Автор Тема: БРАТСКИ МОСТОВЕ !  (Прочетена 2192 пъти)

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
БРАТСКИ МОСТОВЕ !
« -: юни 25, 2009, 07:08:32 am »
Здравейте!

Днес ми хрумна идеята да създам тази тема, която да кореспондира със един друг братски форум   ( http://www.beinsadouno.com/board/index.php?act=idx ) и да обсъждаме аналогични теми.
Целта е, когато там възникне важна и основополагаща тема за духовното съзряване на човек, но същата бъде "заплескана" от светски спам, тук да конкретизираме равносметки, изводи и обобщения, които безспорно и единствено са в духа на  Учението на Учителя Беинса Дуно.
В унисон с тази цел се подразбира, че темата няма да е място за спорове или уточняване на мнения, а просто споделяне на мнение, относно важни нерешени въпроси, повдигнати на цитираното място.

Защо да не го правим това там ? - За много от присъстващите тук, може би това е възможно, но за жалост, за мен това не е така. Преди около два месеца, профила ми (http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showuser=5707 ) беше изключен от посочения братския форум, по обвинение за нарушение на правилника. Не бих искал да се се впускам в подробности, но основното обвинение се състои в това, че аз наред с похвалите си към някой от светските модератори, проявявам и критичност към техни изказани мнения, разбирания и становища.
Дали са морални и братски такива упреци и санкции ? Дали е достойно да изхвърлиш някой, без право да вземе "багажа си" (личните си папки!) ? Дали и правилно да цензурираш брат си, като му поставиш светски опекун (модератор), който да го наблюдава в писането ? Редно ли е да наложиш на брат си, който ти помага реално и обича истински, правилник ? От какво се страхува в такива моменти дадения човек, поставящ подобни ограничения (правила!) ?  Правилно ли е да изгонваш, изключваш или "модераторски да наблюдаваш"  брат си, след като последния е доказал сериозно и отговорно поведение и това, че може да носи отговорност...? Не е ли по-простичко да кажеш ..."Брат, спри!" и нещата ще се решат безпроблемно или трябва да се демонстрира власт и сила ? ...
Има още много подобни въпроси, но аз не само няма да ги задам, но няма и да ги коментирам. Хубаво е обаче все пак да се напишат подобни резонни въпроси, за да може всеки участник в подобни събития (участващ пряко или косвено в налагане на санкции!) да има теми за размисъл, които теми, надявам се, ще помагат за преосмислянето на правилното поведение при наличие на братски взаимоотношения или при реализиране на братски проекти в бъдеще.
ВАЖНО! - много от четящите тези редове ще си помислят, че пиша настоящето мнение, с цел упрек или критика, израз на обидата ми към администраторите на посочения сайт.
Уверявам  ВИ братя и сестри, това не е така! Въпреки, че не ми беше приятно от факта на изгонване, при който не можеш да вземеш дори личната си кореспонденция, аз не тая в себе си ни най-малка обида или засегнатост. Считам, че има Кой да съди и стремежа ми е бил винаги да не си позволявам да изземвам тази функция. Единственият ми мотив е това, че ми е много мъчно...Мъчно ми е за всички онези хора, които полагат толкова много усилия и труд за разпространение на Словото и трупат, от една страна толкова позитиви и положителна карма, а от друга страна похабяват и прахосват така лесно своето благословение,... като в делата си допускат толкова елементарни и необмислени грешки в братското общуване. Това е, което ме натъжава изключително много! Допуснатите грешки в братските взаимоотношенията, изгарят много бързо натрупания позитивизъм (благословение) от братската работа... Факт, който съм го наблюдавал и проверявал многократно в моя опит. Повярвайте ми!
Колкото и елементарно да звучи, за жалост, това е и един от основните проблеми в братските среди, когато се върши колосална братска работа за Словото, а дефакто хората, които участват, не могат да изживеят пълноценно благословението си от това, и са подложени на много неприятни изпитания, компромиси, изненади и разочарования в личен план и в личния си живот... Примери много и всеки може да ги открие около себе си ... Все пак, това е друга тема и ще спра дотук.

Накрая само ще изразя почитанието си и уважението си към всички работещи в сайта www.beinsadouno.com  и ще им пожелая Мир, Любов и Светлина в тяхната работа и начинания.

