучават и да казват мъдри неща, но тяхната мисия е "локална", ако може така да се каже...
Ще използвам библейската мъдрост, че при наличието на Мисия и Учител за нейното реализиране, много хора са "призвани, а малко са избрани!"...Това значи, че има доста напреднали хора с качества и добродетели "слезли" от небето (призвани!), но само част от тях ще се реализират, тоест ще бъдат "избрани"... Така има взаимозаменяемост, все едно Невидимият свят се е презастраховал от липса на "кадри". При това положение пък имаме и свободен избор, който всеки може да употреби както си реши от избраните. Примера за Школата на Бялото Братство, Изгрева и Учителя е много показателен за това отношение.
Друго съществено нещо - в подобна Школа (при истински Учител!) обикновено се Работи (има СЛУЖЕНЕ!), което е основно занимание, а паралелно на това се и учи човек - второстепенно нещо. Всъщност ученето в една реална Школа е лесно, защото Учителя е този, който носи персоналната отговорност за всичко. Той всъщност е личността, която може да разрешава безпроблемно, лесно и правилно всички съпътстващи проблеми. Проблеми както от лично естество, пряко касаещи учениците, така и проблеми от организационен характер и взаимоотношение.
Колко е лесно само, ако си с Учител до себе си? Значи единствено ти е необходимо да можеш да Служиш, а другото се подрежда по един хармоничен и лесен начин!
В този ред на мисли, накрая ще кажа, че аз никога не бягам от това някой да ме поучава, съветва или нещо подобно. Приемам с отворени обятия всеки, който иска да се изявява като учител или "избира" последователи... Винаги давам шанс на такъв човек да се изяви, като Учител например, но той трябва да отговаря на определените от мен критерии. Защо трябва да отхвърлиш някой преди да си го проверил? Еми, ако е Учител? Можеш ли да проиграваш така лековерно своя шанс и възможност?
Мисля си,...аз например, ако бях на Изгрева с радост бих служил и не бих се притеснявал да правя и най-елементарните и незначителни неща, ако се налага... Примерно бих им лъскал обувките или чистил тоалетните, ако трябва... Няма значение. Всичко бих правил! В този смисъл не мога да разбера как някой хора от онова време са се карали там на Изгрева и са се "съревновавали" кой е по-духовен или напреднал. "Човещинка си е!" - както се казва, но трудно го разбирам, а от друга страна пък подобни неща само издигат повече в очите ми Учителя, за това че е успял и още повече ме убеждава в Неговата голяма Мисия.  
В днешни дни нещата май са аналогични... Пак става някакво лудо и безумно надпреварване за това кой е по-голям разпространител на Словото например и в резултат на това, всеки гледа да се качи на раменете на другия и да вика от "високо" - "АЗ СЪМ! АЗ СЪМ!"... Безумие, инспирирано от човешка завист и ограниченост, а къде отива тогава съзнателността, духовността, добродетелите? А да не говорим, че със своето разпространение на Словото и "служене", някой са си направили доходоносен бизнес - "духовен" може би ?!?  Много теми за размисъл има в тази насока, но ще спра до тук...  

==============================================

Конкретно по темата, за което е писала може би само Делфин123 :

...
"Изгревът на Бялото Братство", том 2, стр38-39:
" Свършекът на века се изразява в едно чистене на старото човечество, за да може  на негово място да дойде Новото човечество.
Това чистене и "свършекът на века" се извършват от един период от 45 години.
Този период е започнал от 1900г и ще завърши 1945г.
От 1945г. започва друг период, който също ще трае 45 години до 1990г.
Идват такива времена и такава власт, че който й се противопостави, ще си положи костите си  на земята.
Настава една голяма диктатура, която е допусната, за да се изчисти застоялата тиня...
След този период ще има кратка почивка до 1999г., която ще е най-благоприятна  в духовно отношение за Бялото Братство
А след това ще дойде нов период, с още по-страшна диктатура от тази, която има да дойде
Tя също ще трае 45 години.

За нея се говори в     Откровението на Йоана гл.21, ст.8.:
"А колкото за страхливите, неверващите и, мръсниците, убийците, блудните, чародейте, идолопоклонниците и всички лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел"
А за праведните Господ е промислил:
А какво е това? Ще намерите в гл.21, ст.6 от Откровението на Йоана:
"И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфата и Омегата, началото и края. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота. Който побеждава, ще наследва тези неща: "Аз ще Му бъда Бог и той ще ми бъде син"..."

Значи от горните сметки излиза, че сега вече сме в епохата на "по-страшната диктатура" (първите и 10 години минаха!) и това трябва да ни успокои, защото ще ни се размине 2012г., която коментираме...
Бих попитал - В какво се изразява настоящата диктатура Делфин123? Кой е вожда? Кой е малтретиран? Кой е с ограничени права? Аз последните десет години поне не съм забелязал това, но мога и да греша ?!!?
Всъщност не се ли хващаме за едни думи, а да игнорираме други, само и само да ни се вържат сметките, които си ги правим и да се успокояваме - "това нас няма да ни стигне, да му мислят тези след нас!". :)  

От друга старана, ще ползвам един цитати на Вики3 (благодаря и!) от сходна тема в Портала, където Учителя е каза други неща в Беседите си:

"Има друга опасност сега. Ще минем през една зона, дето нашата Земя има опасност да се запали.
Като се запали, всичко, каквото има по Земята, ще изгори.
Туй ще го намерим в посланието на апостол Петър.  
...Ако нямаме Любов, или Земята ще изгори, или ледената епоха ще дойде."
 из "Ще бъдат научени"
и
"Свършването на света се обуславя от греховете на хората.
Когато добрите хора в един град надделяват над лошите, техните молитви могат да отменят тежката карма на този град."
из "Живите закони на добродетелите"

Цитатите на Вики3 са доста по темата.
Според мен е очевидно обаче някакво разминаване между цитати? :)
Някой задава ли си въпроса, защо така се получава?
На какво се дължи това разминаване?

Всъщност, аз имам отговори на тези въпроси, но не ми се пише сега, а и отговорите са много лесни и всеки сам може да си го открие.  

