Автор Тема: Новораждане  (Прочетена 2336 пъти)

Неактивен aneta

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
Новораждане
« -: април 29, 2010, 02:27:43 am »
Новораждане, пробуждане на човешката душа,  раждане на Аза в човека, възкресение, самораждане...

 Има ли разлика между термини. И какво можем да кажем за новораждането през призмата на Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно)?. :)

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Новораждане
« Отговор #1 -: април 29, 2010, 03:49:49 am »
Да допуснем, че досега вашият живот е бил нещастен, отсега нататък вие можете да го направите щастлив.
Как?

Вие можете да се родите духовно и вашето духовно раждане да се съвпадне с едно щастливо благоволение на съществата от по-висшите Йерархии.

Туй е, което Христос нарича „НОВОРАЖДАНЕ“ – може да се родите, без да умрете, и пак да живеете в тялото си. Целият ви живот ще се измени, всичките нещастия ще ви напуснат и отгоре започва едно благоволение.

За да дойдете до това щастливо съчетание, под ръководството на тия висши Йерархии, които да се заинтересуват от вас, вие трябва да намерите вашия Учител и да нямате абсолютно никакво съмнение в Него.


от беседата  ВЯРА И СЪМНЕНИЕ, ООК, 1923Г.
http://triangle.bg/books/1922-10-01-20.1998/1923-06-17-19.html


Ако се пусне търсачка с ключови думи ще се намерят много цитати, които комплексно разгледани, може да дадат по-детайлен отговор.

Според мен всяка школа си има свой термини и понякога става опасно преплитане.
Стават изменения и поради различните преводи, породени от степента на познаване на материята от самия преводач.

За мен новораждането е крайна фаза от  съзнателна работа с методи, дадени от Учителя за  изграждане на духовните тела, както иразумното и съзнателно ползване на техните възможности.

Имам преки наблюдения над хора, които поради чист живот и светли мисли са били благословени със специални  дарби. И тези от тях, които не се възгордяха (а по-скоро си мълчаха) ги запазиха и развиха. Те с кротост и любов, по възможност и анонимно помагат на хората, даже често без хората да разберат.
« Последна редакция: април 30, 2010, 10:46:27 am от Delfin123 »

Неактивен Васил Василев

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 114
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Новораждане
« Отговор #2 -: май 12, 2010, 03:13:51 am »
Попаднах на следните беседи в Триъгълника, максимално близки до темата "Новораждане":

Новораждане
Родени изново

Разбира се, ние трябва да "смелим" нещата, казани там, и да се произнесем от свое име - какво сме разбрали. Мисля, че посочените беседи могат да бъдат добро начало за подобно изследване.

Цитат
Братството е израз на Любовта на новородения. Само той съзнава какво нещо е братство. Като види един човек в лицето му, той вижда брат.


Цитат
Християнин, в пълния смисъл на думата, може да се нарече Синът Божий, т.е. роденият от Духа. Следователно в бъдещата религия всички хора ще бъдат родени от Бога, ще съставят едно голямо семейство, членовете на което ще бъдат помежду си братя. Всеки ще бъде готов да се жертва за брата си. Тогава няма да срещнете човек, който да се нуждае от нещо. Никой никого няма да изнудва.


Цитат
Под думата „нива“ разбирам всичко, което Първата Причина е създала.Следователно, желая на всеки да мине през страданията на нивата, за да придобие ония знания, които ще го доведат до новораждане, до раждане от Духа. Да се роди човек от Духа, това значи да стане член на Братството. Братството е условие за идване на Любовта между хората.


Новораждане

Цитат
Христос е подразбирал как именно ще се родим. На онова дете, което трябва да се роди, трябва майка. На майката трябват условия. На нея е необходимо здраве, слънчева светлина и топлина, които благоприятстват за този плод, за туй, която тя ще роди. Под тия думи „раждане“, аз не разбирам раждането на туй тяло. Не, под „раждане“ аз разбирам туй съзнание, което трябва да мине от майката в детето. Човек не е туй, което виждаме външно. Ние се лъжем, заблуждаваме се, като търсим човека в неговата външна форма.


Цитат
Ако се не роди човек изново, той е осъден на смърт. Старите алхимици са изследвали закона за подмладяването. И сегашните учени изучават туй подмладяване и казват: „Човек може да се роди изново“. Туй раждане е съзнателно. То не е раждане на забрава. При това раждане човек съвършено изменя своето естество. Той забравя всичко старо, съзнателно минава от едно състояние в друго и започва новия живот. Тогава той влиза във връзка с всички живи сили на природата и животът му вече няма да бъде една тежест, но – едно благо. Обаче докато дойде до това „новораждане“, той ще мине през такива тежки състояния, каквито човешкият ум не може да схване.


Родени изново

« Последна редакция: май 13, 2010, 07:18:19 am от vasil »

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:Новораждане
« Отговор #3 -: юни 13, 2010, 04:41:54 am »
Не е ли добре да се открие форуми по психология, педагогика и философия?
« Последна редакция: юни 13, 2010, 04:46:33 am от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."