Автор Тема: Братството в Швейцария  (Прочетена 3815 пъти)

Неактивен admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 601
    • Профил
    • http://www.bratstvoto.net
    • Ел. поща
Братството в Швейцария
« -: февруари 16, 2004, 11:06:45 pm »
Център Виделината

В Европа има три основни центрове на Братството, които са най-често посещавани от последователите на Учението. Това са:

Изгрев в Севр (Sèvres)- Париж , Бонфен (Bonfin) на Лазурния бряг,Франция  и Виделината в Щвейцария. Изгрев символизира любовта, Виделината – мъдростта , Бонфен – истината.Братският център Виделината се намира на един хълм , на 950 метра надморска височина, наречен "Les Monts-de-Corsier" , в района принадлежащ на град Вивей (Vevey ). Град Вивей е разположен на брега на Женевското езеро, близо до Лозана.

Това е един силно развит туристичекси район. Много царе и известни личности прекарват своите ваканции тук. На съседния на Виделината хълм се намира тибетски будиски център, който е посещавам от време на време от Далай Лама.Поради големия интерес към Учението , след войната през 1945 , брат Михаил изнася първите си лекции в Лозана. След тези лекции започват да се организират и първите братски групи в Щвейцария.Символ на братството стават

–   слънцето , като източник на светлина

–   котвата и ръцете,  от извора на Рила

Този символ представя знака на водолея със своите две течения – на водата и светлината, вестители на новата ера.През 1959 и 1960 година брат Михаил прави пътуване до Индия. При своето завръщане , той много прилича на Учителя. Това дава огромен импулс на братските групи ( в това число и в Швейцария).През 1961 , Швейцарското братство създава асоциация, за да може да купи терен  на Върховете на Корсие (Monts-de-Corsier). Брат Михаил му дава името Виделината.

В началото се построява малка сграда за братските срещи. Открива се извор , които покрива нуждите на центъра от вода.Построява се резервоар. През 1962 ,братята и сестрите построяват малка хижа. Този център е едно големо изпитание за братските групи, някои се отказват, когато научават , че трябва да дават пари за построяванеот на братския център.

Независимо от всички пречки , Братството продължава да се развива. Той като започват да идват много хора , през 1967 година започва изграждането на голяма сграда , която да даде по-добри условия за духовна работа на братята и сестрите.

Купива се нов терен , необходими са 30 години , за да се завършат строжите на този братски център.Някои от братята и сестрите носят български имена. На бъдещите родители , брат Михаил препоръчва избрани български имена, които те могат да изберат за своите деца. Има братя и сестри ,които носят следните имена: Благословен, Алтимир, Силна, Милост, Верен , Благост, Любомир ...През 1971 , Швейцарското братство решава да създаде издаделство , които да издава книги и да разпространява  Учението. Купиват се печатни машини , които се инстлаират в новата сграда на братския център. Започва издаванеот на брошури и книги. Брат Михаил избира името Просвета, давайки му следното значение – Pro-sveta – за светлината (така то бива по-лесно запомнено от французите).

Започва създаването на издателсво Просвета в други страни.  През 1976 издателсво Просвета Франция е създадено , печатните машини и персонала е пренасочен в Бонфен, Франция. Започват преводите на чужди езици.Братята и сестрите от Швейцария използуват един прост метод за разпространие на книгите. Когато някой пътува в друга страна , той носи със себи си книги и ги подарява на градката библиотека , в града където е отседнал. Резултатът до сега – библиотеки от над 130 страни притежават книги от издателство Просвета.Малко по малко идеите на Братсвото наблизат в света. Съзнанието на хората се събужда все по-вече и по-вече, както пъпките на дърветата предсказват идването на пролетта.За повече информация

http://www.videlinata.ch