Коментира ми се по-скоро следното от Делфин123 :

...
За щастие,  в разговора се разбра, че несбъдналите се апокалиптични предсказания за  слънчевото затъмнение през 1999г. имат много много положителна роля. Сега много хора приемат това като аргумент, че ще оцелеят и не трябва нито да се тръшкат да страдат и да се страхуват, нито да си мислят, че трябва да хапват  и пийват  като за последно.
...

И аз мисля, че събитията от 1999 са за щастие, и че са изиграли "положителна роля", но не в смисъла който се разбира в цитата, а точно обратното... :)
Какво имам в предвид? - Нека да се върнем назад в 1999г... Голям страх си беше! Колко "духовни" хора изникнаха тогава... Нямаше места за палатки ЕДИН месец по рано в лагера на Езерата.  Имаше слух,...ясновидец предрекъл, че тези места щели да се окажат незасегнати от бедствия.
Много ми беше смешно, защото бях убеден, че нищо няма да се случи тогава, а хората, които уж разсъждаваха като мен, бяха много притеснени и демонстрираха "набожност"...Какви ли не школи, йоги и други духовни образования имаше. Молитви. Ритуали... Не ми се дават примери, но много забавно беше да се наблюдава от страни цялата пародия и изявена куха духовност от хора, които в следващите години не съм срещал повече в лагера. :)

Мисълта ми е друга... Налице е страх от някакво събитие, което лицемерно или не (няма значение!) силно е засилило желанието за живот на маса народ (хора по ЦЯЛАТА Земя!) и това ги е направило по-добри, по-разсъдливи, по-духовни... няма лошо в това!
Въпрос - как при това положение можеш да се предположи, че всички тези Души могат да "отлетят" в астрала при едно всеобхватно бедствие? Някой дава ли си сметка каква "анархия" ще настане там?
От друга страна си има точни Закони, когато една Душа си заминава. Учителя също е споменавал за тези моменти, и целта е тя да не бъде "ограбена" при подобен преход...(друга тема!)

Основното, което искам да кажа е, че когато ПОВСЕМЕСТНО И МАСИРАНО има нереализирани огромен брой съществени желания и стремеж за тяхната реализация (нищо, че всичко е плод на страха!), "спусъка" не може да бъде натиснат. Получава се противоречие със Законите!
Кога може да се приложи "рестарт"? - Когато хорицата са се разпищолили и разгащили до безумие и самодоволно се наслаждават на величието си, а за ценности и духовност - дума не може да става. Това е  ИДЕАЛНИЯТ момент за "рестарт", според мен, ...но мога и да бъркам?!? Ако има някой аргументи в обратна посока да казва.  :)

Накрая -  един цитат от Учителя (отново публикация на Вики3):
"Когато някой пророк предскаже нещо, което впоследствие не се сбъдва, това показва, че тези хора, на които е предсказано това нещо, са се молили много и като отговор на тяхната молитва, Бог е отменил присъдата.  " из "Живите закони на добродетелите"
Пак опряхме до праведни и молитви, които могат да отлагат "рестарти"!
Значи с право сме се ориентирали да търсим аналог на Лот, защото дори и да има обезумели хедонисти навред по Земята, плуващи във своето материално самодоволство, трябва да се докаже, че системата работи,...че системата е произвела нещо качествено, което е тук и сега. Ние всъщност търсим само един продукт - един праведен човек!
"Свалихме летвата" и оставихме в Лотовия аналог да търсим само критерия "неподвластност на пари" - един, но много труден критерий!
Дайте да мислим сериозно...Давайте примери (без имена, просто разкажете истории, съдби!)
Огледайте се около себе си, ...но може да се ползват и примери за които сте чували или чели, и които реално съществуват там някъде по Земята.

Поздрави.
 


  
        
« Последна редакция: април 21, 2010, 10:44:17 am от Никола Дамянов »

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
Здравейте психоаналитици и дълбочинни психолечители!!! :))))
Имах очарователното щастие да прочета вашите мнения по цитата който ще взема за отправна точка, нищо, че е извън темата ... :)))
Особенно съм "очарован" от мнението на Ирина.


3. "А вие бихте ли казали като Лот: "Мърсувайте с дъщеря ми, а оставете Божия човек"? Аз не бих! И не е нужно!"
Моят отговор е - "ДА!"... Дори и не бих се замислил и една секунда!      

Лесно е да жертваш друг, но себе си..!? А би ли отговорил Лот с "да", ако имаше избор дали да мърсуват С НЕГО?
За мен това е Истинската жертва - да жертваш себе си, а не друг.
Общували сме с теб Никола, и знам, че би го направил за някой праведен човек - би се жертвал. Аз също - даже бих умряла за всеки (колкото и да е наивно).
Но, аз не бих жертвала никой друг, освен само себе си.

Като го прочетах и тутакси ми се поиска, да си дам моето изключително НЕпрофесионално миниатурно мнениенце по дискутирания въпрос ...:))))
Моите почитания към Ирина, но ми се струва не само, че е наивно казаното от нея , а и без грам мисъл и познаване на проблема. Сори Ирина .... много, много, много ...много съжалявам!!! Но това пък е моето мнение.
Да умре човек за някого друг е .... безумие от психологическа, философска и ... не на последно място Религиозна */ тази гледна точка ще се опитам да я коментирам отделно/ гледна точка. Виж, да живееш за някого е .....  много по-трудно. Физическото умиране е едно мигновение... един кратък миг на трансформация на съзнанието и "превключване" от от чисто материалния начин на мислене в условията на чисто химическо-материалния- плътски свят, който може да се изследва с чисто плътските сетива и ......  Душевно - Духовния свят от друга страна.
Да направи човек такава много сериозна стъпка в пълно съзнание и обмислено, се иска да познава много дълбочинно Живота такъв като Божествен Дар. Трябва да е наясно с много големи тънкости от тайните на Живота. В противен случай ще си самоизработи една много отвратителна Карма, така, че после поне 2-3 превъплъщения ще си скубе косите от яд , че се е самоизвозил.
Това е от една страна ...
От друга страна лично аз съм срещал хора, които са ми казвали в прав текст " ти си такъв и такъв и си длъжен да прощаваш и нищо да не правиш като Христос. Като Него си длъжен като те ударят по едната буза, да си подадеш и другата" .... Не не съм длъжен , нито аз, нито който и да е било друг. Това е казано в Библията за строго определени хора в строго определени моменти.
Да, да , ама не .... защото точно това са разсъжденията на дявола. Точно така ислямистите подлъгват камикадзетата. Едно е мама и тати да се саможертват за да може да оживее попадналото им  в капан дете, но не защото им се умира, а за да запазят детето си. Съвсем друго някой да го иска, търсейки точно този ефект, за да остане детето беззащитно и без вещата охрана и отбрана на мама и тати .
Хайде помислете малко дами и господа психолози , преди да дрънкате врели- некипели , а ...моля ви !!!!

