Форум посветен на Учителя Петър Дънов => Окултни науки => : Пламен November 13, 2004, 01:54:44 AM

: За необходимостта от окултни знания
: Пламен November 13, 2004, 01:54:44 AM
В Словото на Учителя можем да открием много окултни знания.Такива има и в други книги ,които са близки като дух и съдържание до Учението.Познанията ни в тази област могат да ни помогнат в критични ситуации да вземем правилното за нас решение.

Ако желаете ,можете да споделите в този форум своите знания и опитности по темата.
: За необходимостта от окултни знания
: aneta May 28, 2005, 04:24:04 PM
Мисля,че за да  използва окултните знания,човек трябва да притежава съответните природни дадености.Аз напълно съм лишена от такива способности-нито виждам,нито чувам,нито усещам нещо извън физическият свят.Но обичам да чета беседите на Учителя.Случвало ми се е ,когато съм много ядосана да отворя някоя от беседите му.Успокоението и отговорите на въпросите ми си идват сами. Обичам да чета още Рудолф Щайнер и Чарлэ Ледбитър.Интересно ми е това което пишат за астралния свят.Може би приличам на човек,който няма въэможност да отиде на екскурзия до дадено място и затова чете пътеписи за него.Така както има хора които не могат да пеят,но обичат да слушат музика,не могат да рисуват,но се любуват на произведенията на художниците.

       Под окултни способности, разбирам развитието на някои допълнителни сетива.Притежатели на тези сетива са например екстрасенсите(не всички).Голяма част от циганите си ги получават просто по наследство.Но съвсем малка част са тези,които използват дарбата си за добро.

       Но мисля,че в словото на Учетеля все пак има нещо повече,което е от полза и на по заземените хора.  :idea:

       Все пак имам въпроси.Първо - може ли човек,който в този си живот няма никакви окултни способности да върви по пътя на Бялото братство. :?:

  Второ-нормален ли е този мой интерес към астралния свят и по-точно-природните духове-елементалиите?  :?
: За необходимостта от окултни знания
: raf November 10, 2005, 04:51:46 AM
Ima mnogo vajni nechta v ostavennoto ni ot Dunov! Tezi nechta sa 4ast ot cialoto 4ove4estvo - te vajat za vsi4ki i za vsi4ko! Po isno moje da se kaje,4e sa osnovata na sveta! I ima kakvo da se nau4i sus sigurnost.
: За необходимостта от окултни знания
: blagost January 22, 2006, 11:24:35 AM
Здравей, Анета! Важното е , че сме с беседите = Словото на Учителя! Той е казвал, че когато четем беседите - винаги има Светли братя/присъствие от Невидимия свят. Окултните знания ни се разкриват постепенно. При теб със сигурност текат процесите на пробуждане на душата - това е верния път. Другите способности са в зависимост от развитието на финните ни тела. А те са като скачени съдове с пробуждането на душата. Примера с четенето на пътеписите ме развесели...той важи за физическия свят. При съзнателна работа със Словото стъпка по стъпка се придвижваме към шестото сетиво - интуицията. Всеки може да върви по пътя на Бялото братство. И всеки интерес е част от опитностите - любознателни сме си...само не яж прибързано ябълката от дървото... :lol:

Любов + Светлина + Мир + Радост
: За необходимостта от окултни знания
: Peter February 26, 2006, 03:24:42 PM
Здравей, Пламене. Отговарям ти въпреки, че си задал въпроса доста отдавна, но това е важна тема. Запомни една много важна истина - колкото повече се стремиш да придобиеш необикновенни способности, толкова повече се отдалечаваш от това. Това не са фокуси, които искаш майсторите да споделят с теб, за да изненадваш света. Не се засягай от последното изречение. Като по млад и мен ме вълнуваше този въпрос. Чети Библията, чети беседите на Учителя и ще се научиш как да се справяш с трудносите в живота. Успех желая на всички!
: За необходимостта от окултни знания
: Peter February 26, 2006, 03:35:44 PM
Искам да допълня горното си мнение с нещо много важно. Трябва да четем беседите на Учителя не за да придобием окултни способности, а за да разберем по-добре учението на нашия Бог Исус Христос. Това е най важното нещо което се изисква от нас на земята и Учителя ни помага в това, защото в Библията и в частност в Евангелието не може да се напишат подробностите, които Учителя Петър Дънов ни дава. Това е според мен, така аз виждам нещата.
: Re: За необходимостта от окултни знания
: Светослав Иванов - Момчилвойводов August 16, 2008, 09:11:26 AM
Овладяването на истински окултни знания и парапсихични способности (телепатия, интуиция, ясновидство и др.) е важна част от духовното развитие на ученика на Всемирното Бяло Братство. Четете Божественото Слово на нашия Господ и Учител - Петър Дънов и научна парапсихологическа литература, тренирайте екстрасензрното си възприятие и практикувайте. Не вярвайте на безплодното религиозно философстване на тази тема.
: Re: За необходимостта от окултни знания
: Донка August 23, 2008, 12:40:13 AM
Дълго време и аз си мислех, че окултното е нещо свръхестествено и недостижимо за обикновен човек. Четях беседи от окултните класове и нищо свръхестествено не намирах - обратно - те ме приближаваха към естствената ни хармония със света около нас. Не съм сигурна дали точно с думата развиване на нещо ново бих нарекла това, което усещам. По-скоро отначало усещам почистване на съзнанието, на ума, сетивата, емоциите от наслоени черупки на стереотипи, на предразсъдъци и на зависимост от мисленето и емоциите на хората, на средата, в която живея. После съзнанието се усеща като почва готова за сеене - жадна да отгледа плод.
После установявам, че това, което научавам всъщност винаги съм го носила в себе си - само го откривам с много радостна изненада.
После идва дълъг период на прилагане - това, според мен, е най-решителният момент. Иска много устойчивост, вяра, изобретателност, прозорливост. Молитвата много помага да се получи нужната светлина. Идват изпитания... Ако човек устои с вяра и любов... идва един момент, в който усеща хармонията си с някаква Сила, в сравнение с която е прашинка.
Отново критичен момент - да запази смирение, да чува и осъществява Волята на тази Сила, не своите приумици човешки. :)
: Re: За необходимостта от окултни знания
: Светослав Иванов - Момчилвойводов August 25, 2008, 06:54:43 AM
Под "окултно знание" се разбират окултни, тайни науки и практики, както и философски идеи, които не са за широката общественост, не могат да бъдат разбрани правилно, поради недостатъчна духовна и обща култура.
: Re: За необходимостта от окултни знания
: Донка August 26, 2008, 12:15:36 AM
 Съгласна с казаното!
Докато размишлявах над беседите от окултните цикли на Учителя, стигнах до извода, че окултните знания не се изнасят в общоприетия смисъл на думата. Те се изпитват от учениците, не се излагат на теория само. Ако ученикът успее да приложи тези окултни знания в живота си, в своя личен свят, то те променят света не само за него, но и за хората около него.
Наблюдавала съм реакциите на хората в моменти на такова "влияние' - самоограничилите се в своята черупка от предразсъдъци или се опитват да натикат другия в нея, или го "отписват"; хората, които са постарадали от нещо, изпълнени със съмнения и объркване, се заслушват, заглеждат, замислят. Има и такива, които попиват присъствието като земя, зажадняла за влага...
Много ми беше и е от полза изучаването на цикъла Великата майка. http://beinsadouno.com/lectures.php?type=6

