Автор Тема: За необходимостта от окултни знания  (Прочетена 14716 пъти)

Неактивен Донка

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 23
  • ICQ Messenger - 271676120
  • Профил
Re:За необходимостта от окултни знания
« Отговор #30 -: януари 19, 2010, 02:50:58 pm »
Да, аз не се опитах да обясня какво имам предивд. не съм писала, че нишанът е употреба или разбиране на пентаграма. Писах, че кодът е в пентаграма.
Ето какво имах предвид приблизително и само като пример - без да има претенции а точност и изчерпателност. продължавам да нямам думи за това.
Цитат
6. Елементи на външния кръг.

а) сабята(ножът)
Символизира силата. Показва, че всеки човек може да бъде силен, но като такъв може някога да извърши и престъпление, като неопитна душа да си послужи с насилие.
Символизират се и младежките енергии на човека. младият човек мисли, че всичко му е позволено и може да прави, каквото пожелае, без да мисли за последствията.
Силата трябва да бъде или в мускулите, или в ума, или в сърцето. Без нея нищо не може да се направи. След като човек има сила, като живее и работи с хората, ще направи грешки, за което ще го сполетят страдания. Той трябва да се научи да ги понася с търпение.


б) чашата
По силата на кармичния закон, човек, който е извършил насилие, трябва да си получи заслуженото. това се символизира от чашата. Преминавайки през страданията, той ще придобие ценни опитности. Чашата прилича на цвят, който по-късно ще стане добър плод.

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/pentagram/pentagram.html
С Вяра, Надежда и Любов

Неактивен Ирина - Horus

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
  • "Център Хорус - Horus"
  • Ел. поща
Re:За необходимостта от окултни знания
« Отговор #31 -: февруари 05, 2010, 12:14:59 pm »
Като изображение Пенаграмът за пръв път е използван от Орфей, който "вплита в него" Петте Добродетели, които той символизира.
Както знаем, като представител на Всемирното Бяло Братство Орфей донася и ни завещава още много Послания и едно от тях е Танцът с бели одежди - който впоследствие бива възприет и от богомилите и всички представители на Всемирното Братство на земята и става прототип и на съвремената Паневритмия.
Обаче, въпросните Пет Добродетели (макар и без графичното си изображение) за пръв път биват споменати и въведени от Хермес Трисмегист (Тот). От неговата Школа ги научава и Орфей при обучението си в Египет.
Впоследствие, Пентаграмът поема "пътя" към символ на Всемирното Бяло Братство и като символ на Магическото Изкуство. И в двата случая се използват неговите ограждащи и призоваващи Добродетелите функции.
В този смисъл и Донка и Никола са прави.
Пентаграмът, като символ на Петте Добродетели, има връзка с духовното развитие на човека. Независимо дали той съществува като изображение в други религии, школи и учения. Важно е да се има предвид вътрешната му (духовна) символика и всяка школа, която прилага тези Добродетели - води към духовно развитие.
А Паневритмията е просто външият (физически) израз на Пентаграма.
« Последна редакция: февруари 05, 2010, 12:20:58 pm от Ирина - Horus »

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:За необходимостта от окултни знания
« Отговор #32 -: февруари 18, 2010, 11:56:45 am »
Как мислите – може ли да причислим към понятието “окултно (тайно, скрито) знание” методиките за психично-информационно програмиране -  видео-аудиопсихокорекцията (акад. И. Смирнов), Методът на Бронников (акад. В. Бронников), СК (акад. В. Кандиба), Ериксоновата хипноза (д-р М. Ериксон), Невро-лингвистичното програмиране - НЛП (д-р Р. Бендлър, проф. Дж. Гриндър), Методът “Силва” (Х. Силва), сугестологията и сугестопедията (проф. д-р Г. Лозанов)?
« Последна редакция: март 02, 2010, 11:29:18 am от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Ирина - Horus

