Автор Тема: За двата вида знание...  (Прочетена 9880 пъти)

Неактивен aumen

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
  • Профил
  • Ел. поща
За двата вида знание...
« -: март 15, 2004, 06:00:30 am »
По повод на темата, засегната от Иван за знанието в "книжките".
 
   Та в някои от самите "книжки", наречени "Свещени" на Изток  знанието се разделя основно на два вида: низше и висше. Низшето е всичкото знание във самите тези книжки, всички Слова на каквито и да било духовни Учители - Буда, Исус, Беинса Дуно, Мохамед и т.н., всички Шастри, Веди, Библии и пр., всичко, което ни е "прошепнал" всеки ясновидец, пророк или приятел... А Висшето знание е ПРЕЖИВЯНОТО знание - можем да го наречем условно колкото за различаване ПОЗНАНИЕ. За това става въпрос, нали? Когато Низшето знание го прекараме през себе си и то стане кръв от кръвта и плът от плътта ни, тогава то става Висше знание или както го нарекохме условно познание. То ни иска целите - ум, сърце, душа, дух и всичко останало... И когато само ума е въвлечен и има само механично запаметяване, тогава знанието наистина пречи, то се превръща в пречка за познанието. /Това за което ме критикувате, драги Иван :)/. Учителя казва: не ми вярвайте сляпо, а проверявайте в практиката всичко което ви говоря... Така че спор няма ако на всички ни е ясно, че книгите могат да са пречка, преяждането със Словото на който е гуру води само до... наднормено тегло :))))

    Ясновидството е просто дарба, сидха, нищо повече... То не е ПОЗНАНИЕ! Да ти просветва от време на време и да виждаш и чуваш разни неща е добре и говори определено за това, че човек е поработил върху себе си, но реалното знание, това което всички ние би трябвало да търсим е нещо много повече. И то наистина не е в книгите. Въпреки, че те могат много да помогнат. Те са упътващи знаци по пътя, също каквито са сидхите, окултните сили, нищо повече, просто маркировка по Пътя...

:roll:

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
За двата вида знание...
« Отговор #1 -: май 31, 2004, 04:43:17 am »
Здравей !!!  :D

 Уфффффф ,
Най- после да си дойдем на думата !
Ще се разберем с тебе , но .... само ако имаш добро желание .
Че никога не съм искал сляпа вяра !!! Дал съм достатъчно време и възможности да провериш думите ми . Единственото разминаване което може да стане , поне за сега - ако сме си ... объркали !?!?? псевдонимите с които пишем с... реалните имена . Дано не сме . :D

 Иван

Неактивен Донка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 23
  • ICQ Messenger - 271676120
  • Профил
За двата вида знание...
« Отговор #2 -: юни 10, 2004, 12:42:37 am »
Здравейте! :)
Извинете, че се намесвам в спора ви, но доколкото разбирам, вие сте почти на еднакви позиции. Какъв е смисълът тогава да се убеждавате взаимно в истини, които и двамата изповядвате? Естествено, вашите картини на света и човека никога няма да съвпаднат. И добре че е така...
Не е ли по- добра идея всеки от нас да "разкаже" за своето индивидуално Познание? Това определено ще обогати Познанието на останалите, ако те се отнесат с уважение и любов към своите братя по разум и сърце.
Колкото до мен самата, опитът ми е показал ето такава принципна последователност на Познанието:
- животът създава по различен начин необходимостта от "книжките", т.е. от знанията. Важно е човек да разбере в правилния момент от какво точно има нужда. Може би трябва да се замислим как да държим "свещичката" запалена и на място, където всеки може да усети светлината и в критичния за него момент.
- знанието от книжките ни помага да подредим и разберем натрупаните си "опити". Ами ако не сме готови да "смелим" това знание? Как да намерим онзи, който ще ни помогне с любов и усмивка?
- както казва и Учителят, проверяваме знанието в практиката, в ежедневието си. Това е най-трудният и отговорен момент. Грешките са неизбежни. Мисля, че тогава най-вече имаме нужда от сродни души по пътя на Познанието...
- не съм стигнала до този етап и не смея да изказвам мнение. Но ще съм благодарна на всеки, който сподели своя личен опит.
Благодаря за търпението. :oops:
С уважение и любов:
Донка
С Вяра, Надежда и Любов

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
За двата вида знание...
« Отговор #3 -: юни 10, 2004, 04:00:51 am »
Здравей Донка !

