- Васил Василев

Страници: 1 ... 3 4 [5]
61
Твърдението, че единствено  най-вече делата са важни, а всичко друго е второстепенно, може би изглежда вярно по дефиниция. Ако можем да говорим за важните неща в човека, според Словото те са умът, сърцето и волята. В идеалното си състояние човек е балансирал тези свои вътрешни сили. За този баланс Учителя говори многократно, което е индикатор за важността на темата.
Метод за работа върху сърцето е музиката; метод за работа върху ума - разсъждението; за работа върху волята - упражненията. Хармоничното развитие на Ученика следва да включва тези методи в подходящи за всеки конкретен случай пропорции.

И така, всеки метод има своя сфера на влияние; Всеки, който смята, че развитието на ума му помага в духовния път, може да ползва съответния метод.

Показателен за значението на ума за духовното израстване е протокол от годишната среща на Веригата от 15.08.1914г. - "Веригата на Божествената Любов", с.371:
Цитат
"И между тези, които възлязуваха да се поклонят в празника, имаше и някои елини" (Йоан 12:20). Може да се каже, че този е най-маловажният стих в тзи глава, но думата елини представлява известна идея, която ние можем да уподобим... И като се говори за елини сега, то показва, че Христос ще се прослави в съвременна Европа, от която са дошли при Христа всичките и философи,  и учители, които със своят интелект господстват навсякъде...
Постоянно слушам, че мнозина искат спасение. Но Христос иска да спаси само елини и хора, които търсят Господа, а пък за да можем да следваме Господа, трябва ни ум... Следоватено, трябва но ум схватлив и осър, та да можем да го употребим за въздигане на чувствата, както и да можем да приведем всичките елементи под един знаменател, за да ги подчиним. А за да можеш да направиш това, трябва да бъдеш елин... Сега, питам аз, готови ли сте да слушате тези елини? Но где ще ги намерите, в църквата ли? Не, те са във вашите сърца, във вашият ум и човек, който не се чисти и не въздига своя ум, не може да почита никаква църква...
Аз бих желал всеки от вас да бъде елин, но жалкото е, че мнозина от вас сте още евреи. Вие обаче сте избрани в този народ. Христос иде между него, обръща се към ва си пита: "Вие какво ще правите с тези елини - ще ги изпъдите ли, или ще ги приемете?
Всички отговарят: "Да, ще ги приемем".

Що се отнася до крайния резултат - изградените и проявени човешки добродетели - този резултат е следствие от натрупаните усилия, част от които са усилия на ума. Нормално е сумата да е по-голяма от своите части, но тя продължава да бъде съставена именно от тях.

Аз бих желал да помоля всеки, който има жлание, да помогне за възстановяване на добрата практика от времето на Учителя да се пишат теми - есета. Лично аз виждам в това малко наглед действие начало на нещо съществено.

62
Напоследък често мисля за ролята на ума в процеса на духовното развитие, в частност - за неговата роля при изучаването на Словото. Изводите, до които достигам са, че тази роля е действително твърде голяма, за да бъде пренебрегвана.

Аз виждам смисъла на писането в това да предизвикам в себе си активност и осмисляне, като активирам ума си и работя за принципа на Мъдростта. Виждам текстовете на есетата като предназначени най-вече за подобряване на обучението на самият автор. Смисъла тези текстове да бъдат споделяни е единствено в насърчението на участниците в Школата също да пишат. Формата на есето предполага както разсъждение, т.е. метод на ума, така и лично отношение, т.е. метод на сърцето. Тази форма стимулира към активно осмисляне на прочетеното.

Не е задължително в дадена лекция темата за писане да е изрично зададена. Тя може да бъде извлечена като един фрагмент, един мотив от самата беседа, който да бъде разработен. Съществуват данни, че по времето на Учителя е било обръщано немалко внимание на този род творчество.


63
Школа / 2010-01-29 лекция "Новата песен"
« -: януари 28, 2010, 11:50:41 am »
Лекция  "Новата песен" - OOK, 25.01.1933 (*)

Мотив от лекцията:
---
„Затова отхвърлете лъжата и всеки с ближнаго си говорете истина; защото сме удове един на друг.“ (Ефес. 4:25)
...
Отхвърлете лъжата, защото човек сам се лъже. – За кого е писана тази глава? – За мнозина. Злото и доброто, за които е писано, се отнасят до онези, които разбират и които могат да ги използват.
...
Изобщо добрите, разумните, хубавите неща винаги идват от Бога. В това отношение човек е проводник на Божественото. Следователно работете съзнателно върху себе си, да приемете правилно Божественото и да го предадете правилно.
---

Размишление върху мотива:
===
Ние сме части от големия Космически човек, от Божествения организъм, и затова отношенията ни се подчиняват на особени закони. "Удове един на друг" - човекът е един микрокосмос, той притежава образа на всички останали хора в себе си и е силно свързан с тях вътрешно. Това е великата Истина за всеобщото братство в света. "Човек сам се лъже", бидейки "вехтият човек, който тлее в прелъстителни похоти" (Ефес. 4:22). Всеобщата връзка при това състояние на съзнанието ни изглежда просто фантазия. Лъжата,която трябва да отхвърлим от съзнанието си е убеждението, че сме самодостатъчни, поднесено в най-различни вариации.

