Автор Тема: ПАРАПСИХОЛОГИЯ  (Прочетена 8879 пъти)

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« -: декември 04, 2008, 05:15:32 pm »
Здравейте!

Откривам тази тема, тъй като сред обществеността, психолозите, психиатрите и други специалисти има голяма нужда от истинска научна информация за парапсихологията и пси-феномените, които тя изучава. Прилагам учебници и други материали. Парапсихологията е продължител на окултизма със съвременна научна методика.


http://www.para-psychology.ru/index.htm

http://o4em.com/2009/05/12/parapsychology/

http://www.galactic.org.ua/pr-nep/parapcix8.htm

http://www.psi-world.narod.ru/psi_glossary.htm

http://parapsihologia.my1.ru/

http://chuvstvo.org.ua/load/4-1-0-63

http://www.prosvetlenie.org/esoteric/11/map11.html
« Последна редакция: септември 11, 2009, 09:01:22 am от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re: ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #1 -: декември 04, 2008, 05:45:26 pm »
Екстрасензорен тест - упражнение с карти

Този прост тест с карти измислих през 1990 г., когато много хора твърдяха, че са екстрасенси – ясновидци, медиуми, контактьори и др.

Вземате една нова колода (тесте) стандартни карти за игра, разбърквате ги добре, слагате ги с лицето надолу и започвате да обръщате карта по карта, като предварително казвате, какъв е цветът й - червен или черен. Направете 3 серии опити за познаване, всяка от които с по 10 карти и си изчислете резултата. Имате възможност да използвате “кожно зрение" и радиестезия. Може и някой друг да тегли и обръща картите. При над 80% познати карти – имате мн. добра екстрасензорна спобност, между 60 и 80% - добра, а под 60% - случайност.
Това можете да експериментирате и с някой, който претендира, че притежава “ясновидска дарба”!

Следващият експеримент е по-сложен, за напреднали - разпознаване на отделните карти – купа, каро, пика, спатия и т.н.

На всички доказали или открили екстрасензорните си способности – честито!

Тези от вас, които направят екстрасензорния тест с карти, ако имат желание, могат да коментират експеримента и резултатите от него във форума или с мене по ЛС.
« Последна редакция: януари 18, 2010, 12:51:01 pm от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #2 -: октомври 25, 2009, 06:21:55 am »
Не знам точно какво го интерисува Светослав от парапсихологията?
Но ако един човек наистина има ясновидски способности, можеш да го познаеш точно за няколко минути. Достатъчно е много малко за да бъде тестван и то с подръчни материали, без никакви лаболаторни тестове и сложни апаратури. Но много е важно и от съществено значение е, дали самият човек - ясновидец или притежващ действително ясновидски дарби ще пожелае това. Защото ако не желае да бъде тестван, ако е достатъчно грамотен, начетен и обигран, театърът който може да разиграе е грандиозен. Разбира се тук не говоря за всички онези, които си пускат рекламите по вестници, списания и телевизии. Всички те са просто печелбари и шарлатани, злоупотребяващи с човешкото нещастие и невежество.
Разбира се говоря от разказвани случки лично на мене от хора с истински ясновидски дарби. Например един мой много добър познат, бих казал отличен приятел, нежелаещ името му да се знае по негови си лични съображения, които силно уважавам, ми е разказвал различни случки. Които ако не бяха толкова сериозни, щяха да са много комични. Проблемът е, че хората с истински дарби се познават по някаква си тяхна система и много трудно могат да бъдат излъгани, освен ако те самите не го позволят. Или ако пред тях е човек с по-големи дарби от тях самите, за да го "заглушат" - образно казано.
Оказва се, че не било чак толкова хубаво да си ясновидец. Рисковете и неприятностите били повече от привилегиите им. По различни поводи ми е разказвал, че така наречените научни среди твърде малко знаели от реалностите им. За тях всичко било химия или биология, а не реален човек с реални нужди, реални потребности, реални мечти, реални ... много неща. А тестето с карти са просто един декор в театъра, в който декор непросветените се заглеждат повече от колкото в артиста използващ декора. :))) Точно както е с бинокъла - не бинокълът вижда, а "окото " стоящо зад бинокъла е важното.

