Форум посветен на Учителя Петър Дънов > Окултни науки

ПАРАПСИХОЛОГИЯ

(1/5) > >>

Светослав Иванов - Момчилвойводов:
Здравейте!

Откривам тази тема, тъй като сред обществеността, психолозите, психиатрите и други специалисти има голяма нужда от истинска научна информация за парапсихологията и пси-феномените, които тя изучава. Прилагам учебници и други материали. Парапсихологията е продължител на окултизма със съвременна научна методика.

http://www.para-psychology.ru/index.htm

http://o4em.com/2009/05/12/parapsychology/

http://www.galactic.org.ua/pr-nep/parapcix8.htm

http://www.psi-world.narod.ru/psi_glossary.htm

http://parapsihologia.my1.ru/

http://chuvstvo.org.ua/load/4-1-0-63

http://www.prosvetlenie.org/esoteric/11/map11.html

Светослав Иванов - Момчилвойводов:
Екстрасензорен тест - упражнение с карти

Този прост тест с карти измислих през 1990 г., когато много хора твърдяха, че са екстрасенси – ясновидци, медиуми, контактьори и др.

Вземате една нова колода (тесте) стандартни карти за игра, разбърквате ги добре, слагате ги с лицето надолу и започвате да обръщате карта по карта, като предварително казвате, какъв е цветът й - червен или черен. Направете 3 серии опити за познаване, всяка от които с по 10 карти и си изчислете резултата. Имате възможност да използвате “кожно зрение" и радиестезия. Може и някой друг да тегли и обръща картите. При над 80% познати карти – имате мн. добра екстрасензорна спобност, между 60 и 80% - добра, а под 60% - случайност.
Това можете да експериментирате и с някой, който претендира, че притежава “ясновидска дарба”!

Следващият експеримент е по-сложен, за напреднали - разпознаване на отделните карти – купа, каро, пика, спатия и т.н.

На всички доказали или открили екстрасензорните си способности – честито!

Тези от вас, които направят екстрасензорния тест с карти, ако имат желание, могат да коментират експеримента и резултатите от него във форума или с мене по ЛС.

Иван:
Не знам точно какво го интерисува Светослав от парапсихологията?
Но ако един човек наистина има ясновидски способности, можеш да го познаеш точно за няколко минути. Достатъчно е много малко за да бъде тестван и то с подръчни материали, без никакви лаболаторни тестове и сложни апаратури. Но много е важно и от съществено значение е, дали самият човек - ясновидец или притежващ действително ясновидски дарби ще пожелае това. Защото ако не желае да бъде тестван, ако е достатъчно грамотен, начетен и обигран, театърът който може да разиграе е грандиозен. Разбира се тук не говоря за всички онези, които си пускат рекламите по вестници, списания и телевизии. Всички те са просто печелбари и шарлатани, злоупотребяващи с човешкото нещастие и невежество.
Разбира се говоря от разказвани случки лично на мене от хора с истински ясновидски дарби. Например един мой много добър познат, бих казал отличен приятел, нежелаещ името му да се знае по негови си лични съображения, които силно уважавам, ми е разказвал различни случки. Които ако не бяха толкова сериозни, щяха да са много комични. Проблемът е, че хората с истински дарби се познават по някаква си тяхна система и много трудно могат да бъдат излъгани, освен ако те самите не го позволят. Или ако пред тях е човек с по-големи дарби от тях самите, за да го "заглушат" - образно казано.
Оказва се, че не било чак толкова хубаво да си ясновидец. Рисковете и неприятностите били повече от привилегиите им. По различни поводи ми е разказвал, че така наречените научни среди твърде малко знаели от реалностите им. За тях всичко било химия или биология, а не реален човек с реални нужди, реални потребности, реални мечти, реални ... много неща. А тестето с карти са просто един декор в театъра, в който декор непросветените се заглеждат повече от колкото в артиста използващ декора. :))) Точно както е с бинокъла - не бинокълът вижда, а "окото " стоящо зад бинокъла е важното.

Светослав Иванов - Момчилвойводов:
Не виждам нищо терминологично сложно в литературата, която съм приложил за информация. Една част от нея даже е научно остаряла – от преди 20-30 години. Има хора, които нея не могат да разберат, а какво да кажем за съвременните разработки в областта на парапсихологията и екстрасензориката – телеестезия и телепатия. За народа телепатията е “четене на мисли (словесни)”, а телеестезията – “дарба ясновидство”. Истината е, че нито “четене на мисли” съществува  така, както си го представят мнозина, нито “ясновидството” е “дарба от Господа”! За това е нужна просвета и научно-популярни лекции, публикации и демонстрации на психологичeска и парапсихологическа тематика.

Иван:

--- Цитат на: Светослав Иванов в януари 15, 2010, 07:39:48 am ---Не виждам нищо терминологично сложно в литературата, която съм приложил за информация. Една част от нея даже е научно остаряла – от преди 20-30 години. Има хора, които нея не могат да разберат, а какво да кажем за съвременните разработки в областта на парапсихологията и екстрасензориката – телеестезия и телепатия. За народа телепатията е “четене на мисли (словесни)”, а телеестезията – “дарба ясновидство”. Истината е, че нито “четене на мисли” съществува  така, както си го представят мнозина, нито “ясновидството” е “дарба от Господа”! За това е нужна просвета и научно-популярни лекции, публикации и демонстрации на психологичeска и парапсихологическа тематика.

--- Край на цитат ---
Чисто от научна гледна точка на "сухата" логика:
Народът може да си говори каквото си иска - нали повечето хора от народа не са научни работници. Но един учен да говори "научно" от гледна точка на Истината без да я е "видял", че ясновидството не е дарба от Господа, хммм.... мии.... може и така да е - старозаветното ясновидство сигурно !? За онези които са откраднали Познание от Бога и го постигат чрез разни медикаменти и меко казано доста нечистоплътни методи ...може би не е дарба от Господ ясновидството. то нали и Сатаната ...така.... (многоточия). !-2 хапчета или 1-2 билчици, или 1-2 кръвни ритуала, или нещо друго каквото се случи там според местния вид шаманство.
Но иначе съм съгласен, че е нужна просвета, но не и научно-популярни лекции, публикации и демонстрации за да се достигне до същинското Духовно Ясновидство.
Все ми се струва, че същинското Духовно Ясновидство не се преподава чрез научно-популярни лекции и прочие .., защото това и тематика за малцината избраните от многото призваните.
То ако се достигаше толкова лесно само с четене на научна литература..... всички онези дето са чели "научната литература" от Александрийската библиотека, щяха да знаят кога е щяла да потъне и да спасят "научната си литература".
За Истината може да говори Научно само този който Я е "видял", другите са само предполагаеми изказвания по темата. Като например ...някой е искал да пробва друг човек дали е или не е ясновидец докато си яде дюнера. Но Господ е решил, че втория човек не трябва да отваря вратата на всяко позвъняване, защото ако всеки псевдоучен почне с нелегалните експерименти .... Ми то на земния човек времето за личен живот е ограничено и всеки "учен" би следвало да знае, че в "опитната лаболатория" не се влиза без пропуск като в кръчмарски хан. Или ...прави се някаква хирургическа интервенция в "операционната зала" за която са нужни стерилност и компетентност за предполагаемо присъствие в "операционната зала", но след приключване на хирургическата интервенция и "зарастване на раните" , не е необходима толкова висока стерилност в опитите.....  Най-малкото един учен би следвало да уважава друг учен, защото обществото се крепи върху взаимното уважение между хората. А при шаманизма няма взаимно уважение и Любов - там има страхопочитание и тоталитаризъм.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия