Автор Тема: Дата: 26.02.2010, Петък  (Прочетена 1783 пъти)

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Дата: 26.02.2010, Петък
« -: февруари 26, 2010, 04:13:03 am »
Мисъл за деня:
"Дайте свобода на вашата мисъл, на елементите, от които вашата мисъл е създадена. Мисълта сама по себе си се изправя. Оставете вашето сърце свободно – то само по себе си ще оправи нещата. Вярвайте! Трябва да вярвате."

Много интересна мисъл за деня, която третира самата мисъл... :)
Иска ми се да коментирам този мотив, защото според мен той не само е важен, но и ФУНДАМЕНТАЛЕН, за много направления в съвременната наука, която за сега е далеч от нещата, които стават в човешкият мозък. А как може да си добър психолог, психиатър, социолог, лекар,...  ако не знаеш какво става в главата на човека, който анализираш или на човека, на който искаш да помогнеш?
Друг е въпроса и за така наречените ясновидци, телепати, екстрасенси и изобщо всякакви -сенси (хора с дарби!). Колко биха си помогнали тези хора, ако четат Учителя и се опитат да разбират това, което е казал в тази насока? Колко мъки, дерзания и неволи биха си спестили подобни надарени хора, които обикновено прахосват своите заложби и в крайна сметка превръщат тялото и себе си от "храм Божий" в някаква порутена катедрала, като онези, след земетресението в Хаити.
Още една гледна точка... Представете си колко МНОГО хора биха си помогнали сами, ако приемат Светлината, която им дава Учителя по тези въпроси... Хора, които са под ежедневни мисловни "атаки", влияния, ...магии... От висши политици  с червени кончета на ръката, до обикновени трудови хора, ВСИЧКИ  те имат проблеми в тази насока, които биха могли да се решат по елементарен и лесен начин. Замислете се ?!?
Може да се говори много за всички тези категории хора и съответно дялове от съвременната наука, но не виждам смисъл...Могат да се дадат десетки и стотици примери (около нас!) в тази насока, но дали е необходимо? Може би с времето хората ще осъзнаят сами глупостите, с които се занимават,...и ще преосмислят нещата от гледна точка на Истината, която им е поднесена "на тепсия" в Беседите.

Конкретно ми се искаше да "зачекна" тази мисъл на деня, защото това е нещо, по което сме говорили и коментирали, и много други пътища и тук,... и в други форуми, а сега Учителя разкрива нови нюанси.
Постановката на основната теза е, че мозъка на човек е инструмент, който приема мислите, които се разпространяват в пространството около нас. За развитието на този "апарат" (мозъка!) може да се говори много, но мисълта ми сега е по друга...

В мотива се говори за "вашата мисъл". Добре! Резонен е въпроса - нали ние нямаме мисли? Нали имаме "апарат", който приема, а не генерира мисли... Има други места, където Учителя е дал точно пътя и начина на "приемане" на мислите.
Тогава не съществува ли противоречие?
Аз за себе си имам отговори на подобни въпроси, но сега не ми си правят опити за коментари в тази насока.
Ще ми е интересно да видя и други мнения по този въпрос?
Има ли съфорумци, които са мислили и Работили в тази насока?
Може би, ако се получи конструктивен и полезен разговор, бих положил и аз усилие и бих направил опит да пиша в тази насока... В противен случай, нека нещата си останат така и всеки да си има въпросите за лични размисли и медитации.

Светъл ден и приятни почивни дни на всички.
« Последна редакция: февруари 26, 2010, 04:25:09 am от Никола Дамянов »

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Re:Дата: 26.02.2010, Петък
« Отговор #1 -: февруари 26, 2010, 06:00:51 am »
Мисля, че всяка мисъл е тясно свързана с беседата от която е взета. Мисълта за днешния ден е взета от беседата „Дайте свобода”, 23 лекция на Младежкия окултен клас,
държана от Учителя на 7 април 1939 г., петък, 5 ч. с.
София – Изгрев.
http://triangle.bg/books/1938-09-23-05.1999/1939-04-07-05.html

Обикновено беседите в МОК са по трудни за разбиране от неделните. Поне за мен е така.

Става дума за свобода на мисълта. Но на коя мисъл? И какво означава казаното от Никола:
Цитат
В мотива се говори за "вашата мисъл". Добре! Резонен е въпроса - нали ние нямаме мисли? Нали имаме "апарат", който приема, а не генерира мисли... Има други места, където Учителя е дал точно пътя и начина на "приемане" на мислите.
Тогава не съществува ли противоречие?
Кои са тези места? :) И защо да нямаме мисли? Това малко не го разбирам. „Апаратът” приема мисли. От къде? И веднъж приети, те не стават ли наши. В същата беседа Учителят казва: „Природата иска да застави човека да мисли.”

