Автор Тема: 2010-03-05, Редът на числата, ООК, 17.03.1926  (Прочетена 1920 пъти)

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
2010-03-05, Редът на числата, ООК, 17.03.1926
« -: март 05, 2010, 12:31:18 am »
Редът на числата, ООК, 17.03.1926

Теми
Чете се темата: „Произход на сините и на черните очи“. Следващия път пишете върху темата: „Области, в които живеят хората със сините и с черните очи“.

Задача
За следващия път, според буквите, с които се пише думата „Бог“ на български език, определете числото, на което се равнява тази дума.

Упражнение
Сега ще напишем на черната дъска числата от 1 до 10, но така, че да образуват само едно число, а именно: числото 1,234,567,890. Така наредени числата от 1 до 10, това представлява техния естествен ред.
...
Сега ще ви дам следното упражнение. Напишете числата от 1 до 10 в техния естествен ред и в продължение на 10 дена, каквато погрешка или каквото добро направите, поставете го на мястото на едно от десетте числа: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0. Като размествате тези числа, ще имате различни резултати. За пример, ако вземете числата 1234, 2134, 3214 и 4321, еднаква стойност ли имат и четирите? Ако тези числа са пари, кое от тях ще предпочетете? Ако имате да давате, ще изберете най-малкото от тях; ако имате да взимате – най-голямото. Числата от 1 до 10 показват отношенията на Божественото към нас. Тъй щото, когато искате да разрешите някакъв въпрос, ще извикате на помощ числата от 1 до 10, написани в техния естествен ред. Това показва, че в Бога има 1,234,567,890 методи, по които могат да се разрешат мъчнотиите в живота. За да изправите една погрешка в себе си, или за да свършите някоя работа, Духът ще види кой от тези методи ще съответства най-много и него ще приложи.
...
Помнете следното: Не изменяйте естествения ред на нещата! Когато наредите числата от 1 до 10 в техния естествен ред и ги приложите в живота си, вие ще разберете дълбокия смисъл на живота и отношенията между хората.
« Последна редакция: март 13, 2010, 02:12:21 am от vasil »

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Re:5.03.2010, Редът на числата, ООК, 17.03.1926
« Отговор #1 -: март 05, 2010, 12:41:44 pm »
Цитат
В света съществува Божествена разумност, която бди над всички, които се обръщат към нея и я призовават на помощ. Ето защо, всичко света е допуснато да става. И в този смисъл за разумния човек, който ходи в Божествения път, грешни неща няма. Защо? – Защото теченията на енергиите в неговия живот се сменят много правилно. За пример, енергията в неговия мозък се движи спиралообразно, като минава постепенно от едно в друго полушарие. Ако този човек не е страхлив, енергията протича спокойно от едното полушарие в другото, без той да изпитва някакви сътресения или неправилности. Когато човек има вяра в Бога, енергиите в него се трансформират правилно.

Мотив от лекцията: "за разумния човек, който ходи в Божествения път, грешни неща няма"
На пръв поглед може да изглежда противоречиво - как така за някой човек няма да има никакви грешни неща? Безгрешен ли е? Или е Богопомазан (казано със завист)?
Струва ми се, че тук ключът за добиране до смисъла е "разумен" и "Божествен път". Божествения път е разумен. Който човек също е разумен, той влиза в хармония с Бога и поради това не произвежда излишни противоречия - нито вътре, нито вън от себе си. Има разбира се противоречия, но такъв човек ги изживява различно, превръщайки ги и оползотворявайки ги максимално. Схващайки пътя на Божествената разумност, този човек се издига над ежедневното понятие за "правилно" и "грешно", дори над човешкото за"добро" и "зло". Не случайно една от мислите в "Свещени думи на Учителя" е "На ученика не се позволява да прави разлика между добро и зло!".

Мотив от лекцията: "Ако този човек не е страхлив, енергията протича спокойно от едното полушарие в другото, без той да изпитва някакви сътресения или неправилности. Когато човек има вяра в Бога, енергиите в него се трансформират правилно."

