Автор Тема: Как да си намерим работа - важни правила  (Прочетена 7051 пъти)

Неактивен admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 601
  • Профил
  • http://www.bratstvoto.net
  • Ел. поща
Как да си намерим работаВ пазарната икономика изборът на професия в много голяма степен зависи както от образованието и квалификациите, така и от състоянието на пазара на труда, където безработицата оказва сериозен натиск върху приема на нови служители. Доброто образование не гарантира автоматически получаването на добра професионална позиция. Нужно е човек да умее да представя себе си и своите умения.Търсене на информация за работа.•   Къде да търсим информация за работа?

•   На кои обяви можем да се доверим?

•   Къде можем да срешнем проблеми?

•   Какви опасности ни дебнат?

•   Къде е най-вероятно да постигнем успех?Обяви по стените.   Най-непретенциозните обяви се лепят по стените. С тях неизвестни фирми предлагат заплащане във валута и възможности за почасово и седмично заплащане. Обикновено офисите на такива фирми съвпадат с нечий домашен адрес или офиса е свит в невзрачна гарсониера в крайните квартали. Подобни фирми често имат проблеми с документите и не плащат никакви осигуровки. Рядко някой остава удовлетворен от работа, намерена чрез такава обява, а понякога подобни обяви водят до криминални случаи.Листовки, които се предлагат по улиците.Друга, по-атрактивна форма, е връчването на листчета от хора, които ни спират на тротоара на оживена улица. Качеството на подобни оферти не се различава от това на обявите по стените. Улеснението, което имаме при среща с такива обяви е в това, че по вида на хората, които ни връчват листчетата, можем донякъде да преценим сериозността на офертата. Понякога и това е невъзможно, тъй като за разпространители се наемат млади момчета и момичета, които нямат нищо общо с фирмата.Медии.Медиите са важен източник на информация за намиране на работа, но все пак трябва внимателно да четем обявите и да търсим и допълнителна информация. Най-добре е да се избират национални медии / вестници, радио, телевизия /, които се ползват с добър публичен авторитет. Много добър вариант е да се търси информация в специализираните икономически издания с национален характер.

Все пак, дори и обяви, публикувани във вестници с масови тиражи, могат да не са достатъчно сериозен източник на предложение.Тези случаи най-лесно се разпознават по факта, че е даден само мобилен телефон, а липсва име на фирмата и адрес.•   Най-солидните предложения са представени в специални карета.

•   Добър случай е този, в който името на фирмата е достатъчно известно. Колкото по-пълно е описанието на фирмата /име, адрес, стационарни телефони, факс, e-mail, сайт / толкова по-солидна е офертата.

•   Обяви, които съдържат дискриминационни елементи  (“ момичета до 25 г.”, “ добре изглеждащи момичета”, “млада жена” ) , нарушаващи правата на човека, със сигурност не предлагат коректна оферта.

•   От разговора с лицето за контакт може да се добие представа за очакванията и сериозността на предложението.Информация в интернет.

 

В интернет можете да откриете много информация,свързана с предложения за работа. Ето някои от по-известните сайтове:

www.bst.dir.bg/docs/cv.php

www.karieri.bg

www.jobtiger.bg

www.rabota.start.bgСериозността на офертите трудно може да бъде определена.Обяви на държавни институции.   Официалните обяви за работа в държавни институции могат да се намерят в националните всекидневници и Държавен вестник ( излиза във вторник и петък и може да бъде намерен във всяка по-голяма библиотека ).

   Актуална информация можем да намерим на сайтовете на институциите, или на специално табло в сградата на самата институция.

Подобна информация, както и и информация за регистрираните фирми можете да намерите в агенциите по заетостта / бюра по труда /Специализирани фирми.   Има фирми, които са специализирани в представяне на информация за работа. Солидните фирми работят с каталог, в който човек може да се включи безплатно, или срещу малка такса, като представи своето CV. Това е начин, който се практикува в развитите страни и често дава много добър резултат. Често комисионната за успешно намерена работа е равна на половин, или една работна заплата от новото място.

