Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - admin

Страници: 1 ... 34 35 [36] 37 38 39
526
Моите опитности от лагеруването ми на Рила

  От 1987г. до 2000г. се качвах в лагера на Рила. Надявам се да бъда полезен с моя опит на тези, които се качват за първи път. Ето някои от моите препоръки:

1.Преценете духовната и физическата си потребност от участие в Лятната духовна школа край Седемте рилски езера. Не оставяйте единствено да ви води любопитството и ентусиазма на близки и приятели. Участвайки в школата, вие поемате и голяма отговорност.

2.Преценете много точно вашата физическа готовност и сериозността на заболяванията, ако имате такива. Помнете, че една неточна ваша преценка, може да разтрои работата на целия лагер (школа).

3.Вземете си аптечка, която може да ви бъде полезна при нужда. В нея можете да поставите бинтове (широк и тесен), марли, цитопласт, памук, болкоуспокояващи, пасти и гелове за болки в ставите и мускулите, ампула с алергозан (със спринцовка и игла). Преди години носех и противозмийска отрова в термос, но е трудно да се съхранява. (Противно на някои научни твърдения, дори на 2500м надморска височина се срещат усойници.)

4.Направете си планинска застраховка, която да може да покрие сума като компенсация за 1000лв. Така ще бъдете сигурни, че при нужда Планинската спасителна служба ще реагира (услугите вече се заплащат от пострадалия, а извозване с хеликоптер е на цена около 900лв.).

5.Носете със себе си GSM, който да издържа по-дълго време без зареждане. "Вкарайте" в паметта му номерата за връзка с ПСС (можете да ги намерите в полезни адреси в този сайт).

6.Не прекалявайте с използването на GSM в планината. "Разтоварете се" от връзките си със света.

Преди да тръгнете за планината "поразходете" обувките си при различни условия, за да прецените дали са ви удобни и дали не се хлъзгат. Вземете поне 2 чифта.

7.Купете си крем против слънчево изгаряне. Ако сте по-бели, защитният фактор трябва да бъде по-голям. Помнете, че на планина слънцето е по-силно. Намажете се с крема около половин час преди да се изложите на слънце.

8.В планината ви е необходима и бяла шапка. Добре е тя да е с по-голяма периферия или козирка. Не трябва да ви стяга или да пада от най-лекия вятър.

9.Необходими са ви и слънчеви очила. Те ще са ви много по-полезни, ако са с добър защитен фактор на стъклата. Закупените за 3-4лв. от улични сергии дори могат да ви навредят.

10.Ще ви е полезен и един малък термос. В него можете да си слагате вода или чай.

11.Не пийте студена вода по време на преходите си.

12.Преди тръгване по труден маршрут поразтрийте мускулите си и направете лека гимнастика. Ако имате здравословни проблеми, използвайте и пасти или гелове.

13.Преди по-дълги преходи преценете доколко са ви удобни раниците и обувките.

14.Хубаво е при преходи в раницата ви да има аптечка, ножче, фенерче, кибрит, хартия, дъждобран, дрехи за преобличане и за студено време и по възможност GSM.

15.Не се подлъгвайте по ясното време. Понякога промените стават много бързо.

16.Не бързайте! Спирайте често и се любувайте на природата.

17.Когато вървите по пътека, внимавайте когато стъпвате на малки камъни и плочи. Можете да се хлъзнете.

18.Когато вървите по пътеки в гората, старайте се да не стъпвате на показали се корени от големите дървета.

19.Когато слизате по голям наклон, опитайте се да използвате слаломно движение (виене като змия). Така по-малко ще ви се набият пръстите в обувките и ще бъдете по-устойчиви.

20.Ако желаете, преди всяко тръгване можете да казвате формулата: "Учителю благи, води ме!".

21.Когато слизате от планината, опитайте се да благодарите на съществата за условията, които са ви предоставили.

22.Където е възможно, почиствайте планината. Помнете, че тя е жив организъм и така вие й помагате.

23.Не топете краката си дълго време в студена вода. Така можете да навредите на сърцето си.

24.Не се хранете обилно и не поглъщайте много течности преди да тръгнете на път.

25.Храната ви по време на преход да бъде главно плодове, зеленчуци, може и нещо сладко (шоколад, сушени плодове, мед) или малък сандвич.

26.При преходи поставете дрехите и обувките си в найлонови торби. Така те ще се запазят сухи, ако завали дъжд.

27.Купете си няколко чифта стелки за обувки, различни по дебелина.

