Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - aneta

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 8
31
Мисъл за деня:
"Погрешката поправяй веднага, не я оставяй да ти турят лихва. В началото по-лесно се поправя. Това е Божественият начин. Колкото човек повече отлага, толкова по-мъчно се поправя. Малкият грях е семка. Някой казва: „Това е нищо.“ Обаче последствията са големи. Малката семка пораства и става голямо дърво. Малките погрешки създават големи нещастия. Една кибритена клечка е малка, но може да унищожи цял град."

Всяка ли погрешка може да се поправи? Защото като погледна назад,  виждам такива, които няма как да се "ремонтират"... :(

32
Мила Анета - разбирам те. Но точно за изнесения от теб принципен случай, Учителят казва, че не бива да се занимаваме с погрешките на другите. Просто всеки е на различно равнище - духовно, осъзнаване и т.н. Не можем да се сърдим на джанката, че като е родила плодове, не се наведе сама да ги събере, да ги сложи по буркани и да ги направи на компотче, нали :) в момента тя не може да се движи, а и не знае как се правят компоти, щото е дърво :) да не се движи и да не прави компоти са част от настоящите й характеристики :) (не че аз умея да правя туршии и компоти :) ) това беше малко за разведряване. Но всъщност, когато се дразниш от това, че някой човек не е достигнал по-висок етап на доброта, на разбиране, на честност, на благост - именно онези малки същественца са около теб и те провокират. Защото, Любовта, която е в теб, приема всички разумни души около себе си (независимо от това какво умеят и какво не) с безгранично търпение, безпределна прошка, радост, че растат и че се учат. Именно когато човек греши (никой от нас не е безгрешен) той е в положение на урок - обучават го Светлите същества. Радвай се на работата им и им помагай като намериш поне една добра черта в този, когото обучават и като му пращаш любов и благост. Когато мисловно му пращаш светлината и любовта - той прихваща твоите мисли и се променя. Повдига се. Ти също се променяш. Повдигаш се. Когато прощаваш и благославяш т.нар. паразитчета - повдигаш и тях. И се изпълва написаното в Библията " ... и тъмнина да си пак ще станеш като зора..."

Да помним, че всичко е за добро и всичко е добро!
Светъл ден!
 

Да, Ели. Права си. може би така трябва да се разсъждава. Дори когато си когато си директно наранен от постъпката на друг човек... Да... само където е доста трудно ...

34
Поздрaви на приятели / Re:Честит рожден ден!
« -: август 05, 2010, 02:30:56 am »
Честит рожден ден, sieeina! Не изгасвай добрата си усмивка на лицето. Човек се стопля като я погледне! :)35
Школа / 2010-08-05, Свещеният огън, СБ, 27.08.1926г.
« -: август 05, 2010, 02:08:37 am »
Свещеният огън, СБ, 27.08.1926г.

