Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Васил Василев

Страници: [1] 2 3 ... 5
1
Пред завършване е окончателния вариант на сайта с аудио-беседи на Учителя:

http://peterdeunovaudio.wordpress.com/

Там ще бъдат представени всички изготвени до момента аудио- записи от различни екипи. Аудио-записите и сега са достъпни (в Портала или в beinsadouno.bg). Новото и ценното в http://peterdeunovaudio.wordpress.com/ е това, че съдържанието е организирано така, че да е максимално удобно за ползване. Няма да бъде нужно да ровите в ю-туб или в различните пакети от по 14, 21 и т.н. беседи, за да намерите тази, която желаете.
В допълнение към аудио-записите на беседи ще получите и аудио- и видео- записи на музикални концерти, както и филми с тематика "Учителя" и "Учението".

Моля, популяризирайте този сайт! Всякакви мнения и препоръки за него а добре дошли!

2
http://www.beinsadouno.org/bg/node/2672

Най-сетне ще бъде въведен ред! Не случайно навремето Учителя е подчертавал необходимостта от чистота на Рилския лагер. Нашето любимо ръководство ни улеснява много в това отношение, като ни задължава да си носим метла и лопатка. Ако някой се колебае да събира ли разделно собственият си боклук или не - и тази дилема е решена в правилата за вътрешен ред на лагера: всеки си събира боклука, и то в три торбички, разделно. Така като ни снимат от телевизията ще бъдем светъл еко- пример.
На хората които сме били в казарма ще направи силно впечатление армейският стил на организация, който се въвежда сега:

"Всяка Братска група по места определя отговорници, които ще съблюдават спазването на правилата в Лятната духовна школа на Рила от участниците в групата им и ще служат за връзка с Ръководството на Лагера. "

"При пристигането на дадена група, отговорникът и предоставя списък с имената на хората за вписване в Регистрационната книга на Лагера. "

Принципът че във всяка група има отговорник е армейски. Няма лошо в принципа сам по себе си.

А най-фрапиращото е тонът, с който се говори в този правилник. Тон, с който се обръщаме към чужди и враждебни нам хора, хора, от които очакваме само неприятности. Хора, за които не ни е грижа от какво се интересуват и какво желаят.

Всичко това щеше да бъде изключително смешно, ако не беше тъжно. А каква трябва да е нашата позиция: примирителна, игнорираща или протестираща?

Мнозина млади от години странят от общите мероприятия, а младостта е носител на духа на новото и на обновлението. А който не се обновява, втвърдява се и загива...

Някой ще каже, че този документ е само проформа. И това е вярно, но мисля, че тенденциите, заложени в него, заслужават нашето внимание и реакции час по-скоро.

Какво мислите, приятели?

4
Школа / Re: 2010-09-16, Великите хора, МОК, 11.09.1927г.
« -: септември 16, 2010, 11:34:58 pm »
Цитат
Христос казва: „Да възлюбиш ближния си, като себе си“. Той казва, че човек трябва да люби и враговете си, но как, не е казано. Значи това не е достояние на всички хора. Само великите хора могат да любят враговете си. Те имат метод, по който проявяват любов към враговете си. Който не е дошъл до този метод, трябва да прави опити, да си изработи свой специфичен метод. Защо трябва да любите враговете си? – За да станете велики. Като люби враговете си, човек е подобен на Бога, Който изпраща слънцето, дъжда и вятъра за добрите и за лошите. Когато раздава благата, Бог има предвид всички същества, малки и големи, добри и лоши. Няма по-велико нещо за човека от това, да люби враговете си и да е готов да прощава.
...
Когато Христос казва да възлюбим враговете си, Той има предвид това положение, че през дългия земен живот на човека ще дойде ден, когато врагът му ще го извади от реката и ще спаси живота му. От вашия враг зависи да ви извади от водата или да ви остави да се удавите.

5
Школа / Re: 2010-09-16, Великите хора, МОК, 11.09.1927г.
« -: септември 16, 2010, 11:26:39 pm »
Често великото е скрито под маската на обикновеното. И обратното: често посредственото носи маската на велико. Това е част от процеса на живота на земята. Който вижда единствено маските и разбере, че те нямат съдържание в себе си, лесно може да се отчае. Но това привидно обезсмисляне и страдание ражда ново състояние в човека след време.
Който вижда великото в обикновеното се радва в душата си, и радостта му е пълна.

6
Раждането на свободата, СБ, 26.08.1926г.

Цитат
За размишление през деня: „Вечната свобода, в която Бог живее, Духът царува“.


