Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Siyana

Страници: [1]
1
  На тези, които още не са ходили на събор в Перник, горещо препоръчвам да отидат  :)
   

2
Събори / Re:Мадарски събор 2010 г.
« -: май 26, 2010, 01:37:22 am »
  И на мен ми беше приятно :)
  Да, ясно е, че проблемът е принципен - всеки трябва да поеме своята отговорност към цялото, и "домакини" и "гости" да няма. Защото, за да имаме възможност да се радваме всички на тези добри условия, които се създават на Мадара, все едни и същи братя и сестри жертват времето, енергията и собствените си желания (години наред) - а това не е справедливо. Ако искаме да работим по братски, трябва да се сменяме, за да могат всички (без изключение) да се насладят на съборите. И понеже сме много хора, ако се разделим на смени, ще е достатъчно всеки да отдели по 1-2 часа само от целия си престой, за да свърши нещо полезно за цялото. Особено внимание на това да обърнат хората, заемащи ръководни постове в братството - да не се считат привилегировани и едва ли не имунизирани срещу физически труд/дежурства, а напротив - точно те трябва да са нагледен пример за всички останали.

3
Събори / Re:Мадарски събор 2010 г.
« -: май 25, 2010, 09:19:10 am »
  Разбира се, admin2 няма в предвид конкретно мен, като казва, "можеш да замениш "сладките разговори" с малко труд", защото аз помагах в кухнята (и го правя всяка година) през първите 2 дни. За съжаление, освен мен, май само още няколко сестри се завъртяха за времето на събора в кухнята да помогнат с нещо на дежурните. Предлагам за догодина да се направи твърд предварителен график, с минимално участие на шуменски братя и сестри - колкото в началото да упътят поелите дежурството за някои подробности. Ако се наложи, може да се действа дори съвсем кардинално - като се обяви, че ако желаещи за дежурство не се намерят, и събор няма да има... ще видим тогава ще има ли надпревара за дежурство ... :)

4
Събори / Re:Мадарски събор 2010 г.
« -: май 25, 2010, 03:24:46 am »
Тези, които не дойдоха на събора, могат само да съжаляват :) Въпреки променливото (и на моменти дъждовно) време, дойдоха много хора и настроението беше прекрасно, а атмосферата - топла и много хармонична. Имаше хубави лекции и концерти (с все по-широко младежко участие), вкусни обяди и сладки приказки с приятели на фона на омайните пролетни аромати и птичи песни. Наистина, чудни събори стават на Мадара - жалко, че само веднъж годишно :)

5
Събори / Re:Мадарски събор 2010 г.
« -: май 18, 2010, 10:08:57 am »
Мадарският събор е винаги прекрасен, благодарение на Паневритмията, общите наряди, концерти, обяди и вечери, разходки, лекции и др. - дори и само заради самата среща на душите на това прекрасно мистично място. Това обаче, според мен, още не е младежки събор. Ако беше, водещи във всичко щяха да бъдат младежите; лекциите щяха да са на много по-високо ниво и напълно актуални на днешните нужди на хората; както и другите мероприятия - изобщо коренна разлика. Но всичко с времето си...
Когато мадарския събор стане наистина младежки, всички ще го усетят много осезаемо :) И дано да е скоро!

6
   По мое 9 годишно наблюдение младежките събори на Мадара не са много младежки... Вярно, идват много младежи, но не те са в центъра на събитията, както трябва да бъде. На практика се получава друго - ръководството на братството се опитва да се налага навсякъде (явно или неявно). Много от младите хора не се чувстват на място там, атмосферата не е толкова топла, хармонична и свободна, колкото би им се искало. Вярно, последните години млади хора водят нарядите - това е добре, но недостатъчно. Лекциите се изнасят най-често от възрастни "авторитети" разни, твърде далеч стоящи от чистото младежко съзнание, както и от реалността... Така че аз като правило ги пропускам с чиста съвест - предпочитам през това време да общувам с младежи, да водим плодотворни, конструктивни разговори, да общуваме като равни и да се обогатим взаимно, да подемем някаква реална инициатива, за общото благо.
  Често младите хора, дошли на събора, са обект на критики, осъждане, подценяване - а често не им се дава думата дори за важни съобщения/изказвания по време на лекционната част (след или между лекциите) - например на младите еколози много пъти са се опитвали "ръководни кадри" да им "запушат устата", за да не говорят за проблемите с Рила - да не "всяват дисхармония" на събора... Е, докога ще се избягват неудобните въпроси?
  При такова отношение много естествено е много млади хора да се отдръпват бързо от братството.
  Колкото до подготовката и организацията на събора - този събор е общ и всички сме равни, "гости" не трябва да има. Аз не съм от Шумен, но винаги помагам където мога - в сервирането, миенето, почистването. Нека всеки свърши по нещо, макар и малко да е - няма нужда да чака подкана. Освен това и пари е редно да оставим - за обядите. Достатъчно е, че домакините се грижат за организацията, не е нужно да поемат и всички разходи - нали за това сме братство.
  Социалната дейност в братството трябва да се обсъжда и подобрява постоянно, защото е много слаба.
  Представянето на братството пред света е все още твърде лошо - ето защо е нужно да се избере ръководител по високия идеал, който дори и само с присъствието си да създава позитивно впечатление; да има силно, светло и топло излъчване (понеже ръководителят е "лице" на братството, хората си правят изводи за братството по него), освен другите основни качества. Тогава отношението към братството ще бъде вече съвсем друго.

Страници: [1]