Защото, да се саможертваш, си е един вид самоубийство. А това вече е много тежък грях пред Бога.
Самоубиецът носи много тежка Карма, защото "вътре" в менталното си и съответно причинно тяло вече си самообразува един... едно ...  ъъъ.... образно казано самозаключване за Божествения живот.

В Евангелието е казано от Христос : ......по памет:  " Който не намрази и не се откаже от мъж, жена, майка, баща, деца в Моето име, не е достоен за Мене".  Има една много същественна подробност  казано е в "Моето име". Това включва един много сериозен комплекс от знание и Познание за Христос. Никой човек, който и да е било няма право да иска саможертва в името на Бога. Другото е много тежка самозаблуда и заблуда с политически и други цели. На Бога самоубийството не Му е нужно, защото противоречи на Живота, такъв какъвто Го е създал.
Бог не е създал смъртта, тя е творение на Дявола и Сатаната.
Вярно е, че има и много интересни моменти от психологическа и философска и религиозна гледна точка, които са точно изключение от общото правило.  Но не защото са ги търсени съзнателно от хората, а защото са били поставяни  "до стената" без право на избор. В такива моменти .... да му мисли този който си е поставял за цел да оставя човек "до стената без право на избор". Всеки има право на избор и ако се моли правилно на Бога, ще намери верния отговор само от Него директно. За неподготвените самозаблудени и заблудени е невъзможно да бъде обяснено. Едно е човек да бъде поставен "до стената", друго е да има избор.
Спомнете си какво казват Ангелите приели човешки вид на Лот ...... " вземи жена си и децата си и излез от това място, а ние ще им дадем сън, докато вие излезете от този град и не се обръщайте назад докато бягате от тук .../Содом и Гомор/" .....   За божиите хора винаги или почти винаги има изход, ако са във връзка с Бога. Всичко зависи от това дали няма да се паникьосат и дали ще вземат правилното моментно решение. А другите които са ги поставили съзнателно в крайно неблагоприятни условия  ... ми ...ми ...да му мислят. Физическото изтребление понякога може и да е като спасение за нечии грешни самозабравили се Души.
Но това се решава от Бога, не от хора или тъпи имами проповядващи самоубийства в чест на Бога.

ПП:

Ирина и аз като тебе преди много години мислих като тебе. Сега обаче съм крайно резервиран относно саможертвата заради  други хора. Ако някой е праведник, той няма нужда от моята крайна саможертва, може би има нужда от някаква помощ ...хора сме все пак, грешим от незнание, изпаднали в безпомощност поради лошотията на други хора, но  саможертва .... хм .... НЕ. И все пак,  всяко правило си има изключения - зависи от моментната ситуация и личните правомощия на човека взимащ крайни решения.

Пример: ако имам шофьорска книжка и карам с разрешена скорост по разрешено място и изкочи някой весел самоубиец и се ...самоблъсне в колата ...... нямам вина..... лека му пръст на глупака, дето си е мислил, че по-малкия брат на Дънкан Маклауд. Иако му се размине само със строшена ръка, крак ..... да черпи за майсторството на провоимащият шофьор, че не го е пречукал като куче там на пътя. Пътят не е пешеходна зона, нали?  
Но ако в същата ситуация съм без шофьорска книжка ...... си го отнасям затвора точно като бръмбър сламка или ... като куцо пиле домат ....:)))) Да не съм влизал да управлявам МПС без правомощия, нали!?
Само, че има един проблем ...мъничък. "Веселият самоубиец" не знае кой има в джоба си шофьорска книжка и .... за това, да спазва правилата за движение.... :)))))))) Демек - да не иска от другите да се саможертват, като бъдат поставяни напълно умишлено  в крайно неизгодни ситуации. Че току виж са с шофьорска книжка категория А,В,С,Д и Е като добавък и не управляват картонен трабант, а  свръхтежък боен танк. Сблъсъкът тогава вече е с предсказуем изход ....поне за шофьора на танка. :)))  Превод: Ако един човек има аура няколко километра широка, пък друг има едва 50 см и решава да се "чукнат" като две козлета на моста с този с грамадната аура .... ми да се сърди на шибаният си мерак после. Този с километричната аура, няма и да усети със сетивата си какво е станало, при това ако е и на скорост .... изходът е ясен.
« Последна редакция: април 21, 2010, 12:58:07 pm от Иван »

Неактивен Ирина - Horus

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
  • "Център Хорус - Horus"
  • Ел. поща
Иване, благодаря ти за очарователният начин, по който ме "виждаш и оправдаваш" в собствените си очи :) Доста далече съм, обаче,  от представата ти за малко розово-бяло наивно дете, жертващо се при първия насрещен влак.. ама, карай - няма да спорим сега :)
Само те моля, контролирай малко публичния си език - защото никак не приемам за нормално опростачването на стила, особено във форуми като този, в които се предполага, че сме се събрали културни хора. Както и изказвания от рода да предполагаш кой какъв е и как мисли, бързайки да правиш импулсивни изводи. Защото лош съдник е този, който има само едно доказателство и се опитва по него да нарисува цялата картина..  Кой знае,  може би това "доказателство", което ти виждаш - дори да не е част от картината, която търсиш :)
Това за религията - няма връзка с мен, а за безумието - още по-малко. Разглеждам Библията и всякакви други религиозни текстове от окултно гледище - така, както ги разглежда и Учителят и такъв, какъвто следва да е единственият им начин на разглеждане. Всичко друго са християнски измишльотини и суеверия - нямащи нищо общо с Учението и Истината.
Мисля, че Никола ме разбра какво искам да кажа - просто защото той ме познава. Грешката е моя, че имам навика да говоря с всички така, сякаш се знаем от памтивека и очаквам да говорим на общ език, след като "уж" следваме едни и същи Идеи..  Убеждавам се, обаче, че при повечето май наистина следването им май е само "уж".
Приемам забележката на Никола и че "ахилесовата пета" при родителите може да са децата! Но, да речем, че при мен  (извън качеството си на родител, т.к. не съм) - моята "пета" е по-голяма.