Цитат
Вие сега мислите, че като отидете на оня свят, ангелите ще ви посрещнат с финикови вейки, ще ви облекат с бели дрехи, ще ви сложат венци на главата, ще увековечат името ви и ще кажат: „Този идва от земята, той е ученик от окултната школа в България“. Възможно е, може да ви посрещнат така, но може и да не ви посрещнат. Как ще ви посрещнат, това е тяхна работа. Може така да ви посрещнат, да ви дадат такъв великолепен прием, какъвто никога в живота си не сте сънували, но може да ви дадат и такъв прием, че да го помните за вечни времена – да ви върнат назад. И едното, и другото е възможно.


Цитат
ще концентрирате всичката своя деятелност към това, което трябва да бъде. Какво трябва да бъде? – Това че вие трябва да бъдете свободни като души. И като намерите тази свобода, ще почувствате вътре в душата си, в сърцето си и в ума си такъв простор, такава широта, такъв изблик, че ще приличате на един велик извор. Няма да се стеснявате като сега, няма да се ограничавате едни други. Имаш малко любов и решаваш да се проявиш, изведнъж другарите ти казват: „Какво право имаш да обичаш еди-кого си?“ Ти още не си обикнал и веднага те ограничават.


Цитат
Ще дам едно малко упражнение на най-усърдните ученици. Казвам ви, обаче, да не започвате, ако не се наемете да го свършите. Всеки, който започва едно упражнение, колкото малко и да е то, ако не е в състояние да го свърши, да не започва. Започне ли, трябва да го свърши. Това упражнение се състои в следното: който от вас иска, нека посади в саксия 2–3 стръка домати и да ги полива, да види колко плод може да дадат. Ако се родят повече домати, може да направи една чорба за себе си, или пък, ако иска може да ги консервира, или може да повика някой свой приятел и да ги даде на него, или най-после, може да занесе тези домати на някоя бедна вдовица и да ѝ каже: това е от моята градина, дар от Бога. Някой от вас пък може да посади в саксия 2–3 стръка бамя и нея да отглежда. Друг може да посади една зелка. Изобщо, може да си посадите, каквото пожелаете и към каквото имате разположение: син патладжан, картофи, пипер, чеснов лук и др. Направете си вие сами избора. С получения плод може да постъпите по един от горните случаи: или сами да си го изядете, или на други да го дадете. Този е опитът, който искам да направите през тази година. Които искат, могат да посадят 2–3 глави зимен чесън, от едрия, и като порасне, да го пазят за лек: за дезинфекция на устата, или за друга някоя болест. Чесновият лук има лечебни свойства.7
Школа / 2010-06-26 Отвън и отвътре, СБ, 22.08.1926
« -: юни 29, 2010, 05:31:42 am »
Отвън и отвътре, СБ, 22.08.1926

Цитат
Кажете ми сега: какво разбрахте от Библията и от беседите, прочитането на които ви бе дадено като задача през тази година? Някои от вас прочетоха цялата Библия, както и четирите серии, а някои не ги прочетоха. Нищо от това, това е задача, която трябва да изпълните в продължение на четири години. Значи, имате срок още три години. Ето защо, задачата, която ви се даде тази година, ще се продължи и за по-нататък. Кое е най-важното, което намерихте в Библията? Аз ще ви кажа. Най-важното за вас е, че Бог във всичките векове е един и същ. И във времето на Адам, и във времето на Аврам, и във времето на Моисей, и във времето на Христос, и в сегашни времена, Бог е един и същ, но само че методите, чрез които действа, са различни. Бог е един и същ и в Него блика живот, Любов. Бог е пълен с Любов.


8
Търпение и безстрашие, MOK, 15.06.1928

Цитат
Желая ви не да вдигате и местите планините, но да се справяте с големите си мъчнотии, които за вас представят нещо по-голямо от планина.


9
Добре, Тънкия конец е любовта към хората, а дебелия към Бог?

Малъг недъг може да скъса тънкия конец, а като няма любив към хората се появява и съмнение към Бог...

И аз се питах на какво са символи тънкият конец и дебелото въже.

Любовта е нещо неуловимо, нежно, слабо. Така че конецът бих поставил като сумвол на Божествената Любов. Тя е безкрайно фино нещо... прониква всичко. Чрез това управлява всичко, но невидимо. Също тънкия конец ми прилича на символ на Божествения свят - прониква всичко, без да се вижда и намесва пряко.

Дебелото въже бих поставил като символ на физическия сват - нещата са кристализирали, твърди, категорични. Волята. Ограниченията. Страданията.