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #3 -: януари 15, 2010, 07:39:48 am »
Не виждам нищо терминологично сложно в литературата, която съм приложил за информация. Една част от нея даже е научно остаряла – от преди 20-30 години. Има хора, които нея не могат да разберат, а какво да кажем за съвременните разработки в областта на парапсихологията и екстрасензориката – телеестезия и телепатия. За народа телепатията е “четене на мисли (словесни)”, а телеестезията – “дарба ясновидство”. Истината е, че нито “четене на мисли” съществува  така, както си го представят мнозина, нито “ясновидството” е “дарба от Господа”! За това е нужна просвета и научно-популярни лекции, публикации и демонстрации на психологичeска и парапсихологическа тематика.
« Последна редакция: януари 17, 2010, 11:15:59 pm от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #4 -: януари 18, 2010, 03:40:40 am »
Не виждам нищо терминологично сложно в литературата, която съм приложил за информация. Една част от нея даже е научно остаряла – от преди 20-30 години. Има хора, които нея не могат да разберат, а какво да кажем за съвременните разработки в областта на парапсихологията и екстрасензориката – телеестезия и телепатия. За народа телепатията е “четене на мисли (словесни)”, а телеестезията – “дарба ясновидство”. Истината е, че нито “четене на мисли” съществува  така, както си го представят мнозина, нито “ясновидството” е “дарба от Господа”! За това е нужна просвета и научно-популярни лекции, публикации и демонстрации на психологичeска и парапсихологическа тематика.
Чисто от научна гледна точка на "сухата" логика:
Народът може да си говори каквото си иска - нали повечето хора от народа не са научни работници. Но един учен да говори "научно" от гледна точка на Истината без да я е "видял", че ясновидството не е дарба от Господа, хммм.... мии.... може и така да е - старозаветното ясновидство сигурно !? За онези които са откраднали Познание от Бога и го постигат чрез разни медикаменти и меко казано доста нечистоплътни методи ...може би не е дарба от Господ ясновидството. то нали и Сатаната ...така.... (многоточия). !-2 хапчета или 1-2 билчици, или 1-2 кръвни ритуала, или нещо друго каквото се случи там според местния вид шаманство.
Но иначе съм съгласен, че е нужна просвета, но не и научно-популярни лекции, публикации и демонстрации за да се достигне до същинското Духовно Ясновидство.
Все ми се струва, че същинското Духовно Ясновидство не се преподава чрез научно-популярни лекции и прочие .., защото това и тематика за малцината избраните от многото призваните.
То ако се достигаше толкова лесно само с четене на научна литература..... всички онези дето са чели "научната литература" от Александрийската библиотека, щяха да знаят кога е щяла да потъне и да спасят "научната си литература".
За Истината може да говори Научно само този който Я е "видял", другите са само предполагаеми изказвания по темата. Като например ...някой е искал да пробва друг човек дали е или не е ясновидец докато си яде дюнера. Но Господ е решил, че втория човек не трябва да отваря вратата на всяко позвъняване, защото ако всеки псевдоучен почне с нелегалните експерименти .... Ми то на земния човек времето за личен живот е ограничено и всеки "учен" би следвало да знае, че в "опитната лаболатория" не се влиза без пропуск като в кръчмарски хан. Или ...прави се някаква хирургическа интервенция в "операционната зала" за която са нужни стерилност и компетентност за предполагаемо присъствие в "операционната зала", но след приключване на хирургическата интервенция и "зарастване на раните" , не е необходима толкова висока стерилност в опитите.....  Най-малкото един учен би следвало да уважава друг учен, защото обществото се крепи върху взаимното уважение между хората. А при шаманизма няма взаимно уважение и Любов - там има страхопочитание и тоталитаризъм.

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #5 -: януари 18, 2010, 01:13:16 pm »
Виж какво, приятелю, купи си едно тесте нови карти и като се научиш с твоята "дарба" от Господа "духовно ясновидство" да познаваш "черно и червено" ела в моята приемна в София и се докажи пред нашата камера. За твоя Господ(ин) това е дреболия. Ако трябва ще дойда до Пловдив.
« Последна редакция: януари 18, 2010, 01:15:59 pm от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #6 -: януари 19, 2010, 06:00:19 am »
Здравей Светослав,
Нямам спомен някъде, някога, пред някого да съм казвал, че съм ясновидец. Още по-малко съм казвал ,че съм парапсихолог. За едното се иска разрешение Свише, за другото докИмент от Кесаря. За себе си съм казвал, че съм само езотерик - изучаващ законите на Невидимите светове. Но до къде ми е нивото , еее... Божа работа е това. Ако Господ реши, ще имаш тази възможност. Но от сега да ти е ясно - карти не редя и упражнения с тях не правя, боб не хвърлям, куршуми не лея. Не се горещи, просто водим разговор със "суха логика" ... така правят научните хора, нали!? А аз съм простосмъртен човек и сам по себе си и от себе си няма как да получа Дарбата без разрешение Свише.
 Е, точно там е и препъни камъчето между вас научните учени и нас езотериците от друга страна. Вие казвате, че "дарбата" си е чисто биологическо явление.
Ние казваме, че  Дарбата ни е дар от Господ и Той решава на кого, кога и как да я даде. Освен това и точно Господ налага правилата как да се използва Дарбата. Вярно е,че за Него е дреболия, но Той не съм аз, не е по силите ми да Му нареждам и поставям условия. Така, че се налага да Го омилостивиш някак си - нали си и теолог.... не го ли пише в Теологията .."Обичай ближния си" ? Аз да не съм опитна мишка. Като искаш биологически експерименти - направи ги с твоето тяло. Когато му дойде времето, можем и да "забием" по един дюнер заедно. И никакви карти и камери не ни трябват, да не съм студент от НАТФИЗ :)))) липсва ми фотогеничност, пък и да ти кажа изчервявам се като млада невеста от такива постановки. Липсва ми тренинга на кесаревата парапсихология. Човещинка е, нали?

