Автор Тема: Въпроси за Мадарския младежки събор  (Прочетена 2823 пъти)

Неактивен admin2

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 411
  • Профил
Ето някои от важните въпроси/според мен/:
-Кой идва на събора?
-Каква е целта на участието в събора? Туризъм сред красивата природа или стремеж към духовни практики?
-Колко е активно участието на всеки брат или сестра в общия духовен живот?
-Да имат ли обединителни/централни/ теми съборите? Какви да са те?
-Колко са младите хора ,които участват в събора и от какво е продиктуван техният интерес?
-Умеем ли да ги задържим за по-дълго време в братските среди?
-Трябва ли да се вклюват в подготовката на събора братя и сестри ,които не са от Шуменската група? Как?
-Кога трябва да е готова програмата за събора?Дали не е по-добре Шуменската група да получава помощ при ангажирането на лектори?
–Не станаха ли прекалено еднообразни темите на последните няколко събора?
-Как трябва да бъдат осъвремени нарядите ,за да станат по-интересни и с по-голяма духовна стойност?
-Кoгa ще бъде обсъдена социалната дейност на Братството? Или ще чакаме пак да дойде някой индийски духовен приятел,за да ни покаже какво трябва да направим?
-Каква е връзката на Братството със съвременната наука? Как представяме нашите идеи на научни СВЕТСКИ симпозиуми? Умеем ли да обличаме духовното в подходяща за света форма,за да се приеме по-добре?
-Готови ли сме да дадем на света комплекс от упражнения/физически и духовни/,благодарение на които хората ще станат по-здрави ,а може би и по-добри?
–Какви упажнения можем да играем през зимата ,когато не се играе паневритмия?
С тези въпроси не искам да засегна братята и сестрите от Шуменската група.
Те имат най-малка вина за някои от проблемите на събора.Колкото и да са добри професионалисти,те не са в състояние да свършат всичко перфектно.А и имат достатъчно физическа работа.Затова заслужават само нашата благодарност.

 
 

Неактивен admin2

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 411
  • Профил
Добри въпроси! Йога организацията на Шри Шри Рави Шанкар показа че има отговорите на посочените от теб въпроси, и съвсем естествено беше приета в България и тя и самият Учител с отворени обятия. Никой не направи някакви спънки, всичко мина гладко и с успех. Защото знаят как да поднесат учението така, че да бъде удачно за човека на 21 век. Огромния процент последователи са в младежка възраст! Забележете всичко беше организирано от доброволци-последователи, няма платени хора на длъжности. Какво може да задържи и да заинтригува младите хора в Братството? С какво Братството помага реално на обществото, освен с молитви?... Как Братството представя себе си в света и каква е реакцията на обикновения човек към него. И защо е такава?
А Шуменската група поема всичко върху плещите си за Мадарския събор, дават собствени средства, лишават се всяка година едни и същи хора от паневритмия, от беседа, защото са долу да готвят обяда, остават хора да пазят палатковия лагер докато всички останали са горе на платото на мероприятията, а всички останали са като гости тук...Правят всички опити за поканят музиканти, лектори, и дори с това срещат трудност, ето сега още не се знае, къде е дългът на хората които принадлежат към братството, да се отзоват на поканите, оставяйки дребните лични ангажименти?! Толкова сме се отдалечили от истинската идея за ученичество...и сме го превърнали в излети сред природата...


--------------------

Вашата непривързаност към светското е вашето очарование. Вашата привързаност към Божественото е вашата красота.
     
 

     

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Въпроси за Мадарския младежки събор
« Отговор #2 -: април 25, 2010, 03:00:44 am »
Ето някои от важните въпроси/според мен/:

-Колко са младите хора ,които участват в събора и от какво е продиктуван техният интерес?
-Умеем ли да ги задържим за по-дълго време в братските среди?

-Как трябва да бъдат осъвремени нарядите ,за да станат по-интересни и с по-голяма духовна стойност?

Всеки сам може да осъзнае смисъла на наряда и да придобие плод от правенето му.
Това, че някой няма разултатите, които иска, или му е скучно или изглежда "старовремско" - това си е лично отношение. С времето ще отшуми...

Младите хора с ОББ срещат една стена от неявна критика, леден душ  от завоалирани упреци, маскирани с его-угодни цитати.  Има едно закостеняло мнение -" ние, които  от много години четем, ние диктуваме какво да се прави."

А според мен не е така.
Божията милост и откровение, както и личностното осъзнаване (израстване)
 не са функция на възрастта на тялото, броя прочетени беседи, или броя изпапагалствани цитати (извинете ме за израза).


Извинявам се, ако  думите ми са засегналия някой.



Неактивен Siyana

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 41
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Въпроси за Мадарския младежки събор
« Отговор #3 -: май 18, 2010, 05:28:01 am »
   По мое 9 годишно наблюдение младежките събори на Мадара не са много младежки... Вярно, идват много младежи, но не те са в центъра на събитията, както трябва да бъде. На практика се получава друго - ръководството на братството се опитва да се налага навсякъде (явно или неявно). Много от младите хора не се чувстват на място там, атмосферата не е толкова топла, хармонична и свободна, колкото би им се искало. Вярно, последните години млади хора водят нарядите - това е добре, но недостатъчно. Лекциите се изнасят най-често от възрастни "авторитети" разни, твърде далеч стоящи от чистото младежко съзнание, както и от реалността... Така че аз като правило ги пропускам с чиста съвест - предпочитам през това време да общувам с младежи, да водим плодотворни, конструктивни разговори, да общуваме като равни и да се обогатим взаимно, да подемем някаква реална инициатива, за общото благо.
  Често младите хора, дошли на събора, са обект на критики, осъждане, подценяване - а често не им се дава думата дори за важни съобщения/изказвания по време на лекционната част (след или между лекциите) - например на младите еколози много пъти са се опитвали "ръководни кадри" да им "запушат устата", за да не говорят за проблемите с Рила - да не "всяват дисхармония" на събора... Е, докога ще се избягват неудобните въпроси?
  При такова отношение много естествено е много млади хора да се отдръпват бързо от братството.
  Колкото до подготовката и организацията на събора - този събор е общ и всички сме равни, "гости" не трябва да има. Аз не съм от Шумен, но винаги помагам където мога - в сервирането, миенето, почистването. Нека всеки свърши по нещо, макар и малко да е - няма нужда да чака подкана. Освен това и пари е редно да оставим - за обядите. Достатъчно е, че домакините се грижат за организацията, не е нужно да поемат и всички разходи - нали за това сме братство.
  Социалната дейност в братството трябва да се обсъжда и подобрява постоянно, защото е много слаба.
  Представянето на братството пред света е все още твърде лошо - ето защо е нужно да се избере ръководител по високия идеал, който дори и само с присъствието си да създава позитивно впечатление; да има силно, светло и топло излъчване (понеже ръководителят е "лице" на братството, хората си правят изводи за братството по него), освен другите основни качества. Тогава отношението към братството ще бъде вече съвсем друго.
« Последна редакция: май 18, 2010, 05:37:53 am от Siyana »