Ето само един цитат от една от ключовите беседи в нея. Във всяка беседа от цикъла могат да се намерят великолепни примери за окултни знания, които са необходими на всеки човек.

Сега за окултизма: аз го сравнявам със съвременните естествени науки. Окултизмът, това е наука за изучаване явленията на Земята, за изучаване на невидимото, а не на видимото. Той не се занимава с безформените светове. Това, което се е оформило в себе си, което има форма, съдържание и смисъл, то е област на окултизма.
Изучавайте Природата такава, каквато е. В окултизма няма никакъв морал. Той изучава нещата такива, каквито са си – като чисти факти.
Окултизмът е наука за познаване на природните Сили, на тяхната област, начин на действие и приложение. Окултистът е човек реалист; той не вярва, а борави само с Природата, с материалните неща.
Първото правило за ученик, който иска да стане окултист, е да не мисли, че другите спъват неговия ум, но че той сам се спъва. Понеже светът е толкова широк, че има място за всички. После, не трябва да мисли, че може някой да спъне неговото сърце, понеже светът на чувствата е толкова широк, че за всички има място. С други думи, първото правило при това положение на ученика е мъчението. Той трябва да мисли, че никой не може да повлияе на неговия ум и да го изопачи; че не може да повлияе и на неговото сърце в една или друга посока, защото светът е широк. Тази мисъл не ви е ясна, нали? Една мисъл може да бъде ясна и може да повлияе само тогава, когато дойдем на същия уровен, на който стои онзи, който я изказва. Как действа законът на изказването? За да ви повлияе кой да е човек, добър или лош, трябва да ви снеме до своя уровен – само тогава той може да ви повлияе. Следователно, докато държите ума си в Безграничния свят, дето действа Божественият закон, вие сте свободни, невредими; щом помислите, че някой може да ви повлияе, вие сте слезли по-долу от този свят.
Всички неприятности, които се случват между вас, според Окултната школа са благо. Когато имате недоразумения, гледайте да ги изгладите, но не по изкуствен начин. Зная случаи, при които съберат се двама, целунат се и рекат: „Да се примирим!”, но когато излязат вън, пак почват да се одумват. Това не е начин на примирение. Примирението трябва да стане вътре във вас. Като слезете на дъното на мъчението, готови ли сте да кажете: „Светът е широк за моя ум и за моето сърце, аз ще приема мъчението във всичките му форми”? Това е най-важният психически момент.
друго правило: каквото се говори тук, в Школата, не искам да се изнася навън! Може да го изнесете, но за последиците не отговарям. Не изнасяйте едно учение, докато не го изпитате. Инак то ще бъде най-голямата глупост, която можете да направите. Опитайте го, защото още не знаете дали е вярно.
Когато излезем от мъчението, ние ще дойдем до други методи, с които ще учим как да обработваме, как да използваме окултните Сили. Ако вие приемете мъчението, Светлината ще дойде във вас отвътре, т.е. Божественият Дух, който е у вас, ще се събуди и ще повдигне вибрациите на вашия мозък и на вашето сърце. Клетките на ума и на сърцето ви органически ще се видоизменят, а с това ще се измени и състоянието на мозъка и на сърцето ви.


Пояснения върху окултизма, спиритизма, теософията, мистицизма и християнството  (Беседи пред Сестрите, 12.02.1920 Четвъртък, София)
Беинса Дуно
http://beinsadouno.com/lectures.php?id=234
: Re:За необходимостта от окултни знания
: aneta July 06, 2009, 06:13:33 AM
Постът ми в тази тема – по горе е първият ми пост в нета, както и този сайт беше първият ми сайт в който се регистрирах. Спомням си, че Паро ми отговори на лични – много ми хареса отговора. :)

Трябва да си призная, че и след като изчетох доста беседи от Учителя, ситуацията е същата. Нямам окултни способности и май няма и да ги имам.:(  Всъщност аз и не съм се стремяла да ги постигна. Просто ми харесваше това което е говорил Учителя на учениците си. Думите му стигаха до сърцето ми, разбирах ги и това ми стигаше.