Просто нямам думи , удивително точно си го казала !
Но има нещо за което може би не се досещаш ?
---------
В свободния свят индивида е всичко . Бог приема хората според индивидуалната им карма . Така поне мисля (за да спазя протокола ).
---------
Питаш за персоналния опит ????
Когато прилагаш принципи писани за отделен човек... в група от хора , се получава тотално разминаване м/у думи и дела . Защото хората сме различни . Има такива м/у нас които са по- напред и които са по-назад . Нищо лошо нали ? Такъв е и в земния живот едни се раждат по- рано , други по- късно . Едните са сега в 10 клас , други са в 5 клас например . Важното е според мене принципа в учене на уроците да е спазен . Едните и другите учат различни уроци но по един принцип . Ако това някои хора го схванат , всичко ще е ОК .
Спора Донке , е в това , че аз не съм член в никаква организация и не ме хващат "организационни  директиви" . Опитвам се да прилагам принципите с висока категоричност за себе си . За мене там е чавешката еволюция . И всеки опит да ме вкарат в "организационни директиви " води до ... естествено разминаване на мненията . Защото не мога да допусна ....  " Света да влезе в мене и да ме управлява !!!" Тъй като си имам "Управител " и не мога да служа на двама Господари ... :D . Присъствам в  дискусята да търся хора прилагащи принципите индивидуално . Но виждам , че има сериозен уклон във връщане назад във времето ." Учителят казал така тук" - това е добре , но не се отчита конкретното историческо време и условия . Тук е другото разминаване , защото "организационите директиви " имат свойството да бъдат експлоатирани за нееволюциони цели в определен момент .  :D . Нещо от което много, много , много се пазя !!!  За мене най- голямото щастие е да съм си сам господар на себе се и да се разпореждам само с моя живот . И като така ... моята маневреност е доста висока . Винаги мога да се извиня и поправя , ако съм сбъркал , това зависи само от мене и самосъзнанието ми . Но ако друг трябва да ми разреши ...да се извиня ... :D ... ха ха ха ( изисква се промяна на директивите) Как да кажеш на хората , че си ги подвел дори поради незнание ? Ще се наруши имиджа на непогрешимост . А аз определено не съм безгрешен . Но принципите са абсолютно еднакви и задължителни за всички , не само за мене . И затова ще пропусна личните атаки като несириозни . Да критикуват идеите - уви там няма критика , много жалко или ...похвално - значи добре съм ги изразил .
Трудна работа , нали ?
Предварително се извинявам , ако съм сбъркал с преценката си !
Благодаря много на Донка !!!  
Обикновено страничния наблюдател вижда по-добре нещата .
Остава да бъде честен и искрен - Донка беше такава . За което благодаря !
Умишлено избягвам конкретизацията на личен опит , защото е много стряскащо , едва ли ще ми повярвате -- но е истина , че имам опитност и говоря чрез нея ...  "Пишещите директивите " знаят ...убеден съм !!!!!
Какъв благодат е да пишеш под псевдоним , а .... ?

Подпис :
" Иванчо от приказките " ........

.