   Част от фирмите предлагат и работа в чужбина. Тук дори и по-солидните фирми трябва да бъдат проверявани (списък на регистрираните фирми можете да намерите в бюрата по труда ). Хубаво е и да получим независима информация – от човек, който вече е намерил работа по този начин, или от негови познати, или да потърсим информация за фирмата работодател по интернет. За по-голяма сигурност договорът, който фирмата посредник ни предлага, е добре да бъде

проверен от адвокат. Сумата, която ще трябва да заплатим на адвоката е нищожна в сравнение с усложненията, които могат да настъпят от доверяване на непроверена информация и непроверен от юрист договор. Не трябва да се притесняваме да питаме дали фирмата има лиценз за подобна дейност, или сами да проверим това, като разпитаме в различни институции /община, съд /.Начини за кандидатстванеОсновните начини за кандидатстване са три:

•   по документи

•   кратко интервю

•   тестове за подбор.

Когато кандидастваме по документи, ние не се срещаме пряко с работодателя за провеждане на разговор и за придобиване на информация, която ни интересува. Това ни задължава предварително да знаем особеностите на работното място и най-вече качествата на работодателя (коректност, взискателност и др.)Основните документи, които се изискват при всички начини на подбор на персонал, са:

•   документ за степен на образование и курсове / ксерокопие /

•   CV / професионална квалификация /

Информацията която предлагаме в нашето CV (трудов стаж, образование и пр.), трябва да бъде защитена с документи.

•   трудова книжка, ако сме работили (ксерокопие).

Особено внимателни трябва да бъдем, когато приключваме трудовия си стаж от последната работа. В трудовата ни книжка трябва

- да бъде сметнат трудовия ни стаж,

- да бъдат поставени всички подписи и печати,

- да бъде посочено основанието за прекратяване на трудовия договор. Трябва да се стараем то да е по-вина на работодателя или по взаимно съгласие. Трябва да помним, че работодателят може да задържа трудовата книжка най-много пет работни дни

•   молба (заявление)

•   медицинско свидетелство, което задължително трябва да има подписи на специалисти и е приключено с подпис и печат на личния лекар.

•   свидетелство за съдимост ( Когато се издава свидетелство за съдимост от друг град, понякога се налага да се изчака. Не са без значение и таксите, които трябва да се платят - десет и повече лева)

•   Допълнително може да се изискват:

- свидетелство за правоуправление на МПС,

- документ за компютърна грамотност и владеене на чужд език.Интервю с работодател.   Явяването на интервю е важно събитие. Добрата квалификация и престижната диплома могат да се окажат недостатъчни, ако не умеем да представим добре своите качества на интервю.

Какво трябва да направим, за да имаме шансове за успех?