Не бих се тревожила по този въпрос ако не прочетох във форума на beinsadouno.com мнението на един потребител (dimitar) в темата за медиумите. Ето част от него.

В себе си ние носим ВСИЧКО. Имаме така наречената трета чакра, слънчев сплит, его. Изпращаме ли й постоянно любов, благодарност, радост, щастие ще дойде един момент, в който ние няма да търсим разликата между медиум, пророк, ясновидец.

Останалото може да прочете на този адрес:
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=7277&view=findpost&p=91373 (http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=7277&view=findpost&p=91373)

Трябва ли да приема факта, че нямам развити медиумни способности в това, че не съм изпращала достатъчно любов към третата си чакра.:(  Между другото не съм наясно много с чакрите, но ...човек се учи докато е жив.

Пиша това, защото винаги ме е смущавал факта, че учениците на Учителя акцентират толкова много върху парапсихичните способности. Фатално ли е, ако човек в този живот няма такива способности? Означава ли това, че той няма достатъчно любов в себе си за да ги развие?
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Светослав Иванов - Момчилвойводов July 07, 2009, 02:40:54 AM
"Туй, което се говори и пише за Окултната Наука е още далеч от Истината. То е от Черното Братство, от черната магия, то не е наука, то е помия, ако искате да знаете. Бялото Братство сега отваря своята Школа и като влезете в нея и се запознаете с методите, прийомите и законите, които управляват Природата, както те ги употребяват, тогава ще имате ясна представа какво нещо е Великата Природа, в която сега живеете."
Влад Пашов, "Методи за работа на Ученика в Школата на Бялото Братство, дадени от Учителя - Беинса Дуно", "Размишление, концентрация" - №63
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Никола Дамянов July 07, 2009, 06:39:59 AM
...
Трябва ли да приема факта, че нямам развити медиумни способности в това, че не съм изпращала достатъчно любов към третата си чакра.:(  Между другото не съм наясно много с чакрите, но ...човек се учи докато е жив.

Пиша това, защото винаги ме е смущавал факта, че учениците на Учителя акцентират толкова много върху парапсихичните способности. Фатално ли е, ако човек в този живот няма такива способности? Означава ли това, че той няма достатъчно любов в себе си за да ги развие?


Здравей Анета! :)
Много интересни въпроси задаваш и интересен линк от портала си копирала.
Смятам, че отговорите са лесни за намиране, но спора и неразбирането по темата за медиумите идва от това, че доста от участниците в дискусията са прочели много, но това може би не е достатъчно. Сама по себе си информацията, ако не се осветли с Учител, трудно може да се разбере...В този ред на мисли Учителя е дал почти всички ключове, за осмисляне на знанията в тази насока.

Нека вземем:  "медиума, ясновидеца, пророка, Учител, какво е общото и какво различното" ? (от темата в портала)
Общото -  безспорно, първо това е, че  всички хора от тези групи извършват накакъв контакт (приземяване на някаква информация) от Невидимия свят. И второ - целите са едни и същи (в общ план!),...повдигане на човешката Душа.
Различното - за да се разграничат обаче тези групи е необходимо да се се схванат "филтрите", които ползват те, и които "пресяват" информацията... Така сепарирана, информацията достига до дадения човек, изиграва някаква роля в неговият живот и той получава тласък във своето духовно развитие.
Сага конкретно за всяка група...

За медиумите - обикновено те получават информация от отвъдното без някакви особени филтри. В окултните науки ги сравняват с "отворени врати", през които могат да влизат и да се изявяват различни Души от невидимият свят. Трудностите при тях се локализират в това, че понякога посланията могат да са истинни, а друг път злонамерени Души да си правят подигравка и шеги с медиума и околните. Отделно може да се говори за вредата, който се нанася върху човека-медиум като физическо и енергийно изчерпване, а доста често и психическо разтройство, при което се получават неадекватни и понякога опасни действия.
Целта, която постига Невидимият свят, чрез медиумите е насочена най вече към  хора, които са затънали по дълбоко в материята и отричат съществуването на Невидим свят и живот след смъртта... Всички сме чували израза, "ще повярвам, ако получа от умрял писмо" на един материалист, но дали той ще го каже пак същото, ако чрез Едгард Кейси например,  получи достоверно послание от свой починал близък?!? Е, ...да не забравяме, че оправданието е силна черта на рационалния ум и всичко може да се отрече, но все пак материализма ще се е "стопил" до известна степен.

За ясновидците - това обикновено са Души, които се прераждат с мисия, която включва в себе си изпълнение на дадена лична карма. Това предполага автоматично някакъв "филтър", който ограничава достъпа на "изява" на произволни и случайни Души от отвъдното. Типичен пример за това е Ванга, който сега не искам да разглеждам, макар че имам лични впечатления и наблюдения и нещата са се потвърдили на 100%, относно това,  което е казал Учителя.
За целта, която се постига чрез ясновидството - обикновено, наред с изкупуването на кармата си към ТОЧНО определени хора (съвети, гадаене,насоки, помощ...) , ясновидеца дава и достатъчно основание на тези хора да повярват в съществуването на невидимият свят и да пречупят във себе си материалистичните си убеждения.  Както казват хората "с един куршум две заека"... Не си губят времето тези от Горе, особено когато се работи във условията на Ликвидационен век. (шегичка!) :)  Просто се спазват стриктно Вселенските закони за запазване на енергията.

За пророците и за Учителите - това са Души, които се прераждат с по-големи или общочовешки мисии, което предполага доста добри филтри, които не допускат фриволни изяви на Души от невидимия свят. Може да се говори за тези "филтри", но ще стане дълго и няма да разводнявам. Разликата между Учители и пророци от гледна точка на получаване на информация е малка и тя зависи най вече от епохата, в която се преражда дадена Душа, от идеите които се "свалят" и от обкръжението на други "будни" Души, които работят за тези идеи,...създаването на школи и т.н.
Целите, обикновено може да се характеризират с две думи, нещо като "висш пилотаж"...  Дава се духовна храна на хора, които вече са израснали материалните си схващания за света и се нуждаят от напътствия за своето по нататъшно развитие и духовно съзряване.