Ако трябва да сме сериозни, мисля и че двете категории, които дава Иван -  "да живееш за някого" и "да умреш за някого" - са си криворазбрани. Както и да е.
В случая говорихме за Лот и идеята ми беше следната: Да предположим какво би направил той, ако му бяха дали избор да мърсуват с него? Както и да имаме предвид, че в случая на избора си той прави жертва като предлага дъщеря си - спасявайки не персонално себе си или някой друг, а хората, света.. Тоест, каквито и да е сравнения с персоналния личен живот или частни интереси и благополучия  (каквито примери дава Иван) - са неподходящи в ситуации от глобално значение, като тази.

Още веднъж, благодаря ви за мненията и гледните точки, особено на Никола за ежедневният му труд и Светлина.

Приятна вечер :)
« Последна редакция: април 21, 2010, 02:11:14 pm от Ирина - Horus »

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
Изказъл съм  само НЕпрофесионалното си, /опростачено според тебе/ мнение.
Нямам никакви притенции за професионализъм като тебе.
За менте е удоволствие да "чуя" професионалното ти мнение:
Цитат
Това за религията - няма връзка с мен, а за безумието - още по-малко. Разглеждам Библията и всякакви други религиозни текстове от окултно гледище - така, както ги разглежда и Учителят и такъв, какъвто следва да е единственият им начин на разглеждане. Всичко друго са християнски измишльотини и суеверия - нямащи нищо общо с Учението и Истината.

Виждам, че Истината струи от тебе.
Така да бъде. Само допълни, че е само твоето субективно мнение за Истината, иначе вече трябва да те канонизираме за Светица и единственият оторизиран тълкувател на Петър Дънов.
Иначе Никола предполагам и мене ме разбра, въпреки, че лично не се познаваме. Голмата част от написаното от мене беше за него, не за тебе.
Само лек съвет от мене НЕпрофесионалиста: Не очаквай записана защитена дисертация по дискутираните въпроси в който и да е форум.
Когато си отгледаш твои собствени деца в буквален смисъл в положението на дълготрайна многогодишна крайна простащина от книжни окултисти, дето не се и помръдват да помогнат ни на йота, но са като едни малки сократовци на думи, може да дискутираме неопростачено. До тогава твоите коментари си остават единствено и само хипотетични прочетени от книжки. В тях може и да има доста Истина, но няма да е преживяна и изпитана дали е функционираща. Пациента го приемаш за 1-2 часа и после го "пускаш да си лиже" психо и душо раните, след като си му обрала такса болност. Собствените ти деца не са просто пациенти - те "залепват за тебе" 25 часа в денонощието. Няма как да им обясниш, че навън има психотронна атака и не можеш да го пуснеш да си играят при другите деца, защото ще ги отвлекат и .... прочие неща. Те искат да си играят, но като се върнат в къщи искат и да ядат, а не си напечелила пари, защото си била 25 часа с тях. Между другото трябва и да пазиш и съпружеската половинка от същите неща като децата, но тя поне може да си каже какво й е на душата и има хипотетичен вариант да чуе за какво иде реч когато говориш за психотронни атаки,  магии, отвличания и прочие човеколюбиви експерименти ако ти е останало още въздух и още можеш да говориш. А книжните плъхове през това време "цъкат като стенни часовници" отстрани и пишат десертации и докторати ... и...трупат в банковата сметка и се хилят непросташки, научно при това с академичните си титли, след като чисто академично са "хвърлили" поредния пасианс на картите, за да докажат ясноведските си методи на познаване на черна и червена карта, бодро записвайки героичния си академичен труд на филмова лента, като наследие за поколенията.
На война е като на война, няма простаци и непростаци - има само живи и умрели. Можещите оживяват и после разказват с присъхнали гърла и устни опростачено, другите пишат поезия с литературни термини. Романтиката е по филмите на Холивуд когато седнеш пред телевизора с изпружени крачета върху меката табуретка след усиленото натоварване на нахалните пациенти там ... кабинета , с работното  време от 9 до 17 часа. Които даже имат и наглостта да си плащат за сеансите.

 За духовни деца пък изобщо  не ми се говори. Липсва ми професионализЪмЪт тотално там.

А аз мога само да цитирам хора говорили с пресъхнали гърла и устни, грачещи в озверението си и радващи се, че са оживели да разкажат как са оживели........
 
Нали ще ме извиниш за острите непрофесионалните  цитати на чуждите думи!?

Лека вечер!

Неактивен Ирина - Horus

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
  • "Център Хорус - Horus"
  • Ел. поща
Когато си отгледаш твои собствени деца в буквален смисъл в положението на дълготрайна многогодишна крайна простащина от книжни окултисти, дето не се и помръдват да помогнат ни на йота, но са като едни малки сократовци на думи, може да дискутираме неопростачено. До тогава твоите коментари си остават единствено и само хипотетични прочетени от книжки. В тях може и да има доста Истина, но няма да е преживяна и изпитана дали е функционираща.