Виждаме опозицията на качествата "страх" <-> "увереност" (вяра в Бога). Страхът е антипод на вярата в Бога, антипод на самообладанието. "Без страх в Любовта безгранична!" гласи една известна формула. Косвено е показана и другата опозиция" "страх" <-> "разумност".
Дали и доколко сме свободни от страховете си - това е един нелек въпрос. У всеки от нас са заложени архетипни страхове от древността, чиято сила е огромна. Може да не ги усещаме, но те са там и могат да бъдат събудени сравнително лесно. И не случайно единствено безграничната сила на Божията Любов е в състояние да ги преобразува.

« Последна редакция: март 05, 2010, 12:44:06 pm от vasil »

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Re:5.03.2010, Редът на числата, ООК, 17.03.1926
« Отговор #2 -: март 07, 2010, 03:21:00 am »
Здравей, Василе. :) Относно написаното от теб:
Цитат
Дали и доколко сме свободни от страховете си - това е един нелек въпрос. У всеки от нас са заложени архетипни страхове от древността, чиято сила е огромна. Може да не ги усещаме, но те са там и могат да бъдат събудени сравнително лесно. И не случайно единствено безграничната сила на Божията Любов е в състояние да ги преобразува.


Това изисква контакт с Божията Любов. Непрекъснат. Вяра. Будност. Ако някой ми каже, че перманентно е в състояние на будност, то определено ще се усъмня в неговата искреност... Четейки биографиите на великите посветени, съм забелязала, че и те често са имали сривове. Какво да се каже тогава за един обикновен човек? Но мисля, че тук не е важно толкова падането,  колкото изправянето след това и продължаването напред. Защото някои си остават в паднало състояние – по-удобно е.

Задача: „За следващия път, според буквите, с които се пише думата „Бог“ на български език, определете числото, на което се равнява тази дума. Редът на буквите в думите не е произволен. Целият космос е създаден въз основа на известно съчетание от числа и идеи.”

За значението на буквите и техният цифров еквалент Учителя доста е говорил. Можете да видите статиите:

Звучащата Кабала. Науката за числата, буквите и човешките имена
Цветана (Лиляна) Табакова
http://www.beinsadouno.com/old/articles.php?id=286

и

Хармонията на Питагор. Символика на числата
Георги Томалевски
http://www.beinsadouno.com/old/articles.php?id=285

Все още не мога да си обясня добре дали неговата теория за числата и значението на буквите е по-близо до тази на Питагор или гематрията на Кабала? А може би не е нито едното, нито другото? Може би това е само практически материал, помагащ ни в индивидуалното усещане за Твореца?

Затова и не се наемам да правя анализ на числото с което се изписва думата Бог. Ако се придържам към данните в Звучащата Кабал, това е елементарно. Всеки може да отвори статията и да използва дадените таблици. За мен е по-важна аналогията, която прави Учителя с цифрите и числата.

Беседата е много интересна и има думи, които водят до сериозен размисъл. Аз се спрях на това:

1. Мотив: „За такива случаи, именно, се казва в Писанието: „Възложете товара си на Господа!“ Това значи: Трудните задачи в живота си, които вие сами не можете да разрешите, оставете на Господа. Опитвате ли сами да ги решите, вие ще се подпушите. Оставете спокойно да минават енергиите на природата чрез вас. Не приприщвайте пътя им! Обърнете се към Бога. Той да ви покаже път за тяхното канализиране. Щом се канализират, вие ще можете разумно да ги използвате.”

Много пъти се случва, когато човек иска да свърши нещо непременно и затъва в големи неприятности. Да оставиш нерешимите задачи на Бога, това според мен не е мързел, по-скоро доверие в нещо по-висше, смаляване на егото, търпение. Просто изчакване на момента. Може би човек трябва да се придържа към древната мъдрост в „Еклисиаста”:

ГЛАВА 3.
1. Всичко си има време, време има за всяка работа под небето:
2. време да се родиш, и време да умреш; време да садиш, и време да скубеш насаденото;
.....
http://www.pravoslavieto.com/bible/sz/eccles.htm


2. Мотив: „Когато човек има вяра в Бога, енергиите в него се трансформират правилно. Няма ли вяра в Бога, а разчита само на себе си, в него ще се явят известни неправилности.”