1.   Да започнем с “шпионаж”. Нищо не може да ни навреди повече от лошата информация за компанията в което се готвим да постъпим. Затова предварителният “шпионаж“ ще ни е от полза.  Трябва да разберем какви работни места предлага  фирмата, какво цени в хората си, може ли да “ израснем “ и как, какво е работното облекло и дори, какъв е девизът и!2.   Репетиция за интервюто. Можем да извикаме някой близък и да си направим една репетиция. Може един път той да играе ролята на интервюиращия, а после ние. Така ще се погледнем отстрани и ще видим как се държим, как говорим, как въздействат думите ни.3.   Да имаме добър външен вид. Трябва да сме в унисон с атмосферата на новото ни работно място. С фрак или анцуг не можем да се представим добре. Дрехата трябва да ни стои естествено, за да се види, че така бихме изглеждали всеки ден, а не сме изкуствено нагласени или недопустимо небрежни. Дамите трябва да избягват крещящите тонове, късите поли и дълбоките деколтета. Ноктите трябва да са добре оформени и чисти, косата- сресана и измита, а обувките- лъснати. Ако сме с връхна дреха, преди да влезнем, трябва да се съблечем и да я оставим на подходящо място.4.   Да не закъсняваме. Едно от най-неприятните неща е да закъснеем за интервюто. А другото - съвсем да го пропуснем. Така ще демонстрираме не само неуважение към хората, които ще ни изпитват, но и към себе си. Затова трябва внимателно да планираме времето си. И ако има най-малка вероятност да закъснеем с транспорт, трябва да тръгнем по-рано. Ако пристигнем преди уговорения час, не трябва  да висим в приемната.Това ще ни натовари и изнерви. Пък и може да ни забележат как пристъпваме от крак на крак, което не е най-добрата гледка. По-добре е да пийнем кафе  в близко заведение, да се опитаме да се отпуснем и да застанем пред секретарката поне 5 мин. преди времето за среща. Ако все пак нещо ни се случи, или просто се откажем от интервюто, непременно трябва да се обадим по телефона и да се извиним без излишни обяснения.5.   Да не носим цигари и дъвка. Дори и да сме пушачи, не бива да ходим на интервюто с цигари и дъвка в чантата. В напрежението без да усетим може да пъхнем от тези неща в устата си и да развалим доброто впечатление.6.   Трябва да влезнем с подходящ израз на лицето. При срещата с интервюиращия е добре да се обърнем към него с Господин/Госпожо и фамилното му име, ако сме го научили преди това. Той вероятно пръв ще ни подаде ръка, но можем да го сторим и ние. Не трябва да стискаме дланта му, като , че ли ще го поваляме с хватка. Но ще е лошо и ако подадем вяло върха на пръстите си. На езика на жестовете, това означава несигурност, а може да се тълкува и като надменност. След запознанството трябва да изчакаме да ни поканят да седнем. Ще е  хубаво да изберем централна позиция, на разстояние не по-малко от 120 см. от интервюиращия. Не трябва да се отпускаме на стола, като, че току що сме носили тежък товар. Гърбът ни  трябва да остане изправен с лек наклон напред. Ръцете трябва да бъдат разперени. Погледа да е в посока очите на събеседника, но не трябва да е втренчен, изпитателен, или боязлив.7.   Да бъдем точни по време на разговора. Точност може да се прояви и в умението да водим разговор - да улавяме ритъма на разговора, да спазваме пропорциите между въпрос и отговор. Прекалената лаконичност издава студенина и затвореност, а бъбривоста - неовладяност и повърхностност. Обикновено съотношението е 30/70 като време на говорене между интервюиращ и интервюиран.

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re: Как да си намерим работа - важни правила
« Отговор #1 -: май 28, 2009, 04:32:49 am »
Здравейте Приятели !  :)

От доста време се каня да напиша една идея за лично финансиране, с която човек няма да може да забогатее, но се надявам, че ще може да си покрива месечните разходи по интернет и голяма част от режийните си.
Какво е необходимо на човек ?– Компютър, Интернет, Празна банкова карта и  2-24 часа (всеки сам да си избере) време за заниманията… Никакви други инвестиции.
Принципно цялата система за изкарване на джобни пари е описана в   http://pari-ot-internet.com/
и всеки може да си я прочете по подробно.
Ще поясня на кратко за какво става дума, а ако има някой въпроси и не разбира за какво става дума от сайта, ще се опитам да обясня отново.
Значи има т.нар. сайтове Pay To Click , на които когато се регистрираш и цъкаш върху рекламите трупаш точки и след това ти плащат. Когато отведеш и твои познати да цъкат (реферари), то ти започваш да печелиш и от тях по някоя точка. Натрупат ли ти се 5-10 долара, компанията ти ги изпраща на посочена от тебе банкова карта.  ОК ! (в сайта е обяснено подробно!)
Къде е проблема тогава ? Защо ни е нужен сайт, а не се включил самостоятелно в някой компании и не си изкарваме пари ?  - Проблема е там, че доста от компаниите са некоректни или полукоректни,… което ще рече, че или плащат един път и не плащат повече, или изобщо не плащат. Така може да се озовете със загубено време, равностойно на дни или седмици, което е много неприятно.
Какво прави посоченият сайт ? – Показва кои компании са некоректни и евентуално при останалите се структурират хората така, че да може да си вземат по най бързият начин парите. Просто защитават своите интереси и положен труд. Системата е много стройна и точна и всеки може да си прочете във форума им.

Защо пиша това мнение тук? – Защото познавам доста от последователите на Учението на Учителя Петър Дънов, които водят скромен живот и отделят доста време на Словото,  което пък от своя страна ги води от време на време до финансови затруднения. Надявам се този начин на работа да даде на такива хора по голяма финансова независимост, което да им е от полза в духовният път, по който вървят.