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #7 -: февруари 05, 2010, 06:58:54 am »
Здравей, Иване!

Всички нормални хора имат екстрасензорно възприятие, имаш го и ти. В по-малка или по-голяма степен си “ясновидец” и затова те нарекох така. Човекът е Бог в процес на еволюция, както казва богословът Ваклуш Толев, та няма кой да ти резрешава да имаш ли екстрасензорни способности или не. Разрешение от Свише за телеестезичната информация не се иска. Така наречената “дарба ясновидство” (телеестезия) я притежава всеки човек, независимо от неговото интелектуално и духовно ниво, без значение дали е общ работник, крадец, висшист, атеист, православен, мюсюлманин или езотерик. Психоенергоинформационната методика на обучение отнема само няколко часа. Разработена е от съветски учени през 70-те години в секретни лаборатории. В момента се преподава свободно в Русия на интересуващите се. В България аз разработих и усъвършенствах в практиката си собствен вариант. От години се занимавам с психичното управление на различни конкретени трансови екстрасензорни процеси и задачи. Разбира се, не виждам нищо “духовно”, никаква “дарба от Господа” в това – за мене е въпрос на нервно-психична (само)регулация, (само)контрол и (само)програмиране.
Няма никаква мистика, нито чудеса в екстрасензориката – и Е. Блаватская, и Р. Щайнер пишат, че всеки може да събуди спящите сили на своята душа.
А тестът с картите за игра е достъпно средство за проверка на първоначалната познаваемост при идеомоторната, интуитивната и зрителната телеестезия във времето и пространството. Както може да се използва и за упражнения.
Дюнер двамата няма как да ядем – вегетарианец съм от 1979 г.  
« Последна редакция: февруари 05, 2010, 07:00:46 am от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #8 -: март 11, 2010, 03:29:46 am »
Що бе, има и вегетариански дюнери. И аз съм вегетарианец. Е, само от 1992 година. Не знам при тебе, но при мене вегетарианството стана като следствие от чиста физическа и Духовна необходимост. После трябваше да го мисля с неграмотното си мозъче защо така се получи. Така разбрах, че вегетарианството не е мода или нещо подобно ,а необходимост. Иначе става насилие над човек. Съвсем друг е въпросът ако човек е прочел някъде нещо по въпроса и е решил, че като стане вегетарианец и ще стане духовен. Може и да стане - така е,имаш право. Но в Религията има едни термини такива .... които определят дали може да се проявят Духовните способности в плът или не могат . Две различни неща са. Господ Бог решава на кого да даде дарбите и точно какви да са те в плътското тяло.
Иначе в горния постинг си прав за определени неща. Тази екстразензорика я имат не само всички хора , но и животните. Всичко живо същество което диша и има топла кръв.... /опсссс... лично аз твърдя,че и други същества без топла кръв се включват в тази категория, като студенокръвни и морски обитатели/ ...имали аура, има и екстразензорика и всичко онова за което говориш. Въпросът вече опира до правилното осъзнаване на това нещо. Самата аура е резултантна величина от живота ... или ... от проявлението на вътреживеещият Дух с материалното/физическо тяло. Та моята мисъл е, че се отдава изключително внимание на резултатната величина /за по кратко - аурата/ от колкото на Духа който я е предизвикал при явлението живот в плътско тяло.
Пример за по-лесно разбиране:
Все едно станала е катастрофа и една лека кола /или друго МПС/ блъска човек. Хората казват леката кола го блъсна. Не е вярно ....шофьорът на леката кола го е блъснал, защото шофьорът управлява колата. Движението на леката кола и самата постройка на леката кола са следствие от работата и действията на шофьора. Защо не съдят в съда после леката кола, а шофьора,ако леката кола е виновника?
Тук е същата работа. Духът,... Бог е шофьорът. Аурата и екстрасензориката са следствие от работата на Духа ..Бог. Ако човек схване това - никога няма да обръща такова внимание на тази екстрасензорика толкова много. тя е простро един инструмент или ... следствие от работата и живота на Духа в плътското тяло. Всичко това за което ми говориш е изкривена реалност,но уви ...реалност е. 

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #9 -: март 11, 2010, 05:33:17 am »
...аура, има и екстразензорика и всичко онова за което говориш. Въпросът вече опира до правилното осъзнаване на това нещо. Самата аура е резултантна величина от живота ... или ... от проявлението на вътреживеещият Дух с материалното/физическо тяло.
...

Според мен, доста точни попадения има Иван в горния пост и мисля, че ключа към "загадката" за екстрасензорики, дарби, ясновидци (телестезисти) и за каквото се сетите в тази насока, се намира във -  "Въпросът вече опира до правилното осъзнаване на това нещо."

За жалост никой не иска да "осъзнае нещото". Защо? - защото да осъзнаеш (нещо си) "правилно", то трябва да намериш неговият окултен смисъл и значение,...тоест - Как се вписва "нещото" в Божественият план и защо?
Общият отговор па подобен въпрос е ясен - ВСИЧКО се дава с Висше за да помага в еволюционното развитие!