Много често съм чувала думите „Само страхливият човек вярва в Бог; Вярвай в себе си; Бог е вътре в нас, извън нас няма такова нещо” и т. н. Това го казват обикновено хора, които са надарени с много таланти и физически, и умствени. Но не са се освободили от гордостта и бъркат това свое качество със смелостта. Точно когато са поставени „на колени” от Провидението или Силата на съдбата, когато изпитанието, което им е дошло е надхвърлило техните възможност, точно тогава такъв род хора изпадат в паника и отчаяние, непознати на вярващия и уповаващия се на Бога човек. Този човек, който те обикновено презират, смятат за страхлив, малодушен, не решил си собствените проблеми и затова търсещ Бог...да му ги реши. Доста често съм слушала това. И  „на  живо”, и в някои форуми. :(

В беседата има още много интересни мотиви. Избирайте си. :)

« Последна редакция: март 07, 2010, 03:26:13 am от aneta »

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Re:5.03.2010, Редът на числата, ООК, 17.03.1926
« Отговор #3 -: март 07, 2010, 01:01:34 pm »
Здравей Анета,
Не знам кой беше казал,че разликата между гения и обикновения човек е в това, че геният прави това, за което всички знаят, че е невъзможно! Та опитите си заслужават. Според първия източник, който даваш (Табакова), имаме следните числени стойности на буквите:


Цитат
1   А   10      Ж(Й?)   100   С
2   Б   20      К      200   Т
3   Ц   30      Л      300   Ю
4   Д   40      М      400   В
5   Е   50      Н      500   У
6   Ф   60      О      600   Ш
7   Г   70      П      700   Я
8   Х   80      Щ      800   З
9   И   90      Р      900   Ч (?)

От там нататък обаче не трябва да ползваме стандартното нумерологично опростяване, като събираме числата на буквите. Защо не? Защото това преобразувание е инвариантно на (независимо от) позицията на буквата в думата. А ние имаме специално за тази задача указанието:  "Редът на буквите в думите не е произволен". Следователно, за да изчислим вибрацията на думата "Бог", ще трябва да ползваме преобразувание, отчитащо позицията на съответната буква в рамките на думата.

Предвид това, че числовите стойности на буквите са от 1 до 900, то можем да ползваме  (примерно) следното преобразувание:
Имаме дума, съставена от букеите L1...Ln, на които съответстват числата N1...Nn, където n е дължината на изследваната дума. Сумата, отговаряща на думата, може да бъде:

S = N1*(1000(n-1)) + N2*(1000(n-2)) +...+Nn*(1000(n-n))

В конкретния случай::"Б": N1=2;  "О": N2=60; "Г": N3=7; n=3

S = 2*1000000 + 60*1000 + 7*1 = 2 060 007 - получава се 7-цифрено число за думата "БОГ".

Това е на прима виста и без претенции за завършеност, разбира се. Но е едно възможно решение :)
---------------

Цитат
В това отношение и вашият организъм е такова здание, което Бог сам строи. Вие имате материала на разположение, а Бог е предприемачът на това здание. Това знание още не е окончателно завършено. Обаче вие седите около него, викате, вдигате шум, изявявате ред изисквания, като казвате: „Знаете ли кой съм аз?“ Кой сте вие? Бог ви е изпратил на земята, като ви е дал на разположение материал и пари за работниците – всичко 35 милиона лева. Вие трябва да надзиравате работниците, да се срещате често с инженера, да измервате линиите във вашето здание, да не би някоя от тях да се наклони с един сантиметър от отвесната линия. За да построите вашето здание правилно, вие трябва да бъдете в постоянна връзка с главния предприемач на постройката. Бог е главният предприемач, от Когото зависи успешното завършване на зданието.