28.Ако ви се разранят глезените при преход, можете да ги превържете с бинт или памук и лейкопласт.

29.Винаги се регистрирайте в лагера. Така ще спестите неприятности на Братството.

30.Когато имате възможност, носете малко повече пари (около 150 лв.), но ги разделете на няколко части и ги сложете на различни места в багажа.

31.Най-ценните неща носете по възможност винаги със себе си.

32.Ако сте в палатка, помнете че вечер, а понякога и сутрин има нужда от осветление. Ако имате възможност вземете си голям фенер, който можете да използвате като лампа в палатката.

33.Помнете, че в лагера няма да бъдете сами. Ако имате възможност, вземете нещо, с което можете да помогнете на някого (храна, дреха).

34.Помислете как ще се събуждате сутрин около 5-5,30 ч.

35.Вземете си няколко чувала от захар, една голяма игла и дебел дълъг конец. Ако ще пътувате с раница и ще ползвате коне, ще е добре да "облечете" раницата с чувал и да зашиете отвора. Така ще я предпазите от скъсване, когато конете минават край клековете. Не забравяйте да надпишете чувалите си, за да можете да ги откриете по-лесно.

36.Добре ще е, ако се опитате да изпреварите конете. Така ще посрещнете багажа си и ще го предпазите от хвърляне или загубване.

37.Помнете, че конярите винаги се пазарят и рядко ще качат повече от 50кг на кон.

38.Добре ще е, ако багажите ви тежат около 40-50 кг.

39.Помнете, че в повечето случаи цената на превозването на багажа в обратна посока е по-висока. Конярите се пазарят и товарят по-малко.

40.Носете си найлон, с който можете да покриете палатката си и друг, който можете да подложите под нея.

41.Носете си постелки за пода. Земята често е студена.

42.Спалните ви чували трябва да бъдат за минусови температури.

                                                        Паро

527
Братството в чужбина / за Михаил Иванов
« -: август 06, 2006, 10:24:58 pm »
Здравейте,Кратка справка за Михаил Иванов можете да немерите тук - http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b16/m1.htmlСпоред мен  е нещо нормално, че Михаил Иванов е по-популярен в Западните страни отколкото Учителя. Няколко са причините:  ограничаване на дейността на Братството в България в продължение на много години по времето на комунизма,  липса на преводи на лекциите на Учителя на чужди езици, неразбирането на лекциите на Учителя от не българи. Мога да кажа това, защото близо 15 години работя с хора от Френското братството и разговарям често с тях. Тези хора имат голямо уважение към Учителя, имат негови книги, и според мен няма разлика , Духът е един.

Много хора в България упрекват Михаил Иванов, че се обявил за Учител, според мен няма нищо лошо в това, защото  основен принцип в Духовните школи е, този , който учи другите е Учител – има много примери в йога и бойните изкуства. Нима един Йогананда не е Учител, макар че и той има своите Учители.Аз лично  ще се радвам ,ако има много българи като Михаил Иванов, който се е гордял , че е българин и ученик на Учителя и е накарал хиляди хора по света да мечтаят да посетят България.

528
Помогнете за разпространението на Паневритмията

(12 Май 2006)

     Драги приятели,

Поканваме ви да допринесете за по-доброто познаване и за популяризирането на Паневритмията. Подготвили сме кратка анкета, която ако бъде попълнена от достатъчно много хора, значително ще помогне за нормалното отношение към Паневритмията.

Тази кратка анкета е на адрес:

http://www.BeinsaDouno.org/pananketa.htm

         Всеки, който е играл Паневритмия се е убедил в нейната удивителна способност да трансформира негативните състояния в позитивни, да снема товара от тялото и душата и да дава изобилно Сила за Живот.

         И все пак опитностите на всеки отделен човек с Паневритмията са много индивидуални и свързани с неговите нужди, стремежи и възможности.

В това е магията на тези вълшебни движения на светлината наречени Паневритмия – те привеждат човека в резонанс с космичния ритъм, който прониква цялата природа и така практикуващият вече черпи от един безкраен източник, именно онези физически и духовни сили, които са му нужни.

         Ние, които познаваме Паневритмията и благата, които тя носи, с радост я използваме като великолепен инструмент за оздравяване, себеусъвършенстване и внасяне на хармония вътре в нас и около нас.

         През последните години започна по-интензивно научно изследване на Паневритмията и вече са направени интересни и разнопосочни проучвания на специалисти от различни области на познанието относно благоприятното й влияние върху психофизическото здраве на човека.