Какво е необходимо да прави "обикновения" човек (без паранормални способности), който явно се чувства подтиснат понякога от този факт ? :)  - В никакъв случай, целта на един човек не трябва да се свежда до това да стане медиум или ясновидец или да се стреми да приема някакви извън земни послания... Това изобщо не е необходимо, а и още по-малко влиза в плана на Невидимия свят, отреден тук за Земята. Не винаги проявеното ясновидство или медиумизъм,  свидетелстват за духовна зрялост или високо духовно ниво. Дори напротив - има доста случаи от практиката, когато това е точно обратното. Няма да се спирам на конкретни примери в тази насока...Всеки сам може да проследи съдбите на много хора с екстрасензорни способности, които на базата на своите "уникални" способности (кавичките са защото те се притежават от всички), развиват своя егоцентризъм, меркантилност и себелюбие до такива размери, че нанасят на себе си сериозни вреди, даващи негативен отпечатък не само в сегашният им живот, но остава и за други прераждания. Може да се каже много за предпазните мерките, които трябва да се вземат от тези хора, но няма да пиша за това, защото за сега не виждам никой, който да се е замислял в тази насока.

И ...все пак, към какво трябва да се стреми един ВЕЧЕ духовно осъзнал се човек ? - Основните стремежи трябва да са насочени най-вече към разширяването на съзнанието си, което да поема все повече и повече Светлина. В голяма степен, така може да се осмисли пълноценно  Вселенската хармония, смисъла на човешкият живота  и персоналното вписване на ВСЕКИ един човек в Божествения план, който се реализира тук на Земята. Другото основно нещо е, че  при получаването на Светлина, в човека започват да работят в единство и хармония, и умът и интуицията, което води след себе си много положителни последствия за духовното съзряване на личността...В подобни състояния, човек намира изход от всякакви ситуации, обикновено взема правилни решения и изчиства с лекота проблемите си, които (много важно!) вече не го забъркват в нови кармични цикли! Така Душата се доближава трайно до Първоизточника си, с който, в крайна сметка трябва да се слее.

Поздрави.

      
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Borislavil July 08, 2009, 04:57:58 AM
Пиша това, защото винаги ме е смущавал факта, че учениците на Учителя акцентират толкова много върху парапсихичните способности. Фатално ли е, ако човек в този живот няма такива способности? Означава ли това, че той няма достатъчно любов в себе си за да ги развие?

[/quote]

Анета, много е погрешно да се акцентира върху тези способности! Смисълът на духовната наука не е в това. Те са много подвеждащи и по - скоро опасни, отклоняващи ученика от Пътя, отколкото обратното. Особено опасно е самоцелното търсене и развитие на такива способности, защото тогава, когато ги получи, ученикът получава заедно с тях и измамно самомнение - почва да се смята за велик, за по - велик от своя Учител, започва да се самообожествява и... в крайна сметка започва падението. В Божественото учение ние имаме една водещта нишка, за която трябва да се държим - Любовта, Която трябва да развиваме и на Която трябва да позволим да озарява съзнанието ни и да се проявава в живота ни. Уверявам те, че няма по - голямо чудо от Любовта - тя дава всички блага, необходими за душата на ученика. И тогава всичко си идва по един естествен начин - дори и "свръхспособностите". Но не си мисли, че ако някой е медиум или ясновидец, е на по - високо ниво от теб и това би трябвало да те потиска! Знаен е един случай от историята на Братството - понеже Учителят е казал, че най - добрата ясновидка в България е Кортеза, няколко от Неговите ученици решават да я посетят, за да видят какво ще им каже. Каква била изненадата им, когато се завърнали и Учителят ги посрещнал с думите: "Защо ходихте да се унижавате при Кортеза? Вие сте на по - високо ниво от нея!", макар че видимо те нямали някакви по - особени способности.
Прекрасно е да си обикновен човек, защото ти дава възможност да израстваш в духовно отношение безопасно... в смирение.

: Re:За необходимостта от окултни знания
: Мария July 08, 2009, 07:21:40 AM
Това убеждение на Борислав подкрепям и аз. Имам наблюдения от собствен опит , че за да достигнеш до тях е необходимо определено ниво на духовно израстване.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Донка July 08, 2009, 09:01:22 AM
Което съвсем не означава, че наличието на парапсихични способности е признак на духовно израстване. Понякога напротив - особено в случаите на демонстрирането им и злоупотребата с тях.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Мария July 09, 2009, 01:45:45 AM
Да не говорим само за злоупотребите. Израстването при хората е различно за всеки един. Понякога, когато развиваме дадена чувствителност става за сметка на друга. добре е да се се израства в общ план и безкористно.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: aneta July 09, 2009, 01:50:54 AM
Благодаря на всички за отговорите! Имам няколко въпроса:

Целта, която постига Невидимият свят, чрез медиумите е насочена най вече към  хора, които са затънали по дълбоко в материята и отричат съществуването на Невидим свят и живот след смъртта... Всички сме чували израза, "ще повярвам, ако получа от умрял писмо" на един материалист, но дали той ще го каже пак същото, ако чрез Едгард Кейси например,  получи достоверно послание от свой починал близък?!? Е, ...да не забравяме, че оправданието е силна черта на рационалния ум и всичко може да се отрече, но все пак материализма ще се е "стопил" до известна степен.
Никола Дамянов

Всъщност аз познавам много хора, които не мога да нарека напълно материалисти, но определено не признаващи Бога. За сметка на това сляпо вярват в казаното им от някой, обявил себе си за маг. Не знам дали това носи полза на човека или го забива по-надълбоко в нещо, в което не бива да се забива? :(

Относно ясновидците и пророците съм съгласна с написаното от Никола. Но тук трябва да отбележа, че много хора слагат пред името си титлата ясновидец напълно неоснователно.:)

Думата медиум обхваща като че ли много неща. Като се изключи тясното й значение за хора занимаващи се със спиритизъм, то понякога се употребява и при хора приели съобщения насън, или просто при творци на изкуството създали някакъв шедьовър.