Неактивен Донка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 23
  • ICQ Messenger - 271676120
  • Профил
За двата вида знание...
« Отговор #4 -: юни 10, 2004, 01:57:08 pm »
Здравейте! :)
Радвам се, че все пак има хора, които се вълнуват от всичко това!!!
Колкото до факта, че в свободния свят индивидът е всичко и т.н., разбира се че се досещам...
Всъщност, не казах истината докрай, извини ме. Доста дълго време живях по този принцип, но в моята реалност това вече е преодолян период... Знам, че някой сега се усмихва скептично...
Добре де, не исках да си го признавам пред по-широка аудитория, защото е твърде лично, но...
Ако с всичко това, което носите в себе си като философия за света и чисти помисли, трябваше да прекарвате по 10 часа на ден в контакт с детски души и не просто да организирате, а да давате Любов, вяра в силите си и в успеха, да градите доверие до степен да отварят сърцата си....
Ако Бог е избрал за теб Път, в който нямаш право на самотно Познание...
Тогава не ти остава друг избор, освен да се учиш да "прилагаш принципите, писани за отделен човек, в група от хора", като предоляваш с Любовта  и разума си "тоталното разминаване между думи и дела" и го трансформираш плавно и безболезнено в хармония между тотално различни по възраст и опит Души.
Изглежда невъзможно, нали? А няма друг път...
Просто се опитвам да хармонизирам себе си с тях, запазвайки Принципите на Любовта. Понякога усещам себе си и децата като онези картинки на хибридизираните електронни слоеве. /Ох, слаба съм в химията, простете./
Понякога ми става малко страшно... Затова ви потърсих тук, в този сайт.
Нали няма да се връщаме към времето, когато едно друго "братство" беше право дори когато грешеше и неизменно намираше в редиците си врага с партиен билет????
Все пак, благодаря ви, че ви има и мога да споделя с вас всичко това.
И как ми се иска да прочета нещо, от което ще ми стане по-лесно и уверено утре, когато пак ще се "хибридизирам"... с Любов.
И вместо да пишем директиви, защо просто не се опитаме да обичаме, мислим и познаваме света с Любов..... заедно?
Без псевдоним....
просто Донка :|
С Вяра, Надежда и Любов

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
За двата вида знание...
« Отговор #5 -: юни 11, 2004, 02:39:53 am »
Здравей !!!

.... :D

И аз искам както казваш ...заедно  .  Много е хубаво когато хората правят нещо хубаво , за хубаво заедно . Тогава човешкия живот се осмисля .
Недей да си мислиш че ми е хубаво да съм като единак , ама никак !!!  :(
Така ми се налага от обстоятелствата .
Нали за това и аз съм тук . Мога да направя компромис с някой човек . Но със себе си - не . Знам , че Познанието ми е самотно . За това съм тук - да го давам за който иска .  
Хайде да не си бъркаме по ... Душите , а ????
Сърцето ми е отворено , но .... много, много предпазливо .
Виж , Донка още много неща трябва да си признаеш . Само , че не го искам от тебе - определено . Изповедалнята е пред Бога - той няма да бърка с нечисти ръце и да мачка .

Без псевдоним ---   Иван :)))))))

Неактивен admin2

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 411
  • Профил
Хармония вътре в нас и вън от нас
« Отговор #6 -: юни 11, 2004, 08:03:05 am »
Радвам се ,че най-сетне форумът се'' раздвижи.''И то във връзка с много съществен въпрос.Трудно е  да с постигне единомислие по него.Аз съм бил и в двете състояния-много отворен и много затворен.Зависи от много неща.Важното е да си в хармония със себе си и да помагаш ,когато е нобходимо и най-важното,когато те искат,на хората.
Паро.

Неактивен Донка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 23
  • ICQ Messenger - 271676120
  • Профил
За двата вида знание...
« Отговор #7 -: юни 11, 2004, 12:38:48 pm »
:D
Здравейте!
Ако можехте само да усетите колко ми е щастливо и уверено в този момент!!! Благодаря ви за откровеността и "съмислието"! Ето че не сме сами... Дотук сме трима... Ако сме достатъчно чисти и добри в разговорите си, сигурно и онези, които само ни четат, ще се осмелят да споделят нещо свое... без да се страхуват.
И не става дума за изповеди, а просто за вълненията ни, колебанията, израстването на душите ни.
Колко е хубаво, когато знаеш, че те разбират и подкрепят!!!
Още по-красиво е, когато усетиш, че има хора- Души, от които можеш да научиш още нещо... Да виждаш с повече от две очи, да чуваш ритъма на повече от едно сърца...
Имам една мисъл на английски. Позволете ми да я цитирам в оригинал:
Life's treasures are people... together.
/Съкровищата на живота са хората... заедно./
Е, да се слушаме, тогава! /И да се чуваме... :wink: /
Иване, защо, например, да не започнеш със самотното си познание?
Прости ми, че не знам какво да те питам, но аз не знам какво е всъщност. А и на мен, както вече се "изповядах", то ми липсва по житейски причини... Просто можеш да споделиш с нас това, което ти се иска да ни кажеш, без да се страхуваш, че ще си "бъркаме по душите"...
Хайде да не си казваме "Защо?" , а "Защо не...?"
Очаквам ви!
Донка
С Вяра, Надежда и Любов