         И все пак в съзнанието на доста българи Паневритмията се свързва само с едно екзотично събиране на някакви “сектанти” на Рилските езера един ден през годината. Това до голяма степен се дължи на липсата на достатъчно информация в медиите и на нашата историческа обремененост свързана с три момента:

1) Ниското самочувствие на българите, което води да склонност до пренебрегват “българското” и да го приемат едва, когато чужденците го оценят високо.

 

2) Неразбирането и отрицанието, с което през миналия век водачите на Българската църква посрещат Учението дадено от Учителя Петър Дънов, дръзнал да посочи кривините им. Това негативно отношение, естествено, е преодоляно от по-будните представители на българското духовенство. Но тъй като до този момент Българската църква официално не е ревизирала своето мнение, то все още хвърля сянка в съзнанието на по-старото поколение българи, които не познават лично Учението.

 

3) Невежеството на тоталитарния комунистически режим, който се опитва да унищожи по типичния за него насилствен начин всичко, което не влиза в неговите тесни рамки на разбиране. Известно е, че са били отнети и вероятно унищожени огромни количества книги с беседи и е било забранено практикуването на Паневритмия за дълго време.

         Въпреки тези исторически “препъвания” на властимащите в близкото и по-далечно минало, много българи са открили и продължават да откриват чистотата, красотата и силата на Словото, музиката и Паневритмията на Учителя Беинса Дуно.

         Ние не можем да променим миналото, но можем да дадем светлина за едно по-просветено негово разбиране.

Можем също поотделно или заедно да направим нещо малко за по-доброто познаване на това уникално духовно наследство. Българският народ разполага с едно Учение на велика Мъдрост и Любов, което твърде малко използва дори в тези времена на духовна криза.

         Повдигането на един народ е в неговите ръце. Затова е добре да помислим как конкретно да помогнем с методите на любовта и ненасилието за реабилитиране на Учението на Бялото Братство в очите на българската общественост. Защото е жалко за един народ, ако той не познава или се срамува от това, с което би трябвало да се гордее.

         Като една малка проява на съпричастност към този проблем ви предлагаме да попълните посочената в началото на текста анкета за Паневритмията.

И нека Божественото ни научи вътрешно как да продължим нататък.

“Само светлият път на Мъдростта води към Истината. В Истината е скрит животът.”Братски съвет и комисията по Паневритмия при Общество Бяло Братство

529
Любезни братя и сестри,Във връзка със събора на Мадара 26-28 май, ви съобщаваме:

             

          На 26 май /петък/ от София в 15 часа от Бялата къща на улица "Щерю

          Атанасов" № 6 ще тръгне 58 местен автобус до Мадара.

          Около 18.30 ще има 30 минутна почивка във Велико Търново.

          Цената на билета София - Мадара - София е 22 лв.

          Моля, всики желаещи от София да пътуват с автобуса да се обадят на

          Андрей Грива на тел. 8668955, 0897 847 647

          или в Бялата къща на тел. 9634313.          Желаещите за пътуването от Търново, Габрово, Горна Оряховица

          могат да се записват на тел.062 27124 или 0897 847 641,

          Християна Йорданова.          Молбата на организаторите от Шумен е всички, които могат да спят

          на платото, да си носят палатки и спални чували.          При записване за пътуване с автобуса, моля да се дават и заявки за спане.

          Местата са ограничени!         По-долу прилагаме Програмата на събора:Програма

на XIV-ят Мадарски събор на Бялото Братство26 май (петък) I-ви ден

5.45 ч. Посрещане на Изгрева с духовен наряд и Паневритмия.

Място: на Мадарското плато над Мадарския конник.

9.00 ч. Закуска

10.00-12.00 ч. Запознаване с археологически резерват "Мадарски конник". Събеседване върху окултната история на България. Отг. А.Атанасов

13.00 ч. Братска трапеза в х. "Мадарски конник".

16.00-18.00 ч. Лекционна част. Съобщения, представяния и др.

Място: пред х. "Мадарски конник".

19.00 ч. Вечерен концерт с духовен наряд.

Място: Манастирския комплекс над х. "Мадарски конник".27 май (събота) II-ри ден

5.45 ч. Посрещане на Изгрева с духовен наряд и Паневритмия.

Място: на Мадарското плато над Мадарския конник.

9.00 ч. Закуска.