Много народи, етноси, които са все още в инволюционен период като че ли имат масово тези медиумни способности.Или по общо казано - окултни. Но има екстрасенси, които вече са на души оттласнали се от материята и тръгнали нагоре, по пътя на еволюцията. Или това вече не са медиуми, а ясновидци? Не знам? Всичко зависи от „филтрите”. Както е написал Никола. Но определено е вярно, че след като един човек е тръгнал по пътя на еволюцията, то, за да постигне тези неща му е необходимо определено ниво на духовно израстване. Докато при душите, които са все още в инволюция, това не е необходимо. Така ли е? :)

Съгласна съм ,че самоцелния стремеж към постигането на разни свръхсетивни способности е опасно занимание за някои хора. А и май Провидението си има едно на ум, когато не им дава такава възможност. Народът го е казал по-простичко:”На бодлива крава – Господ рога не дава”. :)

Но понякога интуицията също се споменава из между тези способности. Така ли е? Защо ми се струва, че тя трябва да се развива от всеки човек? Дори съм забелязала, че по рождение май всеки я има – децата например са много интуитивни. Но след това като че ли става нещо и голяма част от хората я загубват?

Мария - абсолютно вярно си го казала. :)
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Мария July 09, 2009, 04:57:12 AM
Това убеждение на Борислав подкрепям и аз. Имам наблюдения от собствен опит , че за да достигнеш до тях е необходимо определено ниво на духовно израстване.
Мисълта ми се отнасяше до убежденията, които е засегнал Борислав.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Borislavil July 10, 2009, 01:07:27 AM
  "медиума, ясновидеца, пророка, Учител, какво е общото и какво различното" ? (от темата в портала)"

Ако вземем думата "медиум" в тесния й смисъл, бихме могли да кажем, че медиумът е портал за обезплътени лъжци. Присъствал съм на десетина спиритически сеанса, за да проуча явлението. Само на един от тях попаднах на стойностен медиум - всички други бяха подвеждащи. Категорично не препоръчвам спиритизма, още повече че той може да доведе до обсебване, тъй като при един медиум връзката между астралното и физическото тяло е много хлабава! Медиумът в по - широкото си значение като "посредник между световете" е необходима основа, от която израства ясновидеца, пророка и Учителя. Ето в "Евангелие на Любовта" какво се казва за разликата между ясновидеца и пророка и какво също трябва да се разбира под духовен Учител:

Когато издигнеш съзнанието си в Полето на Любовта, придобиваш пророчески дар. Казвам пророчески, а не ясновидски. Знаеш ли каква е разликата между пророчество и ясновидство? Пророкът е по-голям от ясновидеца, защото той твори, създава, моделира бъдещето със силата на своята мисъл, която изтича от Полето на Любовта, докато ясновидецът може да види това бъдеще, но отразено в съзнанието си и едва тогава да изкаже това, което вижда. Неговото Слово е творческо и създава бъдещия живот. Не че бъдещият живот вече съществува някъде, в някакво поле, в друго измерение, до което се е докоснал пророкът, не! Пророкът сам, чрез силата на своята любовна мисъл, издълбава като с огромно длето коритото, в което ще се влее реката на бъдещия живот. Ето защо чрез пророкът се изявава сам Бог и не случайно е казано: “В началото бе Словото и Словото беше у Бога, и Бог бе Словото. Всичко чрез него стана.” Когато издигнеш съзнанието си до висотата на Любовта, тогава думите ти придобиват магическа сила – те оживяват, превръщат се в живот. Казваш: “Да бъде светлина!” и става светлина. Казваш: “Да бъде любов!” и настава Любов. И това е изумителното, защото пророкът е Божие изявление, докато ясновидецът – само Божие отражение.

Само този, който познава пътя, който го е изминал, може да помага на другите да открият Учителя в себе си. Учителят не е вън от нас, Учителят е вътре в нас. Той е Божественото съзнание в човека. Той е най-висшата същност на човека. Да се гледа на Него като на външен обект е идолопоклонство. Учителят не трябва да се превръща в икона, пред която да се прекланяме. А трябва да бъде живо вътрешно присъствие, Божествено ръководство в храма на душата. И е прав в това отношение Кришнамурти като казва, че всеки сам за себе си трябва да бъде и учител, и ученик. Вътрешният светилник трябва да се запали, Божественото Съзнание трябва да се пробуди.  
: Re:За необходимостта от окултни знания
: aneta July 10, 2009, 01:45:43 AM
Само този, който познава пътя, който го е изминал, може да помага на другите да открият Учителя в себе си. Учителят не е вън от нас, Учителят е вътре в нас. Той е Божественото съзнание в човека. Той е най-висшата същност на човека. Да се гледа на Него като на външен обект е идолопоклонство. Учителят не трябва да се превръща в икона, пред която да се прекланяме. А трябва да бъде живо вътрешно присъствие, Божествено ръководство в храма на душата. И е прав в това отношение Кришнамурти като казва, че всеки сам за себе си трябва да бъде и учител, и ученик. Вътрешният светилник трябва да се запали, Божественото Съзнание трябва да се пробуди.

Borislavil

За да стане всеки сам за себе си  и учител, и ученик, май преди това трябва да е събудил Божественото си съзнание? А това как става? Какво се подразбира под издигане съзнанието  в Полето на Любовта?