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
За двата вида знание...
« Отговор #8 -: юни 13, 2004, 05:44:25 am »
Здравейте !

Хубаво е, че се интерисувате по толкова парливи теми . Няма лошо !!! К`во сега ... :) !?
  "Но, една птичка Пролет не прави "!
А и ... " Една птичка е много лесна мишена" !
Защото засегнатата тематика е доста парлива и аз не се считам "коривей " по нея и по която и да е било ... Изказал съм си мнението само ( за сега не е важно дали е вярно - това за момента го игнорирам ) . А вие вашето ...- не . Някак си минавате по " допирателната " .... :D .
Не се страхувам да си кажа мнението .По-важното е да става с някакъв ред и последователност , с цел  ....
Цитат
и онези, които само ни четат, ще се осмелят да споделят нещо свое... без да се страхуват

А това си е вече майсторство - което мисля , че не съм от хората които претижават .
Донка питаш за "опитноста " ....
Цял живот съм бил ...невярващ атеист. В един момент живота буквално ме хвърли в най -дълбокота вода ...образно в "Марианската падина ",без абсолютно никаква подготовка .  Имах точно два пътя пред себе си . И на ... още съм жив .А по-дълбока вода от окултната наука ...- няма .Окултната наука е всеобхващаща целия живот и целия свят без преувеличение .Трудно може някой да ми изненада с нещо ново , което да не ми е минало през главата . От какъвто се сетиш порядък и вид . Включително и някои които са "гушнали " търговската марка ....:))) Другото е история само ...вече . Обедил съм се , че този свят няма управия . За това е много по-добре да търси човек само хора ... "Търсещи Познанието за издигане на Душите си " . Които да работят тихо , без много шум и помпозност .Иначе затъваш да уши и измъкване няма .
Питаш за вълнения- колкото искаш .
Колебания - няма време ... :shock: за това . Слушаш "гласа на водещия Ангел " - и...ако оживееш ...всичко е вярно . На ....жив съм още ... :D, че и клавиетурча на това чудо на техниката - РС .
Няма да се връщам в миналото , то е за историците - нямам такова време .
Много съжалявам ако написатото до тук не се харесва на някои хора (те се знаят кои са )
Всичко което мога да кажа е написано от Петър Дънов . Правете го и всичко ще е ОК. Аз само проверих на живо дали е казал  Истината. Ми Истината е казал . Другото са празни приказки .
Не знам повече какво да кажа .

Благодаря за търпението и вниманието Ви (на четящите ) !!