Не виждам какво общо има отглеждането на собствени деца с някакво си универсално понятие за Истина? Това е просто един възможен вариант и въпрос на избор за Път - нищо повече. Както и всеки друг избран житейски път си е със своите императиви. Мислиш, че само в житейският семейно-събитиен път се трупа опит ли? Съмнявам се!
Да си видял някъде да давам компетенции в подобни теми, касаещи въпросният семеен многоъгълник в отглеждане на деца? Няма и да ме видиш - там личен опит нямам и нямам и претенции да давам акъли. Отчитай го, ако щеш като слабо звено - твоя си работа, твои си критерии. През моят поглед то е излишно звено и въпрос на избор. Още повече, че вариантите за избор - зависят и от едни по-други Неща и аз се радвам, че имам това право на избор да не наджапвам в подобни неосъзнати и първосигнални излишни (според мен) житейски схеми.

п.п. Ако желаеш да я чоплим тая тема и да си разменяме приятелски крошета - нека не занимаваме останалите, защото надали ги вълнуват гледните ни точки относно тезата ти за "Децата и Семейството - единственият критерий, че ще намерим Истината...( и други подобни заблуди на хората..) " :)

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
Нещо си се заблудила май?
Няма приятелски крошета, няма и неприятелски.
Всъщност разказвах само един вариант на сценарий на филма "Индиана Джоунс и храма на обречените" с други главни герои.
Нищо повече - имам много богата и мноооого развинтена фантазия и трудно я овладявам понякога. Особено като налетя на професионалисти.

Иначе по темата тук: за  24.12.2012 година да кажа две думи.
Според календара на другия ден се пада ден събота. В ден събота винаги си купувам вестник с програмата за цялата следваща седмица. Мисля през 2012 година на 24.12 да направя същото ..... вестник, програма за ТВ-то, после джезвенце с кафенце - голямо при това и с удоволствие ще изсърбам една чаена чаша хубво горещо кафе с крака върху табуретката като един книжен, опсссс... филмов плъх. Е ..ако е дал Господ ,де ..... но със сигурност не ми се гледа вече "Индиана Джоунс и храма на обречените". Може би ще гледам 5134 или 6783 епизод на "Дързост и красота". но по вероятно е да си пусна "National Geographic" или "Travel TV" или "History TV".
Нямам критерии.
Просто "гледам филмите" които "пускат" по онова нещо наречено  "телевизора на възприятията" и се потапям в сценария на баш Сценариста.

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща

3. "А вие бихте ли казали като Лот: "Мърсувайте с дъщеря ми, а оставете Божия човек"? Аз не бих! И не е нужно!"
Моят отговор е - "ДА!"... Дори и не бих се замислил и една секунда!      

Лесно е да жертваш друг, но себе си..!?
 
За мен това е Истинската жертва - да жертваш себе си, а не друг.


Напълно подкрепям тези думи!

Майката не си ли поставя живота под въпрос, хеле пък преди векове, когато ражда децата си.
Бащата не се ли жертва, когато отива на война  да защити страната си?
Дори Учителят не е спирал уччениците си, а ги е благославял да изпълнят дълга си и да се върнат.

А ако Левски И Ботев бяха тръгнали да броят Лот-овците, едва ли биха  умрели за България.
Техните имена знаем, а другите -  хилядите  неизвестни  храбреци
Ами ако опълченците на Шипка бяха решили да пожертват другите и се бяха разбягали?

Ами ако шепата хора, оставени от генерала (забравих кой) бяха се разбягали, защото са осъзнавали, че са обречени, и   не бяха покрили отстъпването на руските войски при един решаващ ( и необмислен) щурм за Плевен - то тогава турците биха избили всички, вкл. намиращите се там висши военни и брата на руския император.
А разбиването на войската и "обезглаявяване" на  щаба би предрешило войната -
но в другата посока....
...
« Последна редакция: април 22, 2010, 01:20:01 am от Delfin123 »

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
...
"Изгревът на Бялото Братство", том 2, стр38-39:
" Свършекът на века се изразява в едно чистене на старото човечество, за да може  на негово място да дойде Новото човечество.
Това чистене и "свършекът на века" се извършват от един период от 45 години.
Този период е започнал от 1900г и ще завърши 1945г.
От 1945г. започва друг период, който също ще трае 45 години до 1990г.
Идват такива времена и такава власт, че който й се противопостави, ще си положи костите си  на земята.
Настава една голяма диктатура, която е допусната, за да се изчисти застоялата тиня...
След този период ще има кратка почивка до 1999г., която ще е най-благоприятна  в духовно отношение за Бялото Братство
А след това ще дойде нов период, с още по-страшна диктатура от тази, която има да дойде
Tя също ще трае 45 години.

За нея се говори в     Откровението на Йоана гл.21, ст.8.:
"А колкото за страхливите, неверващите и, мръсниците, убийците, блудните, чародейте, идолопоклонниците и всички лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел"
А за праведните Господ е промислил:
А какво е това? Ще намерите в гл.21, ст.6 от Откровението на Йоана:
"И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфата и Омегата, началото и края. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота. Който побеждава, ще наследва тези неща: "Аз ще Му бъда Бог и той ще ми бъде син"..."[/color]

Значи от горните сметки излиза, че сега вече сме в епохата на "по-страшната диктатура" (първите и 10 години минаха!) и това трябва да ни успокои, защото ще ни се размине 2012г., която коментираме...
Бих попитал - В какво се изразява настоящата диктатура Делфин123? Кой е вожда? Кой е малтретиран? Кой е с ограничени права? Аз последните десет години поне не съм забелязал това, но мога и да греша ?!!?
Всъщност не се ли хващаме за едни думи, а да игнорираме други, само и само да ни се вържат сметките, които си ги правим и да се успокояваме - "това нас няма да ни стигне, да му мислят тези след нас!". :)  

От друга старана, ще ползвам един цитати на Вики3 (благодаря и!) от сходна тема в Портала, където Учителя е каза други неща в Беседите си:

"Има друга опасност сега. Ще минем през една зона, дето нашата Земя има опасност да се запали.
Като се запали, всичко, каквото има по Земята, ще изгори.
Туй ще го намерим в посланието на апостол Петър.  
...Ако нямаме Любов, или Земята ще изгори, или ледената епоха ще дойде."
 из "Ще бъдат научени"
и [/color][/b]
"Свършването на света се обуславя от греховете на хората.
Когато добрите хора в един град надделяват над лошите, техните молитви могат да отменят тежката карма на този град."