10.00 ч. Екскурзия до старата българска столица Плиска. Място на тръгване - от центъра на резервата. Ще има осигурен специален превоз. Плиска се намира на 9 км. от Мадара.

11.00 ч. Концерт в Голямата базилика.

12.00-13.00 ч. Разглеждане на историческите паметници на Плиска.

13.30 ч. Братски обяд в х. “Мадарски конник”.

14.30-17.00 ч. Лекционна част.  Място: пред х. "Мадарски конник"

14.30-15.00 ч. Съобщения на педагогическата комисия.

15.00-15.40 ч. Лекция на тема: "Паневритмията и трите свята". Лектор: Ина Дойнова

15.40-16.20 ч. Лекция на тема: "Път към здравето с минерали". Лектор Емил Митев.

16.20-17.00 ч. Лекция: “Биодинамично земеделие”. Лектор: Стоянов.

17.00 ч. Разширено събрание на Управителния съвет на ДО "Бяло Братство" за планиране и организиране на ЛДШ на Рила 2006 г. Място: Манастирския комплекс над х. "Мадарски конник".

19.00-20.30 ч. Вечерен концерт с духовен наряд с участието на варненския братски хор.28 май (неделя) III-ти ден.

5.45 ч. Посрещане на Изгрева с духовен наряд и Паневритмия.

Място: на Мадарското плато над Мадарския конник.

9.00 ч. Закуска

10.00 ч. Неделна беседа.

11.00 ч. - 11.40 ч. Лекция: “Изследване на три песни на Учителя – светлинни цветограми”. Лектор: Петьо Цанов.

11.40-12.00 ч. Съобщения за братския живот.

12.30 ч. Братска трапеза в х. “Мадарски конник”.

Край на събора.Археологически резерват “Мадарски конник” се намира на 15 км източно от гр. Шумен до с. Мадара.

За информация и заявки: тел. 054 861147 - Атанас Атанасов /E-mail: aa_borovo@ abv.bg                                          Общество Бяло Братство            Бог царува на Небето, Бог царува в Живота.

            Да бъде Името Му благословено!

530
Други / znakyt s rykata otgore
« -: март 26, 2006, 09:35:59 am »
Знакът е от корицата на "Завета на Любовта" (3 тома) - последното слово на Учителя.

531
Младежка среща –26,27,28 май 2006, Мадара На 26,27,28 май 2006 , в комплекс “Мадарски конник” ще се  проведе ежегодната младежка среща.Както всяка година музикантите от Братството ще изнесат концерти.

 В основни линии програмата за деня е:

Паневритмия

Лекция от Учителя.

Тематични лекции , Дискусии

Голям концерт Важна информация.

Местата за приспиване са ограничени , затова е желателно всеки един участник да има резервация.За повече информация:

Атанас Атанасов , тел. 054/ 86 11 47

е-mail: аа_bоrоvо@аbv.bg 

Цени на вечер (цените са от 2005г.) :

х. Мадарски конник  -  средна цена 5лв, зависи от стаята

бунгало – 5лв.

къмпинг /палатка/ - 1лв за палатка , 2 лв. на човек

паркинг кола  - 1лв.

532
Хранене / Повече за соята
« -: март 14, 2006, 09:03:04 pm »
Zdraveite , sluchaino popadam vav vashia websait . Malko poveche informaziata za soiata - soiata e edna ot nai poleznite hrani za hora ot kravna grupa A ,za tiah ima protivorakovo deistvie (lektan-molekula koiato se sadarja v neia markira mutirashite kletki i po tozi nachin gi pravi uiazvini za imunnata sistema , koiato gi unishtojava ). Moje da se konsumira ot hora s kravni grupi O i AB, no niama iziaveni lechebni deistvia . Za sajalenie e vredna za hora ot kravna grupa B , pri tiah predizivikva otrizatelna reakzia na imunnata sistema i narushava metabolizma .

533
Ето на какво са богати кълновете на различни растения:

Соеви - мазнини, протеини, минералите калций, желязо, витамини A, C, B1, B2. Те са нискокалорични, засилват имунната система и помагат при стрес.

Слънчогледови - богати на протеини, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. Съдържат много аминокиселини, калций, кобалт, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк.

Люцернови - много са подходящи за салати. Съдържат повечето от най-важните витамини и минерали - A, C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, фолиева киселина, фосфор, калций, магнезий, желязо, мед, манган, влакна и протеини.