п.п. Идея към администраторите на този сайт - За улеснение и прегледност, ако може да направите във "Форума посветен на Учителя Петър Дънов",  подфорум "Братски мостове", в който да се разискват повдигнати теми от сродни по насоченост други сайтове и форуми. Благодаря ви предварително!

 
    


  
« Последна редакция: юни 25, 2009, 07:18:59 am от Никола Дамянов »

Неактивен admin2

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 387
  • Профил
Re:БРАТСКИ МОСТОВЕ !
« Отговор #1 -: юни 25, 2009, 12:19:03 pm »
И на мен ми са ''изчезвали ''мнения в същия форум.Но какво да се прави.Повечето теми са братски и духовни ,но сайтът е ''частен''.Както и www.bratstvoto.net.
Има правила ,има и отговорности  за двете страни/администратори и потребители/.
Не змам какво можем да направим относно ''братските мостове''.Ние си сътрудничим , но идейните ни концепции все повече се различават.
Затова-нека всеки си пише там ,където няма да го изхвърлят.
Но...за да има връзка помежду ни ,трябват и открити е.маili.
Ние сме открити .Имаме и skype/vehadi/ и е.мail -vehadi@bratstvoto.net.Отговаряме според силите и възможностите си.
Aко сме заслужили и покровителство от небето-всичко ще бъде наред .

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:БРАТСКИ МОСТОВЕ !
« Отговор #2 -: юли 01, 2009, 02:42:39 am »
Благодаря на администраторите, че отделиха пространство в сайта за идеята ми и дори вече има цял раздел, където можем да обсъждаме и дискутираме различни теми.  :)
За сега обаче раздела "Братски мостове" (по решение на администраторите на сайта) ще бъде видим и свободен за участие само за регистрирани потребители...
Не мога да преценя за момента дали това е добре, но във всички случаи това може да се поправи и темите да станат видими за всички.
Въпреки трудността при подобно писане като в "братските мостове", свързани с коментар на големи теми от друго място и невъзможността да цитираш точно и правилно чужди мнения, ще се опитвам да пиша разбираемо (доколкото мога!) и да споделям опит.
Жалко, че за сега мненията и хората, които ще коментирам, няма да могат да четат постовете ми, но мисля, че и това не е проблем. Който реши да чете или участва в дискусии маже да се регистрира, а на останалите пожелавам Светлина и да намерят най-точният метод, който да хармонира на тяхното духовно съзряване.

Поздрави.

п.п. Искрено се надявам, че новорегистриращите се приятели тук ще правят своята регистрация със истинските си имена и фамилии, а не с имената на предмети, растения, животни или пък с прякорите си. Е разбира се, че това е само една моя мечта (не е задължително!),...но съм сигурен, че с времето, след определено духовно съзряване, човек отказват благините, които предлага анонимността на ника (безотговорно писане, избиване на комплекси, удобно чешене на "непогрешимото"  Егото и т.н. )  и показва без страх и притеснения своята истинска същност... Човек не би трябвало да се притеснява от убежденията си,...или от това, че ще сгреши, или пък от това, че ще вземе грешна позиция в даден момент.
Притеснения, човек трябва да има само по отношение на своята  "БУДНОСТ", ...без която Егото може да оправдае всяко едно действие и постъпка, и да "застеле пътя към ада с най-добрите си намерения".  :)  
« Последна редакция: юли 01, 2009, 09:49:39 am от Никола Дамянов »

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:БРАТСКИ МОСТОВЕ !
« Отговор #3 -: февруари 17, 2010, 08:53:06 am »
Може би е редно да се кажат няколко думи за този проект "Братски мостове", за да няма спекулации и обвинения спрямо администратори, които нямат вина за провалянето на проекта и изтриването на темите. Аз лично изтрих всички теми и мнения в създадения подфорум.
С една дума - проекта с мостове "изгоря", и вината е изцяло моя, защото не можах да направя правилната преценка при стартирането му.
Къде е конкретната ми погрешка? - унесен в желанието си да споделя опит, за решаването на елементарни проблеми разисквани в един друг форум (писах за това в мнение №1 от настоящата тема), аз не прецених опасността, която създава виртуалното пространство. Опасност, която позволява анонимно бръщолевене и критикарство. Опасността, която ТУК реално може да се изрази в нови регистрации, на "духовни" анонимни никове, със засегнато Егото от коментарите ми. Това неминуемо би довело до напрежение, включващо безконечни оправдания и уточнения. Подобно нещо може ЕДИНСТВЕНО да разруши спокойствието, което цари във настоящите форуми.
Погледнато от позиция на времето, аз на практика проверих поговорката, че "пътя към ада е постлан с добри намерения". :)
Хубавото е, че нещата се стопираха в "зародиш" и нямаха някакви големи негативни последствия.
За приятелите, които съжаляват относно написаните и изтрити след това мнения, ще кажа, че времето е пред нас и нещата винаги могат да се кажат по още по-добър и стойностен начин... Условие за това е единствено човек да има Светлина в себе си. Така, че могат да ни очакват само по-добри неща, ако сме искрени и честни в това което пишем, и почтени в своите намерения.