Колко е лесно да си каже човек "Е, и така ще мине, какво толкова! Да не би да съм само аз така? И много по-зле от мен има!" Колко лесно се отказва от идеалите си! Но идва комисията на строителния надзор и се произнася - това не е направено по плана, онова не е направено...  И хайде обратно на Земята да си поправиш всичките забележки :)
Ето защо по-добре сами да се "впрягаме", отколкото да чакаме крайните срокове, когато вече други ще забелязват грешките и пропуските ни.

« Последна редакция: март 07, 2010, 02:31:33 pm от vasil »

Неактивен galinahristova

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 12
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-05, Редът на числата, ООК, 17.03.1926
« Отговор #4 -: април 16, 2010, 02:48:49 pm »
  Засега ще извадя само цитати от беседата,а по късно ще пиша за някой от тях.:
  
     "В какво се заключава духовният живот? Духовният живот се изразява в изпълнение волята Божия.

Питам тогава: В какво се състои изпълнението на волята Божия, ако вие всеки ден отстъпвате от вашия идеал и, като малките деца, предпочитате ту това, ту онова? "
  
     " Какво означава, например, единицата? Тя означава известни сили, които действат в даден случай върху ума. Колкото по-интензивна е енергията, която нашият организъм съдържа, толкова по-благотворна е тя. Колкото по-малко интензивна е енергията, толкова по-вредна е тя. Следователно, когато в човека се повдигат бури, смущения, съмнения, това показва, че в неговия организъм има сили с малка интензивност. Понякога човек се настройва добре. Настроението е богатство, което зависи от другите хора. Когато се печем на слънце, разположението, което придобиваме, се дължи на слънцето, а не и на самите нас. Това разположение е дошло отвън. Щом престанем да се греем на слънцето, и доброто разположение изчезва."

-    
     " Засега, както ви наблюдавам, вие сте разнебитена команда. Днес никой никого не почита, освен себе си. Обаче, който не почита другите хора, той не може да почита и себе си. И обратното е вярно: Който не почита себе си, той не може да почита и другите."

     "Ние говорим за съзнателния живот, за съзнателните хора, които искат да служат на Бога. За да служи човек правилно на Бога, той трябва, като математик, да изчислява дали постъпките му са прави, или не."

    
      "В света съществува Божествена разумност, която бди над всички, които се обръщат към нея и я призовават на помощ. Ето защо, всичко света е допуснато да става. И в този смисъл за разумния човек, който ходи в Божествения път, грешни неща няма. Защо? – Защото теченията на енергиите в неговия живот се сменят много правилно. За пример, енергията в неговия мозък се движи спиралообразно, като минава постепенно от едно в друго полушарие. Ако този човек не е страхлив, енергията протича спокойно от едното полушарие в другото, без той да изпитва някакви сътресения или неправилности. Когато човек има вяра в Бога, енергиите в него се трансформират правилно. Няма ли вяра в Бога, а разчита само на себе си, в него ще се явят известни неправилности.Когто казвате, че нищо не можете да направите, вие разчитате на себе си. Когато кажете, че всичко можете да направите, вие разчитате на Божественото у вас, в чиито ръце са всички възможности. Дойдат ли човешкото и Божественото в стълкновение, тогава се зараждат ред страдания. Казвате: „Не може ли без страдания?“ Докато човек не изправи погрешките на своето минало, страданията са неизбежни за него. Само чрез страданията той може да изправи своя живот. Иначе смисълът на живота не е в страданията."

     " Да страдаш за великото, за красивото в света, това е тъй нареченото „морално страдание“.

      " Запомнете само няколко мисли, но ги приложете."

      " Имайте предвид следния закон: дойдете ли до Божественото в себе си, всички противоречия във вашия ум и във вашето сърце ще изчезнат. Уповавате ли на Божественото, всяка ваша мисъл, всяко ваше желание ще се реализира; каквито препятствия и да срещате по пътя си, ще ги преодолявате.. Дойдете ли до числото 4, в съзнанието ви ще се зародят две идеи: за и против; щом дойдете до числото 7, у вас ще се яви вътрешна борба, защо сте дошли на земята в тази гъста материя. Вие ще правите усилия да излезете от тази материя, но вашата задача не е в борбата, а в устояването срещу тези противоречия"

       " И тъй, помнете правилото: За вашите погрешки не считайте другите хора виновни!"