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
  • "Център Хорус - Horus"
  • Ел. поща
Re:За необходимостта от окултни знания
« Отговор #33 -: февруари 18, 2010, 03:15:57 pm »
Светослав, моето разбиране за “окултно (тайно, скрито) знание”  е като твоето. Имам изцяло етимологично отношение към него - това е само определение, което някой дава за нещата, които не са му ясни. Тоест, смятам, че всеки за себе си причислява това, което му е "тайно и скрито" (в научното или езотеричното познание) към окултизъм. Просто зависи кой от коя страна на "завесата" е.
Затова за някои хора изброените от теб методики са в сферата на мистификациите. На мен пък са ми ясни, за разлика например от методики от типа на "звездите ми го говорят" да речем, които намирам за несериозни ..
« Последна редакция: февруари 18, 2010, 03:19:49 pm от Ирина - Horus »

Неактивен Светослав Иванов - Момчилвойводов

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 51
 • ПСИХОТРОНИК, ТЕОЛОГ
  • Профил
  • http://www.psychea.dir.bg
Re:За необходимостта от окултни знания
« Отговор #34 -: февруари 28, 2010, 04:27:32 am »
"Звездите ми го говорят" - аз и ти знаем, че астрологията, нумерологията, хиромантията, френологията, гадателствотото и хомеопатията са псевдонауки. Въпреки това много хора се увличат сериозно по тези отдавна опровергани от сериозната наука теории. Учителят е говорил за тях символично, метафорично, иносказателно, т.е. Той е искал да раздвижи мисловнте, интелектуалните и интуитивните процеси в Своите ученици чрез алегорична образност. А те приемат всичко буквално. Може ли някой да ми каже, кога, къде и на кого Учителят е направил хороскоп? Та, като почнах и да продължа - кога и къде Учителят е употребявал думите "езотерика", "езотеричен"...? Къде и кога е казал: "Аз съм Беинса Дуно!"? Къде и кога е говорил за "езотерично християнство"? Всичко това са измишльотини на Негови последователи, непознаващи Словото и Учението Му. За да не спорите безсмислено с мене, първо си правете справка в Библиотека "Триъгълник". Аз не пиша необосновани мнения и не се занимавам с многословно "дървено" философстване.
« Последна редакция: февруари 28, 2010, 08:24:39 am от Светослав Иванов »


"...Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!..."

Неактивен Иван

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 28
  • Профил
Re:За необходимостта от окултни знания
« Отговор #35 -: март 11, 2010, 03:01:55 am »
Браво!!!
Горният постинг ми харесва.

Неактивен Никола Дамянов

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 112
  • Профил
Re:За необходимостта от окултни знания
« Отговор #36 -: март 11, 2010, 08:25:19 am »
... астрологията, нумерологията, хиромантията, френологията, гадателствотото... са псевдонауки. Въпреки това много хора се увличат сериозно по тези отдавна опровергани от сериозната наука теории. Учителят е говорил за тях символично, метафорично, иносказателно, т.е. Той е искал да раздвижи мисловнте, интелектуалните и интуитивните процеси в Своите ученици чрез алегорична образност.
...

Като изключим хомеопатията, напълно съм съгласен с това, което е написал Светослав!
Може би, малко е силен израза, че това са "псевдо науки",... но е въпрос на изразяване.
По-скоро аз ги асоциирам с едно подготвително ниво, през което този набор от науки подготвят даденото съзнание до степен такава, че то да се разшири... Целта е, разума да може по-безпрепятствено да възприеме, осмисли и напредва в сериозната НАУКА, която се излага в една окултна Школа, каквато е тази на Бялото Братство, например.
Някъде бях чел, че Учителя сравнява подобни подготвителни нивя със "забавачница". Аз го свързвам с нещо като "предучилищна възраст", където децата трябва да свикнат с натоварванията и интензитета на учене след това...
На практика обаче какво се получава? - Нима децата, ако осъзнаят тежестта на последващото ги обучение, ще искат да напуснат забавачницата? Колко е по-лесно да си забавляваш "безотговорно" или да не се нагърбваш с някаква съзнателна отговорност за изпити, които са основа на всяка окултна Школа ?!?