Цитат
Аз наричам пробудена душа тази, която съзнава не само дълга към себе си, както и дълга към своите ближни, но която съзнава и своя най-главен дълг – към Бога. Или да предам същата мисъл в друга форма. Пробудена душа наричам тази, в която силно живее желанието да обича Бога.
...
Има нещо тайно във всяка душа, което даже и другите не подозират, но Бог, Който вижда цялата вечност, вижда какво може да излезе от всяка душа. Вие може да гледате една душа, че е бедна, страдаща, без никакво външно величие, но Бог обръща специално внимание на тази душа.
...
В Бога се крият вътрешните методи за пречистване на човешките души. Тези методи представляват Божествения огън, в който Бог постоянно ни слага. Този огън е Божествената Любов.
...
Ако ние вложим нашите мисли и чувства в нашата душа, ще видим, че те не се развиват при един и същ огън. За да бъдеш милостив, трябва да знаеш какъв огън да употребиш. За да бъдеш благоразумен, трябва да знаеш какъв огън да употребиш.
...
Ако нямаш този свещен огън в себе си, нищо не можеш да постигнеш. Аз го наричам „свещеният огън“, който възкресява човешките души. Когато ние съзнаваме, че имаме този Божествен огън, от нас може да стане всичко.
...
Ние, които сме достигнали до това развитие, можем да кажем, че откакто светът е създаден, никога не е имало по-добри условия от сегашните за проявяването на Словото Божие и на човешките добродетели, за сближение на хората, за проявяване на Божията Любов, на Божията Мъдрост и на Божията Истина. И ако ние днес страдаме, то е по причина на преизобилието, което имаме. Съвременните хора са станали толкова егоисти, че забравят всичко наоколо си. Това не се отнася само до светските хора, но и до религиозните, които служат на формата. Такава опасност има и за духовните хора.
...
Ние вярваме повече на външното внушение, отколкото на вътрешното. Ще ви кажа какво нещо е внушението. Например, вие сте тъжен. Отидете в някое общество, в което хората са весели. Заразявате се и вие и ставате весели. Това е външно внушение. Щом се отдалечите от това общество, вашата тъга отново ви обхваща. Тя се явява като един червей във вас. Това е внушението на злото. ...Трябва да знаете, че това, което Бог е вложил във вас, никой не може да ви го отнеме! Оттук може да кажем същото и за онзи свещен огън, за онази свещена идея, която Бог е вложил в нас. Няма сила в света, която може да изгаси този огън, да отнеме тази идея. Когато изпаднете в изкушение, в противоречие, в съмнение, вярвайте в тази свещена идея, вярвайте в Бога.

36
....
всеки път, когато през ума ти преминава недоволство от нечие поведение, или друга негативна мисъл - това са мисли, породени и предизвикани от тези мънички същества.
...
Какво конкретно можеш да направиш:

когато такава мисъл мине през ума ти, просто се спри и си кажи :ти не си моя мисъл. После се помоли на Господа да изпълни тези мънички същества със Своята Светлина и Любов, да ги успокои и да ги прати на работа полезна. След това им кажи, че и ти им прощаваш и ги благославяш.
...

Прекрасен съвет! :)

Много често негативни мисли се пораждат в съзнанието ми, четейки написаното от хора в духовните форуми и след това разбирайки, че всичко казано от тях е абсолютен фалш и лъжа. Трудно се преодолява това с формули, но може би трябва...? Има и друг начин за предпазване от сблъскването с това лицемерие - просто човек да не приема с безрезервно доверие всичко което се пише по форумите.

Абсолютно доверие мога да имам само във Великите Посветени, Учителите. Другото е наивност и доверчивост, водещи неименувано до възникване на отрицателни мисли след като си разбрал лъжата и напълване с астрални паразитчета. :)))

37
Мисълта е мощно оръжие - не е необходимо да казваш някому с думи нещо повече от три пъти. Ако за тези три пъти не те чуе и разбере, всеки следващ път е насилие. Насилието е урок и за двете страни - и за насилника, и за насилвания.

Учителят казва :не говориш на този, който ще те чуе. Когато видиш, че някой прави или се кани да извърши насилие, а думите не помагат, на ум можеш да му кажеш: Нищо няма да спечелиш", а после "Бог е Любов! Бог е Мърдрост! Бог е Истина" - и това можеш да го наслагваш винаги когато виждаш този човек или когато си помислиш за него.


Благодаря, Ели! Точно сега имах нужда от съвета който си споделила. :)

38
Ели, благодаря за споделеното! :)

40
Още един хубав цитат от тази беседа :)

Цитат
Вие не се радвайте на малките придобивки, които имате в света. Например, често вие се радвате на ръкоплясканията, на букетите, които сте получили, когато сте декламирали някое стихотворение. Вие взимате букета, обикаляте с него между хората, радвате му се. Да, но утре тези цветя повяхват, ръкоплясканията престават и от вашата декламация, от вашето свирене нищо не остава. Казвам: тази придобивка е временна, от нея нищо не остава. Питам: какво ще ви ползват тези ръкопляскания, тези букети в живота ви, когато отидете на нивата, или когато решавате някоя велика задача, която ви е дал Учителя, или когато сте на молитва, или когато искате да помогнете на някой беден?