Това обаче не се разбира от някой практикуващи и развиващи горните дадености (дарби) и се внушава от тях, че те помагали ПРЯКО. ПЪЛНА ЗАБЛУДА И ИЛЮЗИЯ! Мога да дам ХИЛЯДИ примери, при които за излекувани или изясновидствани хора, дори и това да е станало успешно за момента, бъдещето на този, на които е "помогнато" е станало още по-черно. Ако иска някой може да тръгне да опровергава тези мои твърдения, но предварително ще уточня, че наелите се с тази задача и ОСОБЕНО практикуващи сходни дейности, силно ще пострада техният имидж. Така че, помислете първо преди да пишете небивалици и се подгответе добре и аргументирано.

Добре! Тогава как се помага...? - Най-общо хората с дарбите, помагат КОСВЕНО, и в това е окултният смисъл и замисъл на Небето. Тоест - ТЕ помагат изключително на други хора, които притежават "твърдо" материално съзнание, за което Бог и други духовни светове не съществуват...С една дума помага се на тези, които ще повярват само, ако "получат от умрял писмо" (крилата фраза!) или на други, които се крият зад някаква лицемерна псевдодуховност, извличайки ползи от това, а всъщност са дълбоко материални в съзнанието си.

Още по-конкретно... Как по-точно се помага косвено? - За по-лесно можем да асоциираме хората с дарбите като своего рода "свидетелства", съотнесени към невярващото и изкривено човешко съзнание. Всичко свършва до ТУК. До "свидетелствата"...
Това принципно не се разбира от "даровитите" хора и те "развиват" (бла-бла) допълнителни дарби, а всъщност развиват Егото си, което ги забива в материята със такава сила, че изгубват всякаква връзка с Божественото в себе си и Невидимият свят, а от там и с мисията и задачите, които имат през земното си съществуване. Всеки може да се досети какво става после - около нас е пълно с "божи наместници", които са с разбити и осакатени земни животи.
"Защо така?" - ако ги попитате, ще ви кажат - "Ние си нагърбваме с изкупуване на общочовешка карма" - Глупост! Твърдение, на което човек се чуди да се смее ли или да да плаче.Думи нямам!    
    
Изводите са прости:
1.Лечителя "помага", но не като лекува или подобрява здравето на някой.
2.Ясновидеца "помага", но не като предрича или пророкува на някой.
3... и така на татък, за каквото се сетите....

В този ред на мисли, резонен е въпроса - А трябва ли да развиват "дарби", тези които нямаме изявени такива? - АБСОЛЮТНО НЕ! Това което е дадено на човек от Бог (петте сетива!) е предостатъчно ТОЙ (човека!) да постигне своето съвършенство. Може да се докаже!
Върху какво трябва да са работи тогава? - Основно върху две неща. Първо върху МОЛИТВАТА, която трябва да е достатъчно силна, за да се чуят потребностите там където трябва. Второ - върху ИНТУИЦИЯТА, чрез която ще се получат правилните отговори, от ТАМ от където не грешат. Простичко нещо, което много трудно се осъзнава.
От тук нататък за човека е нужно да са съсредоточи САМО върху тези две неща, ако иска да има ускорено духовно развитие и напредък. Страничните "занимания" (развитие на заложби!), е все едно да отидеш в Америка, през Нова Зеландия, тръгвайки от Европа,... но трябва да се уточни, че всеки има право на ЛИЧЕН избор, за който си носи отговорност. А каква е отговорността през Ликвидационния век? - Всички знаем! С две думи - много тежка! (друга тема)

Като обобщение:
1.Да развиваш допълнителни "виждания"(чрез курсове и обучения), без те да са първоначално изявени  - това е ГЛУПОСТ!
2.Да развиваш методики, чрез които да преразпределяш Божествени енергии и да "помагаш" на  някой, без това да е изначално заложено в теб - това е ГЛУПОСТ!
3.Единственото нещо, което му трябва на човек по неговият Път, това е да осъзнава все по-дълбоко ИСТИНСКАТА си връзката с Бог, която се осъществява само с молитва и интуиция. Как се подобряват параметрите на подобна "комуникация"? - Четете Беседи и се учете! Там има всичко и поне до сега, аз не съм останал без отговор на нито един мой зададен въпрос. Това е и причината да ГИ препоръчвам горещо.  

Поздрави, разумност и Светлина желая на всички!

п.п. Под "ГЛУПОСТ" имам предвид проявяване на неразумност, която е в основата на всичките проблеми, които дефакто човек САМ си ги твори,... и САМ си ги създава.  
  
« Последна редакция: март 11, 2010, 05:47:37 am от Никола Дамянов »

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #10 -: март 15, 2010, 08:53:34 am »
Първо да кажа, че подкрепям мнението на admin2 в "Рекламирането в сайта" и мисля, че позицията да се трият всички скрити реклами, на дейности, непряко свързани с естеството на сайта е добре преценена и разумна. Сайта е свързан изключително и пряко с Школата на Бялото Братство и свързаното с Нея Учение на Беинса Дуно. Така че, премахването на скритите реклами е справедливо и основателно, ОСОБЕНО при положение, че сайта се самофинансира и не е е допуснал официално рекламиране.
Иска ми се да споделя още мисли в тази насока, защото те имат връзка с предходните ми два поста и най вече този в тази тема.