Според мен е очевидно обаче някакво разминаване между цитати? :)

Накрая -  един цитат от Учителя (отново публикация на Вики3):
"Когато някой пророк предскаже нещо, което впоследствие не се сбъдва, това показва, че тези хора, на които е предсказано това нещо, са се молили много и като отговор на тяхната молитва, Бог е отменил присъдата.  " из "Живите закони на добродетелите"[/b][/color]      
[/quote]


Здравей, Никола,
според мен няма разминаване.
От една страна, това, че молитвите могат да помогнат - това си е публична тайна,
стига да видим, дали те са искрени от сърце, с любов
или от корист и страх (дълга тема, разбираш ме).

Опасността от заледяване и изгаряне  са сбъднати пророчества -   от  около 10 години  те са вече стройни научни теории, доста добре подплатени.

Диктатурата, която е идвала (1945-1990)  и че който е срещу нея ще си остави костите в земята -
и тя се сбъдна.

Това, че "  "границите ще паднат и ще отидете по Париж, без никой да ви иска документи"  (по спомен) - също се сбъдна.
А да не говорим, че приемането ни в ЕС  си е вид историческо чудо...

А относно период 2000-2045 - ами това не е ли
 диктатура на монополите, на  алчния  капитал, на политическата корупция, икономическа спекула. А колко нови войни и болести нелечими се появиха,  че и станаха твърде масови.

Медиите и изкуството са все по-агесивни и пошли, да не коментирам текстовете на чалгата и нейните певици. Храмовете  в Европа ги продават  и стават  дискотеки...
Но това са само симптоми на едно  обезверено и деморализирано човечество (макар да има и светли изключения).


Нима тази морална деградация не  отговаря на това пророчество?
Нима  духовната деградация не е по-страшна от физическата смърт.
Според  мен е.
За мен разминаване на думите няма.
 
« Последна редакция: април 22, 2010, 01:46:32 am от Delfin123 »

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Здравейте!
Както обикновено, нищо конкретно по темата не се казва, а по-скоро е имало "изпускане на пара" в някой от мненията по-горе. Принципно чета бегло и повърхностно, емоционални и мисловно разпилени постове, и спорове свързани с тях.

Иска ми се да коментирам следното:

...
А относно период 2000-2045 - ами това не е ли
 диктатура на монополите, на  алчния  капитал, на политическата корупция, икономическа спекула. А колко нови войни и болести нелечими се появиха,  че и станаха твърде масови.
Медиите и изкуството са все по-агесивни и пошли, да не коментирам текстовете на чалгата и нейните певици. Храмовете  в Европа ги продават  и стават  дискотеки...
Но това са само симптоми на едно  обезверено и деморализирано човечество (макар да има и светли изключения).
Нима тази морална деградация не  отговаря на това пророчество?
Нима  духовната деградация не е по-страшна от физическата смърт.
Според  мен е.
За мен разминаване на думите няма.


Ето и едно кратко определение за диктатура от уикипедия:
"Диктатурата е автократична форма на управление, при която управляващият е един и се нарича диктатор. Той се ползва с властта благодарение на личните си претенции за нея, а не въз основа на действието на някакъв монархически или династичен принцип."

Каква е ползата да защитиш дадена своя позиция (независимо за какво!)  като вземеш утвърдени термини или понятия, и вкараш в тях собствени си виждания, определения, усещания и чувства?
Всеки, ако започне да прави така къде ще му излезе края?
Меко казано подобна "философия" не е полезно за никой!
Не казвам това като упрек към Делфин123, а по-скоро го казвам с болка, защо през годините съм се нагледал на дори по-силна сектантска безпомощност, с която много хора се опитват да обясняват Словото.
Кому е нужно това? Защо се прави?
Не е ли по добре, човек да премълчи, от колкото да прави коментари на всяка цена, когато няма аргументи или не звучи убедително?
Дали така човек не се семоубеждава в "правотата" си, в която той самият се съмнява?
Няма значение! Реторика...
Практиката ми показва, че ползите от подобни изказвания се никакви, а вреди определено има...
Първо човек вреди на себе си, като се вкарва още в по-голяма заблуда, вместо да вземе да изследва по-дълбоко нещата и така да постигне Истината.
И второ - по този начин може да се предизвиква присмех и подигравка във всеки средно интелигентен човек, който по-скоро се би разочаровал от подобни изказвания и респективно, би се дистанцирал от Словото и Учението, с което не се е запознал в подробности.

Пак казвам - НЕ УПРЕКВАМ НИКОЙ КОНКРЕТНО!
Примери с други подобни братски мнения (извън форумите!), също могат да се забележат често. 
Просто споделям мисли в тази насока и се опитвам да дам теми за размисъл, които евентуално могат да са от полза...

Поздрави. 

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Здравейте!
Както обикновено, нищо конкретно по темата не се казва, а по-скоро е имало "изпускане на пара" в някой от мненията по-горе.

Принципно чета бегло и повърхностно, емоционални и мисловно разпилени постове, и спорове свързани с тях.

Иска ми се да коментирам следното:

...
А относно период 2000-2045 - ами това не е ли
 диктатура на монополите, на  алчния  капитал, на политическата корупция, икономическа спекула. А колко нови войни и болести нелечими се появиха,  че и станаха твърде масови.
Медиите и изкуството са все по-агесивни и пошли, да не коментирам текстовете на чалгата и нейните певици. Храмовете  в Европа ги продават  и стават  дискотеки...
Но това са само симптоми на едно  обезверено и деморализирано човечество (макар да има и светли изключения).
Нима тази морална деградация не  отговаря на това пророчество?
Нима  духовната деградация не е по-страшна от физическата смърт.
Според  мен е.
За мен разминаване на думите няма.


Ето и едно кратко определение за диктатура от уикипедия:
"Диктатурата е автократична форма на управление, при която управляващият е един и се нарича диктатор. Той се ползва с властта благодарение на личните си претенции за нея, а не въз основа на действието на някакъв монархически или династичен принцип."