И така - светът е даден като комбинация между полюсите на (радостта и любовта на Божествения свят) от една страна и (ограниченията и страданията на Физическия свят) от друга.

Това ми е работната хипотеза. И наистина - човек получава условия за развитие посредством взаимодействието на тези полюси...

А какво ли означава, че другите нишки без най-тънката и най-дебелата можем да късаме?

10
 Тънкият конец и дебелото въже, MOK,8.06.1928

Тема:
Цитат
Тема за следния път: „Отличителните черти на ученика“


Правило + задача:
Цитат
Сега ще ви дам две важни правила в живота: Никога не късайте тънкия конец. Никога не късайте и дебелото въже. Що се отнася до останалите конци и въжета, между най-тънкия конец и най-дебелото въже, можете да ги късате свободно. Който не разбира тези правила, сам си причинява пакости и нещастия. Който се осмели да скъса най-тънкия конец, той ще скъса и най-дебелото въже. Това не е геройство. Истински герой е онзи, който не къса нито тънкия конец, нито дебелото въже. Задача: Всеки от вас да изреже един картон с елипсоидна форма, с дължина 20 сантиметра и широчина 15 сантиметра. На картона ще напишете с едър, красив почерк двете правила: „Не късай най-тънкия конец! Не късай най-дебелото въже“. След това ще окачите картона на източната стена на стаята си и ще го четете поне по 3 пъти на ден. Картонът ще остане в стаята ви 20 дена, докато трае задачата. След това можете да го свалите. Прилагайте правилата първо към себе си, после и към окръжаващите. Видите ли, че двама души се карат, минете край тях и кажете: „Не късайте най-тънкия конец! Не късайте най-дебелото въже!“11
Това е една откратките беседи, с пределно концентрирано съдържание в нея. Акцента върху внушението - от бялата и черната ложи - върху разпознаването на влиянията и концентрацията и владеенето на мисълта и чувствата е изключителен. Това са неща сравнително лесни за разбиране и изключително трудни за изработване и прилагане. И точно затова следва да им обръщаме внимание и да работим върху тях.

Например за упражнението за будност и самонаблюдение - мисля, че би било подходящо за тези 20 дни да си водим детайлен личен дневник. Нека който желае го започне, а след края му можем да споделим впечатления.

12
Втичане и изтичане, МОК, 1.06.1928

Тема
Цитат
Тема за следния път: „Причини за притъпяване на вкуса“. Ще пишете едновременно за физическото и духовното притъпяване на вкуса.


Предупреждение - насока за работа:
Цитат
За да не попадате под влиянието на тъмните сили в природата, вие трябва да правите опити, да съсредоточавате мисълта си, да бъдете господар на мислите и чувствата си. Докато не постигнете това, вие всякога ще бъдете жертва на чужди мисли и желания. Сам ще се чудите отде идат известни влияния, но въпреки това ще изпълните всичко, което ви се внушава.


Упражнение за будност и самонаблюдение:
Цитат
За 20 дена ще бъдете будни, да наблюдавате мислите, чувствата, постъпките и движенията си. Каквато мисъл мине през ума ви, ще се спрете известно време, да изпитате отде иде тази мисъл и трябва ли да я реализирате. Дойде едно чувство в сърцето ви, също така ще го анализирате. Ако трябва да направите нещо, преди да се проявите, ще обмислите добре каква е целта на вашата постъпка и ако не е нужно, ще я отложите за друг път. Ако направите някакво движение, веднага ще си отговорите защо правите това движение, какво целите с него и т.н.


Задача
Цитат
Изучавайте законите и методите, с които природата си служи, за да ги прилагате при възпитанието и самовъзпитанието. Природата разполага с методи за хранене, за дишане, за концентриране на мисълта и т.н. Като си служите с методите на природата, вие дохождате до истинското познаване на нещата, до положителната наука.

Цитат
Който иска да се развива правилно, трябва да знае, че преди всичко той има отношение към Първата Причина и към разумната природа. Всичко останало в живота на човека е второстепенно. С други думи казано: Върнете се към онова състояние, при което космичните енергии хармонично се втичат и изтичат от човешкия организъм.

13
Правилно дъвчене, МОК, 25.05.1928

Цитат
Който търси причините и последствията на нещата, той работи с мисълта си, прави анализ и синтез на своите мисли. Това наричаме ние „дъвчене в умствения свят“. Значи има два вида дъвчене: дъвчене на физическия свят и дъвчене в умствения свят. Истински ученият дъвче добре мислите си, смила ги и така ги изпраща в умствения свят. Всеки човек трябва да преработва мислите си, т.е. да ги дъвче, да намери начин за развиване на своите дарби и способности. Колкото по-съзнателно работи човек в това направление, толкова по-голям е интересът на разумния свят към него. Разумните същества се интересуват от способния, разумния, добрия, здравия и справедливия човек.
14
Методи за хранене, МОК, 11.05.1928г.