Често вие говорите за обществено мнение, радвате се, когато е на ваша страна. Но аз ще ви кажа Истината. Най-напред имайте предвид мнението на Бога за вас, мнението на светиите и мнението на всички добри хора на земята. Дръжте постоянно в ума си тази велика идея. Това мнение е важно за вас. И тези хора ви знаят. Всеки от вас, който е обърнал лицето си към Бога, Той вече го знае, по име го зове. Знае ли ви Бог и добрите хора, и светиите ще ви знаят, макар вие и да не ги познавате. Вие даже и тук на земята не се познавате един друг. Ако накарам един от вас да каже името на някои от своите братя, няма да може, не го знае. Обаче, светиите, добрите хора, които вършат Волята Божия, знаят имената ви, те са записани в техните умове. Те ви знаят по име. Всеки, който поеме пътя към Господа, става известен за тях. Те знаят всичко за него, от всичко се интересуват: как живее, как се моли, до каква степен на развитие е дошъл и т.н.

41
Имената са ви записани, СБ, 25.08.1926г.

Цитат
„На това недейте се радва, че духовете се покоряват вам, а радвайте се повече, защото имената ваши са записани на небеса.“ (Лука 10:20)


Цитат
Великото в живота на всеки духовен човек, това е разумното разбиране на Словото Божие. Под „Слово Божие“ подразбирам всичко онова, което ни се открива и във видимия и в невидимия свят: това, което се открива на сърцето ни, на ума ни, на душата ни, на духа ни.

При сегашното състояние на човешкото развитие, тези четири съзнания са присъщи на великата човешка душа. Велика човешка душа наричам тази, която държи всичко в света. Тогава, от какво се пораждат различията в човешкото развитие? Причината за това е, че тези четири съзнания не са съединени в едно. Колкото повече се обединяват тези съзнания от човешкия дух, толкова повече човек расте и се развива.Цитат
...Сега Христос, Бог ви се изявява отвътре. И радвайте се, че Божието присъствие е такова. Някой казва: „Защо не мога да видя Христос?“ Не бързайте, ще дойде време да Го видите. Не трябва да Го видите преждевременно. Всички неща трябва да стават на своето време. Така, както Бог сега ни се открива, това е най-добрият начин. Ще слушаме Неговият глас, който говори тихо и мълком вътре в нашето съзнание. И най-малкото, което ни се казва отвътре, трябва да го изпълним.Цитат
Вие, окултните ученици в България, трябва да дадете един пример, ако не на съвършенство, то поне на издръжливост, на храброст, на самоотричане, и при това като ви обиждат, да можете да издържате. Като дойде отчаянието във вас, да не се отчайвате. Като дойде маловерието във вас, да не се обезверявате. Искам да бъдете образци на една жива вяра. Никога не изгубвайте вярата си! Защото ние не гледаме на вас, какви сте сега, но гледаме, какви трябва да бъдете след 5, 10, 22 години. И тогава, който ви срещне, да каже: „Ето една наука, която променя хората!“42
Васил, благодаря за беседата.

Замислих се върху тези думи:

Цитат
Някои от съвременните хора мислят, че като се занимава човек с Господа и мисли за Него, ще оглупее. Много от религиозните хора оглупяват, но защо? – Религиозните хора оглупяват, понеже мислят, по колко кандила и свещи да запалят, с какви дрехи да бъдат облечени, бели или черни, кога трябва да постят, сряда или петък, с коя ръка трябва да дават милостиня, т.е. религиозните хора са особени, те са хора на формите, на обредите. Но те не са видели Господа! Религиозните хора са непостоянни, те са хора на буквата. Срещнеш един религиозен човек на улицата, види те, поздрави те. Срещнеш го на другия ден, не те поглежда. Някой ден те нагости, на другия ден те нахока, казва: „Ти не си бил така добър, както те мислех, втори път не трябва да влизаш в къщата ми. Аз угощавам само хора, които вярват в Бога, а на другите – лицето не искам да видя“. Те не разсъждават правилно. Защо търсят праведни, религиозни хора?