Леща - имат леко стипчив и малко сладникав вкус. В тях има протеини, богати са на желязо и помагат на организма да се справи с пролетната умора и анемията. Лещата е особено полезна за жените, защото стимулира образуването на женски хормони, и се препоръчва на жени в менопауза. Доставя на организма и каротин, от който се синтезира вит. А. В 100 г кълнове от леща има 4 мг каротин. В кълновете от леща има още и вит. РР, който подпомага окислителните и възстановителните процеси в клетките. От неговата липса в организма през пролетта настъпва пролетната умора.

Житни - усилват имунната система и подмладяват организма. Кълновете от жито съдържат 6 пъти повече вит. С и 3 пъти повече вит. Е от непокълналите зърна. Съдържат още витамини от група В, лесно усвоим калций, фосфор и магнезий. Според научни изследвания сокът от пшенични кълнове спира развитието на раковите клетки.

Кълнове от грах - съдържат витамини от група В, белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма. Фолиевата киселина в тях действа благоприятно на кожата и косата. Граховите кълнове се препоръчват на мъжете, тъй като съдържат лецитин и цинк. Богатото съдържание на целулоза в тях понижава холестерина в кръвта, укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

534
За десетте ползи от хранене със соя можете да прочетете на http://hanlin.hit.bg/soya_bul.htm

535
Зелените соеви кълнове имат свеж вкус и са много богати на протеини и витамини. Покълналите зърна се консумират след 3-4 дни, когато дължината им е 2-4 см. Някои предпочитат да отстранят зелените люспи, защото по такъв начин вкусът става по-приятен. Вкусът е по-ясно изразен, когато листата са по-развити.

Eто някои основни изисквания при покълването на различни семена/време за престой във водата;време за покълване;препоръчителна температура /

1.Овес-12 ч.;3 дни;19-27 град.

2.Просо-8-10 ч.;3 дни;21-27 град.

3.Царевица-12-20 ч.;2-3 дни;19-29 град.

4.Ечемик-12 ч.;3-4 дни;19-27 град.

5.Грах-12 ч.;3 дни;10-22 град.

6.Фъстъци-14 ч.;3-4 дни;19-29 град.

7.Тиква-10 ч.;2-3 дни;18-29 град.

8.Ориз-12 ч.;3-4 дни;13-27 град.

9.Ръж-12 ч.;2-3 дни;10-22 .град.

10.Сусам-4-6 ч.;1-3 дни;19-27 град.

11.Люцерна-4 ч.;6-7 дни;19-27 град.

12.Жито-10-12 ч.;2-5 дни;19-27 град.

13.Сминдух-10-12 ч.;3-4 дни;21-27 град.

14.Соя-12-24 ч.;3-6 дни;10-22 град.

15.Фасул-12-24 ч.;2-6 дни;19-29 град.

16.Леща-12-24 ч.;3-4 дни;19-27 град.

17.Нахут-12-24 ч.;3-5 дни;10-22 град.

18.Слънчоглед-4 ч.;1/2-2 дни;13-27град.

Най-добре е да се опитате да поддържате температура 18-22 град. и влажност 60-70%.При ниски температури семената няма да покълнат или ще покълнат много по-бавно, а при високи температури могат да мухлясат

536
Хранене / Как се правят кълнове?
« -: март 14, 2006, 08:59:30 pm »
Времето за престой на соята във водата е 12-24 часа , а времето за покълване на семената-от 3 до 6 дни.

Ползвайте само семена, при които няма промяна на гените.

537
Хранене / Как се правят кълнове?
« -: март 14, 2006, 08:58:46 pm »
Покълнали семена/етапи/

1.Материали-буркан,семена ,тензух,ластик и др.

2.Поставяне на семената в буркана /няколко лъжици/.

3.Поставяне на чистата вода в буркана със семената/около18 gr.C,без хлор/.

4.Престой на семената във водата.Най-добре на тъмно,през нощта.Престоят зависи от вида на семето.

5.Поставяне на тензуха и ластика на буркана.

6.Изливане на водата от буркана.

7.Изплакване с чиста вода /около 18 гр.C/

8.Изцеждане.Бурканът е на поставка,надолу с гърлото ,под ъгъл 45 гр.C.Семената са по стените му , а не върху тензуха.

9.Покриване на буркана.Поставяне на семената на сянка.Имитиране на засяване.

10.Изплаквания с вода /около 18 гр.C/най-малко два пъти на ден.Броят на дните зависи от вида на семето и е от около 1 до 6.

11.През всичките дни на покълването се поддържа температура 18-20гр.C и влажност-60-70 %

12.Консумиране.