Каква е ползата да защитиш дадена своя позиция (независимо за какво!)  като вземеш утвърдени термини или понятия, и вкараш в тях собствени си виждания, определения, усещания и чувства?
Всеки, ако започне да прави така къде ще му излезе края?
Меко казано подобна "философия" не е полезно за никой!
Не казвам това като упрек към Делфин123, а по-скоро го казвам с болка, защо през годините съм се нагледал на дори по-силна сектантска безпомощност, с която много хора се опитват да обясняват Словото.
Кому е нужно това? Защо се прави?
Не е ли по добре, човек да премълчи, от колкото да прави коментари на всяка цена, когато няма аргументи или не звучи убедително?
Дали така човек не се семоубеждава в "правотата" си, в която той самият се съмнява?
Няма значение! Реторика...
Практиката ми показва, че ползите от подобни изказвания се никакви, а вреди определено има...
Първо човек вреди на себе си, като се вкарва още в по-голяма заблуда, вместо да вземе да изследва по-дълбоко нещата и така да постигне Истината.
И второ - по този начин може да се предизвиква присмех и подигравка във всеки средно интелигентен човек, който по-скоро се би разочаровал от подобни изказвания и респективно, би се дистанцирал от Словото и Учението, с което не се е запознал в подробности.

Уважаеми Никола Дамянов,
както ти сам каза - четеш бегло и повърхностно, т.е.  не признаваш другите мнения и искаш да четеш само неща, кито отговарят на твойте очаквания.
Аз тук с  никой не споря, камо ли с думите на Учителя. Само споделям мнения.

В мен няма сектантска безпомощност, ( а какво е твоето определени за този термин???),поне това биха казали и хората, които са тук и лично ме познават.
В нищо не се самоубеждавам, защото не е нужно.

Аз само споделям моя гледна точка по цитати от Учителя.

Така съм прочела, така разсъждавам. Аз противоречие не виждам.
Ти, ако можеш въобще - коментирай и ти цитатите на любимата ти Вики3.

А ако си по-голям учител и намираш противоречия в цитатите, т.е. поправяш Беинса Дуно - добре, изкажи се ясно  и открито.


А каква е твоята гледна точка по темата 2012г.?
Защо не я изкажеш ясно?
Ти търсиш повод за "рестарт", а какво ти е определението за това? (в уикипедия го няма)

Май си в ролята  на "изпитващ в засада"??
Никът ми може да е на  прекрасен делфин, но мислите са си мой.
Ти имаш за ник  име, но само коментираш мислите на другите.
Моля, изкажи се и ти по темата?

Ти ли си пророк, че искаш да опровергаеш Учителя? (Само питам.)
Добре, че ме е опазил Бог от подобно духовно его!
Ти ли си Лот? Или го познаваш?
Моля, отговори за въпросите, които ти сам задаваш в предишни постове.
Иначе ще излезе, че пишеш дълги постове, за да си уплътняваш времето предценявайки другите.

А само Бог  ни преценява правилно!

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
...Наскоро тук беше публикувана лекция на К. Златев по темата .


По тази статия може доста да се коментира. А щеше да е много добре да има и циритани  конкретни източници.
Лично аз искам да кажя няколко думи за тези откъси от статията:

7. Възможни сценарии за 21.12.2012 г.:
Какво би могло да се случи на тази дата или в близките до нея и след нея дни? Вариантите никак не са малко. Тук ще изброим онези от тях, чиято степен на вероятност за осъществяване е най-висока.

а) алтернатива – или Път на тъмни векове (носещи безкомпромисна борба за оцеляване, масова безработица, глад и мизерия), или Вибрационен преход (вещаещ ново еволюционно стъпало за човечеството, по-извисен в духовно отношение свят, с повече от три измерения);

б) свръхмощна слънчева буря – спиране на електрическия ток, на мобилните мрежи и Интернет, на телевизионните и други електронни комуникации; тотален хаос, икономическа катастрофа; период на възстановяване – не по-малък от 20 години;

в) внезапно обръщане на магнитното поле на Земята – гигантски земетресения и приливни вълни ще унищожат напълно нашата цивилизация;

г) обръщане на магнитното поле на Слънцето – страшни катаклизми на Земята с непредвидими последствия;

д) астероидът 2005YU55 (открит през 2005 г., с диаметър 130 метра) ще се вреже в планетата ни; около Земята кръжи и друг астероид, с далеч по-внушителни размери (диаметър от 580 метра

е) в близост до Земята ще премине планетата Нибиру (най-външната спрямо Слънцето, която го обикаля за 3600 години), която ще предизвика световен потоп, изместване на земните полюси и гибелна промяна на климата;.


а) много западни окултисти искрено вярват, че ще стане вибрационен преход, и земята ще премине в друго измерение. А замислят ли се, една груба материя, колко енергия трябва да получи, за да се трансформира.
До сега деметериализация и материализация са демонстрирали само великите Учители от ранга  на  Лахири Махасая, Мурихей Уешиба, П.Дънов и др. разбира се.

б) това не може да се   избегне. факт е, че 2012 слънцето ще има максимум на активността си, може би както в 2001г.

в) доказано е, че земното магнитно поле флуктуира,  то не е какво ние  си представяме два малки магнита север и юг. отдолу има движеща се флуидна материя, която не може за миг да се премести хиляди километри. До сега има доказани няколко премествания на полюсите и все пак земята е оцеляла!

г) Това става  много често. Ето инфо по темата:
http://solarscience.msfc.nasa.gov/the_key.shtml
http://astronet.ru/db/msg/1162440
http://astronet.ru/db/msg/1244650
http://umbra.nascom.nasa.gov/ssu/magnetic_carpet.html


Т.е. на Слънцето има  милиони и милиарди локални северни и магнитни полюси. Допуска се, че и под земята има такива процеси. Де факто има вече софтуер,  с който се моделират  измерените  магнитни характеристики. И те показват флуктуации!


д) Колкото е по-голям един астероид, толквоа е по-голяма вероятността да бъде привлечен от  обект със силна гравитация - пример имаме юни 1994г.