        " Срещнете ли един човек, гледайте с голямо уважение и почитание към всичко, което Бог е вложил в неговата душа"

        " Казвате: „Как може да се постигне това нещо?“ – Чрез закона на жертвата. За Господа човек трябва да прави жертви. Той трябва да жертвува поне една трета от своя живот за Господа"

         " 3 часа работи за Господа, през което време ще посветиш и ума, и сърцето, и волята си само за Него. Който работи за Господа, той изпитва необикновен подем на душата и на духа си, а сърцето и умът му се облагородяват и просветяват. За тези 3 часа той свършва толкова работа, колкото никога друг път не е свършвал. Който работи за Бога, той изпитва вътрешно доволство в себе си."

       "Помнете следното положение: Школата е място на ред и порядък. Мнозина са влезли в Школата с цел да правят опити. Школата не е място на опити. Който иска да учи, той трябва да се отличава с чистота, справедливост, интелигентност и доброта"

         " Идеалът на човешката душа е да живее във вечна радост и от тази радост, като от вечен извор, да черпи и да дава и на другите хора. Тази е задачата на хората от шестата раса. Външно човек трябва да бъде тих, спокоен, а вътрешно – винаги радостен."

          


« Последна редакция: април 16, 2010, 02:52:48 pm от galinahristova »

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:2010-03-05, Редът на числата, ООК, 17.03.1926
« Отговор #5 -: април 17, 2010, 03:03:18 am »
Цитат

 В света съществува Божествена разумност, която бди над всички, които се обръщат към нея и я призовават на помощ. Ето защо, всичко света е допуснато да става.

И в този смисъл за разумния човек, който ходи в Божествения път, грешни неща няма.

 Дойдат ли човешкото и Божественото в стълкновение, тогава се зараждат ред страдания. Казвате: „Не може ли без страдания?“ Докато човек не изправи погрешките на своето минало, страданията са неизбежни за него. Само чрез страданията той може да изправи своя живот. Иначе смисълът на живота не е в страданията."


Според мен фразата "грешни неща няма" показва, че  човек на определено ниво на развитие може да види и разбере  дълбоките причини, които са породили събитията.

И понеже той е над светските радости и скърби, и не се страхува от смъртта, то лесно може да премине през много изпитания, които биха причинили огромна болка и ужас на другите.


Много  силно впечатление ми направиха и следните думи:

Цитат

Засега, както ви наблюдавам, вие сте разнебитена команда. Днес никой никого не почита, освен себе си.

 Обаче, който не почита другите хора, той не може да почита и себе си.
И обратното е вярно: Който не почита себе си, той не може да почита и другите."

Срещнете ли един човек, гледайте с голямо уважение и почитание към всичко, което Бог е вложил в неговата душа"

Школата е място на ред и порядък.

Който иска да учи, той трябва да се отличава с чистота, справедливост, интелигентност и доброта"

Идеалът на човешката душа е да живее във вечна радост и от тази радост, като от вечен извор, да черпи и да дава и на другите хора.
 Външно човек трябва да бъде тих, спокоен, а вътрешно – винаги радостен."

[/b]

Учителят винаги е говорил за добрата обхода между хората, особено между учениците.

Затова  се старая винаги да съм много позитивна в мненията си и в отношението към хората.
Все пак всички сме "незавършени картини"  и е красиво да се вижда и поддържа доброто и светлото във всички хора, с които животът ме   среща - реално и виртуално.

Много се радвам и на всички мнения, фокусирани върху темите и даващи конкретни цитати и мисли. Изпращам светли мисли и благодарности към тези хора.
« Последна редакция: април 17, 2010, 06:58:24 am от Delfin123 »