Иван

Неактивен Донка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 23
  • ICQ Messenger - 271676120
  • Профил
За двата вида знание...
« Отговор #9 -: юни 14, 2004, 01:05:03 am »
Здравейте!
Рискувам да стана досадна, но нали не трябва да си мълчим сега....
Иване, и аз бях уверена в тези "мъдрости" за птичките до преди няколко години. Сега, обаче, ги разбирам по различен начин.
"Една птичка пролет не прави" - това не трябва да се тълкува - "няма смисъл да се напъвам и да чакам резултати като не виждам около себе си други като мен".
Първо, не се знае дали достатъчно добре си отваряш очите за такива хора и дали хоризонтът ти е достатъчно разширен.
Второ, не е съвсем сигурно дали критериите ти за "птичка" не са прекалено субективни, т.е. искаш всички "птички" да бъдат от твоя "вид" и отхвърляш разнообразието, като го етикираш с "отклонение от правия път".
Според мен смисълът на пословицата е:
-да работиш за пролетта без да очакваш или си въобразяваш, че ще я "направиш"сам. Очакването ще ти донесе разочарование и загуба на вярата в себе си. Илюзията, че си Господ и можеш да правиш Пролет за другите рано или късно ще се "хлъзне" до презрение към "обикновените", които само ти пречат.
-да търсиш сродните си души и да се "спогаждаш" с тях в името на Пролетта и Любовта. Това значи да намираш своето място и роля в ятото. Знам, знам за компромисите със себе си... Ами това си е изкуството да живееш - да се спояваш с другите без да правиш тези компромиси. В същото време да си достатъчно свободен от каквито и да било абсолютизирани принципи, което означава да си гъвкав.
Има още много да се пише по тази тема, но нека оставим пространство и въздух и за другите....  :)
Няма нищо страшно да си напишеш с думи прости какво мислиш, чувстваш, какво си преживял. Нали истинското Познание е преживяното...
Очакваме ви всички вас, които четете и си мълчите...  :wink:
С обич
Донка
С Вяра, Надежда и Любов

Неактивен iskrata

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
  • ICQ Messenger - 177709867
  • Профил
  • http://iskrata.hit.bg
За двата вида знание...
« Отговор #10 -: юли 21, 2004, 05:26:33 am »
Здравейте,
Много ми хареса вашият разговор и бих искал да се включа :)

:)
и аз като Вас търся "птичката", но знам че, за да бъдеш сигурен дали е за теб то ти трябва да я пуснеш да литне и да си отиде, и ако след време се върне то тя винаги е била при тебе.(не мога да я намеря в оригинал, но това е българска пословица )

//сега искам да кажа нещо по следния цитат
Цитат на: Донка

Ако с всичко това, което носите в себе си като философия за света и чисти помисли, трябваше да прекарвате по 10 часа на ден в контакт с детски души и не просто да организирате, а да давате Любов, вяра в силите си и в успеха, да градите доверие до степен да отварят сърцата си....


за мене децата са най-чистите съчества, въпреки че не те се поддържат сами. :)
като доброволец на БМЧК имам възможност да бъда близо до деца от домовете за сираци в град Варна. Едно посещение ми влияе доста ползотворно, въпреки условията в домовете. :( :)
Nqma ljubov kato bojiqta ljubov,
samo bojiqta ljubov e ljubov.

6te prozvu4i malko naglo no i az iskam da obi4am po tozi na4in

Неактивен aumen

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 25
  • Профил
  • Ел. поща
За двата вида знание...
« Отговор #11 -: юли 21, 2004, 08:53:09 am »
Zdraveite! - na vsicki koito se interesuvame ot poznanieto i prilaganeto...

Temite sa dosta interesni, no nacaloto beshe za "dvata" vida poznanie...
Dali da ne otvorim nova tema: "Edna pticka prolet ne pravi?"... bez maitap
Tova si e mnogo stara tema i e bila vinagi aktualna...

Az mislia ce proletta idva individualno za vseki... ei taka... dokato caka da doide za vsicki i si pee proletnata pesen bez da se interesuva dali niakoi slusha...tia, proletta doshla...

Неактивен Донка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 23
  • ICQ Messenger - 271676120
  • Профил
За двата вида знание...
« Отговор #12 -: юли 27, 2004, 10:54:12 am »
Здравейте!
Добре дошъл на Искрата!
Все пак мисля, че темата за познанието и прилагането е една от най-съществените!!! Колкото повече влизам в Учението, толкова повече усещам, че това е искал да ни каже Учителят. Познавайте с разума си света и себе си частица по частица. Учете се да бъдете осъзната, разумна Любов в конкретните измерения на ежедневието си и да виждате Любовта на другите в дребните неща - постъпка, подадена ръка, прошка, добра дума, усмивка само дори.
Когато не знам или не съм сигурна - "питам" Учителя.
Поздрави и усмивки  :D
С Вяра, Надежда и Любов