Как можем да отхвърлим лъжата? Като се подновим в духът на своя ум (Ефес. 4:23) и като се облечем "в новия човек, създаден по образ на Бога в Правда и святост на Истината"(Ефес. 4:24). Умът, често е посочван като причина за възникване на разделение (разномислие). Но грехът не го е опетнил, умът греши единствено поради състоянията на сърцето. И виждаме че умът тук е даден като опорна точка, която може да ни повдигне. Нужно ни е разбиране, за да съумеем да осмилим в себе си Словото. Нужен ни е разум, за да станем проводник на Божественото. Нужна ни е новата песен за Любов, Мъдрост и Истина.
===

64
Други / Re:Молитва за приятел/Огнян Николов/
« -: октомври 27, 2009, 06:11:25 am »
За радост Огнян вече се намира в значително по-добро здраве. На 6.11.2009 от 19:00 в Парк-хотел Москва Огнян Николов и Роза Пронина ще изнесат концерт ( детайли ).

65
Други / Re:Skype мрежа на сайта
« -: септември 16, 2009, 10:35:39 am »
skype: vasilbvbg
Допълнителна информация: Живея в гр. София, към света се стремя да подхождам предимно философски.


66
Днес Дарик радио поднесе официално своите извинения (в писмо до Андрей Грива ). Мисля, че усилията ни имаха смисъл.

67
Ето няколко сигнала за успех:

68
Изглежда правната база е достатъчно неясна, затова предлагам да се позовем на етичните принципи. Предлагам всеки, който подкрепя даденият тук текст, да го изпрати от свое име към дадените адреси на мениджъри и управители от Дарик. Разбира се, може да се пише и друг текст, което би било още по-добре, текста тук го давам само за улеснение.

==============================================================
До:
ekip@darik.net; kv@darik.net; ivanov2@abv.bg; marinela63@gmail.com; regioni@darik.net; lachezar@dobrev.info; mariana@darik.net; web@darik.net; Ekip@darikfinance.bg; HHristov@darikfinance.bg;

Копие:
gong_web@abv.bg; info@lex.bg; info@tax.bg; v_velichkova@abv.bg;  iliana@zar.bg; album@darik.net; signal.plus@abv.bg; admin@log.bg


Уважаеми дами и господа от Дарик,

Моля предварително да приемете извиненията ми за причиненото с този мейл безпокойство. Бих желал да Ви уведомя за причиненият лично на мен психичен дискомфирт и стрес, както и нарушаване на личното ми пространство от Ваш екип репортери придвижващи се с хеликоптер на 19.08.2009 около 11:00 ЕЕТ, в Рила, 7-те Рилски езера, на езерото "Бъбрека". Повече детайли за събитието можете да намерите на следния адрес:

http://panevritmia.wordpress.com/2009/08/21/darik-poruga-praznika-na-bialoto-bratstv/


Разбирам, че журналистиката изисква понякога и нестандартни подходи и работа на ръба на закона. Силно се надявам, че ще получа разбиране на следващите редове от Вас. Уверен съм, че етичният елемент ще бъде достатъчен, за да се реши трайно повдигнатият тук въпрос.

Изпълняването на Паневритмия на Рила има характера на свещенодействие за мен и за всички участници в нея. Движенията се изпълняват в състояние на концентрация, под съпровода на струнен оркестър и хор и в строг синхрон с музиката.

Нахлуването на Вашият новинарски хеликоптер в близост до паневритмичните кръгове заглуши музиката, внесе смущения в изпълнението, причини психичен дискомфирт в мен и в останалите участници (на брой над 1000). В допълнение, някои от нальотите бяха изпълнени на опасно ниска дистанция - под 10 м. - което предвид специфичните планински въздушни течения постави на риск както животът на Вашите служители, така и на всички над 1000 участника в този свещен танц.

Не ми стана ясен мотивът за подобно поведение на летателната Ви машина, понеже бръснещият полет над нас им оставяше не повече от 4 сек. време за снимки за едно преминаване. Остава единственото логично предположение: или тези хора си играят, или умишлено желаят да ни пречат. И в двата случая силно се надявам, че те въобще не са били наясно какво точно правят.

С настоящият мейл Ви приканвам да поднесете публично извиненията си към всички участници в изпълнението на Паневритмия на 19.08.2009г. до езерото "Бъбрека" в Рила, а също и към Общество Бяло Братство в специална статия.

Благодаря за отделеното време

С Уважение
..........

==============================================================

Аз вече изпратих това писмо. Убеден съм, че след изпращане на 20-30-40 писма като това ще имаме резултат. Най-малкото те ще достигнат до мениджърите, които дори да не желаят да помогнат, ще затегнат дисциплината на подчинените си превантивно...

