Автор Тема: Как се правят кълнове?  (Прочетена 38508 пъти)

Неактивен admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 672
    • Профил
    • http://www.bratstvoto.net
    • Ел. поща
Как се правят кълнове?
« -: март 14, 2006, 08:57:54 pm »
Отговор на въпросите за кълновете може да намерите в книгата на доктор Шалер''Покълнали семена",изд.Жорж Неф,1993г.Няма съществена разлика с другите кълнове.
Различните семена стоят различно време във водата , а след това за различно време покълват.Всички се мият поне два пъти на ден с вода /около 18 гр.C/.Бурканът е покрит с тензух ,а той е пристегнат с ластик.Покрива се се с нещо,за да имитира зариване в земята. След като се извадят от водата,мокрите семена се поставят по стените на буркана ,равномерно , но не и по тензуха.Наклонът на буркана е 45 градуса.Температурата трябва да се поддържа 18-22гр.C ,a влажността 60-70%.

Неактивен admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 672
    • Профил
    • http://www.bratstvoto.net
    • Ел. поща
Как се правят кълнове?
« Отговор #1 -: март 14, 2006, 08:58:46 pm »
Покълнали семена/етапи/
1.Материали-буркан,семена ,тензух,ластик и др.
2.Поставяне на семената в буркана /няколко лъжици/.
3.Поставяне на чистата вода в буркана със семената/около18 gr.C,без хлор/.
4.Престой на семената във водата.Най-добре на тъмно,през нощта.Престоят зависи от вида на семето.
5.Поставяне на тензуха и ластика на буркана.
6.Изливане на водата от буркана.
7.Изплакване с чиста вода /около 18 гр.C/
8.Изцеждане.Бурканът е на поставка,надолу с гърлото ,под ъгъл 45 гр.C.Семената са по стените му , а не върху тензуха.
9.Покриване на буркана.Поставяне на семената на сянка.Имитиране на засяване.
10.Изплаквания с вода /около 18 гр.C/най-малко два пъти на ден.Броят на дните зависи от вида на семето и е от около 1 до 6.
11.През всичките дни на покълването се поддържа температура 18-20гр.C и влажност-60-70 %
12.Консумиране.

Неактивен admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 672
    • Профил
    • http://www.bratstvoto.net
    • Ел. поща
Как се правят кълнове?
« Отговор #2 -: март 14, 2006, 08:59:30 pm »
Времето за престой на соята във водата е 12-24 часа , а времето за покълване на семената-от 3 до 6 дни.
Ползвайте само семена, при които няма промяна на гените.

Неактивен admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 672
    • Профил
    • http://www.bratstvoto.net
    • Ел. поща
Зелените соеви кълнове имат свеж вкус и са много богати на протеини и витамини. Покълналите зърна се консумират след 3-4 дни, когато дължината им е 2-4 см. Някои предпочитат да отстранят зелените люспи, защото по такъв начин вкусът става по-приятен. Вкусът е по-ясно изразен, когато листата са по-развити.


Eто някои основни изисквания при покълването на различни семена/време за престой във водата;време за покълване;препоръчителна температура /
1.Овес-12 ч.;3 дни;19-27 град.
2.Просо-8-10 ч.;3 дни;21-27 град.
3.Царевица-12-20 ч.;2-3 дни;19-29 град.
4.Ечемик-12 ч.;3-4 дни;19-27 град.
5.Грах-12 ч.;3 дни;10-22 град.
6.Фъстъци-14 ч.;3-4 дни;19-29 град.
7.Тиква-10 ч.;2-3 дни;18-29 град.
8.Ориз-12 ч.;3-4 дни;13-27 град.
9.Ръж-12 ч.;2-3 дни;10-22 .град.
10.Сусам-4-6 ч.;1-3 дни;19-27 град.
11.Люцерна-4 ч.;6-7 дни;19-27 град.
12.Жито-10-12 ч.;2-5 дни;19-27 град.
13.Сминдух-10-12 ч.;3-4 дни;21-27 град.
14.Соя-12-24 ч.;3-6 дни;10-22 град.
15.Фасул-12-24 ч.;2-6 дни;19-29 град.
16.Леща-12-24 ч.;3-4 дни;19-27 град.
17.Нахут-12-24 ч.;3-5 дни;10-22 град.
18.Слънчоглед-4 ч.;1/2-2 дни;13-27град.
Най-добре е да се опитате да поддържате температура 18-22 град. и влажност 60-70%.При ниски температури семената няма да покълнат или ще покълнат много по-бавно, а при високи температури могат да мухлясат

Неактивен admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 672
    • Профил
    • http://www.bratstvoto.net
    • Ел. поща
Ето на какво са богати кълновете на различни растения:
Соеви - мазнини, протеини, минералите калций, желязо, витамини A, C, B1, B2. Те са нискокалорични, засилват имунната система и помагат при стрес.
Слънчогледови - богати на протеини, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. Съдържат много аминокиселини, калций, кобалт, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк.
Люцернови - много са подходящи за салати. Съдържат повечето от най-важните витамини и минерали - A, C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, фолиева киселина, фосфор, калций, магнезий, желязо, мед, манган, влакна и протеини.
Леща - имат леко стипчив и малко сладникав вкус. В тях има протеини, богати са на желязо и помагат на организма да се справи с пролетната умора и анемията. Лещата е особено полезна за жените, защото стимулира образуването на женски хормони, и се препоръчва на жени в менопауза. Доставя на организма и каротин, от който се синтезира вит. А. В 100 г кълнове от леща има 4 мг каротин. В кълновете от леща има още и вит. РР, който подпомага окислителните и възстановителните процеси в клетките. От неговата липса в организма през пролетта настъпва пролетната умора.
Житни - усилват имунната система и подмладяват организма. Кълновете от жито съдържат 6 пъти повече вит. С и 3 пъти повече вит. Е от непокълналите зърна. Съдържат още витамини от група В, лесно усвоим калций, фосфор и магнезий. Според научни изследвания сокът от пшенични кълнове спира развитието на раковите клетки.
Кълнове от грах - съдържат витамини от група В, белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма. Фолиевата киселина в тях действа благоприятно на кожата и косата. Граховите кълнове се препоръчват на мъжете, тъй като съдържат лецитин и цинк. Богатото съдържание на целулоза в тях понижава холестерина в кръвта, укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Неактивен NewAge

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
    • Ел. поща
Българска машина за кълнове
« Отговор #5 -: януари 20, 2010, 09:14:02 am »
Здравейте!
Радвам се, че все повече българи осъзнават колко е важна живата растителна храна.

Изобретател съм на автоматична микроферма за покълване на кълнове и поници.

С нея правенето на кълнове в домашни условия стана много лесно и приятно - само слагате вода и семена и това е. След броени дни берете прясна салата на 5 пъти по-ниска цена.

Всеки, който иска да му сглобя такава машина, да се свърже с мен чрез сайта http://mikroferma.com
« Последна редакция: февруари 24, 2011, 05:34:42 pm от NewAge »