Как се познава човек, който е изминал вече Пътя? Имам предвид от обикновените хора. :)
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Borislavil July 10, 2009, 04:21:10 AM
Анета, относно първия абзац въпроси, които задаваш, бих ти препоръчал да четеш и да изучаваш Словото на Учителя - там са дадени съответните методи по какъв начин може да се пробуди Божественото съзнание у човека.

А относно втория ти въпрос - според мен обикновеният човек няма надеждните сетива, чрез които може да разпознае духовния Учител. Затова е казано, че когато ученикът е готов, Учителят сам го намира. А Учителят отвън е един огромен катализатор да се пробуди Божественото съзнание вътре в теб!

Само много чистите души познават Бога!
: Re:За необходимостта от окултни знания
: aneta July 11, 2009, 05:35:55 AM
Бориславе, благодаря за отговора! :)
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Диана Илиева January 16, 2010, 10:26:32 AM
Което съвсем не означава, че наличието на парапсихични способности е признак на духовно израстване. Понякога напротив - особено в случаите на демонстрирането им и злоупотребата с тях.

Наличието на развити сетива е признак на духовно израстване. Но то може да е плод на минал живот. А в сегашния човекът действително да злоупотребава с това. Което, разбира се, ще му натрупа задължения и обременености - на него самия и на неговия род, на свързаните с него души.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Светослав Иванов - Момчилвойводов January 17, 2010, 04:27:00 AM
Всяка душа има мисия с която идва на Земята - лична, семейна, колективна, обществена, национална, общочовешка... Ние трябва да имаме добре развито екстрасензорно възприятие, интуиция, за да преценим кой използва окултните, парапсихичните си способности в полза на Бялото Братство и кой - на Черното Братство. Да не забравяме, обаче, че има и служители на Великите Учители.

"Но ако хората днес не вървят в правия път, причината е, че в противовес на Великото Бяло братство, работи друга една ложа от интелигентни същества, които не са разбрали дълбокия смисъл на живота и имат диаметрално противоположни разбирания за него. Те образуват така нареченото Черно братство. Черното братство е една йерархия от същества, които заемат различни степени, в зависимост от тяхната интелигентност. За да дам една ясна представа за тяхната функция, ще кажа, че докато Бялото братство работи в клоните и цветовете на живота и по методите на клоните и цветовете, Черното братство работи в корените на живота. Докато Бялото братство работи в главата и гърдите на космичния човек, Черното братство работи в стомаха, черния дроб и червата. Бялото братство, следователно, е свързано с положителните сили, с Доброто, а Черното братство – с отрицателните сили, със Злото, в най-широк смисъл на думата. И едните, и другите сили обаче са нужни засега за проявата на живота. Службата им е строго разпределена.

Освен тези две школи, има една трета школа – школата на Великите Учители, които са от по-висока йерархия и направляват дейността на първите две. Те си служат с методите и на едните, и на другите за своите велики цели, но не спадат нито към едната, нито към другата школа. Те са онези Велики Учители на Всемирното братство, които направляват целия Космос и които след завършване на всяка еволюция, създават нови еволюционни вълни, следващи друг план и друг ритъм."

Беинса Дуно, "Учителят говори", "Великото Всемирно Братство"

: Re:За необходимостта от окултни знания
: Никола Дамянов January 18, 2010, 11:14:59 AM
Което съвсем не означава, че наличието на парапсихични способности е признак на духовно израстване. Понякога напротив - особено в случаите на демонстрирането им и злоупотребата с тях.

Наличието на развити сетива е признак на духовно израстване. Но то може да е плод на минал живот. А в сегашния човекът действително да злоупотребава с това. Което, разбира се, ще му натрупа задължения и обременености - на него самия и на неговия род, на свързаните с него души.

За жалост реалността е друга Диана Илиева...
Ако имаш предвид екстрасенството и ясновидството и др. подобни дарби - за духовно израстване плод на минали животи, то това съвсем не е така. Не е изобщо задължително да има такава връзка! Дори такава връзка рядко се среща. Разсъжденията в това направление, е в голяма степен опират до закона на Кармата, а целите са различни от предричане и лекуване, ...колко и невероятно да звучи.

Един от сигурните "нишани" за духовно закалка от минали животи е СЪВЕСТТА ...
Трудно и дълго е за обяснение, но който иска ще се задълбочи и ще открие  отговорите в тази насока.

Поздрави.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Донка January 18, 2010, 02:44:45 PM
Откакто се занимавам с Паневритмия имам усещането, че "нишанът" за духовно израстване и окултни знания - неависимо дали е в този или минали животи - е закодиран в Пентаграма - и в изображението, и в танца едновременно. Много ми е сложно да го обясня, нямам още думите и надали ще ги имам някога, но който познава материята, за която говоря, ме разбира добре.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: aneta January 19, 2010, 05:25:18 AM
Диана Илиева
Наличието на развити сетива е признак на духовно израстване.

Диана, следва ли от това, че моето коте е духовно израстнатло? То единствено от всички усеща кога съм ядосана и се скрива за известно време на безопасно място. :)
Другите усещат това едва след като съм си отворила устата. :)
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Иван January 19, 2010, 06:06:11 AM
Диана Илиева
Наличието на развити сетива е признак на духовно израстване.

Диана, следва ли от това, че моето коте е духовно израстнатло? То единствено от всички усеща кога съм ядосана и се скрива за известно време на безопасно място. :)
Другите усещат това едва след като съм си отворила устата. :)
Ха ха ха ха ....
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Никола Дамянов January 19, 2010, 06:58:31 AM
Откакто се занимавам с Паневритмия имам усещането, че "нишанът" за духовно израстване и окултни знания - неависимо дали е в този или минали животи - е закодиран в Пентаграма - и в изображението, и в танца едновременно. Много ми е сложно да го обясня, нямам още думите и надали ще ги имам някога, но който познава материята, за която говоря, ме разбира добре.