В темата малко по-горе  (мнение №9) , изразих виждане относно окултният смисъла на "дарбите" (общо казано!).
Ако скицирам основната си мисъл, то - "дарбите" на хората, представляват своеобразно свидетелство за съществуването на Невидимият свят. Често изявата на самите "дарби" нямат нищо общо с духовното ниво на даден човек, тоест да си ясновидец или екстрасетнс, не означава непременно, че си много духовно напреднал. В основата на "практикуването" на дадените дарби, обикновено допълнително се изчистват кармичните взаимоотношения между хората. Неразбирането на подобна постановка, почти винаги води до големи заблуди, противоречия и ...най-вече трупане на допълнителна карма - респективно усложнения и нови цикли.

Беше ми зададен въпроса на скайпа: От къде съм толкова сигурен за нещата които твърдя и защо се изказвам като "последна инстанция" ? Подобни въпроси са заядливи и деструктивни и нямам време да отговарям персонално на някой. Подобни "скайп-дебати" са губене на ценно време, което ме предизвика да блокирам хората, които са решили да си пилеем времето в излишна реторика. Тук обаче, ще споделя мнение и ще отговоря на въпроса,...а който ме разбира - разбира! За останалите - нямам претенции какво се мислят за мен, в какво ме упрекват или какво злословят зад гърба ми...
Отговора - Стремя се да се изказвам  не "крайно", а принципно и аргументирано! Принципите са тези, за които Учителя говори и е дал, а аргументите ми са на базата на  вече 15 годишен ЛИЧЕН опит  и наблюдения. По синтезирано отговора се изчерпва с три точки:
1. Познавам в голяма степен почти всичко, което е писано от хора за "дарбите" и...това, което е писано за хора с "дарби". В този ред на мисли, трудно може да ме изненада човек с някоя нова методика или "дарба", който да не съм разглеждал и анализирал, с помощта на  Принципите и Мъдростите, които ни е завещал Учителя.
2. Имам изключително голям опит,...при което съм пробвал на практика подобни "дарби", като ясновидство, лечение и производни нетрадиционни методи, но всички "прецедено" през правилата, които е дал Учителя. Резултатите са били много положителни, но за тях няма да говоря. Които ме познава добре - знае! Да уточня само - аз нито съм практикуваш  някаква "дарба", нито пък си изкарвам хляба по този начин, така че това не е реклама, а по-скоро факт, който да се третира като ценен личен опит, даващ достатъчна доза истинност на това, което казвам.
3. Имам изключително богати лични наблюдения, от ЛИЧНИ срещи с всепризнати и известни хора с "дарби". Мисля, че този факт също не е за подценяване, защото нещата които се пишат в книгите за някой, много често се разминават драстично със действителността и реалностите, в които се намира "този някой", независимо дали е екстрасенс или ясновидец,...или...какъвто си щете.

В личен план тези три точки (теория, практика и лични наблюдения) относно хората с "дарби", поставени върху фундамента на Мъдростта изграден от Учителя, ми дава убедеността, силите и непоколебимостта да изразявам "крайни" мнения.
Това, че някой нямало да ги разбере тези мнения, в общи линии не е мой проблем!
Това, че някой щял да се стресира от "крайноста" - също не мисля, че е мой проблем!
Мой проблем е отговорността, която аз съм готов да си нося и ще си нося за ВСЯКА моя казана дума.
Толкова по този въпрос.

Мисълта ми беше друга... За "скритата реклама" в сайт, с идейни и духовни цели като този.
В предходното си мнение, казах че е глупост, човек да развива "дарби" и се обосновах за това.
Всъщност, думите ми се отнасят САМО за хора, които се открили по някакъв начин Учението и са решили сериозно да се занимават със своето духовно усъвършенстване. Все пак тук основно пишат и четат такива хора, нали?
Обръщам се към всички тези хора - курсове, махала, карти, обучения...  са само първото ниво на повдигане на Вярата у човека, което ниво много от хората ВЕЧЕ го имат, след като са решили да се усъвършенстват в Школата на Бялото Братство.
Да четеш Учителя като полагаш съзнателни усилия (упражнения!) за своето развития, и да се запишеш на курс (ясновидство, махало, теле... и т.н.), е по-скоро няколко стъпки назад, от колкото някакво развитие. Това може да се докаже!