69
Казано е, че противоречията са или вътре, или вън от нас. Изглежда тази година на 19 Август те бяха отвън.
Новинарски хеликоптер на Дарик неколкократно премина опасно ниско над кръга, като заглуши изцяло хора и оркестъра, предизвика временно смущение в изпълнението на Паневритмията и разбира се известен стрес. Прави ни чест, че изпълнението на танца не беше прекъснато.

Повече детайли тук

Натъкваме се на етичен и юридически казус. Вероятно не е против закона някой да виси с хеликоптер на 3 метра над главата ти, особено ако става въпрос за известна и богата медиа като Дарик,  и особено в България. Ако това се беше случило например в САЩ, вероятно компанията извършила това щеше да бъде осъдена да плати някой и друг от милионите си печалба като компенсация за нематериалните щети, които са нанесли. И то съвсем лесно и бързо. При нас не само че нямаме шансове да си търсим правата по съдебен път, а изглежда и няма смисъл да реагираме.

Какво пък - друго не ни остава, освен да се примирим...

70
Книги / Re:Николай Дойнов?
« -: юли 28, 2009, 03:58:14 am »
- Книга в електронен формат: Науките на Първата Човешка Раса. Ръководство по астрология, френология и...     
Науките на Първата Човешка Раса. Ръководство по астрология, френология и хиромантия <http://www.beinsadouno.com/downloads.php?id=60>

- Статия: Езотерична история на астрологията <http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=116>

- Кратка биография: <http://www.astrohoroscope.info/bgastro.htm#ND>

Цитат
„Кой е най-красивият момент през 24-те часа на денонощието? Най-красивият момент е нагряването и залязването на слънцето. Втори красив момент е изгряването и залязването на Венера. Трети красив момент е изгряването и залязването на Сириус. Това са трите най-важни момента в живота на човека. Слънцето представлява божественият живот, който постоянно изгрява в човешката душа. Венера представлява божествената любов, която търси път да проникне в човешкото сърце. Сириус символизира божията мъдрост..."
Учителя Беинса Дуно

Той има профил на древен жрец, ироничен и всестранен ум на енциклопедист от епохата на Ренесанса, непрекъснат вътрешен мир на адепт на възвишено Учение, смирение и предразполагаща външна простота на аскет... Такава е моята представа за Николай Дойнов, а вярвам и на мнозина, които са беседвали с него за тайните на Звездния мир. Споделям я с непредубедения читател, все още необсебен от гордата традиционност на европейските и източни „тайни науки", не само за да го убедя, че това е първото всестранно изследване от български автор върху проблемите на астрологията, френологията и хиромантията (това е повече от очевидно), не само за да подчертая уникалността на подобен единен и систематичен подход към тези науки (това предоставяме на методологията), но за да провокирам у него онази първична читателска стихия, определяна като подтик към необикновеното. Всъщност стигнахме до заглавието на настоящия предговор – за необикновената книга и за обещаните два ключа към нея. Разбира се, трудът на Николай Дойнов не е само необикновен; за обикновеното съзнание необикновеното е задължителен атрибут на астрологията и на всички останали окултни науки. Не е достатъчно да се квалифицира и като езотерична астрология само с единствената цел да бъде разграничена от конвенционалните техники за правене на хороскопи, които заливат сега света и съвременните масмедии.

/из предговора към "Науките на Първата Човешка Раса"/

71
Извадка от Устава на Общество ББ:
"5.1. В рамките на дейността на Общество БЯЛО БРАТСТВО не могат да се развиват и пропагандират политически дейности и идеи;
5.2. Всеки член на Обществото е свободен извън него да изявява своите лични политически убеждения, за което Общество БЯЛО БРАТСТВО не носи никаква отговорност."

Аз гласувах за Зелените на Евроизборите. Тук ще кажа защо. Аз знам, че в нашата азиатска действителност Зелените нямат шанс да влязат в парламента в следващите 30 години. Но: евентуален по-висок процент за тях ще стимулира останалите партии да започнат да имитират еко- дейност. Част от имитациите ще се превърнат в нещо работещо. Това може да се случи не по-рано от 8 години от днешната дата... :) Ето затова.

Но на изборите за БГ- парламент изглежда ще направя друг избор.

Сега, всеки призив за масово гласуване по определен начин според мен страда от тотална неадекватност в демократичното ни време (пък било то и псевдодемоктратично). Намирам решението да не се трие постинга - призив за гласуване за правилен. Едва ли той ще доведе и до един глас за Зелените, който те да не са имали и без постинга. Не и в този сайт, не и в това общество... Така си мисля аз поне де :)

Функцията на духовността е да произведе такава духовена атмосфера и обществена култура, в която демокрацията за започне реално да работи. Политическите избори са краен резултат, върху който духовните методи не могат да влияят пряко.Страници: 1 ... 3 4 [5]