Братството, Велико Търново и Арбанаси

 

Велико Търново е било едно от любимите места на Учителя, което Той често е посещавал. Тук от 1910 г. започват да се провеждат съборите на Бялото Братство. Защо Учителя избира именно Велико Търново? Отговор на този въпрос може да ни даде едно писмо на Боян Боев от 10.11.1950 г. до Търновския ръководител на Бялото Братство Стамат Тодоров. Според Учителя  има едно магнетично течение, което иде от Хималаите и минава през  Търново и околностите му /вкл. и Арбанаси/. От този град  се спускат няколко клона магнетични течения в различни  посоки. Един клон отива към Сините камъни при Сливен, оттам продължава към айтоските върхове и по-нататък. Друг клон отива от В. Търново към Света гора и т.н. Ето защо В. Търново е мистичен център и не е случайно ,че  Учителят го избира за място за  съборите."  В   една съборна беседа от 1922 година той казва : „Ние идем в Търново, за да създадем на търновци една благоприятна атмосфера. Защо съм избрал Търново? Аз съм го избрал като един център, дето земните влияния на България се срещат и може да се подобри здравословното състояние на българите. Целта ми не е да се увеличат моите съмишленици, а да могат мозъците на българите да станат нормални, да се образува една мека атмосфера и при това да се подобри положението на техните ниви, да раждат повече жито." На първия събор, състоял се в Търново (1910 г.), на Учителя е зададен следният въпрос: „Какво значение има за българския народ  събирането тази година на Веригата в Търново?" Учителя отговаря: „Ние се срещаме в Търново през тази година, за да решат духовете какво трябва да правят с България. Събрахме се в Търново още и затова, защото всички духове се събират тук ,където са живяли. Те гледат сметката на България и резултатът от тази сметка ще бъде известен следващата  година."

   Старинното селище Арбанаси се намира на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, на 4 км. от Велико Търново. То се отличава със своите монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис, създадени през XVI-XVII в. Именно тук, в Арбанаси, през 1912 г., Учителят прекарва два месеца и подготвя книжката „ЗАВЕТЪТ на ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ на СВЕТЛИНАТА”.Това са стихове от Библията,свързани със седемте цвята от слънчевия спектър.Тази малка книжка е мощно средство за духовно развитие на всеки търсещ  Бога човек. А в един от местните манастири се съхранява чудотворната икона на св.Богородица.

   Според моето скромно мнение, Къщата в Арбанаси не е просто Братска къща до Търново. Нито е ,или може да стане, духовен център само на хората от Централна и Северна България. Мястото, където е написана изключително ценната книжка ''Заветът на цветните лъчи на светлината'' , е духовен център на всички духовни хора както от  България ,така и от целия свят. Всеки, който е чел книгата "Всемировият Учител Беинса Дуно и Велико Търново", осъзнава от какво голямо значение е то за тях.

   Заедно с приятели от Търновската младежка група /1987-1992/ пренощувахме в Братската къща в Арбанаси. Усетихме ,че това наистина е  място, изпълнено с много духовна сила. .За жалост, в момента къщата е пред събаряне /много е стара и сама ще се срути, макар че са поставени подпори/. Но,за жалост, няма средства да се направи нова. До къщата се изгражда Братски салон.Но пак поради липса на средства и на достатъчно строителни работници,строежът продължава вече няколко  години..Макар че понякога се правят малки братски бригади,които ,окрилени от братски ентусиазъм, вършат доста работа. Нужна е и професионална помощ от архитекти и строителни инженери,които да наблюдават качеството на строителството. Знам, че повечето от нас са бедни и живеят далеч от Арбанаси.Но трябва ли да оставим, въпреки трудностите, едно свято място да бъде загубено за бъдните поколения духовни българи?

 

Подробности за строежа и банковите сметки можете да получите на е.mail:  vehadi@bratstvoto.netsolej@start.bg и   pravda36@mail.bg.