Каква е разликата тогава между един човек, който развива своите "дарби" и един Ученик? - Разликата е ОГРОМНА! Никой от тези, които аз познавам, и които усъвършенстват и практикуват "дарбите" си,  не е могъл да оправи собствените си проблеми и противоречия, а всички Ученици (истински!) са се справили до голяма степен не само със собствените си проблеми, но и с проблеми във своето семейство и тези на своите близки. Схващате ли разликата? Нима това е незначително?
Какво от това, че ще се научиш да вееш махало (примерно!)? Каква полза от това в личен план? Че опитай се да си познаеш нещо на себе си или на твой близък (дете, баща, майка, жена...)? Опитай се да си решиш собствен здравословен проблем или такъв на детето си? Трудна работа! Подобни положителни развръзки аз не съм наблюдавал.
В този смисъл,... една голяма българска ясновидка и лечителка, с международна известност (доказана дарба в Япония!), споделя в интервю, че изпада в паника, ако има здравословен проблем нейното дете. Първата реакция винаги И е била, дори по сред нощ да се наложило, да звънне на GP-то. Това просто го споменавам, за да не се напъне някой да ме убеждава, че неговото махало много помагало и познавало. Друг е въпроса как ясновидец на ясновидец гледа или как екстрасенс, лекува екстрасенс...Интересни наблюдения имам и в тази насока, но няма да "разводнявам" сега. (друга тема!)

Иска ми се да уточня - нека не се третират моите думи до тук като упрек към тези, които правят подобни курсове и учат хората да гледат или да лекуват,... или пък към онези, които практикуват дарбите си.  Аз не съм против това, а съм против скритата  реклама, и това, че нейното място не е подходящо в некомерсиални сайтове с конкретна духовна насоченост като този. Просто казано - всяко нещо трябва да си има своето място!
В този ред на мисли на всички развиващи и практикуващи "дарбите" си ще кажа - не си правете реклама и не си търсете клиенти на неподходящи места като братски форуми и сайтове посветени на Учителя. Разумно е подобни места да ги използвате за личностното си усъвършенстване и най-вече за осмисляне на вашите дарби. Само така може да използвате вашите дарби по предназначение и да избегнете един неприятен момент - вместо да изчистите кармата си, да натрупате нова такава, която ще има да чистите още много животи напред.
Скептичен съм, че някой от практикуващите ще ме разбере, но все пак е нужно да се каже нещо в тази насока...
Така си мисля!

Поздрави.

п.п. Да уточня, че под "дарби" имам предвид, всички прояви на даден човек, които са извън традиционната човешка сетивност, и които нямат научно обяснение. Екстрасенси, ясновидци, телестезисти, телепати, гадатели... -  терминологията за подобни дарби е много раздута, но принципно нещата се припокриват,... тоест окултният смисъл е един и същ, а поставените цели от Невидимият свят са аналогични, но с различни нюанси.  


    
 
  

« Последна редакция: март 15, 2010, 09:06:45 am от Никола Дамянов »

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #11 -: март 16, 2010, 04:09:50 am »
Винаги съм казвал, че овладяването на истински окултни знания, способности и умения (телепатия, интуиция, телеестезия (ясновидство), Висша Магия и др.) е важна част от духовното развитие на ученика на Всемирното Бяло Братство. Четете внимателно Словото на Учителя, научна психологическа и парапсихологическа литература, тренирайте екстрасензрното си възприятие и практикувайте. Не вярвайте на безплодното религиозно философстване на нереализирани, комплексирани хора, роби на своите психични защитни механизми, без познание в областта на съвременнте науки и които черпят информация за “духовното" от популярна псевдоезотерична литература, продавана по уличните сергии с книги. Тези "братя" и "сестри" са с високо “духовно” самомнение, нямат екстрасензорни, интуитивни дарби и от завист злословят какво ли не, като болната им тема е за "духовността" и комерсиалността. Просто защото са интелектуално ограничени и без широка обща култура. И най-вече - страх ги е, че телеестезистите виждат тяхното "духовно" лицемерие! Аз съм опитен "окултен боец" и ще се справя - къде със Слово, къде с Магия...

« Последна редакция: март 16, 2010, 04:20:15 am от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #12 -: март 16, 2010, 05:25:22 am »
Винаги съм казвал, че овладяването на истински окултни знания, способности и умения (телепатия, интуиция, телеестезия (ясновидство), Висша Магия и др.) е важна част от духовното развитие на ученика на Всемирното Бяло Братство. Четете внимателно Словото на Учителя, научна психологическа и парапсихологическа литература, тренирайте екстрасензрното си възприятие и практикувайте. Не вярвайте на безплодното религиозно философстване на нереализирани, комплексирани хора, роби на своите психични защитни механизми, без познание в областта на съвременнте науки и които черпят информация за “духовното" от популярна псевдоезотерична литература, продавана по уличните сергии с книги. Тези "братя" и "сестри" са с високо “духовно” самомнение, нямат екстрасензорни, интуитивни дарби и от завист злословят какво ли не, като болната им тема е за "духовността" и комерсиалността. Просто защото са интелектуално ограничени и без широка обща култура. И най-вече - страх ги е, че телеестезистите виждат тяхното "духовно" лицемерие! Аз съм опитен "окултен боец" и ще се справя - къде със Слово, къде с Магия...


Горното мнение е ценно за мен и за това си го сейфирам, за да не се затрие някъде...
Явно, че Светослав визира в голямата част от поста си, мен самия. ОК! Нямаше проблем и да ме спомене по име. Не би трябвало да се бяга от конкретност!
Разбира се, че може да се направи коментар на самото мнение, но аз каквото имаше да казвам по темата го казах в последните си три мнения и ще спра до тук.