Може би има някаква връзка Пентаграма, Паневритмията с духовното ниво на човек, придобито през минали животи, но аз не съм установявал подобно нещо...
От друга страна нека да имаме предвид, че има много напреднали Души, които Работят и на много други места (религии, учения, школи) по Земята, където Пентаграма и Паневритмията изобщо не са познати, а хората са духовно чисти, добронамерени и с богат "арсенал" от духовни опитности и постижения. При тези случаи можем ли да кажем, че подобни хора не са духовно зрели ? Или че подобни хора нямат "духовна закалка" от минали животи, щом като не познават Паневритмията, например?
Според мен този "нишан"  е доста подвеждащ и субективен,...но допускам, че може и да не съм разбрал Донка.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Донка January 19, 2010, 02:50:58 PM
Да, аз не се опитах да обясня какво имам предивд. не съм писала, че нишанът е употреба или разбиране на пентаграма. Писах, че кодът е в пентаграма.
Ето какво имах предвид приблизително и само като пример - без да има претенции а точност и изчерпателност. продължавам да нямам думи за това.
6. Елементи на външния кръг.

а) сабята(ножът)
Символизира силата. Показва, че всеки човек може да бъде силен, но като такъв може някога да извърши и престъпление, като неопитна душа да си послужи с насилие.
Символизират се и младежките енергии на човека. младият човек мисли, че всичко му е позволено и може да прави, каквото пожелае, без да мисли за последствията.
Силата трябва да бъде или в мускулите, или в ума, или в сърцето. Без нея нищо не може да се направи. След като човек има сила, като живее и работи с хората, ще направи грешки, за което ще го сполетят страдания. Той трябва да се научи да ги понася с търпение.


б) чашата
По силата на кармичния закон, човек, който е извършил насилие, трябва да си получи заслуженото. това се символизира от чашата. Преминавайки през страданията, той ще придобие ценни опитности. Чашата прилича на цвят, който по-късно ще стане добър плод.

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/pentagram/pentagram.html (http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/pentagram/pentagram.html)
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Ирина - Horus February 05, 2010, 12:14:59 PM
Като изображение Пенаграмът за пръв път е използван от Орфей, който "вплита в него" Петте Добродетели, които той символизира.
Както знаем, като представител на Всемирното Бяло Братство Орфей донася и ни завещава още много Послания и едно от тях е Танцът с бели одежди - който впоследствие бива възприет и от богомилите и всички представители на Всемирното Братство на земята и става прототип и на съвремената Паневритмия.
Обаче, въпросните Пет Добродетели (макар и без графичното си изображение) за пръв път биват споменати и въведени от Хермес Трисмегист (Тот). От неговата Школа ги научава и Орфей при обучението си в Египет.
Впоследствие, Пентаграмът поема "пътя" към символ на Всемирното Бяло Братство и като символ на Магическото Изкуство. И в двата случая се използват неговите ограждащи и призоваващи Добродетелите функции.
В този смисъл и Донка и Никола са прави.
Пентаграмът, като символ на Петте Добродетели, има връзка с духовното развитие на човека. Независимо дали той съществува като изображение в други религии, школи и учения. Важно е да се има предвид вътрешната му (духовна) символика и всяка школа, която прилага тези Добродетели - води към духовно развитие.
А Паневритмията е просто външият (физически) израз на Пентаграма.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Светослав Иванов - Момчилвойводов February 18, 2010, 11:56:45 AM
Как мислите – може ли да причислим към понятието “окултно (тайно, скрито) знание” методиките за психично-информационно програмиране -  видео-аудиопсихокорекцията (акад. И. Смирнов), Методът на Бронников (акад. В. Бронников), СК (акад. В. Кандиба), Ериксоновата хипноза (д-р М. Ериксон), Невро-лингвистичното програмиране - НЛП (д-р Р. Бендлър, проф. Дж. Гриндър), Методът “Силва” (Х. Силва), сугестологията и сугестопедията (проф. д-р Г. Лозанов)?
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Ирина - Horus February 18, 2010, 03:15:57 PM
Светослав, моето разбиране за “окултно (тайно, скрито) знание”  е като твоето. Имам изцяло етимологично отношение към него - това е само определение, което някой дава за нещата, които не са му ясни. Тоест, смятам, че всеки за себе си причислява това, което му е "тайно и скрито" (в научното или езотеричното познание) към окултизъм. Просто зависи кой от коя страна на "завесата" е.
Затова за някои хора изброените от теб методики са в сферата на мистификациите. На мен пък са ми ясни, за разлика например от методики от типа на "звездите ми го говорят" да речем, които намирам за несериозни ..
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Светослав Иванов - Момчилвойводов February 28, 2010, 04:27:32 AM
"Звездите ми го говорят" - аз и ти знаем, че астрологията, нумерологията, хиромантията, френологията, гадателствотото и хомеопатията са псевдонауки. Въпреки това много хора се увличат сериозно по тези отдавна опровергани от сериозната наука теории. Учителят е говорил за тях символично, метафорично, иносказателно, т.е. Той е искал да раздвижи мисловнте, интелектуалните и интуитивните процеси в Своите ученици чрез алегорична образност. А те приемат всичко буквално. Може ли някой да ми каже, кога, къде и на кого Учителят е направил хороскоп? Та, като почнах и да продължа - кога и къде Учителят е употребявал думите "езотерика", "езотеричен"...? Къде и кога е казал: "Аз съм Беинса Дуно!"? Къде и кога е говорил за "езотерично християнство"? Всичко това са измишльотини на Негови последователи, непознаващи Словото и Учението Му. За да не спорите безсмислено с мене, първо си правете справка в Библиотека "Триъгълник" (http://triangle.bg/). Аз не пиша необосновани мнения и не се занимавам с многословно "дървено" философстване.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Иван March 11, 2010, 03:01:55 AM
Браво!!!
Горният постинг ми харесва.
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Никола Дамянов March 11, 2010, 08:25:19 AM
... астрологията, нумерологията, хиромантията, френологията, гадателствотото... са псевдонауки. Въпреки това много хора се увличат сериозно по тези отдавна опровергани от сериозната наука теории. Учителят е говорил за тях символично, метафорично, иносказателно, т.е. Той е искал да раздвижи мисловнте, интелектуалните и интуитивните процеси в Своите ученици чрез алегорична образност.
...