Има ли разлика между „да мисли” и „да има мисъл”? Но май много затънъх...? :(

В беседата става дума за други (а може би и не чак толкова други), но много интересни неща. Като например – „препарирана мисъл”. Това за първи път го срещам и много ми хареса, тъй като съм се сблъсквала с подобно нещо.
Цитат
Вие имате една препарирана мисъл. Какво ще ви ползува това? Казвате: „Да бъдем добри.“ Да бъдем добри, това е една препарирана мисъл. „Трябва да бъдем твърди“, това е препарирана мисъл. Хубаво е за предметно учение. „Да бъдем добри“, не е една мисъл. Може лекция да държиш, но не е една мисъл, с която ти можеш да си послужиш. „Да се обичаме“ е препарирана мисъл, предметно учение.


Та на такива мисли май свобода не трябва да се дава...Това са по скоро клишета, шаблони, нещо което не е изпитано на практика. Истинската мисъл е минала през опита. За това се говори в беседата. Според Учителя нашият мозък е нивата ни и трябва да знаем какво да сеем в нея. И как да го сеем. Може би най-важното е казано в края на същата беседа:
Цитат
Дайте свобода на своите мисли, на своите чувства, на своите постъпки. Не тъй механически, но на ония живи мисли, на ония живи чувства, на ония живи постъпки. Разумно да бъде.


Има още много интересни неща в тази беседа и си заслужава да бъде прочетена. 

Светъл ден и от мен! :)

Неактивен galinahristova

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 12
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Дата: 26.02.2010, Петък
« Отговор #2 -: февруари 26, 2010, 02:19:38 pm »

    В Словото на Учителя има всичко за живота,То е наука за живота.Само ще цитирам казаното от Учителя за мисълта в беседата"Носител на Божиите мисли"от Рилски беседи"Благословена между жените":
    "Казвам: въздухът е носител на Божествените мисли,които първо преминават през дихателната система,дето се преработват,трансформират и от там чрез кръвта отиват в мозъка.Значи,човек не може да възприеме Божествените мисли направо чрез мозъка.От въздуха,чрез вдишването,те отиват в белите дробове,а после в мозъка на човека,който ги облича във форми и изявява навън,за да станат видими.Когато някой каже,че му дошла някаква мисъл отвън,той е прав само в този смисъл,че е възприел,наистина,мисълта,но през какъв път е минала тя,той не знае това.Мислите не минават направо през черепа.Въздухът е главният носител на мисли.Ако при сегашните условия на живота се отнеме въздуха,човек не би могъл да възприеме никаква мисъл.В този смисъл свещенно нещо е дишането.Ето защо човек трябва да диша правилно,за да може правилно да възприема Божествените мисли от въздуха и да ги предава после на мозъка."(19.август,1930г.)
     

Неактивен yani75

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
Re:Дата: 26.02.2010, Петък
« Отговор #3 -: февруари 28, 2010, 11:03:40 am »
Не зная дали расъжденията са ми в правилна насока,но мисля че е подходящо и индуиското разбиране че всичко в живота е отра жение на мислите,всяко нещо е само ехо на мислите,и всичко ,което ни трябва е да бадем мисловни инжинери,за да тръгне живота ни в правилна посока.
Мислете като Учителя приятели и нека света е по добър;

Неактивен Eли Статкова

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 18
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Дата: 26.02.2010, Петък
« Отговор #4 -: март 01, 2010, 05:47:22 pm »
Мисловната констуркция се осъществява на физическото поле...
... Лао Дзъ казва, че е толкова простичко, че ако го изрече, никой не би му повярвал...
... Христос говори за мисловната хигиена...
... Буда също...
... и в Корана се говори за тази мисловна хигиена..
... и в йогата...
... и...
... апропо - пожелателната мисловност го била обянснявала, твърдят съвременните психолози, с което обясняват единствено виктимното повение, ма не се затормозяват да обяснят изграждането на личността...
... преди време имаше реплики за това каква е волята и как да я разпознаем, кое е най-простото - а то е едно и също
за това е изключително просто
хигиена на мислите
хигена на чувствата
и хигиена на делата
източните народи твърдят, че не бива да се цитират мислите на други хора
нужно било човек да отваря уста само когато може да изкаже своя мисъл
и може би твърдението им е верно..
и все пак
Учителят в една своя лекция препоръчва следната формула за въздигане на духа и душата:
с палец, показалец и среден пръст - Божията енергия, човешкиях дух и  човешката душа
минаваш от основата на носа към върха му и казваш три пъти:
чисти мислси
чисти чувства и
чисти дела
... и така призовавш чистотата...
... и се идентифицираш с нея...
... а чистотата  е голяма част от Пътя...
... и е нужно да се ЗНАЕ...
защото чистотата е свобода...

Неактивен Eли Статкова

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 18
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Дата: 26.02.2010, Петък
« Отговор #5 -: март 01, 2010, 05:50:25 pm »
с палеца, показалеца и средния пръст се обхваща носа в неговата основа от челото  и докато изговаряш формулата - чисти мисли, чисти чувства, чисти дела,
 провлачваш пръстите надолу към върха на носа