е) няма такъв обект, който от дълбините на системата да изникне пред нас  - той  не може  се движи с необходимата огромна скорост.

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Темата за 2012 г. ми е много интересна, но относно самата дата мисля, че никой не би могъл да предвиди. Поне според думите на Христос:

32. А за оня ден и час никой не знае, нито небесните Ангели, нито Син, а само Отец.
Евангелие от Марк, 13 гл.


Иначе има много белези, дадени за края и човечеството периодически се е подвеждало, когато е настъпвал някой от тях. В момента боите са доста сгъстени – струва ни се, че става от лошо, по-лошо. Сценариите за 21.12.2012 г. са много и доста разнообразни и Delfin123 е изброила най-популярните хипотези. :)

Аз се интересувам повече от въпроса на Никола – трябва ли да бъде даден „рестарт” на човечеството. И защо. Мисля, че всеки е наясно с това какво значи тази дума. Всъщност да рестартираш нещо не означава да го унищожиш. След потопа, човечеството оцелява – чрез Ной и семейството му. Содом и Гомор са унищожени, но остават Лот и дъщерите му. Значи и в двата случая може да се говори за рестартиране, а не за преинсталиране на системата отново. При Содом, достатъчно условие за спасението му е наличието на 10 праведника, които не са били открити.

Макар и да не приемам теорията на Никола, че трябва да има „рестарт” поради липсата на праведници, не смятам, че той не е изложил своята гледна точка по темата 2012г., както казва Делфин. Всъщност Никола не се занимава с цялата тема и лекцията на К. Златев, а само с един малък детайл – трябва ли да се даде „рестарт”? И каква е неговата дефиниция за праведник. Това е направил в поне два поста. Единият е отговор на мой въпрос – тук:
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=490.msg1350#msg1350

По отношение на „беглото и повърхностно” четене, то мисля, че това не е непризнаване на другите мнения, а по-скоро концентриране върху същността на темата и въпроса, който го интересува. Не, че другите мнения не са интересни. Напротив. Въпросите повдигнати от Ирина и Иван за жертвата ме заинтригуваха много. :)  Но мисля, че те малко излизат от темата. Би било интересно да се разгледат в нова тема - за смисъла и необходимостта от жертвата. Когато се чете една по-дълга тема, много е трудно човек да вникне детайлно във всеки пост.

А ако си по-голям учител и намираш противоречия в цитатите, т.е. поправяш Беинса Дуно - добре, изкажи се ясно  и открито.


Аз досега не съм видяла Никола да е поправял Учителя. А ние с него доста сме спорили и сме се и карали. :) И тъй като имам богат опит в това отношение, то трябва да ти кажа Делфин, че Никола никога не е влагал отрицателно чувство в забележките си, колкото и остро да ти се струва понякога, че звучат. Напротив – щом се е „захванал” с теб, значи просто иска да ти помогне. Вервай ми! :)
 

Неактивен Ирина - Horus

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
  • "Център Хорус - Horus"
  • Ел. поща
Анета, благодаря ти, че за кой ли път влизаш в ролята на адвокат и тълкувател на някого.. Но, моля, не го прави поне от мое име.
От една страна - не е етично, а от друга - достатъчно пъти съм се убедила вече, че в желанието си да помогнеш на някого, всъщност му правиш мечешка услуга (поради неразбиране) и му навреждаш повече, отколкото ако не се беше занимавала въобще с него.
В случая, не си ми разбрала идеята и мисълта. Докато, ние с Иван се разбрахме и аз му благодаря за посочените от него откровения и идеи за размисъл, които ми бяха полезни.
Никола сам ще си се коментира, ако прецени, или ще си задава или отговаря на въпроси - както и всеки тук сам си решава. Аз лично, не намирам за уместни коментари и предположения по адрес на друг човек, а както и пристрастни (позитивни или негативни) субективни персонални преценки.

Благодаря на администраторът за търпението, за това че толерира свободната ни изява на мнения и ни позволява сами да делегираме правата си.
И отново се извинявам за текущото си мнение - но, след като някой си позволява да ме анализира публично и да ме тълкува и предполага по своему, смятам че е етично да се защитя.

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Ирина, аз просто съм уточнила някои неща така както ги виждам. Никого не съм защитавала, а още по-малко се изживявам като адвокат. Не ставам за тази работа. Но когато видя някъде неточност, просто реагирам - това е. Още повече, че точно в отговор на мое запитване Никола си беше изложил гледната точка за която го пита Делфин. Много харесвам постовете на Делфин и не съм имала никакво желание с нещо да я нараня. Просто може би се увлякох, започвайки да разсъждавам , за кой ли път за тази 2012г... :)

Но не правиш ли и ти същата грешка като мен, също влизайки в ролята на адвокат? Аз никъде никого не съм обвинявала в неетичност, докато ти...?

Следих с интерес вашия раговор с Иван. Разбрах ви добре. На мен просто ми беше интересен въпросът за жертвата. Тази ви част от диалога. И затова се замислих за тема от този род...? Какво лошо има тук? Аз нямам намерение да отварям подобна тема. Но с интерес бих чела разсъжденията на другите в нея.

Цитат
Благодаря на администраторът за търпението, за това че толерира свободната ни изява на мнения и ни позволява сами да делегираме правата си.
И отново се извинявам за текущото си мнение - но, след като някой си позволява да ме анализира публично и да ме тълкува и предполага по своему, смятам че е етично да се защитя.

Ирина - Horus

Не разбрах, кой те анализира? Във всеки случай не съм аз. :)

Учудва ме този призив към администраторите. Не си спомням до сега в този форум да съм се нахвърлила агресивно срещу някой или да съм обидила някой?  За какво търпение става дума? Но ако смяташ и ти, и администраторите, че съм прекрачила границите, казвайки просто едно мнение, ако в предишния ми пост има агресия наистина, то ще се оттегля от този форум.

Спокойствието и хармонията, които се чувстват тук във всички теми винаги са ми харесвали и не бих желала аз да съм човекът, който ще ги наруши. :(