Автор Тема: Въпроси за Мадарския младежки събор  (Прочетена 2626 пъти)

Неактивен admin2

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 387
  • Профил
Ето някои от важните въпроси/според мен/:
-Кой идва на събора?
-Каква е целта на участието в събора? Туризъм сред красивата природа или стремеж към духовни практики?
-Колко е активно участието на всеки брат или сестра в общия духовен живот?
-Да имат ли обединителни/централни/ теми съборите? Какви да са те?
-Колко са младите хора ,които участват в събора и от какво е продиктуван техният интерес?
-Умеем ли да ги задържим за по-дълго време в братските среди?
-Трябва ли да се вклюват в подготовката на събора братя и сестри ,които не са от Шуменската група? Как?
-Кога трябва да е готова програмата за събора?Дали не е по-добре Шуменската група да получава помощ при ангажирането на лектори?
–Не станаха ли прекалено еднообразни темите на последните няколко събора?
-Как трябва да бъдат осъвремени нарядите ,за да станат по-интересни и с по-голяма духовна стойност?
-Кoгa ще бъде обсъдена социалната дейност на Братството? Или ще чакаме пак да дойде някой индийски духовен приятел,за да ни покаже какво трябва да направим?
-Каква е връзката на Братството със съвременната наука? Как представяме нашите идеи на научни СВЕТСКИ симпозиуми? Умеем ли да обличаме духовното в подходяща за света форма,за да се приеме по-добре?
-Готови ли сме да дадем на света комплекс от упражнения/физически и духовни/,благодарение на които хората ще станат по-здрави ,а може би и по-добри?
–Какви упажнения можем да играем през зимата ,когато не се играе паневритмия?
С тези въпроси не искам да засегна братята и сестрите от Шуменската група.
Те имат най-малка вина за някои от проблемите на събора.Колкото и да са добри професионалисти,те не са в състояние да свършат всичко перфектно.А и имат достатъчно физическа работа.Затова заслужават само нашата благодарност.

 
 

Неактивен admin2

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 387
  • Профил
Добри въпроси! Йога организацията на Шри Шри Рави Шанкар показа че има отговорите на посочените от теб въпроси, и съвсем естествено беше приета в България и тя и самият Учител с отворени обятия. Никой не направи някакви спънки, всичко мина гладко и с успех. Защото знаят как да поднесат учението така, че да бъде удачно за човека на 21 век. Огромния процент последователи са в младежка възраст! Забележете всичко беше организирано от доброволци-последователи, няма платени хора на длъжности. Какво може да задържи и да заинтригува младите хора в Братството? С какво Братството помага реално на обществото, освен с молитви?... Как Братството представя себе си в света и каква е реакцията на обикновения човек към него. И защо е такава?
А Шуменската група поема всичко върху плещите си за Мадарския събор, дават собствени средства, лишават се всяка година едни и същи хора от паневритмия, от беседа, защото са долу да готвят обяда, остават хора да пазят палатковия лагер докато всички останали са горе на платото на мероприятията, а всички останали са като гости тук...Правят всички опити за поканят музиканти, лектори, и дори с това срещат трудност, ето сега още не се знае, къде е дългът на хората които принадлежат към братството, да се отзоват на поканите, оставяйки дребните лични ангажименти?! Толкова сме се отдалечили от истинската идея за ученичество...и сме го превърнали в излети сред природата...


--------------------

Вашата непривързаност към светското е вашето очарование. Вашата привързаност към Божественото е вашата красота.
     
 

     

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Въпроси за Мадарския младежки събор
« Отговор #2 -: април 25, 2010, 03:00:44 am »
Ето някои от важните въпроси/според мен/:

-Колко са младите хора ,които участват в събора и от какво е продиктуван техният интерес?
-Умеем ли да ги задържим за по-дълго време в братските среди?

-Как трябва да бъдат осъвремени нарядите ,за да станат по-интересни и с по-голяма духовна стойност?

Всеки сам може да осъзнае смисъла на наряда и да придобие плод от правенето му.
Това, че някой няма разултатите, които иска, или му е скучно или изглежда "старовремско" - това си е лично отношение. С времето ще отшуми...

Младите хора с ОББ срещат една стена от неявна критика, леден душ  от завоалирани упреци, маскирани с его-угодни цитати.  Има едно закостеняло мнение -" ние, които  от много години четем, ние диктуваме какво да се прави."

А според мен не е така.
Божията милост и откровение, както и личностното осъзнаване (израстване)
 не са функция на възрастта на тялото, броя прочетени беседи, или броя изпапагалствани цитати (извинете ме за израза).


Извинявам се, ако  думите ми са засегналия някой.Неактивен Siyana

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 41
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Въпроси за Мадарския младежки събор
« Отговор #3 -: май 18, 2010, 05:28:01 am »
   По мое 9 годишно наблюдение младежките събори на Мадара не са много младежки... Вярно, идват много младежи, но не те са в центъра на събитията, както трябва да бъде. На практика се получава друго - ръководството на братството се опитва да се налага навсякъде (явно или неявно). Много от младите хора не се чувстват на място там, атмосферата не е толкова топла, хармонична и свободна, колкото би им се искало. Вярно, последните години млади хора водят нарядите - това е добре, но недостатъчно. Лекциите се изнасят най-често от възрастни "авторитети" разни, твърде далеч стоящи от чистото младежко съзнание, както и от реалността... Така че аз като правило ги пропускам с чиста съвест - предпочитам през това време да общувам с младежи, да водим плодотворни, конструктивни разговори, да общуваме като равни и да се обогатим взаимно, да подемем някаква реална инициатива, за общото благо.
  Често младите хора, дошли на събора, са обект на критики, осъждане, подценяване - а често не им се дава думата дори за важни съобщения/изказвания по време на лекционната част (след или между лекциите) - например на младите еколози много пъти са се опитвали "ръководни кадри" да им "запушат устата", за да не говорят за проблемите с Рила - да не "всяват дисхармония" на събора... Е, докога ще се избягват неудобните въпроси?
  При такова отношение много естествено е много млади хора да се отдръпват бързо от братството.
  Колкото до подготовката и организацията на събора - този събор е общ и всички сме равни, "гости" не трябва да има. Аз не съм от Шумен, но винаги помагам където мога - в сервирането, миенето, почистването. Нека всеки свърши по нещо, макар и малко да е - няма нужда да чака подкана. Освен това и пари е редно да оставим - за обядите. Достатъчно е, че домакините се грижат за организацията, не е нужно да поемат и всички разходи - нали за това сме братство.
  Социалната дейност в братството трябва да се обсъжда и подобрява постоянно, защото е много слаба.
  Представянето на братството пред света е все още твърде лошо - ето защо е нужно да се избере ръководител по високия идеал, който дори и само с присъствието си да създава позитивно впечатление; да има силно, светло и топло излъчване (понеже ръководителят е "лице" на братството, хората си правят изводи за братството по него), освен другите основни качества. Тогава отношението към братството ще бъде вече съвсем друго.
« Последна редакция: май 18, 2010, 05:37:53 am от Siyana »