Формула: Само светлият път на Мъдростта води към Истината. В Истината е скрит животът.

Размишление

Тема за следния път: „Предназначение и задача на храносмилателната система“.

Цитат
Храненето е процес за трансформиране на известни енергии, които се събрали в излишък. Като яде, човек решава една задача, която му е дадена. Дали съзнава това, или не, не е важно. ... Като се храни правилно, човек изучава закона на жертвата. Тогава той не жали съществото, което се пожертвало за него, но го обиква и му благодари за направената жертва. Христос казва: „Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми, нямате живот в себе си“. Това подразбира съзнателно, разумно хранене. Който се храни с любов и благодарност, той има живот в себе си.


Цитат
Изучавайте влиянието на храната по отношение на тялото, на сърцето и на мозъка. Ако сте се хранили правилно, ще имате добри резултати, както върху здравето, така и върху мислите и чувствата. Ето защо, пазете следното правило при храненето: преди да започнете да ядете, съсредоточете мисълта си към храната, която природата ви дава, като велико благо за живота. Като мислите върху храната, вие се свързвате с разумната природа и внасяте спокойствие в мислите и в чувствата си. Така успокоени, пристъпете към яденето. Каквото и да е сложено на трапезата, приемете го с благодарност. Може да имате само хляб и сол, благодарете и за това. Хлябът е най-важният елемент за организма. Посолете си хляба, турете малко червен пипер и яжте с благодарност. Ако имате нещо готвено и плодове, по-добре ще бъде, но учете се да благодарите за всичко. Като ядете, стремете се да дъвчете храната добре. Никакво бързане не се позволява. Докато ядете, мислете си, че сте богат човек, че имате на разположение слуги, за да можете да се нахраните спокойно. Не мислете за никаква друга работа, освен за яденето. Когато се храните, по-важна работа от яденето няма.


ЗАДАЧА
Цитат
Задача: В продължение на 10 дена направете опит да се храните по нов начин, да видите какви резултати ще имате. Преди да ядете, ще се успокоите напълно, никакво смущение или безспокойство да не остане в ума и в сърцето ви. След това ще си отчупите 20 хапки от хляба; по-малко може, но не повече от 20 хапки и не по-малко от 5. Ще ядете с благодарност и съзнание, че вършите велика работа. Който успее да приложи тези правила при храненето, непременно ще има добри резултати. Отбелязвайте състоянието, в което се намирате през време на опита. И най-малкият резултат трябва да ви радва. Голяма придобивка е за човека, ако може да превърне храненето от механически в умствен процес. Това не се постига изведнъж. Много опити трябва да прави човек, докато приложи напълно новите правила при храненето. Те трябва да станат за него втора природа.


ЗАДАЧА - в по-широк план
Цитат
Задачата на съвременните хора е да работят съзнателно върху самовъзпитанието. За тази цел те трябва да започнат с храненето, да изправят погрешките на миналите поколения. Като изучават изкуството за правилното хранене, едновременно ще работят и върху правилното и дълбоко дишане. Като работят върху храненето и дишането, естествено ще изправят мислите и чувствата си и ще се домогнат до по-висок живот. Този живот наричаме Божествен. Той има отношение към разумните хора, а не към обикновените. Божественият свят не е някъде далеч, не е отвлечен. Той се ръководи от разумни и високо напреднали същества. Тяхната мисъл е силна. Чрез мисълта си те организират света.

Цитат
Като знаете, че мисълта е мощна, творческа сила, развивайте я, за да постигнете това, което желаете. Малко хора успяват в живота си, понеже мислят за обикновени работи.


15
Приятели, не мислите ли, че Учението на Учителя, а и не само то, точно подготвя пробудените души за прехода в епохата на Водолея, в която вече сме навлизли. Какъв е смисъла да се спори. Сега е нужна позитивна енергия. Всяка пробудена душа е в помощ на небето. 

Всичко това е така, с едно изключение: не мисля, че някой тук спори. Спора предполага желание за налагане на собственото мнение. Пишещите тук (предполага се) са надрасли това ниво. Тук се споделя. Разликата е тънка, но важна. А от споделянето винаги има смисъл.

Страници: [1] 2 3 ... 5