Пожелавам на всички Любов, Светлина и много разбиране в това, което правят.
« Последна редакция: март 16, 2010, 06:15:18 am от Никола Дамянов »

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #13 -: март 16, 2010, 07:08:22 am »
"Запример, някой от вас може да говори за ясновидството, да държи цели лекции какво нещо е ясновидството. – Добре е това, но дайте една демонстрация. Малко хора могат да дадат една демонстрация за ясновидството. Защо? Защото онзи човек, който има ясновидство, той вижда и отпред, и отзад на главата си. Значи, други очи действуват и разкриват света от друга светлина. Но ако един човек не (е) готов, както много хора не са готови за ясновидството, и се развие в тях тази способност, тя би ги поставила в крайно смущение."
"Каза ми всичко", 32. неделна беседа от Учителя, държана на 16 юни 1935 година
София-Изгрев

"Сега, аз бих желал запример, повечето от вас да бъдат ясновидци – да виждат, да знаят. Не зная колко души от вас са ясновидци. Трябва да развиете ясновидството. Не мислете, че то може изведнъж да се развие. Най-напред при ясновидството, вие ще влезете в един свят като на кино. Най-първо ще се научите да се самоовладявате. Нищо да не те смущава. И като че всички тези работи са уредени. И ще се концентрираш вътре в себе си, в ума си и ще видиш, колко неща минават по пътя. Ще знаете това е кино, това не е реален свят."
"Малките опити", 6. лекция на Общия окултен клас, държана от Учителя на 10 ноември 1937 г., сряда, 5 ч. с.
София – Изгрев.

 
« Последна редакция: март 16, 2010, 07:47:42 am от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:ПАРАПСИХОЛОГИЯ
« Отговор #14 -: март 17, 2010, 05:15:33 am »
"Запример, някой от вас може да говори за ясновидството, да държи цели лекции какво нещо е ясновидството. – Добре е това, но дайте една демонстрация. Малко хора могат да дадат една демонстрация за ясновидството. Защо? Защото онзи човек, който има ясновидство, той вижда и отпред, и отзад на главата си. Значи, други очи действуват и разкриват света от друга светлина. Но ако един човек не (е) готов, както много хора не са готови за ясновидството, и се развие в тях тази способност, тя би ги поставила в крайно смущение."
"Каза ми всичко", 32. неделна беседа от Учителя, държана на 16 юни 1935 година
София-Изгрев

"Сега, аз бих желал запример, повечето от вас да бъдат ясновидци – да виждат, да знаят. Не зная колко души от вас са ясновидци. Трябва да развиете ясновидството. Не мислете, че то може изведнъж да се развие. Най-напред при ясновидството, вие ще влезете в един свят като на кино. Най-първо ще се научите да се самоовладявате. Нищо да не те смущава. И като че всички тези работи са уредени. И ще се концентрираш вътре в себе си, в ума си и ще видиш, колко неща минават по пътя. Ще знаете това е кино, това не е реален свят."
"Малките опити", 6. лекция на Общия окултен клас, държана от Учителя на 10 ноември 1937 г., сряда, 5 ч. с.
София – Изгрев.

Благодаря ти Светослав за цитатите!
Това вече е истинска дискусия, когато имаме реални цитати и ги подлагаме на коментари, което е напълно в естеството на сайта и неговото предназначение.
Надявам се, че подтика ти да цитираш Учителя не е заядлив, а просто си вникнал в думите ми по горе:
"В този ред на мисли на всички развиващи и практикуващи "дарбите" си ще кажа - не си правете реклама и не си търсете клиенти на неподходящи места като братски форуми и сайтове посветени на Учителя. Разумно е подобни места да ги използвате за личностното си усъвършенстване и най-вече за осмисляне на вашите дарби."
При положение, че си разбрал идеята ми, ще се получи добра дискусия и навярно ще има полза не само за твоето личностно развитие и усъвършенстване в нещата които правиш, но това ще е полезно и за много други хора, които се занимават със сходни неща...

На цитатите ти мога да отговоря по два начина.
Първият е да извадя и да коментирам "контра" цитати като:
"Мнозина минават за ясновидци, а при това питат какво е тяхното предназначение на земята. " из "Десетте девици", 1 септември 1940г
или
"Има голяма гордост и в ония, които имат ясновидство. Такива с течение на времето ще загубят дарбата си. Преувеличаването на дарбата на ясновидеца е лош признак." из "Симоне Йонин, любиш ли ме?", 12 юли 1920 г,
или... т.н.
Можех да намеря и още много цитати, където Учителя влага в ясновидството, далеч по-различни неща от тези, които са общо приети. Там ясновидството е разгледано като следствие на едно духовно израстване,  като следствие на една вътрешна, целенасочена и съзнателна духовна Работа...На много други места пък ясновидството се дефинира като получаване на Светлина, която е в следствие на "разумното сърце" - уникален термин обединяващ полюсите на разума и чувствата, а следствие е отново проявено ясновидство...
Много може да се говори в този насока и да те засипя с цитати,  НО ...какъв ще е смисъла? - НИКАКЪВ!
Обикновено хората не четат чуждите цитати и не вникват в съпътстващите ги разсъждения, а се стремят да изровят нови в подкрепа на собствените си убеждения. В следствие на всичко това се получава "ЦИТАТНА ПРЕСТРЕЛКА", което е характерно явление за братски "дискусии", но на мен хич не ми харесва подобно нещо.