Мисля, че не само сред религиозните се срещат подобен род хора? Има ги и в различните езотерични учения...

И в Школята явно е имало разногласия. Може би затова Учителя казва:

Цитат
Ако не можете някъде да се разберете, стигнете до някое спречкване, спрете, помолете се и после пак разисквайте.Някои мисли от беседата, които ми направиха впечатление:

Цитат
Писанието казва: „Ела и виж!“ Когато говоря за Любовта, аз подразбирам да видиш Господа. Исай е видял Бога. Да видиш Бога, то е голямо нещо, то е нещо епохално. Видението на Исай се отнася до вашата душа. То създава у вас вътрешен стимул за издигане, да работите, да създавате в себе си здрави убеждения. Онзи, който само един път е видял Господа, в неговата душа се отваря голяма дълбочина. Този човек вече е дълбоко замислен, от неговото лице излиза светлина и той започва да твори. Идея има вече този човек! Защото Господ не стои празен.Цитат
Бог е, който освобождава, но човек трябва дълго време да работи, за да придобие свободата. Като я придобие, трябва дълго време да работи за своето самоусъвършенстване, за да запази тази свобода. И ангелите, които паднаха, имаха свобода, но не знаеха как да я запазят. Като слязоха в материалния свят, те я изгубиха.


Цитат
Направете следния опит. Накладете един голям огън и сложете близо до него един червей. Червеят започва да бяга. Той търси свобода. Значи и в него има съзнание за свобода.

Следователно, ние сме поставени в този си живот в известен кръг на неблагоприятни условия, като този червей, и се превиваме. Аз мога да помогна на този червей, като го повдигна с една сламка и го поставя далеч от огъня. Когато ние изпаднем в такива неблагоприятни условия на живота, търсим онези по-напреднали братя, които са завършили своето развитие, защото те могат да ни помогнат. Как? Като ни видят около този пламък, взимат една малка магическа пръчица, която всякога носят в джоба си, и с нея ни изнасят навън. Оставят ни на земята, далеч от огъня и казват: „Ще вървите в права посока, където няма такъв огън!“


Но за да получим помощ май трябва преди това да се помолим...?

Цитат
Някой път вие променяте вашите възгледи, по причина на тези вътрешни промени, които стават във вас. Вие не можете да гледате при всички случаи еднакво на живота, затова именно трябва да се пазите, да не променяте своя идеал. Няма нищо по-страшно и по-разрушително от това, човек да мине своя идеал. Знаете ли какво е положението на човек без идеал? Знаете ли на какво прилича това?.... Онази сила, около която трябва да се групират всички останали сили, не трябва да се мени. Всички вие искате да се проявите, да се реализират вашите мисли и желания. Само този е правилният път, по който донякъде можете да осъществите това, което сега желаете.


В един пост беше зададен въпроса за промените. Тогава сметнах, че Учителя говори за запазване на самообладание и в такъв случай – да не се променяме...  В цитираните по-горе думи вече става въпрос за непроменяне на идеала към който вървим. Нещо много важно. Смяната на идеала може да спре човека. Това е според мен завой на 180 градуса. Аз веднъж съм го правила и не мисля да повтарям. Доста е сложно. Води до огромни противоречия.

В тази беседа има още много интересни мисли.

Поздрави! :)

43

Как така "да останем неизменни", когато нещата от вън се менят?
Нали "всичко тече, всичко се променя" ?
Човек се учи и усъвършенства тук на Земята ("училището"!),... може ли това да става без да се изменяме?

Някой има ли отговори на тези въпроси?
Ще споделите ли мнение по мотива ? :)

Поздрави.
 