====================================================================================

Така. Направихме равносметка. Теглихме чертата, а сега да минем по същество нататък... :)

Учителя не еднократно е споменавал за лошите условия и изкушенията, които учениците трябва да ги използват за своето духовно повдигане и за повдигането на ближните си. Погледнете колко хубаво е казано  И в днешната мисъл за деня:
"Когато сте в мрак, когато сте нападнати от изостанали същества, ще дойде една светла душа при вас, ще ви каже нещо, ще ви донесе една нова идея. Тези светли души ще ви кажат: „Ние ще бъдем с вас.“ Това са помощници, ангели хранители на човечеството. Тези напреднали души ви заобикалят и благодарение на това вашият живот може да напредва. Трябва да правите усилия: да станат умовете и сърцата ни олтар, за да работим заедно с тези напреднали души"

Много силна мисъл, която бях решил да я коментирам в подфорума за подобни коментари, но всъщност ще я използвам за основа на една нова ИДЕЯ (проект), която надявам се, че ще избегне допуснатите грешки до сега от една страна, а от друга - ще помага на търсещите души да крачат по-уверено и по-бързо по своя съзнателно избран духовен Път.

Какво представлява идеята? - да се създаде нов форум "ПРОБЛЕМИТЕ НА СВЕТА" (работно заглавие!), в който да се разискват въпроси и проблеми свързани със "света" ( по смисъл, вложен от Учителя в тази дума). Идеите относно  решаване на подобни проблеми да се свързани САМО с нещата казани  от Беинса Дуно в Беседите, а даващият съвети е препоръчително, да е изпробвал последните,...тоест да говори изключително от собствен опит.
Учителя досто често използва думата в Беседите "Казвам...". За мен това е много показателно и важно нещо. Това предполага опраделена категоричност.В този ред на мисли нека излагаме своите разсъждения-отговори НЕ като поводи за дискусии, а по-скоро като даване на конкретни отговори и решения на дадени проблеми.
Възниква въпроса - А ако дадените наши разсъждения не са "правилни"? Отговора е прост. Няма правилно и неправилни неща. Няма "забранени" неща. Няма "задължителни" неща. ВСИЧКО е позволено и това не един път го е казвал Учителя. Въпроса е друг - ДАЛИ НЕЩАТА СА РАЗУМНИ? Нека да търсим тази разумност, когато пишем, ползвайки Беседите и приложеното от нас, а пък всеки да си прави своя избор и да решава по кой начин ще си постъпва и кой начин е "правилен" за него.

Как виждам структурирането на идеята? - прави се един нов форум "Проблемите и света" и се прикачат към него няколко основополагащи подфорума, примерно:
-"Взаимоотношения между хората" - споделяне и решаване на проблеми свързани със приятелството, семейството, деца, близки, колеги, работа...; 
-"Здравословни проблеми" - ще се разглеждат въпроси свързани с нашето здраве и най-вече здравето на наши близки и познати, които не са запознати с Беседите и Учителя; 
-"Общества и държави" - тук ще се дават отговори на проблеми свързани както с управлението на нашето общество и държава, така и за проблеми в по-глобален аспект, касаещи развитието на цялата Земята. Учителя е дал много ясни и точни съвети в тази насока, въпроса е дали ще иска някой да пита или да разбере за тях. 
... (дайте идеи и предложения за други, ако ли не - времето по необходимост ще създаде други подфоруми или ще трансформира настоящите)