538
Хранене / Как се правят кълнове?
« -: март 14, 2006, 08:57:54 pm »
Отговор на въпросите за кълновете може да намерите в книгата на доктор Шалер''Покълнали семена",изд.Жорж Неф,1993г.Няма съществена разлика с другите кълнове.

Различните семена стоят различно време във водата , а след това за различно време покълват.Всички се мият поне два пъти на ден с вода /около 18 гр.C/.Бурканът е покрит с тензух ,а той е пристегнат с ластик.Покрива се се с нещо,за да имитира зариване в земята. След като се извадят от водата,мокрите семена се поставят по стените на буркана ,равномерно , но не и по тензуха.Наклонът на буркана е 45 градуса.Температурата трябва да се поддържа 18-22гр.C ,a влажността 60-70%.

539
Хранене / Повече за соята
« -: март 14, 2006, 08:57:00 pm »
Dlajen sam da vi alarmiram bratq i sestri za opastnostite koito krie upotrebata na soq. Tq naistina se qvava "zamestitel" na mesoto(kakto obi4at da q reklamirat nqkoi),poradi izklu4itelno niskite vibracii koito ima deistva6ti stresira6to i ponijava6to tonusa na organizma stiga6ti do vliqnie na atomno nivo.Nie tarsim 4ista svetla palna s energiq i svetlina hrana a ne hrana s trepteniq na martvec.Davam vi sait v koito mojete da pro4etete dostata4no po vaprosa i dvete statii sa na angliiski no gore6to vi prepora4vam da si gi kopirate i ako ne znaete ezik da gi dadete da vi gi prevedat.V tqh ima informaciq ot dostata4no izto4nici za tezi koito se interisuvat ili sa skepti4no nastroeni.Saitat e

www.nexusmagazine otvarqte na -aricles- i dolu po reda 6te gi vidite a imenno EMERGING DANGERS OF SOY PRODUCTS i

HIDDEN DANGERS OF SOY ALLERGENS a ako naistina imate use6tane za hranata koqto konsumirate sami 6te razberete i bez statii kak to4no deistva tova rastenie,koeto e lekarstvo za mnogo specifi4ni slu4ai a NE hrana.Samo edna sapostavka si napravete s na6iq tatul.

Отговор:

Не се поддавайте на платени информации на ''лекари'',''журналисти'',''духовни хора''и др. по отношение на консумацията на соя.Ако беше лоша храна ,нямаше да има ''соева война''между великите сили за владеене на соевия пазар.Много от нещата в съвременния свят са бизнес.Има много държави ,които печелят милиони долари от производство на месо.Те няма да допуснат много евтиния заместител соята.

Ако трябва да дам все пак някаква препоръка ,то тя е да консумирате умерено соеви семена и по малко от обработените соеви продукти /кубчета,шницели и др/ .В последните има безвредна , но все пак човешка намеса при обработването.

А като брой яденета седмично:2-3.Никога не съм си мислил ,че соята може да бъде съпоставяна с татул.Като директор на оздравително училище, преди години трябваше да защитавам пред ХЕИ желанието си да храня поне 2 пъти седмично децата със соя .За целта открих многогодишни изследвания на видни български и западни диетолози ,които защитаваха тезата ,че соята е много полезна при неврологични заболявания и дори при онкологични.

Разбира се ,като всяка храна, тя може да предизвика алергични реакции при хора ,предразположени към алергии.

Но такива могат да предизвикат дори прекрасни плодове/напр.праскови/Нe се плашете от соята. Тя е национално ястие в Китай.А те не са глупав народ.

540
Хранене / Как се правят сояви кълнове?
« -: март 14, 2006, 08:54:36 pm »
Отговор на въпросите за кълновете може да намерите в книгата на доктор Шалер''Покълнали семена",изд.Жорж Неф,1993г.Няма съществена разлика с другите кълнове.

Различните семена стоят различно време във водата , а след това за различно време покълват.Всички се мият поне два пъти на ден с вода /около 18 гр.C/.Бурканът е покрит с тензух ,а той е пристегнат с ластик.Покрива се се с нещо,за да имитира зариване в земята. След като се извадят от водата,мокрите семена се поставят по стените на буркана ,равномерно , но не и по тензуха.Наклонът на буркана е 45 градуса.Температурата трябва да се поддържа 18-22гр.C ,a влажността 60-70%.

Страници: 1 ... 34 35 [36] 37 38 39