Автор Тема: Бъдете като децата...  (Прочетена 2435 пъти)

Неактивен Донка

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 23
    • ICQ Messenger - 271676120
    • Профил
Бъдете като децата...
« -: март 04, 2007, 02:42:38 pm »
Цитат
Истина ви казвам: ако се не обърнете и бъдете като децата, няма да влезете в Царството Небесно. (Ев.Матей, 18:3)

Така започва беседата "Децата".
Цитат
Защо човек трябва да стане като малко дете, та да стигне Небето? В Христовите думи под „дете“ се крие по-дълбок смисъл, отколкото ние разбираме под тази дума
Детето ... представя потенциална енергия, енергия в спящо състояние. Но тази енергия не е в бездействие, защото вътре в нея са складирани всички условия за нейното развитие; тя е едновременно в потенциално и кинетическо състояние. Потенциалната енергия се превръща в кинетическа и обратно.
Думата „стар“ е синонимна с човек безсилен; а младите, децата, те са синонимни с думата „богати“, по ум и по сърце. Така тълкувам и аз: Ако нямате ума и сърцето, т.е. невинноста и чистотата на дете в себе си, вие не може да влезете в Царството Божие, защото условията, при които трябва да растете, изискват вашият ум и вашето сърце да съдържат Божествения живот в себе си.
И тъй, под думата „дете“ Христос разбира особено вътрешно състояние, да бъдем в съгласие, във връзка с духовния свят, с всички сили, с всички същества. Започнеш ли да мислиш, че си някое велико същество, изгубваш тези връзки. 

Това е само малка част от беседата. http://triangle.bg/books/1914-11-02--1.1999/1917-02-11-10.html
Много ще съм благодарна на всички, които споделят тук как разбират и как са преживяли или видяли в личния си живот "детето". Какво разбирате под детска невинност и чистота? Какво е богатството на ума и сърцето на детето? Защо и какво предизвиква появяването на "великото същество - стария човек" в израстващото дете? Как да запазим детето и едновременно с това да оформим личността и да наберем достатъчно самостоятелност и умения, за да функционираме като възрастни екземпляри?
Разпространено е дори сред известни светила в психологията и педагогиката схващането, че детето е егоцентрично и не е в състояние да сменя гледната си точка, да поглежда света през очите на другия човек и да му съчувства. Моите лични наблюдения сочат точно обратното - често ние просто неправилно тълкуваме поведението на децата. Колкото до промяната на "картата" на света в съзнанието - тя е заложена изначално в детето и е обусловена от промяната му - физиологична, енергийна и социална по време на растежа му. След израстването ни и формирането на личността, ние може би се изкушаваме да обявим "картата" на истината за нашия свят за окончателна и с това убиваме детето в себе си.
А как мислите вие?
С Вяра, Надежда и Любов