Необходимо ли е подобна идея (подфорум)? - Аз намерих поне два-три мотива...
Всички ние живеем в среда, обградени от наши близки и познати, които често са далече от идеите на Учителя. Това предполага, че ежедневно се сблъскваме със светски проблеми, и волно или неволно се забъркваме с тях и трябва да вземаме някакво решение. Подобен форум би ни помогнал да открием РАЗУМНИ идеи, базирани на Беседите и изпитани неща, което може да ни е в голяма полза.
От друга страна форума може да се чете и от външни хора, които са запознати бегло с Учението, но имат частични намерения да използват някой от методите за развитие, които Учителя дава. За подобни хора, споделен опит, касаещ решаването на текущите им проблеми, също може да е от голямо значение в избраният от тях Път.
От трета страна, всеки един от нас си е задавал въпроси касаещи светската страна на нещата..."Защо хората постъпват така...?", "Защо се случва това или онова...?",...и още много "висящи" въпроси, които дори и човек четейки Беседите от години, е нямал Светлина, за да получи удовлетворяващи го отговори.
Сигурно може да се намерят още мотиви, за да се стартира подобен проект, но на мен ми се струва, че тези са достатъчни.

Защо мисля, че подобен проект може да има успех и да е полезен? - Забелязал съм, че тук в тези форуми има доста регистрирани хора (братя и сестри), които познават добре Словото, дадено от Учителя. Нееднократно съм установявал, че тези хора са давали много точни, ясни, полезни и конкретни съвети на други места, но тяхното ценно мнение (според мен!) е било заглушавано от страничен спам и бла-бла коментари. Надявам се, че със създаването на подобни подфоруми няма да има вече "заплескване" на ценни мнения и препоръки, които пряко кореспондират с нещата, които ни е завещал Учителя.

Накрая - Идеята е в работна фаза (от седмица!) и ще помоля администраторите да не я стартират веднага. Нека с всички, които изразяват своята подкрепа, да я огледаме и прокоментираме отново на ЛС, имейли или на скайпа. Всяко предложение в тази насока ще е ценно и може да помогне, за да стигне по-лесно Светлината от Беседите до по-голям кръг търсещи Души.
В Беседите и в частните си разговори, Учителя е дал отговор на всички проблеми и въпроси, които може да си зададе един човек - убеден съм в това!

Успех, Любов и Светлина желая на всички.
   
Неактивен Ирина - Horus

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
  • "Център Хорус - Horus"
  • Ел. поща
Re:БРАТСКИ МОСТОВЕ !
« Отговор #4 -: февруари 17, 2010, 09:29:26 am »
за този проект "Братски мостове"- Аз лично изтрих всички теми и мнения в създадения подфорум.
Къде е конкретната ми погрешка? - унесен в желанието си да споделя опит, за решаването на елементарни проблеми разисквани в един друг форум, аз не прецених опасността, която създава виртуалното пространство.
Погледнато от позиция на времето, аз на практика проверих поговорката, че "пътя към ада е постлан с добри намерения". :)


В този ред на мисли нека излагаме своите разсъждения-отговори НЕ като поводи за дискусии, а по-скоро като даване на конкретни отговори и решения на дадени проблеми.
Възниква въпроса - А ако дадените наши разсъждения не са "правилни"? Отговора е прост. Няма правилно и неправилни неща. Няма "забранени" неща. Няма "задължителни" неща. ВСИЧКО е позволено и това не един път го е казвал Учителя. Въпроса е друг - ДАЛИ НЕЩАТА СА РАЗУМНИ? Нека да търсим тази разумност, когато пишем, ползвайки Беседите и приложеното от нас, а пък всеки да си прави своя избор и да решава по кой начин ще си постъпва и кой начин е "правилен" за него.


Здравей, Никола!
От една страна си позволяваш да предполагаш как биха се заблудили хората и да вземаш мерки да ги предпазиш като "изчистваш пространството". Колко мило.. макар и донякъде обидно подценяване на интелекта и преценката им!
От друга страна, смяташ, че трябва да се дават готови отговори по категоричен начин..
Разбирам идеята ти и нейната добронамереност. Аз също често изпадам в подобни добронамерени ситуации, водещи до противоречие.. Защото, опасността да направим прекалено пристрастни лични и глобални изводи е голяма. Както и опасността да сугестираме другите, особено с категоричността на изказванията си. Това най-вече важи, когато хората ни познават и ни имат доверие, когато очакват съвет или напътствие от някого.
Личният опит е нещо индивидуално, а не универсално. Рядко хората вървят по едни и същи пътеки или учат едни и същи уроци по еднакъв начин.
Затова смятам, че подобни изказвания трябва да са под формата на неутрално и меко споделяне, а не на научни трактати и лекции за "назаднали"..