Като изключим хомеопатията, напълно съм съгласен с това, което е написал Светослав!
Може би, малко е силен израза, че това са "псевдо науки",... но е въпрос на изразяване.
По-скоро аз ги асоциирам с едно подготвително ниво, през което този набор от науки подготвят даденото съзнание до степен такава, че то да се разшири... Целта е, разума да може по-безпрепятствено да възприеме, осмисли и напредва в сериозната НАУКА, която се излага в една окултна Школа, каквато е тази на Бялото Братство, например.
Някъде бях чел, че Учителя сравнява подобни подготвителни нивя със "забавачница". Аз го свързвам с нещо като "предучилищна възраст", където децата трябва да свикнат с натоварванията и интензитета на учене след това...
На практика обаче какво се получава? - Нима децата, ако осъзнаят тежестта на последващото ги обучение, ще искат да напуснат забавачницата? Колко е по-лесно да си забавляваш "безотговорно" или да не се нагърбваш с някаква съзнателна отговорност за изпити, които са основа на всяка окултна Школа ?!?

В този ред на мисли, често можем да видим много хора, които забиват във "предучилищните си занимания" и упорито са решили да прекарат остатъка от настоящият си земен живот с тях.
ОК! Това е Личен избор, но до колко той е правилен?
При всеки случай, подобен избор ми се струва в голяма степен неразумен, защото се пропуска ценно време от един Ликвидационен век, през който една  Душа може да получи доста силен тласък в своето еволюционно развитие. Тук всеки трябва да си направи добра равносметка и да кали малко повече своята воля, за да направи вече по-сериозни стъпки в своето следващо развитие.

Иска ми се да споделя и едно друго виждане за тези "псевдо" науки, в което се убедих от около 3-и годишното ми наблюдение във едни други братски форуми (на портала!). Там изключително се набляга на развитието и популяризирането на подобни науки като има много теми и цели раздели за гадаене с Таро, хиромантия, астрология, сънища... Да уточня - това никак не е лошо! Всички хора тръгват от някъде и рано или късно излизат от забавачницата. Друг е въпроса обаче, хората да не се стимулират в тази насока (проблем на собствениците!), но не това исках да споделя...

Мисълта ми е друга... За много от хората, които се занимават от години СЕРИОЗНО с някоя от изброените науки, не може да се каже, че са в забавачница. Почти всичките от сериозно занимаващите се, са доста напреднали Души и имат сериозен Духовен потенциал и осъзнатост.
В този ред на мисли трябва да се признае, че тези "псевдо науки", вече не може да ги разглеждаме като забавления в забавачница, а по скоро ТЕ са съхранили духовността на тези хора, през годините, когато не е имало благоприятни възможности за духовно развитие... Нещо като "спасителни островчета", които ако не са били, много от хората ще са се издавили. Това мога да го докажа и с примери и конкретно, но не виждам смисъл. Който има "очи" ги разбира и вниква в нещата, които казвам.
Значи "псевдо науките" могат да са и забавачница от една страна, но и спасителни острови, от друга, в зависимост от различни типове съзнание и различната "зрялост" на дадена Душа.
В крайна сметка изхода е един - и в двата случая трябва да има едно ново ниво на осъзнаване, което неминуемо ще доведе до съществени крачки вече в изучаване на по-сериозните науки, които са приоритет на вече сериозните окултни Школи.
Любопитно е да се спомене (наблюдавал съм го многократно!), че дори и осъзнаването за някой хора да "стартира" едновременно, то развитието на Душите в Пътя, няма да е еднозначно и равномерно...В смисъл едните ще напредват изключително много по-бързо от другите, което си е закономерно и нормално, но понякога е учудващо. :)  Тоест, ще има случаи, когато някой от година "тръгнал" в Школата, пък натрупал десеторно повече качества и добродетели от някой, който е от 10 години в Школата. Това не трябва да ни учудва, нито трябва да завиждаме, както често се получава с тази наша изконна българска черта - завистта!  В случая "братска" или "духовна" завист - няма значение. Все НЕСЪВМЕСТИМИ неща, за това са кавичките.
Изобщо завистта е много вредно (за всички!) нещо, а същевременно, и много често срещано явление,...навсякъде. За жалост!

Поздрави. 
: Re:За необходимостта от окултни знания
: Delfin123 April 14, 2010, 09:32:37 AM
"Звездите ми го говорят" - аз и ти знаем, че астрологията, нумерологията, хиромантията, френологията, гадателствотото и хомеопатията са псевдонауки. Въпреки това много хора се увличат сериозно по тези отдавна опровергани от сериозната наука теории. Учителят е говорил за тях символично, метафорично, иносказателно, т.е. Той е искал да раздвижи мисловнте, интелектуалните и интуитивните процеси в Своите ученици чрез алегорична образност. А те приемат всичко буквално

Учителят е казвал също така, че хиромантите, както и другите,
 не виждат линиите на ръката,
а се научават да усещат други фини енергии.

Не помня точно думите му.
Но идеята е, че всеки с развитието му се отварят различни центрове.