Мисля, че Учителя има предвид да останем неизменни по отношение на емоциите си, психическото си състояние. Да запазим самообладание, душевен мир, спокойствие въпреки бурите и противоречията които ни заобикалят. Може би това се разбира в случая под "неизменни"? Запазването на самообладание, при това не външно, а вътрешно е едно от най-големите изисквания към ученика:
Цитат
От младите се изисква самообладание, не привидно, външно, но истинско самообладание. Има два вида самообладание: едното е външно, привидно самообладание, при което вътрешното равновесие в човека всякога се нарушава. Другото самообладание е вътрешно, дълбоко, при което равновесието в човека никога не се нарушава.

Двата пътя


За мен това е доста трудна работа, но се опитвам да преодолявам емоциите доколкото мога. Забелязала съм, че за това е необходима будност и трезва преценка на ситуацията. Иначе подхлъзне ли се човек по нанадолнището на противоречията - не е ясно кога и как ще се спре.

Предполагам, че думите на Хераклит -  "Всичко тече, всичко се променя" се отнасят до друго нещо. Мислите, формите и разбиранията търпят развитие естествено, което е отражение на развитието в света. Освен това ние сме дошли на Земята, във физическа форма за да променим нещо, за да научим нещо? В този смисъл - ние трябва да се изменяме. В беседата си Сигурният пазител Учителя казва:
Цитат
Не е важно какви сте били вчера. Това е за вчерашния ден. А какви трябва да бъдете днес? Има три момента: Сутрин, обед и вечер, това са трите момента. Човек се изменя. Никога човек не може да остане в едно и също положение. Има една вечна промяна в него. И това е хубаво, красивото. Ние вечно трябва да се изменяме, според Божествения план. Бог остава еднакъв. Радостното, красивото седи в това, че Бог остава неизменяем. Ние се изменяме. И ние, ако се изменяме по Волята Божия, това е радостно, но ако се измениш без да си в съгласие с Вечното Начало, ти ще бъдеш нещастен.Това ми хрумна по въпроса на Никола. Но някой може да има и друг поглед на нещата. :)

Поздрави!

44
Мисъл за деня: (01.07.2010г.)

Има невидими същества, в чийто интерес е да възбуждат енергиите в човека, за да черпят от него. Като се гневи, те използуват тази енергия в него и го обезсилват. Аз наблюдавам, как пристигат тия същества. Те идат групово,сядат около човека и започват да му внушават отрицателни мисли, докато го настроят.Щом постигнат целта си, те се отдалечават и наблюдават, какво ще прави той.

Вътрешна обхода

И това е въпрос, който доста често съм повдигала - за астралните паразити. Доколко зависим от тях? Как можем да се предпазим? Срещу обикновените си имаме разработени най-различни препарати.  Друг е въпроса, че част от тези препарати могат и нас да тръшнат, покрай бълхите например. :)

Но срещу паразитите от невидимия свят май само молитвата действа...? Все пак съм щастлива, че не мога да ги виждам. Мисля си, че лишаването на болшинството хора, които не са достигнали необходимото ниво на духовно развитие, от виждане в астралния свят си е направо благословия! :)

Поздрави!

45
Delfin123, благодаря за отговора. :)

Проблемът с расите е сложен. Забелязала съм, че го има почти във всяко окултно учение. Аз все още срещам известни трудности и противоречия, четейки за видовете раси...

Колкото до разсъжденията ти за отглеждането на децата, то съм съгласна с думите ти:

Цитат
А хората, вкл. бременните жени  и майките,  имат  понякога нужда от реална помощ, подкрепа, разбиране, любов.

За съжаление по интернет реална помощ не може да се получи...Само съвети и евентуално финансова подкрепа, а това за което пишеш, трябва да го даде живият човек до теб. Съпруг, приятел, съсед или обикновен минаващ - просто да ти помогне за количката например. :)

Но въпросите, които повдигаш са много важни!

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 8