В този ред на мисли, често можем да видим много хора, които забиват във "предучилищните си занимания" и упорито са решили да прекарат остатъка от настоящият си земен живот с тях.
ОК! Това е Личен избор, но до колко той е правилен?
При всеки случай, подобен избор ми се струва в голяма степен неразумен, защото се пропуска ценно време от един Ликвидационен век, през който една  Душа може да получи доста силен тласък в своето еволюционно развитие. Тук всеки трябва да си направи добра равносметка и да кали малко повече своята воля, за да направи вече по-сериозни стъпки в своето следващо развитие.

Иска ми се да споделя и едно друго виждане за тези "псевдо" науки, в което се убедих от около 3-и годишното ми наблюдение във едни други братски форуми (на портала!). Там изключително се набляга на развитието и популяризирането на подобни науки като има много теми и цели раздели за гадаене с Таро, хиромантия, астрология, сънища... Да уточня - това никак не е лошо! Всички хора тръгват от някъде и рано или късно излизат от забавачницата. Друг е въпроса обаче, хората да не се стимулират в тази насока (проблем на собствениците!), но не това исках да споделя...

Мисълта ми е друга... За много от хората, които се занимават от години СЕРИОЗНО с някоя от изброените науки, не може да се каже, че са в забавачница. Почти всичките от сериозно занимаващите се, са доста напреднали Души и имат сериозен Духовен потенциал и осъзнатост.
В този ред на мисли трябва да се признае, че тези "псевдо науки", вече не може да ги разглеждаме като забавления в забавачница, а по скоро ТЕ са съхранили духовността на тези хора, през годините, когато не е имало благоприятни възможности за духовно развитие... Нещо като "спасителни островчета", които ако не са били, много от хората ще са се издавили. Това мога да го докажа и с примери и конкретно, но не виждам смисъл. Който има "очи" ги разбира и вниква в нещата, които казвам.
Значи "псевдо науките" могат да са и забавачница от една страна, но и спасителни острови, от друга, в зависимост от различни типове съзнание и различната "зрялост" на дадена Душа.
В крайна сметка изхода е един - и в двата случая трябва да има едно ново ниво на осъзнаване, което неминуемо ще доведе до съществени крачки вече в изучаване на по-сериозните науки, които са приоритет на вече сериозните окултни Школи.
Любопитно е да се спомене (наблюдавал съм го многократно!), че дори и осъзнаването за някой хора да "стартира" едновременно, то развитието на Душите в Пътя, няма да е еднозначно и равномерно...В смисъл едните ще напредват изключително много по-бързо от другите, което си е закономерно и нормално, но понякога е учудващо. :)  Тоест, ще има случаи, когато някой от година "тръгнал" в Школата, пък натрупал десеторно повече качества и добродетели от някой, който е от 10 години в Школата. Това не трябва да ни учудва, нито трябва да завиждаме, както често се получава с тази наша изконна българска черта - завистта!  В случая "братска" или "духовна" завист - няма значение. Все НЕСЪВМЕСТИМИ неща, за това са кавичките.
Изобщо завистта е много вредно (за всички!) нещо, а същевременно, и много често срещано явление,...навсякъде. За жалост!

Поздрави. 
« Последна редакция: март 11, 2010, 08:32:30 am от Никола Дамянов »

Неактивен Delfin123

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 170
  • Профил
  • Ел. поща
Re:За необходимостта от окултни знания
« Отговор #37 -: април 14, 2010, 09:32:37 am »
"Звездите ми го говорят" - аз и ти знаем, че астрологията, нумерологията, хиромантията, френологията, гадателствотото и хомеопатията са псевдонауки. Въпреки това много хора се увличат сериозно по тези отдавна опровергани от сериозната наука теории. Учителят е говорил за тях символично, метафорично, иносказателно, т.е. Той е искал да раздвижи мисловнте, интелектуалните и интуитивните процеси в Своите ученици чрез алегорична образност. А те приемат всичко буквално

Учителят е казвал също така, че хиромантите, както и другите,
 не виждат линиите на ръката,
а се научават да усещат други фини енергии.

Не помня точно думите му.
Но идеята е, че всеки с развитието му се отварят различни центрове.