Имам ли опит в такова печелене ? – За жалост НЕ ! Нито съм регистриран в този и подобни сайтове, нито ще печеля нещо от вас, ако се регистрирате там. За сега аз нямам финансови проблеми и това е единствената причина да не се регистрирам там.

Има ли гаранция за такова печелене ? – С голяма увереност мога да кажа  ДА , ако се работи в екип и се защитават правата на работещите колективно. В краен случай дори и някой да не плати, целта е да се разбере веднага некоректната фирма и да не се натрупат седмици безплатен труд.

Рискове и лоши страни на тази система ? - Рисковете са минимални, защото инвестициите са ви практически нулеви, а банковата ви картата е празна. Лошото е, че се печели малко, но и това е много относително, защото човек може да се занимава по-усърдно и да изкарва повече. Всичко е индивидуално! Трябва да се знае обаче, че с това не се забогатява, а може да се придобие отчасти финансова независимост.

Накрая – Препоръчвам сайта  ( http://pari-ot-internet.com/  ) , защото като го попрочетох, на първи поглед ми вдъхна доверие.(може и други подобно сайтове да има, не зная за тях).
Впечатление прави, че не се залага на измама при печеленето (важно условие за духовния човек!) и регистрираните хората там работят добре в екип. Разбират се и са в хармония. (такова впечатление прави форумът им)

Светлина, Успех и финансова независимост желая на всички !


« Последна редакция: юли 03, 2009, 02:47:15 am от Никола Дамянов »

Неактивен pisatel

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 8
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Как да си намерим работа - важни правила
« Отговор #2 -: септември 22, 2009, 12:50:46 pm »
In the name of Allah, the Mercy-giving, the Merciful.
Humanism new cultural movement. Размножавай и разпространявай ускорено.
Attention ,/прочети и разпространи/. Introduction to Islam.
The oneness of Allah. Allah has no partner, son, daughter, helper, or competitor. There is nothing that even remotely resembles Him, for He is unique.Allah Akbar!
Стани наш спонсор и дарител-помогни на българската култура!
Предстоят   авторски вечера на съвремени български писатели- 278.
съюз на писателите и литераторите в България.
THE WRITERS and LITERATI  UNION OF BULGARIA.ПИСАТЕЛИТЕ - ПРОРОЦИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ПИСАТЕЛ  Е ТОЗИ, КОГОТО СМЯТАТ ЗА ТАКЪВ !  ПОКАНА. /Искам да работя и живея за България/. Съюзът на писателите в България (от всички етноси) sait.worlduni.narod.ru, vashkevich@mail.bg , най-учтиво ви кани  на редовните си сбирки: всяка неделя от 11 часа „Молитва за България”; всеки понеделник от 18 часа „Семинар за изследване на общочовешки ценности”водещ Ангел Стефанов; всеки вторник от 18 часа Професарска академия за световен мир,катедра „История на световната литература”,водещ Йоло Денев; всяка сряда от 16 часа организационна збирка и авторски вечер на съвремени български писатели „Живот и творчество”от 18 часа, отговорник Михаил Вашкевич; всеки четвъртък от 18 часа „Уроци истории”,отговорници Ясен Кавада, Валериян Луков, Надя Аржанли; всеки петък от 18-30 часа „Семинар Духовна Наука” водещ Константин Златев; всяка събота от 10-30 „Туризм, екскурсия”, отговорен Кирил Генчев; в Посолство на Мира, ул.”Бенковски”№25. Темата: „Хуманизмът е неизбежен. Humanism is inevitable!”За повече информация: тел. Михаил Вашкевич 02/8705542, GSM 0889-200141, проф. д-р Иван Венев 02/8701135: 02/8725822:Руси Стойков, Йоло Денев; 02/8896618, Веселин Стоянов 02/9577549, 0893-423422; Любомир Петрушев, 02/8513126, Кубрат Томов 02/8773874, 0898/465010. Заповядайте!
Дарителска сметка: ОББ, клон „Фр.Нансен”, банков код 20078205; сметка в лева и валута 1026366518; Дан. Номер 222 116 27 17; БУЛСТАТ 13 05 50 905; МОЛ Михаил Вашкевич. UNDERSTANDING ISLAM AND THE MUSLIMS.