В този ред на мисли, аз ще предпочета ВТОРИЯТ начин да ти отговоря, като ще използвам самите твои цитати, които смятам, че ги разглеждаш малко едностранно и изборно.
Конкретно по цитатите ти:

1.По първият твой цитат.
 В него ти акцентираш на това, че Учителя приканва към "демонстрация на ясновидство". Респективно това трябва да ни внуши, че твоите частни записи на познаващи карти ясновидци, са много в хармония с Учението и точно това е искал Учителя от учениците си. ДА, да,...но не съвсем!
Забравяш обстановката, когато е говорил Учителя за това. На  Изгрева и на Беседи е имало "входа свободен" за всеки човек, което е дало възможност за присъствие на всякакви гадатели, ясновидци, енергетици и каквито се сетиш още хора с "дарби". Както и сега (тогава е било същото!) тези душици са искали нещо да понаучат, а между другото И да се изявят и покажат (демонстрират!), колко са добри и напреднали "духовно"... Дори е имало и хора които са казвали, че знаят какво ще каже Учителя. Четели са Неговите мисли и други подобни глупости.
В този ред на мисли Учителя НЕЕДНОКРАТНО е отправял предизвикателства, да се изпробва който желае и да пророкува. Примери мога да ти дам много, но всеки сам може да си ги намери. Въпросът е, че с тези предизвикателства към хората с "дарби", Учителя е парирал техните черни мисли и разпространяващи се влияния, които са пречили на нормалното изнасяне на Беседите.

В продължение на тези разсъждения, ще ползвам и края на цитата ти, който явно ти пропускаш - "Но ако един човек не (е) готов, както много хора не са готови за ясновидството, и се развие в тях тази способност, тя би ги поставила в крайно смущение." ТОЧНО ТОВА имах предвид и в предходните си 2-3 мнения по темата. Когато човек НЕ Е ГОТОВ , за развитието на ясновидство, то той би имал много неприятности (смущения!) в живота си.
Е как обучаващите като теб хора, определят кой е готов и кой не...? Не ми излизай със теории за пси-системи, с които определяш нива, защото ще ти кажа, че всеки който иска и дойде да си плати - то той няма да бъде върнат и ще бъде обучен за ясновидец.
Подобно обучение повтарям (ОТНОВО!)  не е лошо. Обучавайте на воля желаещите хора от света и носете си отговорност за това. Да "обучаваш" обаче човек, тръгнал в Пътя и водещ съзнателен живот - не е "лъжица за вашата уста" и по-скоро изкушавате хората да се върнат назад във своето развитие, вместо да вървят напред. Писах за това! Отговорността при това положение е голяма и за това исках просто да сигнализирам. А пък който иска да разбира - нека разбира!

2.По вторият твой цитат.
Акцентираш на думите "трябва да развиете ясновидство", което отново води до внушение, че който ученик посещава курсове по ясновидство, то той следва препоръките на Учителя. ДА, да,...но не съвсем!
Защо се пропуска следващите кратки изречения, които фиксират условията които предхождат едно обучение по ясновидство,...а именно - "ПЪРВО трябва да се самоовладявате. НИЩО да не те смущава"?
Какво значи да се "самоовлодявате"? - Отговора може да се намери навред в Беседите. 44 години говори Учителя за подобно сомоусъвършенстване с примери, методи, упражнения...А колко от ТОГАВАШНИТЕ ученици са се самоовладяли? Прочети Изгревите и ще се ужасиш! Почти никой. Няма самоовладели се!
Е тогава, питам - защо да смятаме, че сега има много самоовладели се, които да са минали ПЪРВАТА необходима стъпка, за да почнат да се обучават за ясновидци? Колко души тук във форума имат този вътрешен баланс така, че "НИЩО да не ги смущава" и респективно да са готови за ясновидци?
Без да се обиждаш, но и ти Светослав имаш да работиш в тази насока. Повярвай ми, а ако не ми вярваш прочети предните си постове в темата.

Сега,... мога да се продължа с коментарите за ясновидството от цитата, където ТО е сравнено с кино. Много Истини могат да се локализират само от това сравнение. Много отговори могат да се получат на въпроси като -
Как се получава информация? Как трябва да се интерпретира тя? Как трябва да се поднася тя? Как се прави връзка между различните "епизоди" от лентата? ... Много, много отговори могат да се дадат, но не ми е ясно защо обикновено хората се закачат за някакъв израз, който им изнася, и започват да го веят като флаг, на който сякаш е написана най-голямата "истина"... Подобно заблуждение и субективизъм на никой не помага.

Поздрави.
 

 

« Последна редакция: март 17, 2010, 05:23:38 am от Никола Дамянов »